^

Здраве

Болка в ануса

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в ануса може да бъде причинена от различни фактори. Обикновено хората се чувстват неудобно от такива симптоми и отиват при лекар с остра изостряне на заболяванията. Това е фундаментално погрешно, тъй като болката може да сигнализира за сериозни проблеми, ранната диагностика и лечението ще помогне да се избегне влошаването им. Основните причини за болката са физическите разстройства, онкологичните заболявания и възпалителните заболявания.

Ректума е част от храносмилателния тракт, който завършва процеса на смилане на храната, неговата структура е адаптирана за дефекация.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Физически разстройства

В тази категория основната причина за болка в аналния отвор е аналната фисура - разрязване или разкъсвания в лигавицата на ректума. Те могат да възникнат в случай на нарушения на храносмилателната система поради неправилната природа на изпражненията или поради наличието на чужди предмети, които не се усвояват в нея. Болката в тези случаи е много остра и се усеща по време на дефекацията, поради която пациентите често умишлено я задържат, отколкото причиняват запек. Ако болката се наблюдава след дефекация, това показва, че разстройството е станало хронично. В допълнение към болката в аналния спусък на сфинктера и незначителното отделяне на кръв от ануса.

Също така болка в ануса може да възникне при продължително седене на твърдо табуретка и след натъртвания и падания. В такива случаи, когато сменяте седалката и след изтичане на времето, болката ще намалее.

Друга причина за болка е пролапса на ректума. Това нарушение обикновено се наблюдава при възрастните хора, което многократно ражда жени. Въпреки че може да присъства при хора от други категории.

Рядка причина са проктологичните фуга. Това са анални спазми, които се появяват главно по време на сън. Обикновено се наблюдава при юношеството.

Болка в ануса поради онкологични заболявания

Анален рак, дори и в ранните етапи има светло симптоматични прояви: Първо - това е смес от червено кръв в изпражненията, и второ - тъпа болка по време на дефекация, с нарастващ време и непрекъснато. Болката се обяснява с инервацията на аналната област.

Често болката в аналния отвор излъчва до долната част на корема, ханша, гениталиите. Интензивността на болката все още не показва неспособността на тумора, така че е необходима ранна диагноза.

Болка, дължаща се на възпаление

В повечето случаи болката в ануса се отваря поради възпаление на хемороидите. Те са много остри, пациентът е трудно да се разболее, да седне и да ходи. Те са придружени от треска и студени тръпки. Има по различни причини: консумация на алкохол, прекомерна физическа активност, ядене на пикантна храна и така нататък.

Следващата причина е подкожен парапроктит. Абсцесът се намира в подкожната тъкан на аналния отвор. Болестта се характеризира с повишена температура, студени тръпки и растяща болка в ануса, която се увеличава с дефекация.

Друга болест е субмукозен абсцес на ректума. Абсцесът в този случай е под лигавицата в края на аналния отвор. Пациентите се оплакват от скучна болка, увеличаваща се с дефекация. В повечето случаи се открива чрез метода на палпиране.

Също така причината за болката в ануса може да бъде венерически заболявания.

Към кого да се свържете?

Лечение и диагностика

Ако болката в ануса Ви последва няколко дни, трябва незабавно да посетите лекар. Ако има други симптоми, описани по-горе, лекарят трябва да се свърже незабавно, ще ви улесни и може да ви спаси.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.