^

Здраве

Дисплазия на учениците (анизокория)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Проучването на учениците е от особено значение за диагностицирането на голям брой патологични състояния.

Малка разлика в размера на учениците се наблюдава при 15-20% от здравите хора и е вродена по природа. Изразената anisocoria може да има двоен произход:

  • I. "Офталмологичен": структурен дефект на мускулите на ириса, ефекти на ирит, увеит, травма, нарушения на рефракцията и др. Това често разкрива различна зрителна острота в лявото и дясното око.
  • II. Неврологична анизокория:
    • анизокорията е по-изразена на тъмно
    • анизокорията е по-изразена в ярка светлина.

За да изследвате учениците в тъмнина (затъмнена стая), изключете всички светлинни източници и задръжте фенерче близо до брадичката на пациента, като давате толкова голямо количество разсеяна светлина, че е възможно да се измери размерът на зеницата.

Ярка светлина се осигурява чрез включване на източници на светлина и насочване на фенерчето директно към зеницата.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

I. Anisocoria е по-ясно изразен на тъмно

В тази ситуация ученикът е по-малък, тъй като е трудно да се разшири. Тук е необходимо да се разграничат четири възможни ситуации.

Проста (физиологична) анизокория се наблюдава при 20% от здравите хора. Учениците от правилната форма с жива реакция към светлината. Понякога се приема формата на "люлка" ("редуващи се" анизокории). Размерът на анизокорията обикновено е по-малък от 1 мм.

Синдром на Horner (ptosis, myosis и anhidrosis). Myoz е малък, така че anisocoria е средно около 1 mm в осветена стая, става по-малка в ярка светлина и по-забележима на тъмно. Най-конкретният признак на синдрома на Horner е забавянето на разширението на миотомичната зеница в сравнение с нормалната зеница, когато се наблюдава за 15-20 секунди на тъмно.

Ненормална регенерация. При не-исхемично увреждане на окуломоторния нерв (травма, компресия) регенериращите аксони на последния (например до долния ректус мускул) могат да нарастват аберантно, достигайки m. Сфинктер ирис. В този случай, когато се опитате да погледнете надолу, ученикът също ще се свие. Това стесняване на зеницата е синкинезия. Въпреки че анизокорията при анормална регенерация е по-изразена на тъмно, необичайната ученичка е по-тъмна и по-широка в ярка светлина.

Устойчивият тоник (широка) зеница на Edie (Adie) е резултат от продължителна денавация (pupilotonia). Той може да стане по-малко от обикновен ученик. Когато pupillotonia, зеницата не се разширява в светлина, или се наблюдава лека реакция на светлината. Неговата причина не е напълно известна.

II. Анизокорията е по-изразена в ярка светлина

В тази ситуация необичайното тук е ученик с по-голям размер, тъй като има трудности при свиване. Тази ситуация е възможна в следните три случая.

Тоничният ученик на Еди. Механизмът на тоничния ученик е двоен. Първо, увреждането на цилиарното тяло води до постганглионна парасимпатикова денервация на сфинктера и цилиарния мускул. Ако тези мускули се деневрират, засегнатата зеница става широка и реагира лошо на светлина. Освен това, нарушенията на четенето са трудни поради нарушение на настаняването.

Няколко дни след денервация свръхчувствителност развива холинергични и нетипично регенерация на парасимпатиковата влакна, което води до парализа и сегментна свиване на сфинктера с движения Vermiform и бавни тоник контракции на сфинктера, когато се опитват настаняване. Месеци или години тоник размер на зеницата става по-малка, и по този начин има сегменти парализа сфинктер с лоша реакция към светлина, тоник реакция ученик настаняването и холинергична свръхчувствителност.

Парализа на окуломоторния (III) нерв. Окуломоторният нерв включва преганлионни парасимпатикови влакна към сфинктера и цилиарния мускул. Леватор палпебра, м. Rectus superior, m. Rectus medialis и m. Obliqus inferior. Клиничните прояви на поражението му включват птоза, мидриаза и офталмоплегия. Зеницата е повече от нормална и реагира лошо на светлина.

Фармакологична мидриаза. Дълбокото раздуване може да бъде резултат от използването на симпатикомиметици, стимулиращи дилататора или антихолинергици, блокиращи констриктора (кокаин, амфетамин, атропин, скополамин и т.н.)

Изолирано фиксирано разширено зенитно. Ако няма признаци на офталмопареза, вероятността за увреждане на III нерв, като причина за изолирана фиксирана разширена зеница, става много малка. Помислете за възможностите за тоничния ученик или фармакологичната мидриаза.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.