^

Здраве

Анализ на сперматозоидите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Спермограмата е анализ на спермата, в резултат на което се определя дали човек има проблеми с зачеването на дете. Това явление се среща в почти всяка трета от двойките, които не могат да започнат да раждат бебе. За целта се извършват специални тестове.

Какво включват те? Така че, обърнете внимание на количеството "суровини". То трябва да бъде достатъчно за зачеване. Времето за втечняване играе важна роля. Спермата е гъсто вещество, подобно на гел, което става течно след 20 минути след еякулацията. Времето за втечняване е периодът от самото еякулиране и до превръщането на сперматозоидите в течни "суровини". Количеството "материал" показва колко сперматозоиди присъстват в един милилитър от спермата от една еякулация. Структурата на спермата показва колко процента от сперматозоидите има нормална форма. Мобилността определя и процента, но нормалната подвижност на сперматозоидите. Факт е, че мобилните сперматозоиди могат да бъдат малки. Също така се определя нивото на киселинност, левкоцити и фруктоза. Тези показатели показват дали нормалната сперматозоида или не.

Тези тестове се извършват, ако човек има репродуктивни проблеми, които са довели до безплодие. Има успешна вазектомия или обратима вазектомия.

Преди да вземете теста, трябва да се подготвите. Препоръчва се да се избягва сексуална активност 2-5 дни преди процедурата. Това ще помогне да се уверите, че получената сперма е максималната. Рядката сексуална активност може да доведе до това, че сперматозоидите ще станат по-малко активни.

Анализът на спермата (семенната течност) е необходим, за да се отговори на въпроса за способността на субекта да произвежда потомство. Причините за безплодие при мъжете могат да бъдат заболявания на тестисите, простатата, нарушения на проводимостта на vas deferens, заболявания и малформации на уретрата.

Анализът на еякулата (сперматозоидите) е един от методите за диагностициране на хормонални нарушения при регулирането на репродуктивната система. Нормалните резултати от изследването на еякулацията в повечето случаи позволяват да се изключат хормоналните нарушения като причина за безплодие.

Анализът на сперматозоидите е опция по-обичайна за слушане, изследване на качеството на мъжкия еякулат, което се нарича спермограма. Изследванията на спермата се провеждат, за да се определят физичните качества и параметри, както и да се оцени обема. Също така, анализът на спермата включва оценка на неговия вискозитет, цвят. Най-важният параметър в изследването на еякулата е определянето на активността и броя на основните участници в торенето - сперматозоидите. Анализът на спермата може да покаже наличието на чужди клетки, въз основа на резултатите от него, лекарят планира допълнителни диагностични и терапевтични мерки. С една дума, информация за мъжките полови клетки, клетъчни свойства, параметри и активност, химичен и качествен състав - всичко това се взема предвид в спермограмата.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Защо те правят анализ на спермата?

Първо, такова проучване е много важно за онези, които напразно се опитват да запълнят семейството с дете. Като правило, изчерпателен преглед се извършва от жена, но диагностичните методи за изучаване състоянието на човешкото здраве са не по-малко значими. Свойства и скорост на движение на най-активните участници в оплождането - сперматозоидите се определят в сперматограмата.

Също така, анализът на сперматозоидите е важен за диагностицирането на различни видове урологични проблеми, хронични и остри. Трябва да се има предвид, че понякога анализът на сперматозоидите не е единствената изследователска процедура, която е необходима за откриване на причините за болестта. Това е само част от диагностичните дейности.

Как да вземем сперматозоидите?

Преди да отидете да вземете теста, трябва да помислите как да вземете сперматозоидите и колко начина на експозиция съществува. По правило трябва да вземете чисто стъкло за това. Обикновено се появява изригване в него, можете да направите тази процедура както в клиниката, така и у дома, ако лечебното заведение е наблизо.

Най-честият начин е мастурбацията с еякулация в чаша. Също така можете да съберете спермата в процеса на сексуален контакт. В този случай е необходимо да се получи пениса от партньора преди еякулацията. Еякулацията трябва да се извършва в чиста чаша. Този метод се използва широко след вазектомия, за да се провери наличието на сперматозоиди.

За да се съберат "суровини" е възможно и с използването на презерватив. Ако човек предпочита обичайните средства за защита, тогава той трябва да бъде напълно почистен от смазочния материал. Това вещество убива сперматозоидите. Има специални презервативи, които не съдържат вещества, които убиват спермата. След самото еякулация, трябва внимателно да отстраните презерватива, да го свържете с възел и да го поставите в контейнер.

Ако човек събира семенна течност у дома, то трябва да бъде доставен в клиниката в рамките на един час. Препоръчително е пробата да се държи далеч от студ, топлина и слънчева светлина. Не замразявайте сперматозоидите. Необходимо е да се отбележи, че спермата се променя почти всеки ден. Ето защо е необходимо да го вземете за анализ 2-3 пъти в рамките на 3 месеца.

Как се анализира спермата?

В световен мащаб, всички признават здравна организация препоръчва дарят сперма анализ, т.е. Изследване на спермата след изключение на сексуални отношения в продължение на най-малко три дни, с помощта на самостоятелно стимулация и възбуда, т.е. Мастурбация. Ако сексуалните контакти са в навечерието на спермограмата, тогава може да има липса на сперматозоиди по обем за качествени изследвания. Ако въздържането преди анализ е твърде дълго, тогава активността на мъжките полови клетки ще бъде намалена.

Материалът за изследването се нуждае от пресни, така че анализът на сперматозоидите се извършва в болнични или извънболнични условия. Еякулатът трябва да е в разредено състояние, в неговата цялост, у дома, събирането е възможно само ако е бързо, в рамките на един час след доставката му в лабораторията. Ако човек направи анализ на сперматозоидите на своята територия, това е у дома, той трябва първо да бъде стерилен с капацитет и след процедурата веднага да достави съдържанието на контейнера в клиниката.

Изискванията за събиране на сперматозоиди включват събирането на материали без консерванти - презервативи, тъй като контактът на мъжки гамети с латекс може да наруши картината на лабораторните тестове.

Засаждане на бактериални сперматозоиди

Един от диагностичните методи, който често се използва за изясняване на причините за мъжкото безплодие, е засяването на бактериални сперматозоиди. Тази процедура се възлага на мъже в присъствието на възпалителни патологии на пикочно-половата система. Често успоредно с тази процедура, лекуващият лекар препоръчва преминаването на тайната на простатата.

Това изследване е съвсем просто. Необходимо е спермата да се постави в хранителната среда, която ще бъде най-благоприятна за "растежа" на микроорганизмите. За няколко дни е необходимо да се поддържа определена температура. Когато микроорганизмите започват да се размножават, става възможно да се изследват под микроскоп. Лесно е да се установи техният брой, скоростта на растеж, както и чувствителността към антибиотиците. По този начин ще бъде възможно да се избере оптималното лечение.

Преди анализа ще бъде необходимо да се подготви. Еякулата за бактериално инокулиране се събира изключително сутрин в стерилен контейнер. Първо, човекът трябва да уринира, след това да измие ръцете си със сапун и да направи хигиенна процедура с половите органи. След това, пенисът на главата и препуциума се сушат със стерилна кърпичка. Събирането на еякулат се събира само чрез мастурбация. Трябва да се отбележи, че стените на контейнера не могат да бъдат докосвани нито от пениса, нито от ръцете.

Преди преминаването на сперматозоидите в бактериална култура човек трябва да спазва определени правила. Така че, се въздържайте от полов акт 5-7 дни преди деня на анализа. Откажете да пиете алкохол в продължение на 3-4 дни. Ако човек вземе антибиотици, спермата се дава не по-рано от две седмици след оттеглянето на лекарствата.

Анализът на сперматозоидите е ефективно проучване, което помага да се намери навреме причината за безплодието и да се предприемат терапевтични мерки. Също така, анализът на сперматозоидите спомага за диагностицирането на много мъжки заболявания като простатит, инфекции, различни хормонални нарушения, варикоцеле.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Семена под микроскоп

Как изглежда спермата под микроскоп и какво можете да видите, като направите това изследване? Да се вземе предвид всичко, което се случва, ще трябва да направи доста голямо увеличение в приблизително 400 пъти. На стъклото се поставя капка разредена сперма 30 минути след еякулацията.

Трябва да се отбележи, че сперматозоидите могат да се различават един от друг. Всеки от тях изпълнява определена функция. Така че, торене сперматозоиди, те съдържат само един процент от еякулата. Те са млади, енергични и "атлетични" сперматозоиди.

Има сперматозоиди. Техният брой надхвърля 85%. По пътя към яйцето се опитват да се изправят пред конкурентите. Освен това те могат да унищожат спермата на друг мъж, ако има такъв. Те имат главата много повече от другите. Той съдържа отровни вещества. Ако наблюдавате този процес с микроскоп, ще видите как "убийците" се доближават до други сперматозоиди. По време на този контакт те отделят токсични вещества и по този начин убиват своя конкурент. Едно такова сперма може да убие до 10 други.

Има сперматозоиди "овен". Благодарение на атаките си те значително намаляват стените на яйцето и помагат на другите да проникнат в черупката и накрая да оплодят яйцеклетката.

Сpermatozoa са "блокери". Те не проникват в маточната кухина и във фалопиевите тръби. Тези сперматозоиди остават в шийката на матката и по този начин предотвратяват проникването на други в интериора. Семейните сперматозоиди могат да бъдат произведени в най-неблагоприятните моменти от живота на човека, главно по време на стрес. Това предотвратява зачеването. Това е толкова разнообразно, което може да бъде сперматозоидите на по-силния пол.

Кръв в спермата

Хематоспермията е едно от болестите, в резултат на което в спермата се появи кръв. Често този симптом не е от значение. Естествено, в много случаи кръвта в спермата създава сериозно впечатление и предизвиква безпокойство.

Понякога появата на кръв в спермата остава неизвестна и този симптом изглежда без клинично значение. Но в много случаи кръвта в спермата показва наличието на сериозно заболяване.

По принцип, хематоспермията се среща при мъже на възраст под 40 години. Кръвта в спермата може да възникне веднъж и да се повтаря периодично. Понякога това се случва след сексуален контакт. Но най-вероятно причината лежи в женските гениталии. Ето защо, някои хора приемат този феномен за хематоспермия.

Наличието на кръв в спермата може да бъде свързано с проблеми на пикочните пътища. Ето защо, за да се установи причината за кървене, е необходимо да се направи преглед на бъбреците, пикочния мехур и уретерите. Във всеки случай е необходима консултация с лекуващия лекар. Спермата трябва да бъде с нормален цвят.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Кълчи в сперматозоидите

Какво могат да кажат съсиреците за спермата? Бучките в еякулацията под формата на ориз или желеобразните купчини изобщо не говорят за проблемите. Но ако променят цвят, форма и дори миризма, най-вероятно това е въпрос на някакъв вид болест.

По време на простатит, уретрит и камъни в простатата, съсиреците могат да бъдат червеникави или кафеникави на цвят. При някои заболявания те могат да променят миризмата и цвета си. Ако тези свойства се различават значително от нормата, най-вероятно става дума за сериозни заболявания.

Жълтите съсиреци са предвестник на везикулозен простатит. Необходимо е да се разбере, че честотата на сексуалните действия засяга плътността на спермата. Колкото по-често се появяват, толкова по-течна сперма. С редки сексуални действия той застава и се сгъстява. Стръмната куп може да е висока температура.

При редовния сексуален живот съсирванията съвсем не са нормални. Изяснявайте всичко, дали ще ви помогне да се занимавате с тайна простата, спермограма и анализ на урината. Ако има някаква болка по време на сексуален контакт и след това, ще трябва да направите ултразвук. В този случай можете да определите какъв е проблемът и защо спермата е станала дебела.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Левкоцити в спермата

В спермата има левкоцити по основателна причина. Най-вероятно този процес е повлиян от възпалителния процес в тестиса или неговите придатъци. Може да се появи и в простатната жлеза и в уретрата.

Ако сравните броя на левкоцитите в спермата, размазването от уретрата и секрецията на простатата, ще бъде лесно да се определи локализацията на възпалителния процес. Лечението на простатит трябва да бъде правилно избрано. Естествено, тя се предписва само на базата на левкоцити. Но има и други параметри, на които трябва да обърнете внимание. Това количество лецитин зърна, амилоидни тела, наличието на микрофлора и разширяването на семенните везикули. Познавайки такива параметри, можете да изберете добро лечение.

Винаги е необходимо да се следи броят на левкоцитите. Ето защо е необходимо тестовете да се проверяват и да се преглеждат от лекарите през цялото време. Не е възможно да се види наличието на левкоцити в спермата. Това предполага, че спермата трябва непрекъснато да се подлага на изследвания.

Протеин в спермата

Какво влияе върху протеина в спермата и откъде идва? Простатната жлеза и семенните везикули имат протеинови съединения в техния състав. Те незабавно се унищожават по време на еякулацията в аминокиселини чрез действието на ензимите.

Сред основните аминокиселини, които се секретират от протеини, са серин, левцин, глицин, тирозин, глутаминова киселина и хистидин в семенната плазма. Средното съдържание на аминокиселини е около 0.0125 g / ml.

В допълнение към аминокиселините и протеините семенната плазма съдържа голям брой свободни амини. Този спермидин, холин, спермин и креатин. Последният компонент е известен като растеж на креатин, който подобрява мозъчната активност. Креатинът в значителна концентрация се съдържа в семенната течност. Той е в пълна реципрочност на креатин фосфокиназа. Това е специфичен ензим, който може да поддържа активността си в петна от семенната плазма за дълго време. Ето защо спермата е източник на много полезни компоненти.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.