^

Здраве

Болка в гръбначния стълб

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Човечеството е придобило болка в гръбначния стълб едновременно с ходенето. Този неестествен начин на движение за всички сухоземни организми ни позволи да освободим ръцете си за работа, но много променихме нашата опорно-двигателна система и далеч от най-добрите.

В резултат на праволинейните, сегментите на гръбначния стълб се усукват, тези физиологични криви се наричат "лордоза" и "кифоза". Огъванията са станали необходими за най-амортизация на товари по време на движение и поддържане на равновесие, защото когато се движите редовно, идва време, когато цялото тяло почива само на една точка на подкрепа.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини за болка в гръбначния стълб

Основните причини за болки в гърба са пренапрежение на мускулите, които поддържат гръбначния стълб (дълъг мускул на гърба), както и тези, които са прикрепени към гръбнака в единия край (трапецовидния мускул и latissimus). Може да се раздели тези две мускули локализация - трапец острието капаци и е прикрепена към шийката на матката-гръдната и обхваща най-широките ребрата отзад и съседен на лумбалната област. Само на болка в синьо може да доведе до нараняване, спондилолистеза, възпаление на прешлените и дисковете, дегенеративни процеси в костната и хрущялна тъкан, херния дискове, посочена болка в нарушение на вътрешните органи, третия и четвъртия етап на рак.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Симптоми на болка в гръбначния стълб

Усещането за болка е много, много индивидуално, самите симптоми на болка в гръбначния стълб могат да бъдат описани като болка пациенти се оплакват, заядлив, пароксизмална, остър, пронизваща, поради движение, в състояние на покой, статична напрежение, директно от нищо независими. Описанието на симптомите на болката е с диагностична стойност и точно описание на времето на появата и естеството на болката може да помогне на невропатолога в диагнозата. Като цяло, на описанието на симптомите често започва с думите "болки в гърба", след това посочи локализацията и характера на усещания, допълнително се уточнява по време на болка и по мнението на пациента, възможните причини.

Най-често срещаната болка, свързана с ходене и работа, е болката в гръбнака между гърдите, която представлява около 80% от всички оплаквания от болки в гърба. Въодушевен едното рамо (носите чантата на рамото), постоянната нужда да остане в polusklonennoy на работното място представлява - това са основните причини за DC трапецовидния мускулите, които държат тялото в определена позиция. Механизмът на "фиксиране" прост - ръката е в работата, свити, което води до пренапрежение и неспособност да се отпуснете, в този случай, пръсти могат да се чувстват здраво формация в дебелината на мускулната тъкан, които приличат на нишки (понякога с възлите), докосват той предизвиква остра болка в гърба. Точките на свързване към части на гръбначния стълб на данни спастични мускули могат да наранят нервните процеси, произлизащи от гръбначния стълб, което води до болка в гръбначния стълб. Всички тези усещания са, така да се каже, повърхностни, "свръхзвукови" в природата.

Други причини да причинят болка в гърба под плешките, която се усеща като гореща, пулсираща, болни и не ме свърта, независимо от пози на тялото и статично електричество. Ако болката е пароксизмална, там е под плешката и дава в ръка (лявата страна ръка), трябва да се подозира грешки в сърцето на работни места (ЗИД, ангина, исхемия), ако е болка в гърба под плешките усети равномерно от двете страни, най-вероятно това е сигнал проблеми със стомаха, по-рядко - панкреаса. Понякога този вид болка е сигнал плеврит, изключително рядко - проблеми с бронхите. Често остра болка под плешките от ескалиращите движения са резултат от междуребрените невралгия.

Много болки, които връщат гръбначния стълб, са причина за вътрешни болести. Освен посочените по-горе смущения на сърцето, стомаха и дихателната система, болка на гръбначния стълб може да се усети остри пристъпи на бъбречни колики и издърпване, пароксизмална болка в бъбреците в различни възпалителни процеси. Нарушенията в черния дроб, жлъчния мехур могат да се проявят като рисунка, болка в гърба при прожекцията на черния дроб. Sensations описани като "болка за включване на гръбначния стълб", могат да бъдат причинени от междуребрените невралгия, което е присъщо на просто "даде" характер. Междуребрените невралгия отговаря на болезнени усещания всяко движение, включително и акта на кихане, кашляне, едва ли се появява в мир и спокойствие, за разлика от болката, причинена от нарушена функция на вътрешните органи.

Болката в горната част на гръбначния стълб най-често се свързва с нарушение на трапезния мускул. Има оплаквания от болки в шийните прешлени, което е причинено от постоянна нужда polunaklonom глава, когато се работи на бюрото, което води до натоварване на мускулите на врата, както и до умора на мускулите на раменния пояс. Ако изключим нарушаването на органите (системи) с обща инервация на пътя, водещ към гръбначния мозък, както и да се премахнат наранявания и вътрешни наранявания, болката в горната част на гръбначния стълб са функционално увреждане и може да бъде улеснено от пациента.

Почти подобна причина и следствие в оплакванията болката в долната част на гръбначния стълб, но отговорността за тях вече е удължен до гръбен на latissimus, която обхваща лумбалната област. Тези мускули помагат да се запази тялото изправено и увеличаване на обема (изпомпва) при постоянно вдигане на тежести и физическа работа, те също страдат от скока на ненужно високо натоварване, свръхнапрежение и нараняване болка от най-широкия мускул прилича болка в нарушение на бъбречната функция (и обратното ). В случай на слабост на този мускул са възможни травми на гръбначния стълб. Latissimus състояние на увеличаване на обема на гръдния кош, участващи в акта на дишането, по същия начин с плеврит болка може да бъде причинена от движение на този мускул. Този мускул участва в образуването на сигнал за болка при интеркостална невралгия.

Болка в долната част на гръбнака понякога се нарича радикулопатия (увреждане на нервни коренчета процеси), което е придружено от чувство на изтръпване "обхождане" заедно разстройствата на инервация (задната част, външната повърхност на бедрената кост, общо намаляване на засегнати чувствителност части на тялото под гръбначния стълб).

В случай на повреда, пренапрежение и могат да се появят силни болки в гръбначния стълб, свръхвисоки статични натоварвания поради своята traumatization (външни или вътрешни). Когато се предприемат външни травми, обикновено се разбира мястото и степента на увреждане. Ако гръбначния стълб не може да издържи на натоварването може да се появи прешлени наранявания, междупрешленните дискове и процеси, които са диагностицирани по метода на рентгеновата, компютърна томография или магнитен резонанс. Прешлени може да се счупи, се деформира и тръпки един срещу друг, може да бъде разделена гръбначния тяло или процеси. Джантите са носени на товарите, разредена и сплескани, така че да има закриване на прешлените и притискане изходящи нервните процеси, дискове също могат да бъдат деформирани или "изтичане" - съдържанието на ядрото на диска се подава под формата на херния, която също нарушава подвижността на гръбначния стълб и води до нарушение на нерва процеси. Всички тези процеси причиняват силна болка в гръбначния стълб и изискват дългосрочно лечение.

Ако болката се развива постепенно и едновременно с увеличаването на болката е налице значително намаляване на обхвата на движение, както и за създаване на резервно проблеми постепенно добавени проблеми с ставите на краката, ръцете, тя трябва да се счита за болки в гръбначния стълб и ставите, симптомите на болестта. Най-често срещаните проблеми са дегенеративни промени в тъканта хрущял в тялото, причинени от метаболитни нарушения, генетични характеристики, или инфекциозен процес, само подобна картина може да се види на болка при остеопороза (дегенеративни промени на костна тъкан). Най-често при системно увреждане на "хрущялни" стави се диагностицира болестта на Бечетор.

Острата болка в гръбначния стълб често се проявява с прясна травма или възпаление. Отделна лумблугия, исхиалгия и кокосогония. Koksigodiniya - най-слабо проученото състояние на болка, възникващо в кокцикса и трудно коригирано. Най-вероятната причина за болка в опашната кост - травма, генетично предразположение към повреди лигаментно апарат на гръбначния стълб в опашната кост, възпалителни и дегенеративни промени. Ишиалгия - увреждане на голям нерв, произхождащ от лумбалната част на гръбначния стълб и преминаване по единия от крайниците до крака. Седалищния нерв се нарича, неговото притискане или повреда по никакъв начин не позволява на пациента да седне поради недопустимо силна болка, която може да бъде отстранена блокади болкови сигнали чрез инжектиране анестетици. Lumbodynia причинява дразнене на рецептори на междупрешленните диск намира в лигаментно пръстен при неговия поражение, загуба и се придружава от остър, "запис" болка, мускулни спазми и обездвижване на пациента. Lumbalia има алтернативно име - "камера".

Обикновено, остра болка в гръбначния стълб, причинени от възпаление на нервните окончания, които могат да бъдат резултат от увреждане. Външни наранявания рядко да останат незабелязани, вътрешни наранявания не се вижда и не винаги се открива чрез палпация (проби), че не винаги е възможно да се идентифицират наранената зона без диагностична апаратура. Вътрешен травма настъпва при нередовни или много високи физически натоварвания, дегенеративни процеси в хрущяла или костната тъкан и генетични характеристики (чувствителност) към патологията на гръбначния стълб. Дразнене на нервни окончания (остра болка в гръбначния стълб) настъпва при protuzii (издатина) на пролапс на междупрешленните дискове (пролапс на диск ядро), фрактура на игловидни процеси, с мускулен спазъм дълго мускулите на гърба, компресиране на нервните процеси, но в повечето случаи точната причина за болка Не мога.

Понякога болката в гръбначния стълб е последица от медицинска травма - хирургическа интервенция. Всъщност болка след операция на гръбначния стълб може да бъде "синдром обратно хирургия" - в резултат на развитието на сраствания-търбуха процес, повишаване на компресия на нервните процеси, загуба на херния в нов сегмент, издатината на отдалечени диск остатъци дестабилизира лигамент апарат за работа на сайта. Въз основа на изложеното по-горе, тя рядко се препоръчва да се проведат повторни хирургически интервенции, предпочитайки консервативно лечение.

Повечето пациенти, които се оплакваха от болка по гръбначния стълб, изпитваха болки от прекомерно изчерпване на дълги, широки и трапезни гръбначни мускули. Болката се проявява след физическо натоварване и физическо. Товари трябва да се разбира не само физическа работа, но и статично напрежение, когато седи на масата от компютър). Ако болката не разкрие ясна локализация, тогава можем да приемем, че отпускането (почивката) на всички мускули на гърба ще облекчи състоянието. Ако след покой в хоризонтална позиция болка намалява, тогава вероятната причина може да се крие в стимулирането на нервните окончания, като вирусен тяло лезии (херпес зостер). Понякога прекурсор болка гръбнака е състоянието описан като "издухан", т.е. Провокатор служи охлаждане част мускули, които по-късно spazmiruyutsya и рани. Миофасциална синдром - състоянието на болка в мускулите, които са причинени микротравми, които водят до образуването на връзки тъкан (белег) на мястото на повредената фасция (мускулни влакна), ако белег е оформен в близост до нерв, болка на пациента провежда достатъчно дълго време.

Понякога болезнената болка в гръбначния стълб се увеличава, понякога "освобождава", но във всеки случай дълъг период на болка показва патологични процеси. Ако болка локализирана в района на шийката на матката, с прикрепен главоболие, трябва да се обърне внимание на стреса и мускулен спазъм задната част на врата. Ако болката е в областта на гръдния кош, може да е имало пренатоварване с ръчен труд, болка в долната част на гърба показва натоварвания, които надвишават физиологичните възможности на тялото. Ако се изключат наранявания, болезнената болка в гръбначния стълб най-често е проява на остеохондроза и / или остеопороза. Остеохондрозата като цяло е дистрофично-дегенеративен процес на промяна на гръбначния стълб. Началото се проявява в болки в гръбнака, които са свързани с промяна във височината на междузвездното пространство, заемано от диска. Дискът "остарява", променяйки неговата хидрофилност (способността за задържане на течности), изтласкването и "холката". Прешлените "се гърчат", нарушаващи нервните процеси, този процес се усеща като болка в гръбнака, като хронична умора, която е трудно да се елиминира.

Когато остеохондроза следващия етап на заболяването се увеличава, тъпа болка в гръбначния стълб, което не е улеснено от продължителен покой. Във връзка с развитието на дегенеративни процеси, прешлените близо един до друг и разстоянието между точките на закрепване на сухожилията и мускулите се намалява, което води до мобилността на прешлени, едно спрямо друго, междупрешленните стави са претоварени, дългите мускули на гърба просто се опитва да компенсира нестабилността на гръбначния стълб чрез укрепване на мускулите корсет. Прешлените може да се движи по отношение на гръбначния стълб и процесът може да се извърши с минимални болкови усещания, тъй изместване не винаги е повреден нервни влакна.

Въпреки остеохондроза прогресира и следващата стъпка ще карам разрушаването му пада изход ядро съдържание, както херния междина и зъбното fibrosus сухожилия изглежда пронизваща болка в гръбначния стълб, гръбначен сублуксация формира. На мястото на сублуксация, ставата се уплътнява, растежа на увредените тъкани. С нарастването на хрущялната и костната тъкан в увредените стави, гръбначният мозък може да бъде нарушен с нарушение на храненето и функцията му. Въпреки това, пронизваща болка в гръбначния стълб може да бъде сигнал за разработване миозит, но на практика пациентите след 40 години често пронизваща болка в гърба показват развитие остеохондроза.

Този тип болка е пулсираща болка в гръбначния стълб, често проблеми е сигнал във вътрешните органи, бъбреците вероятно. След отпадането на вътрешните болести във външния вид на пулсираща болка може да има съмнение за аномалия в съдове за доставка. Пулсираща болка в областта на шията се доказва от мускулен спазъм (например, след продължителна работа на една маса в неудобно положение) с сублуксация и дислокация на прешлените (дискове), като болка в лумбалната област показва разрушителни промени (навяхвания междупрешленните пръстен изместване диск възпалителни процеси в хрущялната тъкан с инфекциозен и неинфекциозен характер). По правило пулсиращата болка в гръбнака сигнализира за остър процес (например, нова травма).

При промяна на различни разрушителни промени на остра състояние при хронични процеси на остра болка се заменя с тъп, тъп, често може да се прояви болка в гръбначния стълб с натиск върху зоната на проблем, тъй като в края на остра болка от остеоартрит затихва. Болката се проявява, когато се натисне и стари травми, когато тялото е по същество компенсирани дефект и тромаво проведе масаж в резултат на обостряне на дегенеративни процеси в прешлен. Болката в гръбнака с натиск може да показва само началото на възпалителния процес, когато само чрез механично действие (ръката) може да откриете възпалена точка.

Обратно болка възниква при ходене в случай на деформация, свързани с хипертоничност специална група от мускули, причинена от травма, продължителни неспецифични товар Недогряване на водата част обратно. Също така, този вид болка може да бъде показателна за развитие на сколиоза. Също така, болката при ходене може да покаже възпаление на корените на нервите (радикулит) в тази част на гръбнака, която сигнализира за болка при движение. Възможно е такива сигнали да се съобщават чрез остеохондроза при самото начало на дегенеративни промени в средните дискове с промени в лумена между прешлените.

Болка в гръбнака, когато дишането много рядко говори за органични промени, най-честата причина за тази болка е функционалните разстройства, а именно възпалението, интеркосталната невралгия. Особено лесно е да се диагностицира невралгия с асиметричен външен вид на болка по време на движение (вдъхновение, кихане, кашляне). В същото време, в някои заболявания на сърцето при изпълнение на малка физическо натоварване, увеличава обхвата на движение на ребрата по време на вдъхновение силна болка в гърдите, близо до гърба му, дърпане болка под лопатките. Сърдечната болка в покой не отслабва веднага, за разлика от невралгията.

Нощните болки в гръбнака почти винаги се свързват с позата по време на сън. Но се случва, че болката през нощта сигнализира за началото на нарушенията. През деня прекалено слабите сигнали не достигат до съзнание поради задръствания с информация, събития и сигнали от трафик или друга болка. През нощта покойният пациент в състояние на относителна почивка изведнъж открива редица неприятни усещания. Доста често, по този начин, болки сигнали от бъбреците, стомаха, черния дроб, peretruddivshihsya за деня мускулите на гърба. Първо трябва да смените възглавницата и леглото, а след това - да следите състоянието си.

Болката в гръбнака след сън често се свързва с некомфортна поза поради прекалено меко или твърде твърдо покритие върху леглото. Причината за болката е мускулен спазъм, който възниква от принудителното надвесване на гръбначните мускули. В този случай болката намалява или преминава в средата на деня. Ако болката след сън е свързана с развиваща се сколиоза, причинена от неправилна поза, този вид болка през деня изобщо не изчезва, но след зимата масаж се получава рязко подобрение. Друга често срещана причина за болка в гърба след сън е общият нисък мускулен тонус и скованост (скованост) на мускулите, дължащи се на хиподинамията.

Странната болка в гръбнака е причинена от голямо разнообразие от причини. Когато болката на данни може да е подозрителен и възпалителни ставни капсули гръбначния и неспецифично възпаление на нервните окончания, и вирусни кожни увреждания нервни окончания, и следователно хиподинамия, и мускулна пренапрежение и наранявания и болка в кръста и невралгия и фибромиалгия. Често фактът на скитащи болки показва несаматичен характер на болката. Общата умора или психическото изтощение може да се прояви като скитащи болки. Умора на гърба.

Болката в гръбнака след травмата показва малък възпалителен процес, който е започнал. Най-често след травма на гръбначния ставния чанта, в близост до гръбначния стълб или диск натрупва изтекъл от кръв, лимфни съдове разкъсани (хематом) за изчезване (резорбция) субекти на данни организъм прилага различни лизиране на протеини, които се топят "екстра" образование. Също така да бъдат топене и отстраняване на малки фрагменти на хрущял и костна тъкан, ако образуват в резултат на травма. Процесът на топене е съпроводен от локално повишаване на температурата, болката и подуването. Степента на увреждане на гръбначния стълб обективно се оценява само от специалист.

Болки в гръбначния метастази се случва доста често като основен израз на злокачествен процес в тялото. Ако туморите за дълго време не се проявяват се дължи на факта, че лезии не са общо увреждащото естеството и състоянието на тялото може да се нарече състояние на относителен благосъстояние, проява на болка в гръбначния стълб се дължат на механична компресия на нервните корени туморни процеси. Най-честите метастази растат без никакви външни прояви, в случай, че се удари в черния дроб, панкреаса, бъбреците или далака. Тези органи са в състояние да функционират с частично дегенерация на тъканите, бъбреците е в двойка на органи, прекъсването на не винаги се вижда в относителната благосъстоянието на другия. Ако метастази нарушават моторната функция на гръбначния стълб, на този етап от развитието на рак, най-вероятно, вече неизползваеми. Помощта за пациента се състои основно в анестезия.

Spot болка в гръбначния стълб показва наличието на местно част възпаление (увреждане), с голяма вероятност може да се съди болката в мястото на увреждане на нервите влакна поради изтъняване на междупрешленните диска (намаляване клирънс между прешлените с увредена процес нерв), така че трябва да се приеме изместване диск в съвместен капсула по отношение на оста на гръбначния стълб (издатина), фрактура (скъса разрез) прешлен поради прекомерно физическо натоварване, увреждане на ставите капсула лигамент херния гръбначния вероятност но и началото на възпалителния процес (например артрит).

Извличането на болки в гръбнака показва аномалия във вътрешните органи (бъбреци, черен дроб) или проблеми с мускулната корсет на гърба. Състоянието на умора, желанието да разтривате гърба често преследва работниците в офиса и е свързано с продължителен статичен стрес. Само в случай на комбинация от тези типове болка с втрисане, изтръпване и изтръпване в крайниците, трябва да се подозира развитието на остеохондроза. В половината от случаите, задната болка в гърба завършва с картина на разгънати невралгични болки. Но ако болките от издърпване се появяват в долната част на талията, можем да приемем възпалителни заболявания на пикочно-половата система.

Болката в гръбнака по време на бременността също започва като рисуване, болезнена болка в долната част на гърба. Причината за тях е повишено кръвоснабдяване и увеличен обем на матката. Поради факта, че всички вътрешни органи при хора имат монтаж им вътре в кухините, на "запор" най-често се основава на гръбначния стълб и в нашия случай, тазовите кости, което, от своя страна, под определен ъгъл са прикрепени към гръбнака. Преразпределението на интериорното пространство, в долната част на стомаха води до промяна в натоварването на гръбначния стълб, и промяната на ъгъла на таза и гръбначния стълб ставите създава друг източник на напрежение. Можете да облекчите състоянието с помощта на превръзка, създавайки илюзията за допълнителен трайни мускулести слоеве.

Към кого да се свържете?

Диагностика на болката в гръбначния стълб

Диагностика на болки в гърба често е трудно неяснота на симптоми и занемаряване на процеса, както се случва позоваването на хирурга или невролог, когато е трудно да независимо блокира сигнали за болка. Основата за диагноза са класически рентгенови лъчи (най-малко в две издатини), и ултразвук, MRI, спомагателни, но не по-малко ценна за кръв, урина, likvorosoderzhaschih течности. Основното внимание при поставянето на диагноза е да се изяснят причините за болка, като: болка е резултат от нарушение на опорно-двигателния апарат, или сигнализиране на проблеми във вътрешните органи. Когато се изяснява причината за болката, често е безценно правилното съставяне на анамнеза с подробно прецизиране на вероятността от генетично предразположение към такива нарушения. Съвременната медицина не е в състояние самостоятелно да анализира наследствената склонност да причини проблеми с гръбначния стълб, но анамнезичните данни помагат правилно да се изгради стратегия за лечение и да се направи прогноза.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Лечение на болка в гръбначния стълб

Лечението на болката в гръбначния стълб се извършва под наблюдението и назначаването на неврохирург, хирург от невропатолозите. Лечението на болката може да бъде хирургично и терапевтично. В трудни случаи, когато пациентът не може да помогне на лекарства и нарушения в гръбначния стълб да имат застрашаваща живота степен, те предпочитат хирургическа интервенция. Операцията е посочено в нестабилност на гръбначния стълб, която е обърната към обем на гръбначната органи с последващо traumatization (компресиране) гръбначен мозък на вече съществуващите гръбначния нарушения целостта поради травма, в прогресивни патологични промени в хрущяла (костите) тъкан.

Лечението на болка в гръбначния стълб с нестабилност на гръбначния стълб чрез хирургичния метод най-често се извършва с остеохондроза. Целта му е да премахне повредения диск и да стабилизира (за съжаление, фиксира) относително един към друг два съседни гръбначни тела. Това позволява да се спре синдромът на болката без неговото подновяване в този сайт в бъдеще. Друга индикация за хирургическа интервенция е херния интервертебрален диск. Херниалната изпъкналост често претоварва ставната кутийка или уврежда нервните процеси, че синдромът на облекчаване на болката не е възможен с консервативни методи.

Лечението на болката в гръбначния стълб чрез отстраняване на тялото на хернията позволява напълно да се възстанови работоспособността на пациента и да се спре синдромът на болката.

Друга индикация за хирургична намеса е спондилолизата. В същото време злоупотребата ставната капсула, не са в състояние да определят гръбначния тялото, както и други начини за определяне на повреди (почивка в две прешлен или скъса краката на прешлен на тялото фиксиране в определено положение). Фрагменти на тялото или краката непрекъснато упражняват травматичен ефект върху нервните процеси или гръбначния мозък, с възрастта отслабват ставни сухожилие торби междупрешленните стави, и операцията за стабилизиране на повредената част е единственият начин да се защити прешлен от плъзгащи и травматични нервни пътища.

Въпреки това, първият избор при лечението на различни заболявания остава консервативното лечение (с изключение на случаите на някои състояния за спешна помощ). Лечение на болка в гърба често се състои от цялостна приемане аналгетици, деконгестанти, противовъзпалителни средства, продължава fiziotepevticheskih сложни процедури, физическа терапия, използването на подкрепа корсети и промяна на начина на живот.

Лечение на болки в гърба изисква продължителна употреба на химикали (наркотици), който носи тежък товар на черния дроб, така че трябва през целия период на лечение, се придържат към диета, щадящ и не се създаде допълнителна тежест върху черния дроб и бъбреците (особено трябва да зададете пълното премахване на алкохол).

В случай, че помощта трябва да бъде приложена незабавно с внезапна остра болка, се използват различни блокади. Блокадите са локални и сегментирани. Локално блокада използва, когато analgiziruyuschie разтвори се инжектират в огнището на болката, с цел да се отстрани сигнал болка в мястото на инжектиране и sigmentarnye блокада използва за дистален (отдалечен) анестезия на част на тялото (тяло), от които блокирана нервната инервация отговорен начин. Блокадите са много популярни като метод за лечение на болка в гръбначния стълб. Най-често използвани:

 • Новокаинът е най-популярната упойка, предимствата й при ниска токсичност отдавна се оценяват, новокаинът се унищожава на мястото на инжектиране, като минимално се зарежда отделителната система, но не е достатъчно силна, често предизвиква алергии;
 • Лидокаин - остава стабилен аналгетичен ефект, но се метаболизира в черния дроб, тъй като само му недостатък, както и ниска алергенност, ниска токсичност, и продължителност на относителната сила на анестетични свойства на лидокаин е най-честата избор по време на блокадата;
 • мезокаин - е близо до лидокаин, има малко по-изразен анестетичен ефект, но достатъчно достъпно и ниско алергенно лекарство;
 • prilokain - най-малкото токсични от всички по-горе, но не и по-лоши от тях по отношение на времето на действие. От недостатъците на лекарството трябва да се отбележи ниска степен на проникване в нервните влакна, поради ниската му токсичност и продължителната локална анестезия, прилокаинът се използва при анестезията на деца;
 • карбокаин - има много дълъг анестетичен ефект, но е токсичен, изключително бавен, което може да доведе до натрупване на доза;
 • marcain е изключително токсичен, но продължителността на действието може да продължи до 16 часа, употребата на това лекарство трябва винаги да бъде оправдана от необходимата полза, не забравяйте да осигурите медицинско наблюдение на състоянието на пациента.

За да се намали дозата на аналгетик, за да се намали неговата токсичност, но при запазване на общото време на анестетичния ефект се използват удължители. Един от удължителите е вазоконстрикторите, а именно адреналинът. Прилагайте епинефрин в почти хомеопатични дози, а не пълна капка 0,1% разтвор на епинефрин в 20 ml аналгетична смес. Трябва да се помни, че всички съединения с голяма молекула, като собствената кръв на пациента, могат да бъдат смесени с аналгетици и инжектирани в проблемната област. Молекулите на кръвта адсорбират молекулите на упойката, остават в мускулната тъкан за дълго време, забавят аналгетиката с него, като по този начин увеличават неговата ефективност.

Лечението на болката в гръбначния стълб не спира да блокира сигнала за болка. Необходимо е да се използват лекарства, които намаляват възпалението в центъра на болката. Едно от най-мощните противовъзпалителни лекарства за "спинална" трябва да се разпознае като група от стероидни хормони. Стероидни хормони в минималната доза почти нямат ефект върху цялостното хормоналния баланс, не се прекъсне надбъбречните жлези, но рязко спира дегенеративни процеси в тъканите, да се намали нивото на болката. Въпреки това, винаги трябва да се помисли за използването на хормонални противопоказания - нарушение на обменните процеси от тип диабет, напреднала възраст с изчезването на работата на надбъбречните жлези, наличие на гнойни и септични процеси (което може да се получи тласък в развитието, като същевременно намали неспецифичен имунен отговор), наличието на язви.

Ако ползата от употребата на лекарството е оценена като превишаване на потенциалната вреда, тогава изборът на стероиди идва от следните лекарства:

 • хидрокортизон - най-известните аналози на хормони започват с прилагането на 5 мг хидрокортизон 1 блокада, внимателно се разрежда с аналгетици, тъй като лекарството може да причини увреждане на тъкан на мястото на инжектиране;
 • Дексаметозонът е много по-активен от предшественика си (приблизително 30 пъти), но е по-токсичен и по-вероятно да причини некроза след прилагане (изисква внимателно разреждане), започвайки с доза от 1 mg.
 • kenalog - модерно лекарство, което изисква еднократно инжектиране, е изключително бавно да се деактивира. При първата блокада употребата не е оправдана, тъй като в присъствието на кенолог е трудно да се направи прогноза, ако е необходимо, честотата на повторното инжектиране не трябва да надвишава 1 път седмично.

Лечение на болка в гърба включва "презареждане" витаминни препарати на тъкани, особено благоприятно на трофичните процеси засягат витамини от група В. Витамин тази група подпомагат тъканна регенерация, да усили действието на аналгетици, подобряване на проводимостта на нервните влакна. Все пак трябва да се има предвид високата алергична способност на витамините от тази група, използването на трите витамини в тази спринцовка е неприемливо, най-желателно е да се използват 1 вида за 1 ден.

Също така, за да се намали развитието на алергенна реакция и да се намали нивото на неспецифично възпаление, антихистамините са задължителни. Въвежда се папаверин или не-ШПА като мускулни релаксанти за облекчаване на състоянието с мускулна болка в гръбнака.

Упражнения за болка в гръбначния стълб

Упражненията за болка в гръбначния стълб са неразделна част от програмата за рехабилитация. Движение в различни лечебни заведения, насочени към запазване на пълнотата на обхвата на движение на пациентите и намаляване на последиците от увреждане на гръбначния. Когато бездействие и сутрин болка изглежда като прост подгряващи упражнения за сколиоза и различни процеси defomiruyuschih комплекс от упражнения се избира индивидуално, в комбинация с масаж в degenerativnh и травматични заболявания комплекс упражнения терапия трябва да започне с просто упражнение: пиши:

 • Легнал на гърба си в позиция на пълна почивка, започва огъване и удължаване на ръцете в лакътната става, краката - в коляното с плъзгаща пета на леглото;
 • Следващата стъпка ще се сгуша в раменната става (повишаване на ръцете си нагоре от своя страна), в подножието - един огънат под коляното в покой, а другият да се оправям коляното и в хоризонталната равнина се оставят настрана и се върна в леглото.
 • Следващият етап ще бъде в склонна позиция, привеждайки крака, наведен в коляното, към гърдите, като в същото време се вмъква в кръговете с лакти на ръцете.
 • При провеждането на всички тези упражнения в миналото трябва да тренирате дифрагматичното дишане.

В подозрителен период човек може да практикува повдигане на главата от възглавницата, привеждане на брадичката в гръдния кош, коленичене и извита обратно до подобие на котка, имитация на лежане на велосипед.

Всички видове упражнения трябва първоначално да се практикуват в присъствието на специалист, по-късно, по начин на отпечатване, да се повтарят независимо у дома.

Упражненията за болка в гръбначния стълб трябва да се извършват системно, бавно, като се поддържа препоръчителната скорост и броят на повторенията. В никакъв случай не можете да задържите дъха си докато правите упражненията, ако възникне болка, спрете фитнес залата и отидете на специалист.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Как да облекчи болката в гръбначния стълб у дома?

Ако сложна смес от наличната аналгетичен и болка изпревари пациента внезапно, преди срещата с лекаря може да облекчи състоянието им приемане на медикамента общо аналгетичен ефект. Независимо може да ketanov, ибупрофен, напроксен, нимесулид, deksketorofen (действие chelez усети около половин час, продължителността на анестезията -до 5 часа), ketarolak. Едновременно с тези лекарства можете да приемате не-ШП като мускулен релаксант, като надхистин като най-достъпното антихистаминово лекарство, е възможно да използвате диуретици, за да намалите подуването на мястото на нараняване. Категорично противопоказани термични процедури!

Анестетици за болка в гръбначния стълб се избират въз основа на индивидуалните характеристики и естеството на нарушенията. Лекарствата могат да бъдат местни или общи, под формата на инжекции, таблетки или пластири. Когато миалгия показват общото функциониране на лекарства, таблетки или петна, както analgiziruyuschy ефект ще бъдат всички мускулни релаксанти. За травми на мускули могат да бъдат приложени slabosogrevayuschie превръзки, лосиони, прилагани към местната дразнител, затопляне и обезболяващо действие. С болка, свързана с наранявания на гръбначните тела, трябва временно да приемате аналгетици и да разчитате на цялата бърза помощ. За травми на междупрешленните дискове и връзки на ставите, в различни възпалителни процеси аналгетици само придружава процеса на основната лечение и аналгетик за болка в гръбначния стълб в този случай да се комбинира с диклофенак, кетопрофен, индометацин, диуретици.

Мехлем за болка в гръбначния стълб

Мехлем от болка в гръбначния стълб се използва със синдром на слабо изразена болка, главно с миалгия от различно естество. Дългосрочната употреба на мехлеми с дегенеративни промени (остеохондроза и тонове) не е оправдана, тъй като при такива заболявания е необходим интегриран подход към лечението. Мехлемите от механизма на действие могат да бъдат затопляне, анестезия, охлаждане, комбинирани. Също така мехлемите могат да съдържат стероиди, хондропротектори, хомеопатични и масажни. Въпреки такова изобилие, е лесно да се толерира почти всяка комбинация от мехлеми (като се избягва, разбира се, взаимно изключващи се видове охлаждане с затопляне). Мехлем от болка в гръбначния стълб се използва, обикновено у дома, а изборът остава с пациента.

Популярни мехлеми и гелове за намаляване на болката остават:

 • Fastum-gel - съдържа противовъзпалителни и аналгетични компоненти, етерични масла. При прилагането му е необходимо да не се намалява препоръчителната доза на гела, внимателно да се разтрива, докато веществата не се абсорбират напълно. Подобно действие има и финалът, волтарен (съдържа диклофенак), нурофен (съдържащ индометацин и ибупрофен);
 • Долобен-гел е комбиниран препарат, състоящ се от противовъзпалителни, аналгетични, деконгестантни компоненти с регенериращ ефект. Съставът на лекарството включва диметилсулфоксид, хепарин, дексапантол.
 • Finalgon, apizartron, capsicum се проявяват като анестетични препарати с ефект на затопляне. Причинявайки местното разширяване на съдовете, те предизвикват забързано затопляне на кръвта в засегнатата област, което ускорява известно време процесите на възстановяване. Особено е показано използването на тези лекарства след супер охлаждане.
 • Хондроксидът е лекарство-хондропротектор, чието насочено действие е концентрирано върху усилването на регенерацията на хрущялната тъкан, забавяйки процесите на стареене (изтъняване) на хрущяла.

Мехлем от болка в гръбнака винаги има указание в инструкциите за минимално количество мехлем за еднократна употреба и за желаната продължителност на лечението. Използват се само затоплящи мехлеми.

Предотвратяване на болка в гръбначния стълб

Една от основните точки в поддържането на здравето на гърба е превенцията.

Предотвратяването на болка в гръбначния стълб е постоянен проблем на обществото с тенденция към хиподинамика и промени във физическата активност. Необходимо е да се сведе до минимум травматизацията на междупрешленните дискове чрез физически стресове по всякакъв начин. Носене корсет (кожух) донякъде намалява амплитудата на движението на лумбалните (най-често се постига) на гръбначния стълб. Следва да бъдат изключени торса напред от дейностите на ежедневния живот, дори когато извършващи домакинска работа трябва да се съхраняват в изправено положение, доколкото е възможно. Когато вдигане на тежести не трябва да се огъват и клек и се издигат на товара от вертикалното си положение назад към obuvanii не се огъват и да седне, ако не е възможно, трябва да седнем на едно коляно (например, в ляво) чрез поставяне на тежестта на тялото върху плоска повърхност на бедрената кост ( в този случай правилно). В асансьора, за облекчаване на компресия в спиране на кабината, облегнете назад в стената на асансьора леко дърпане напред крака, така че гърбът е плътно към стената на асансьора, който е малко по-лесно идиот натоварване при спиране или ускоряване. Ако е възможно в средата на деня, за да вземе хоризонтално положение, той трябва да бъде поставен под коленете възможно най-високо валяк, разтягане на мускулите този начин се облекчава лумбален и лумбалната област.

Предотвратяване на болки в гърба е на диета, за да се поддържа оптимално тегло, с обувки с гъвкави подметки ниски токчета, постоянно обучение мускулна корсет на гръбначния стълб. Към днешна дата, за предотвратяване на болки в гърба е едно от водещите места в областта на превенцията на заболявания на опорно-двигателния апарат, който се изпитват на пагубното въздействие на технологичния прогрес на човечеството.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.