^

Здраве

Болка в шията

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Шията изпълнява толкова много полезни роли в тялото, че когато се разболее, се чувстваме абсолютно безпомощни. Днес - повече за цервикалната болка.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Защо болката в шията е толкова силна?

Вратът е доста гъвкав, но много крехък орган, който има тенденция да се напряга през целия работен ден и дори през нощта с неудобно положение на тялото. Следователно, врата е много уязвима. В него има много нервни окончания. Ето защо вратът реагира толкова рязко на дразнителите и започва да боли.

Как и защо се развива цервикалната болка?

Този болкоуспокоител наречен цервикалгия. Камерата в гърлото е наречена "cervikago". Когато врата се боли, болка може да се даде в ръката, гърдите и дори главата - толкова силна, че може да бъде.

Лумбаго в гърлото (силна остра болка под формата на изстрел) може да възникне и да придобие сила, когато рецепторите на нервите са раздразнени. Причината за тяхното дразнене може да бъде хипотермия в течение, неудобно усукване, пренатоварване на мускулите и прешлените по време на дълъг живот в една поза.

  • Тази болка изпреварва човек бързо, дори когато не го очаква.
  • След това всяко движение предизвиква още по-остра болка, човек замръзва в една позиция и мускулите изглежда "оцветяват".
  • Най-трудните за цервикални болки са движенията в горната част на тялото (особено в гръдния кош) и дори в рамото.
  • Ако дори болката може да бъде премахната с болкоуспокояващи, шията все още може да се притеснява за около 10 дни. Тогава болката ще започне да намалява дори и без просто лечение.

Но бъдете подготвени за това, че средният период на облекчаване на болката в шията е от една до две седмици. По-рядко има ситуация, при която болката в шията не може да продължи до два месеца. Това вече е сериозен симптом, изискващ сериозен подход към лечението.

Какво представлява болката като цяло?

Това е реакцията на вашето тяло на дразнене на нервните окончания, които се съдържат в тъканите и органите. Тази реакция е сигнал за предпазване от стрес, неправилно функциониране на органите, хронични заболявания, възпаление.

Структурата на врата и болката в нея

Целевите гръбначни прешлени са разположени върху гръбначния мозък. Има общо седем. Между тези шипове има дискове, а до тях - цервикални нерви. Те могат да станат възпалени и болни.

В шията има много различни структури: артерии, мускули, лимфни възли, вени, щитовидна жлеза, трахея, ларинкс, хранопровод. Всички тези органи и системи са взаимосвързани и жизненоважни. Неизправност в някое от тях или възпаление може да причини болка в областта на шията.

Какво ще каже болката в шията?

Че има големи проблеми в гръбначния стълб на гръбнака. Необходимо е спешно да се свържете с лекаря за преглед, веднага щом преминава екзацербацията. Фактът, че цервикалната болка показва други болести, с изключение на заболявания на гръбначния стълб, е малко вероятно.

На първо място, трябва да обърнете внимание на здравето на гърба и врата.

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.