^

Здраве

Болка около пъпа

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката около пъпа е сериозен сигнал, че в тялото се случват деструктивни промени. Те трябва да бъдат спрени, за да се възстанови предишното качество на живот. В крайна сметка, болката около пъпа не позволява на човек да живее нормално и дори да ходи. Прочетете повече за причините.

trusted-source[1], [2]

Какви болести сигнализират болки в пъпа?

Това е дисфункция на тънките черва (по-специално ентерит)

Възпаление на лигавицата на тънките черва - процеси на обостряне

В този случай, лигавицата се възпалява и тъканите му се деформират. Причината може да са инфекции, които са влезли в тялото, както и гиардия и прояви на ентероколит (деформация на дебелото черво) в една бутилка.

Сред симптомите на възпаление на лигавицата на тънките черва - болка, продължителна, болка, която може да смути човек, независимо дали е ял или не.

Друго възпаление на лигавицата се проявява чрез усещане за разпъване на корема, болки в стомаха и в областта на пъпа; не може да има апетит, човек яде неохотно. В стомаха по това време може да тътен, той е подут.

Кожата може да бъде бледа, прекалено суха, дори и кремът да не помогне с тази сухота, ноктите често се счупват и венците кървят, въпреки добрите пасти за зъби и четките.

Човек се чувства много уморен и слаб, бързо уморен, може да има промени в настроението.

Апендицит в остра форма

Апендицитът е заболяване на вътрешните органи на коремната кухина в остра форма, което задължително изисква намесата на хирург. Болката изведнъж изпреварва човек, който се появява в областта под лъжицата и се разпространява по корема, често се концентрира около пъпа.

Болката става по-интензивна, постепенно се фокусира върху дясната страна на тялото.

Температурата може да бъде ниска, сърцето бие често и неравномерно, езикът може да бъде сух и болезнен. Когато ръцете се спускат по тялото, болката от дясната страна на тялото може да стане още по-силна.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

Херния на пъпа

Това заболяване се проявява чрез силна болка в пъпа. Човек страда от повръщане, сърцебиене, ускорен газ, стомахът е пълен, може да бъде запек.

В областта на корема се усеща болезнено втвърдяване, когато се натисне с пръсти. Това уплътнение не може да се настрои, боли още повече, когато се натисне.

Ако уплътнението в корема може да се изправи, то това е редуцируема херния. Ако това не е така, това е закръглена херния, за която трябва да се прилагат хирургични методи на лечение.

Ако херния започне да се рестартира, тя може да бъде опасна поради риска от още повече нарушаване на червата и повреждане на червата. И ако се обадите на линейка в неподходящо време, тогава човек може да бъде фатален поради смъртта на чревната тъкан.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Рак на тънките черва

Първоначалният стадий на това заболяване е проява на болезнен симптом в пъпа и целия корем. И все пак човек е обезпокоен от такива прояви като повръщане, стомаха е надут, червата, изглежда, също, и боли по цялата област на неговото преминаване, особено силна болка се усеща около пъпа. Човек може да започне да губи теглото си драстично и да губи апетит.

С тези признаци можете да подозирате рак на тънките черва и незабавно да се консултирате с лекар.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Дивертикулит на тънките черва

Това заболяване може да се диагностицира предимно чрез издатина в корема, по-специално в пъпа. Тези издатини - дивертикули - приличат на надута чанта с диаметър около 3 см, а в редки случаи до 15 см (а минималният размер може да бъде от 3 мм). Чревната мукоза излиза през чревните мускули. Дивертикулите могат да ударят червата на всяко място. Тези места са много болезнени и се дават на лявата страна на корема. В допълнение към видимите знаци, температурата може да се увеличи - до около 38 градуса.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Мигрена в коремна форма

Тази форма на болки в главата и пъпната връв може да засегне дори деца на възраст между 12 и 13 години - мигрена няма възраст. Стомахът с тази форма на мигрена боли много, болката е особено остра в пъпа. В допълнение към болката около пъпа, човек също има гадене, диария, кожата става бледа и суха, и може да има повръщане.

Болката при абдоминална мигрена продължава от 30-40 минути до няколко дни.

Коремната мигрена може да бъде разпозната чрез едновременна локализация на болката в главата и корема. Болката може също да се редува.

В риск от заболявания на абдоминална мигрена могат да бъдат юноши, хора под стрес, пациенти с наследствена предразположеност към мигрена, с активиран кръвен поток в коремната аорта.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Инверсия на червата (тънка)

Това заболяване се нарича и чревна обструкция. Тя започва с остра болка около пъпа. При хората настъпва чревна обструкция, поради която коремната област е изключително болезнена. Болката може да бъде рязане и започва от вътрешната част на коремната кухина, както и в предвертебралната област. Болката може да бъде постоянна или да напомня битки.

Повечето болки са локализирани в дясно на корема и в областта около пъпа.

Състоянието се влошава от повръщане, гадене, забавено движение на червата, газ в червата.

Инверсия на тънките черва в началния етап се характеризира първо с остра постоянна болка, след което става подобна на контракциите.

Болката около пъпа става все по-силна и толкова голяма, че човек може да изкрещи от непоносима болка.

От промяната на позата болката не минава, човекът повръща. Необходимо е незабавно да повикате линейка, за да отведете пациента в болницата.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Болката около пъпа е сигнал за опасност

Дори ако човек има област на пъпа, тази болка може да бъде объркана със симптомите на други заболявания. В крайна сметка болката в корема може да бъде признак на поне 20-30 различни заболявания. И дори лекарят не винаги може точно да определи причината за болката - диагностицирането е трудно.

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.