^

Здраве

Farmasulin

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Фармасулинът е лекарство, което има силен хипогликемичен ефект.

Показания Farmasulin

Употребата на Pharmasulin H се предписва при лечение на захарен диабет в ситуации, при които се изисква поддържане на нормална стойност на плазмената захар с инсулин. В допълнение, Pharmasulin H често се предписва като лекарство в началния етап на лечение на инсулинозависим диабет и в допълнение към бременни жени, страдащи от захарен диабет.

Фармакокулин от групата H NP или H 30/70 се използва за лечение на захарен диабет тип 1 и също така тип 2, ако диетата заедно с пероралните хипогликемични лекарства не дава желания резултат.

Формуляр за освобождаване

Фармасулинът се предлага под формата на стъклени флакони с обем от 5 или 10 ml. Една опаковка съдържа 1 бутилка. Предлага се и под формата на стъклени патрони от 3 ml. Една опаковка съдържа 5 касети.

Фармакодинамика

Активната съставка на Pharmasulin е инсулин, който е отговорен за регулирането на процеса на метаболизъм на глюкозата. В допълнение, това вещество влияе и върху различни анти-катаболни и, заедно с тях, анаболни процеси, настъпващи в тъканите. В допълнение, инсулинът увеличава образуването на глицерол и освен това мастни киселини, протеини и гликоген в мускулната тъкан и ускорява абсорбцията на аминокиселини. Свойството на инсулина е фактът, че той намалява скоростта на дезинтегриране на гликоген, образуването на кетони и освен това липолизата, неоглюкогенезата и процеса на катаболизъм на аминокиселините заедно с протеините.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Фармакокинетика

След подкожно инжектиране на Pharmasulin Н, развитието на терапевтичния ефект върху тялото започва след половин час. Продължителността на лекарството е 5-7 часа. Пиковата концентрация в кръвната плазма достига 1-3 часа след процедурата.

Когато се прилага Pharmasulin Н NP, максималната плазмена концентрация на инсулин се достига след 2-8 часа. Развитието на терапевтичния ефект започва 1 час след процедурата на прилагане на лекарството и продължава през следващите 18-24 часа.

В случай на прилагане на Pharmasulin Н 30/70, 30-60 минути са необходими за развиване на терапевтичен ефект. Общата му продължителност е 14-15 часа, но при някои пациенти достига дори до 24 часа. При тази максимална концентрация инсулинът достига 1-8.5 часа след прилагане на лекарството.

Дозиране и администриране

Лекарството се използва за IV инжекции или подкожни инжекции. Интрамускулното инжектиране също е разрешено, но първите два варианта са по-предпочитани. Графикът за администриране на лекарства, както и дозировката назначават лекар, в зависимост от клиничната ситуация на един пациент. Подкожно, лекарството се въвежда най-добре в бедрото или задните части, рамото или корема. Извършващите инжекции на едно и също място трябва да бъдат максимум 1 разрес / месец. Извършвайки процедурата, трябва да се уверите, че разтворът не прониква в съдовата кухина. Не търкайте мястото на инжектиране.

Употреба Farmasulin по време на бременност

Farmasulin да се използва по време на бременност обикновено е разрешено, но трябва да се има предвид, че в този случай имате нужда от по-внимателен подход към избора на дозата на инсулина, защото като жена в това положение може да се промени нуждата от веществото. Ето защо, в случай на бременност или на етапа на нейното планиране, винаги трябва да се консултирате с лекар. През този период трябва да наблюдавате внимателно нивото на захарта в кръвната плазма.

Противопоказания

Фармаконулин не се допуска да се прилага на пациенти, които са свръхчувствителни към лекарствата. Също така е противопоказан при хипогликемия.

Предпазни мерки трябва да се прилагат при пациенти с продължителност на диабет или диабетна невропатия, но освен това пациенти, използващи бета-блокери, тъй като в тези случаи симптомите на хипогликемия могат да се променят или имат слаб интензитет.

Странични ефекти Farmasulin

По време на лечението с Фармаколин сред най-често наблюдаваните странични ефекти се наблюдава хипогликемия, която може да доведе до загуба на съзнание и дори смърт. По принцип хипогликемията се развива благодарение на въвеждането на инсулин в излишък от дозата, прескачане на храна, повишена физическа активност или пиене на алкохол. За да се избегне този ефект, е необходимо лекарството да се прилага стриктно в съответствие с предписанията на лекаря и да се спазва предписаната диета.

Поради продължителната употреба на лекарството може да се развие атрофия на хипертрофия или атрофия на мастни слоеве под кожата на мястото на инжектиране, както и синдром на инсулинова резистентност. Възможно е да има и реакция с повишена чувствителност - например под формата на понижаване на кръвното налягане, спазъм на бронхите, уртикария и прекомерно изпотяване.

Ако възникнат нежелани реакции, трябва да се консултирате с специалист, тъй като поради определени реакции може да се наложи да спрете да използвате лекарства, както и специално лечение.

trusted-source[9], [10]

Свръх доза

В случай на предозиране на лекарството може да се развие тежка форма на хипогликемия. Поради рязка промяна в режима на физическо натоварване или хранене, необходимостта от организъм в инсулина може да намалее и това може да доведе до предозиране, когато се въведе стандартна доза. Нейните симптоми са загуба на съзнание, появяване на треперене и в допълнение повишено изпотяване.

Като лечение се използва орална глюкоза (захар или сладък чай). Ако предозирането има тежка форма, трябва да инжектирате интрамускулно iv разтвор (40%) глюкоза или 1 mg глюкагон. Ако тези манипулации с тежка степен на предозиране не са имали ефект, трябва да въведете SCS или манитол, за да предотвратите церебрален оток.

Условия за съхранение

Лекарството в запечатана форма трябва да се съхранява при температура 2-8 градуса. Лекарството в печатна бутилка или патрон трябва да се съхранява при стайна температура на място, затворено от слънцето.

trusted-source[11]

Срок на годност

Фармаваслинът е разрешен за съхранение в продължение на 2 години. След отваряне на бутилката или касетата - не повече от 28 дни.

trusted-source[12]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Farmasulin" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.