^

Здраве

Farmasept

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Фармасепт е дезинфекциращо антисептично лекарство.

Показания Farmasept

Лекарството се използва като антисептично средство за дезинфекция на кожата, особено на ръцете. В допълнение, тя може да се използва за лосиони, различни компреси или кърпички, а също и като обезглажняващо средство в случай на белодробен оток.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Формуляр за освобождаване

Алкохолен разтвор 96% за външна употреба. Предлага се в 50 или 100 ml флакони.

Фармакодинамика

При външно приложение наркотикът има локален дразнещ ефект, както и тънкият ефект върху кожата заедно с лигавиците. Активното вещество на лекарството - етилов алкохол - стимулира коагулацията на протеините и освен това взаимодейства с вируси и Грам-положителни и освен тях грам-отрицателни бактерии.

В случай на вътрешен прием на етанол, започва неговият ефект върху клетките на ЦНС (най-вече върху мозъчната кора). Тъй като процесите на инхибиране са отслабени, има възбудителна характеристика на алкохолна интоксикация. Резултатът може да бъде потискане на функционалната активност на респираторния център и освен това нарушение на функционирането на гръбначния мозък, както и на медулата. При вдишване могат да се наблюдават системни ефекти. 

trusted-source[8], [9], [10]

Фармакокинетика

Деформиращият ефект започва да се развива след 10-15 минути след използване на лекарството и максималният лекарствен ефект, който лекарството достига след 1 час.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Дозиране и администриране

Лекарството трябва да се приложи върху кожата с памучни тампони или тампони. Другите признаци на приложението трябва да бъдат определени от лекаря, в зависимост от това коя клинична картина се наблюдава при пациента.

В случай на интоксикация с метанол се предписва 30% перорален разтвор. И освен това, може да се приложи интравенозно етил разтвор от 5%, в комбинация със стерилен физиологичен разтвор, инжектируем с физиологичен разтвор.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Употреба Farmasept по време на бременност

Бременните жени не могат да използват Фармасепт.

Противопоказания

Сред противопоказанията: остро възпаление на лигавиците, както и кожата, свръхчувствителност на пациента към етилов алкохол, а освен това възрастта е по-малка от 14 години. В случай на използване на лекарство за елиминиране на белодробния оток, условното противопоказание е несвързаното чувство на болка при исхемична болест на сърцето в остра форма, както и психомоторното възбуждане на пациента.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Странични ефекти Farmasept

При локално приложение на лекарства сред нежеланите реакции на организма, може да се наблюдава дразнене на лигавиците или кожата, както и потискане на функциите на ЦНС.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Свръх доза

В случай на локално приложение, обикновено не се появява предозиране, но ако върху областта на кожата, лекувана с лекарството, се появи дразнене или зачервяване, трябва да премахнете употребата на лекарства и да измиете областта със студена вода.

Вътрешното приемане може да доведе до потискане на функцията на дихателния център. Ако използвате лекарството перорално или интравенозно в голяма доза, човек развива кома. Тя има своите симптоми: лепкави на допир студена кожата, намаляване на температурата, зачервяване на лицето, неволно изпускане на урина или изпражнения, повръщане, ученици тесни (или се разширява, ако респираторни заболявания имат по-тежка форма). В допълнение се наблюдава често, но слаб импулсен ритъм, както и забавен дихателен ритъм и хоризонтален нистагъм. Понякога може да се появят припадъци, задушаване от повръщане и ларингоспазъм. Механичното задушаване може да доведе до спиране на дишането, в резултат на което функционирането на сърдечно-съдовата система може да бъде нарушено.

В случай на интоксикация с етанол след перорално приложение е необходимо да се предизвика повръщане и след това да се извърши процедурата на стомашен лаваж. В случай на тежко отравяне е необходимо реанимация.

trusted-source[35], [36], [37]

Взаимодействия с други лекарства

В случай на комбинация от етанол и нитрофурани, токсичният ефект на последния се подобрява. При комбинираната употреба на Фармасепт с перорални антидиабетни лекарства (производни на аминофенолсулфоновата киселина) може да възникне хипогликемична кома при пациента. Употребата на Фармасепт с аспирин увеличава възможността за развитие на стомашна язва и когато се комбинира с тиамин, свойствата на последния стават по-слаби.

Използването на лекарства заедно със сънотворни хапчета може да доведе до затруднения и подтискане на дихателния процес. Невротоксичните ефекти на пеницилините, цефалоспорините, както и на флуорохинолоните в комбинация с фармацепти се подобряват.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Условия за съхранение

Пазете лекарството в плътно затворена опаковка, далеч от източници на открит пламък.

trusted-source[46], [47], [48]

Срок на годност

Фармасепт има неограничен период на употреба.

trusted-source[49], [50], [51]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Farmasept" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.