^

Здраве

Диагностика на синусовата аритмия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Аритмиите често се появяват при юноши в пубертета, пациенти, които са имали инфекциозни заболявания, пациенти с невроциркулаторна дистония, неврози, страдащи от сърдечни заболявания. Симптомите на такава патология са тахикардия, болки в гръдния кош, усещане за "затихване" на сърцето, диспнея и много други.

Диагнозата на синусовата аритмия е необходима, за да се определят причините за появата й. Какво представлява синусова аритмия? Това е неравномерно и нестабилно разпределение на импулсите в възела, което води до увеличаване или намаляване на сърдечната честота. Такава патология може да предизвика нестабилност на вулгарния нерв или неравномерно запълване на миокарда с кръв по време на издишване и вдъхновение.

За да се идентифицира основната причина за развитието на патологията, е необходимо да се прегледа от лекар. Методите на изследване ще зависят от възрастта, състоянието, симптомите на пациента. Разбира се, основната задача ще бъде изследването на сърцето с ЕКГ и други методи за определяне на възможните заболявания.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Към кого да се свържете?

Анализи за синусова аритмия

Диагнозата на синусовата аритмия е предаването на определени тестове, с помощта на които е възможно да се установи естеството на произхода на патологията. При необходимост пациентът може да получи пълен медицински преглед на тялото.

Най-често срещаните методи са:

 • електрокардиограма;
 • електрофизиологично проучване (EFI);
 • ехокардиография;
 • мониторинг (епизодичен, Холтер);
 • тест за натоварване;
 • ортостатическая проба.

Анализите със синусова аритмия ще помогнат да се идентифицират нарушенията на автоматизацията на синусовия възел и да се предотврати възможното развитие на сърдечни заболявания (ако причините лежат в органичните патологии). В зависимост от проявата на аритмия лекарят ще избере необходимите диагностични методи. С помощта на ултразвук става възможно да се определи състоянието на различните структури на миокарда и да се измерят размерите на камерите. Инвазивното електрофизиологично изследване позволява да се оцени реакцията на възловата точка, когато тя се стимулира или потиска. ECHO-KG разкрива органични промени в структурите на сърдечния мускул.

Лабораторните изследвания ще помогнат да се изключи фармакологичната и патологичната синусова тахикардия. За тази цел се използват скринингови тестове като общ кръвен тест и откриване на нива на тиреоидни хормони ТЗ и Т4.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Инструментална диагностика на синусовата аритмия

Диагнозата на синусовата аритмия се свежда до определяне на нарушенията в работата на сърцето и идентифициране на възможните патологии (включително органични), които изискват ефективно лечение.

Инструменталната диагностика на синусовата аритмия предполага използването на следните методи (неинвазивни):

 • ЕКГ;
 • анализи с fiznagruzkoy;
 • ЕКГ с висока разделителна способност за целите на изследването на късните потенциали на вентрикулите;
 • Мониторинг на холтер (24-часов запис на ЕКГ);
 • откриване на чувствителност на барорецепторите;
 • изследване на изменението на вълната Т;
 • определяне на променливостта на сърдечната честота;
 • вариацията на QT интервала.

Инвазивните методи за диагностициране включват: EFI - интракардиално електрофизиологично проучване, тест за наклон и електрохимично-трансезофагеално проучване на ChPEP - трансезофаги. Данните, получени в резултат на инструменталните диагностични методи, ще позволят на кардиолога да определи оптималния режим на лечение на синусовата аритмия.

Допълнителните тестове включват:

 • стъпкови тестове,
 • студена проба,
 • изпитване на място,
 • проби с дипиридомол, изопротерол, ергометрин, калиев хлорид,
 • тест с поход и 20 клекове,
 • психоемоционални тестове и др.

Аритмиите с функционален произход обикновено изчезват, когато се извършват определени диагностични методи (например, използвайки фотостимулатор), но остават органични по природа.

ЕКГ със синусова аритмия

Диагнозата на синусовата аритмия е важно упражнение, целящо да определи причините за нарушенията на сърдечния ритъм. Кардиологът ще определи методи за изследване, които ще помогнат за идентифициране на патологиите (функционални или органични) на сърдечно-съдовата система.

ЕКГ със синусова аритмия е основният метод за диагностициране на ритъмни смущения с различен произход. Трябва да се отбележи, че този метод предоставя правилната информация само в момента, когато се наблюдава атака на аритмия. В допълнение към отчитането на оплакванията на пациента се извършват допълнителни специални тестове.

Методът на ежедневния мониторинг дава най-точната картина на работата на миокарда, тъй като специален датчик записва електрокардиограма в рамките на 24 часа. С помощта на ЕКГ можете да получите данни за сърцето, състоянието му, информация за прехвърлените заболявания, да определите наличието на исхемични патологични места.

Характерният електрокардиографски симптом на синусовата аритмия е съкращаването на специалните R-R интервали на ЕКГ с увеличаващ се ритъм и удължаването им, когато ритъмите на сърцето се забавят. Декодирането на кардиограмата позволява да се получи пълна картина на състоянието на сърцето и помага на кардиолога да избере подходящите методи за лечение.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Диференциална диагноза на синусовата аритмия

Диагнозата на синусовата аритмия трябва да се извърши своевременно, тъй като много заболявания са "маскирани" под прикритието на сърдечни аритмии.

Диференциалната диагноза на синусовата аритмия е разпознаването на острия миокарден инфаркт във времето на фона на пароксизмалната тахикардия. Неясни болки в гръдния кош и зад гръдната кост, недостиг на въздух, "затихване" на сърцето - тези симптоми често придружават пристъпа на сърдечен удар. Ето защо лекарят предписва ЕКГ за нарушения на ритъма и посочените симптоми. С увеличаване на сърдечната честота от повече от 200 на минута се наблюдава вентрикуларна фибрилация, която изисква спешни медицински мерки. За щастие съвременните методи за диагностициране ни позволяват да регистрираме всякакви нарушения на ритмичната дейност на сърцето.

Ако пациентът се притеснява за бързия импулс в покой, чувство на обща слабост, предшестващи припадък състояния на фона на неравномерен пулс, атаки на замайване, намаляване на сърдечната честота до 48 удара / мин. И по-малко, т.е. Има основания да се смята, че възникват сериозни сърдечни заболявания. За елиминирането на тежки видове аритмии и различни сърдечни заболявания е необходима навременна диагноза. Субективните усещания на тези, които страдат от аритмии, са разнообразни и варират безкрайно. Някои пациенти не забелязват никакви усещания, други се оплакват от промени в сърдечния ритъм, т.е. Повишена сърдечна честота и "избледняване". Диференциалната диагноза на аритмията е оправдана чрез провеждане на електрокардиография като първоначален метод за идентифициране на патологиите.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.