^

Здраве

Болка в петата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Условията за оцеляване в съвременния свят принуждават много хора да прекарват много време в движение и на краката си, понякога цял ден, без да имат възможност да се отпуснат напълно. Такава работохолизъм създава силен стрес върху краката, което в крайна сметка може да доведе до травма на петата. Болката в петата създава много неприятни усещания, но мнозина са свикнали да я издържи.

Лекарите не съветват да се правят такива подвизи, и ако е възможно, да не се тегли, и се консултирайте с Вашия лекар възможно най-скоро, тъй като петата пациент - това не е шега, и лечение на болката, трябва да се подхожда отговорно и да не се отлага, докато болката по-лошо.

Петата, състояща се от кост на петата и мека мастна тъкан, изпълнява много важна функция за затихване при ходене и бягане. В допълнение, голям брой капиляри и нервни окончания са концентрирани в петата. Всичко това прави петата много уязвима, всъщност ахилесова пета.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини за болка в петата

 1. Болести на скалпа.
 2. Артрит на ставата под кост на талус.
 3. Разрушаване на калцеялната сухожилие.
 4. Патентен паратеинит (болката се забелязва дълбоко в калценалната сухожилие).
 5. Бурсит назад (сгъстяване на бурсата над грапавината на калтенеуса, на гърба на петата).
 6. Болезненост на лигавицата (с болка, отбелязана в долната част на петата).
 7. Плантарен фасциит (болка под предната част на калтена).

Както показват статистическите данни, повечето пациенти се оплакват от плантарен фасциит - възпаление или разкъсване на лента от фиброзна съединителна тъкан, която покрива целия подметка от самата пета до пръстите на краката. Източникът на фасцити може да бъде или некомфортно обувки, или нарушение на структурата на костите поради тежки товари, плоски крака и други механични проблеми с краката. Болката и петата могат да се образуват и поради възпаление на сухожилната тъкан, което се придружава от усещане за "игла в петата". Ревматоидният артрит е друг източник на болка в петата. В тази ситуация лекарите препоръчват да носите обувки с отворена пета.

Най-често срещаните проблеми с петата са хората, които са склонни към тлъстини, имат проблеми с гръбначния стълб, плоски крака. Атлетите, особено спортистите, често имат проблеми с петата болка. По принцип фасилитът засяга възрастни хора, но напоследък тази болест значително се "подмладява" поради лошата екология, лошото качество на храната, стресиращия начин на живот. Всички тези фактори нарушават метаболизма в метаболизма на тялото и калция, което прави костите и ставите по-уязвими.

Нараняванията на сухожилието, претоварването му поради плоска стъпка, както и натъртването на калтенеуса могат да доведат до болка в петата. Съществуват и инфекциозни предпоставки за появата на "нокът в петата": гонореята, хламидиите и други полово предавани болести могат да причинят болка в петата, дори в покой и по време на сън. Лекарите също установиха, че причината за болка в калтенеуса може да бъде хронични ставни заболявания, като болестта на Бектерев, псориатичен артрит, подагра. 

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Фацитит и неговите симптоми

Първият симптом на фасциит или "калценален удар" е болка в петата при ходене веднага след сън или почивка. Болката се чувства толкова непоносима, че жертвите на фасциити се опитват да стъпчат възможно най-малко на петите си. След известно време болката може да намалее, тъй като може да се върне в най-неочаквания момент или по време на остър натоварване на краката. Такъв болезнен ефект възниква поради факта, че докато човекът е в стационарно състояние, микрофрактурите на едематозната хронично претоварена апонеуроза се изчистват. Заслужава обаче да се предприемат няколко стъпки, тъй като фасилията отново се счупи.

Лекарите казват, че повечето пациенти се оплакват от тъпа болка от болки в средната част на калтенуса. Такава болка може да измъчва целия ден без прекъсване. Особено трудно за хората пълни и тези, които "на работа" е принуден за дълго време през деня е "на краката си". Такава болка може да се движи по крака в далечната посока до главите на метатарзалните кости. Има случаи, когато болката в петата причинява патологии в областта на ахилесовото сухожилие, но това явление е рядко. Медицинските наблюдения сочат, че повечето фасции се проявяват при продължителни ежедневни натоварвания, които човек по навик може дори да не обърне внимание. Спортистите са по-податливи на болестта, особено тези, които решават да увеличат системното натоварване на краката си, например при бягане.

Има теория, че честото променяне на атлетичните обувки може да доведе до фасциит, но на практика няма толкова много такива случаи. Умора наранявания в спортисти като тендинит или paratendinit ахилесово сухожилие, също така във връзка с плантарна фасциит, което обикновено се случва при спортисти, трудно да се постави точна диагноза за кратко време.  

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Неврологични причини за болка в петата

Механичното увреждане на петата може да доведе до захващане на задния и страничния тибиален нерв, което също може да превърне крака на здравия човек в ахилесова пета. Тази болка се проявява главно в състояние на почивка. Това може да доведе до развитие на ниска или свръхчувствителност (хипо- или хиперстезия) в дисталните части на крака. Това усложнява процеса на диагностициране, тъй като проблемите с нервната проходимост не осигуряват възможност за установяване на точните причини за заболяването. Притискането на клоните на страничния калциев нерв и напълно кара мускулите в непосредствена близост до костите да не са чувствителни, което затруднява лекарите да определят диагнозата.  

Влиянието на системните заболявания върху болката на петата

Усещане "халс пета" може да възникне в резултат на системни заболявания на съединителната тъкан, като например синдром на Reiter (артрит, уретрит и конюнктивит), анкилозиращ спондилит ( болест на Бехтерев ), системен лупус еритематодес и др. Ако визуално видима петата или подуване на ставите в областта под глезена - е да звъни и веднага отидете на лекар. Рентгенови лъчи в този случай не помага. Необходимостта от по-добре диагностични техники като ядрено-магнитен резонанс и откриване "пета" на патологии, свързани със системни заболявания, лечението трябва да започне с основното заболяване, и само ако пациентът не е подобрение, е необходимо да се започне лечение веднага петата болка. 

Лечение на болка в петата

При първите симптоми на фасциит или други патологии, свързани с болка в петата, в никакъв случай не трябва да се занимавате със самолечение, в противен случай можете само да се нараните. И не се препоръчва да се забави с посещение при лекар. За да установите диагноза, трябва да се консултирате с артролог, ревматолог или ортопед. Обикновено пациентите предварително се изпращат рентгенови диагностици, общ и биохимичен кръвен тест и едва след това предписват курс на лечение.

Ако не вземате под внимание хранопровода и разкъсването на ахилесовото сухожилие, обикновено прибягвайте до консервативно лечение: пациентът се препоръчва да смени обувките (така че да не разтрива краката си).

Местните инжекции на стероиди могат да помогнат при калтеналния паратеинитит и плантарния фасциит. Ако консервативните методи на лечение не облекчават болката в гръбначния мозък на гръбначния мозък, то тази бурса може да бъде премахната хирургически.

Лечението на болезнена пета е дълъг процес. И за облекчаване на болката, лекарите съветват да следват следните съвети. 

 1. Масажът на лед се редува с подгряване. Първите два дни след появата на остра болка, лекарите съветват да се направи лед масаж 3-4 пъти на ден. Процедурата продължава от 5 до 7 минути, докато петата не е вцепенена. Препоръчва се също така да се прилага лед веднъж на ден на болезненото място в продължение на 15 минути, след това да се направи 15 минутна пауза и незабавно да се постави бутилка за гореща вода на възпаленото място. Загрява се петата за около 15 минути. 
 2. Пийте таблетки. Освобождаването на възпалителните процеси ще помогне на нестероидните противовъзпалителни лекарства, например ибупрофен или неговия по-ефективен аналог. Предварителна консултация с лекар е необходима. 
 3. Използвайте накрайници и тласъци. В аптеките можете да купите специални накрайници и тласъци, които отслабват натоварването на тялото върху болезнената пета, предпазват от удари. Тъй като има много видове удари, ортопедията ще ви помогне при избора на необходимия "модел". Стелки ортопедични вложки - специални ортопедични стелки - също ще ви помогнат да отслабва не само симптомите, но също така ще допринесат директно за лечение на болка в петата, особено ако те са свързани с травми, плоски стъпала и други механични наранявания на крака.
 4. Увеличете петата в обувките. Същността на съвета е, че трябва да повдигнете и фиксирате положението на петата в обувките, за да намалите натоварването. Това ще помогне на петата вложка, която се поставя в ежедневните обувки. Това ще увеличи увеличаването на петата с 0.3 - 0.6 см и значително ще облекчи болката. 
 5. Протегнете петата с масаж. Лошата еластичност на съединителната тъкан в областта на петата може да причини болезнени усещания. За да се облекчи болката, е необходимо редовно да се огъват сухожилията. Понякога лекарите предписват масажи като основно лечение.
 6. Правете упражнения за краката. При дългата ръка, заемете позиция близо до стената, наведете я с ръце, сложите ръцете си по ширината на раменете си. Направете десен крак назад, огънете левия крак в коляното. Сега трябва да направите наклон към стената, докато трябва да докоснете правилната пета на пода и да държите крака в това положение за 10 секунди. Вие веднага усещате как мускулите на дясното теле се разтягат. В хода на упражнението можете да стигнете до стената, докато премествате десния крак. Упражнението се извършва в 10 набора от дела на всеки крак. Обърнете внимание на факта, че натоварването на петата трябва да бъде балансирано, без прекалено голям натиск в момента на допиране на пода. Не правете внезапни движения.
 7. Внимателно изберете обувките, в които отивате. Удобните и подходящи обувки са гаранция за здравословен ток. Когато купувате обувки, първо, считайте, че краката трябва да се чувстват комфортно. Обърнете внимание на линията от средата на петата до чорапа. Ако тази линия не разделя повдигането на стъпалото на крака на две приблизително еднакви части, тогава в такива обувки натоварването на петата ще бъде много по-силно. Освен това, обувките трябва да са с петата или с прекалено напомпано краче, за по-голяма стабилност. Петата обаче не трябва да надвишава 0.8-1.2 см, а маркировката трябва да е достатъчно еластична. Обувките не трябва да са твърди. Обувките също не трябва да се носят, тъй като амортизиращите свойства на тези обувки се влошават значително, което може да влоши болката в петата. Веднага щом забележите, че тоалетната е износена повече от 50%, трябва да отидете в магазина за обувки за ново нещо.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.