^

Здраве

Болка в пикочния мехур

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в пикочния мехур може да свидетелства както за проблемите с самия пикочен мехур, така и за нарушаването на работата на съседни органи, като бъбреците, уретера, гениталиите, кокцикса. При хроничните заболявания болката в пикочния мехур е постоянна, често болезнена уриниране. Болката, възникваща по време на уриниране, показва остра болест на пикочния мехур. В случай, че болката се появи по време на различен вид движение, най-често това показва наличието на камъни в пикочния мехур.

Пикочния мехур е един от органите на пикочната система, в структурата му е куха мускулна торбичка. Той се състои от пет секции, които се пресичат един в друг: върхът, тялото на пикочния мехур, медианата на пъпната връв, дъното на пикочния мехур.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Симптоми

Болка в пикочния мехур

Болка с уриниране

В повечето случаи болката в пикочния мехур по време на уринирането е свързана с цистит. Болката, чийто интензитет се увеличава поради напълването на пикочния мехур, достига връх в края на уринирането и след като избледнява, говори за дифузно възпаление на лигавицата на пикочния мехур. При тежките форми на болестта периодите намаляват и болката е почти постоянна. С цервикален цистит болката настъпва в края на уринирането и продължава известно време. Всяка форма на цистит се характеризира с триади от симптоми: болезненост и честота на уриниране и наличие на гной в урината.

Подобни симптоми са характерни за циталгията. За тази болест липсва или е незначително възпаление на лигавицата. Диагнозата на заболяването се прави, ако оплакванията от болка в пикочния мехур са същите като при цистит, но няма възпаление и пиурия. В този случай пациентът се отнася за цистоскопия.

Ако по време на уриниране пенис боли при мъжете, и по-специално главата му, това показва камъни в пикочния мехур. Уретрата е раздразнена и възпалена поради солите или камъните, които се появяват през нея, което е причина за болката.

Болката в пикочния мехур не е свързана с уриниране

В случай на болка по време на ходене, езда, физическа работа, тя показва камъните и се обяснява с тяхното движение в кухината на пикочния мехур. Острата болка е вълнообразна. Също така, в присъствието на камъни, в урината има повишено количество еритроцити и левкоцити.

Не е рядко, че болката в пикочния мехур е причинена от аденом на простатата, както и уретрална стриктура. В такива случаи пациентът изпитва задържане на урина и болезнена остра болка. Пикочният мехур изпъква видно над таза. Пациентите съобщават, че не могат да уринират с най-силно желание. В случай на уриниране, болката за кратко отслабва. Интензивността на болката е толкова голяма, че пациентите са готови за всичко, дори и операция, която да я спре.

Силна болка в пикочния мехур и на корема, непоносимо желание за уриниране, което не може да се направи, възникващата капка кръв вместо урина изострянето, всички признаци на руптура на пикочния мехур. И в този случай е необходима незабавна хирургична интервенция.

Също така, болката в пикочния мехур може да бъде свързана с наличието на пациент с злокачествен или доброкачествен тумор, който лесно се диагностицира от специалист. Освен това причинява венерически заболявания и инфекциозни заболявания на гениталните органи.

Към кого да се свържете?

Лечение болка в пикочния мехур

В случай, че вие и вашите близки имате пикочен мехур, не го вземайте в главата си за самолечение. Само квалифицирано лице може да определи причината за болката и да предпише правилното лечение. Също така не можете да се колебаете с диагнозата и когато отивате при лекар, опитайте се да запомните други признаци на нарушението, така че диагнозата да се извършва бързо и точно. Тъй като болката в пикочния мехур може да говори за редица нарушения в други органи, бъдете готови да посетите различни лекари, а не само уролог.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.