^

Здраве

Болка в коляното

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в коляното е симптом на заболяване на една от най-големите, най-важните и сложни стави. Симптоматологията на болката също е разнообразна, както и болестите, за които болката в коляното може да говори. Това може да е сигнал за общо заболяване на тялото, метаболитни нарушения, възпалителен процес в съдовата система или може да бъде чисто остеопатичен проблем.

Прочетете още:

Болката в коляното трябва да се диференцира, тъй като има патологични заболявания, които изискват спешна хирургична намеса и има преходни заболявания, които могат да бъдат излекувани консервативно. Също така е важно да се разграничи и да се знае кой специалист да потърси помощ - флеболог, хирург или ортопед.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Болести, които причиняват болка в коляното?

Болезнен симптом в колянните стави може да бъде причинен от следните заболявания: 

 • гонартроза; 
 • Артритът е възпалителен процес в ставата; 
 • Менископатия; 
 • Коксартроза - артрозна патология на тазобедрената става; 
 • Съдово възпаление в ставата; 
 • Периартритът е възпалителен процес в сухожилията.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Гонартроза

Ако болката в коляното продължава човек над 35-40 години, типично обяснение за такъв болезнен симптом може да бъде заболяване, наречено гонартроза. Като правило, с артроза болка в коляното възниква незабавно на два крака, рядко едно коляно боли. Първите прояви са незначителни и не пречат на човека твърде много. Тогава симптоматиката расте и се проявява с такива признаци: 

 • Счупване на коленете по време на огъване, клякане, склонове; 
 • Трудности при удължаване на коляното сутрин; 
 • Трудности при ходенето по стълбите; 
 • Остра болка в коляното, стрелба, болка; 
 • Болка в коляното при повдигане от "клекнал" позиция; 
 • Интензитетът на болката намалява в покой, в съня; 
 • С течение на времето болката в коляното се увеличава, като всяка година нараства динамиката на болката.

Причините, които причиняват болка в коляното, етиология на артрозата: 

 • Деформация и увреждане на хрущяла, костна тъкан на колената; 
 • Възрастова деформация на ставите; 
 • Тумор на костта; 
 • Ревматоиден артрит; 
 • Остеоартритът; 
 • Натъртване, травма.

Диагностицирайте я чрез визуален преглед, палпиране на коляното, анамнеза. Задайте ултразвуково сканиране, рентгеново. Също така състоянието на ставата се проверява в движение, в динамика, с продължителен, хроничен прогресивен процес, предписва се вътрешна диагностика - артроскопия чрез пункция.

Как се боли коляното: 

 • Лекарствена терапия с НСПВС - нестероидни противовъзпалителни средства; 
 • Физиотерапевтични процедури - електрофореза, UHF; 
 • Солени бани, приложения; 
 • Според показанията - ендопротези (замяна на ставните форми).

Съществуват и алтернативни безопасни методи на лечение, които са целесъобразни за прилагане в началния етап на процеса. Ефективните приложения с глина (синьо, червено), болка в коляното попада под компрес от пресни зелеви листа. Също така са ефективни мазила, гелове, съдържащи нестероидни противовъзпалителни компоненти и анестетици.

Менископатия

Повреди, промени в структурата на менискуса се срещат доста често - 35-40% от всички лечения за болка в колянната става. Менискусът може да бъде повреден на всяка възраст, независимо от пола, като обикновено едно коляно обикновено боли в такива случаи. Въпреки факта, че меноскапатията се смята за травматично нараняване, тя не винаги е причинена от класическа травма. Менискусът може да бъде повреден дори при ходене, скачане и дори при повдигане от стол. Болестта прогресира бързо, симптомите са много очевидни, болката в коляното е силна. В началото се чува характерна криза, след което идва остра, пронизваща болка в коляното. Човекът губи почти напълно мобилността. Въпреки че в половин час болката в коляното е донякъде овладяна, тя не трябва да се движи, защото всяка дейност само влошава патологичния процес. Характеризира се с подпухналост, изтръпване при движение. В някои случаи болката в коляното може да намалее след две или три седмици, както и подуване, лезията на менискуса става хронична и, ако има рецидив, може да даде по-силни усещания за болка. Освен това задействаната болест може да предизвика артроза, а след това нейната деформация, тогава няма начин да се направи без операция. Ето защо, при първите симптоми, подобни на наранявания с менискус, трябва да се консултирате с хирург.

Артрит

Артритът представлява около 10% от всички диагностицирани случаи на заболяване на коляното. И двата могат да влязат, по-рядко едно съвместно. Артритът е ревматоиден и реактивен, а има и разнообразна псориатична етиология. Възпалението може да бъде последица от основното метаболитно заболяване - подагра и те съпътстват сериозно заболяване - анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев). Болката се развива много бързо, коленете се набъбват, болезнените усещания се увеличават по правило през нощта. Болката в коляното се увеличава, независимо дали лицето е в покой или в движение. Лечението в началния етап е консервативно, сложно, тъй като процесът засяга други стави, често далеч от основното място на възпаление.

trusted-source[13], [14]

Коксартроза

Коксартрозата е много по-рядка от други заболявания, които причиняват болка на коленете. Болката в коляното е вторична, отразена, която следва болките в основния източник на възпаление - тазобедрената става. Мобилността на коляното се запазва, но тук ротационните движения са изключително трудни за правене. Също така, трудностите предизвикват краката да се люлеят, краката настрани. Лечението назначава комплекс, насочен към спиране на симптомите на основния патологичен процес.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Съдови нарушения и болка в коляното

Болката в коляното със съдова патология е типична за юношеския период, когато има бързо развитие на всички системи и органи. Болки, обикновено и при двете колене, често при променливи метеорологични условия, при студ или след интензивно физическо натоварване. Външно лечение - мехлеми от дразнещо действие, мазила с анестетици. Масажите и физиотерапевтичните мерки също са ефективни.

Периартритът е възпалителен процес, който засяга сухожилието. Това е типична "женска" болест, най-често страда от дами от "Балзак". Болката в коляното възниква при спусканията (стълби, улицата), в покой болката в коляното не се притеснява. Сигналът за болката се локализира под определена зона в коляното. Коляното не набъбва, движенията не са ограничени. Лечението обикновено е консервативно, използват се нестероидни противовъзпалителни средства. Ефективно триене, нежен масаж, рефлексотерапия.

Болката в коляното също може да се отрази от бедрото.

Болката в коляното е симптом, който се появява много често, но не всички отговарят своевременно. Всеки сигнал за болка е признак на нещастно състояние на орган, система. Особено значими симптоми са тези, които са локализирани в крайниците, коленете. Ако заболяването може да се разнесе, сериозни последици са възможни до загуба на мобилност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.