^

Здраве

Акупунктура

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Акупунктурата е един от методите на рефлексна физиотерапия. Методът се основава на фило- и онтогенетичната взаимовръзка на някои зони на кожата чрез нервната и хуморалната система с вътрешни органи. Оправдано е да се използва методът за неврози и невроза-подобни заболявания с подчертана нестабилност на основните нервни процеси и вегетативни функции.

Акупунктура - като метод на лечение без използване на каквото и да е лекарство - има почти четири хилядолетия. През 7-ми век, докато в забравения Хипократ и Гален Европа населението е загинало от епидемии, в Китай е написана 30 тома илюстрирана медицинска работа "Хиляда златни рецепти". Неговият автор, изключителен лекар на времето, Сун Суийо, описва във всяка подробност начините да се отърве от много болести, включително чрез "пробиване" на определени точки върху тялото.

И когато става дума за нетрадиционни (алтернативни официални клинична медицина) лечение със сухо пробиване, акупунктура или акупунктура, тя се отнася до традиционната китайска акупунктура или терапия чен-Чиу.

Между другото преди, хиляда години - в началото на XI век - в Китай са били първите нагледни помагала за акупунктура като отливка бронзови фигури на хора, които са посочени като "жизнено важни точки" за акупунктура за обучение. И на човешкото тяло на такива точки повече от шестстотин.

Особеността на метода е стриктното находище, възможността за директно въздействие върху нервните окончания и различните нива на нервната система. Изборът на точки (три категории точки са известни: дистанционно-рефлексни, метамерен-сегментни и местни действия) и техните комбинации са строго индивидуални.

С помощта на акупунктурата ефектът се упражнява върху точките на дистанционно-рефлекторно действие, които оказват регулиращо влияние върху функционалното състояние на нервната система като цяло; метамеразо-сегментно действие, което е особено показано при невровегетативни и невросоматични разстройства; локално действие (симптоматично).

Лечението на пациенти с неврози се препоръчва да се започне с използването на точки с общо действие. Тогава (в съответствие с особеностите на клиничните прояви - от 3-тата 4-та сесия), ефектът се добавя към сегменти и местни точки. По този начин при лечението на неврози обикновено се използват точки от всичките три категории.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Показания за назначаване на акупунктура

Акупунктура се предписва ежедневно или всеки ден, за курс от 7-20 процедури. Обикновено 1-3 (по-рядко 4) курса се провеждат с почивки между тях от 7-20 дни. В бъдеще поддържащата терапия се осигурява чрез кратки курсове или отделни процедури, което повишава терапевтичната ефективност на метода.

Рефлексотерапията с Iglor е най-ефективна при неврастения (особено в хиперстенична форма), в по-малка степен в истерия и обсесивно-компулсивно разстройство. При изразени вегетативни дисфункции и невросоматични разстройства акупунктурата може да се използва като допълнителен метод в цялостната лечебна програма. Няма съмнение относно целесъобразността на психотерапевтичното посредничество и потенциала на акупунктурата.

Показанията за акупунктурата са свързани с факта, че този терапевтичен метод рефлексивно повлиява мускулния тонус, намалява болката, а също така активира кръвоснабдяването и метаболизма на клетъчно ниво. Положителният ефект от акупунктурата се отбелязва при такива заболявания като:

 • невралгия, радикулит, люмбаго;
 • Миозит, миалгия, мускулни спазми;
 • артрит и артроза, остеохондроза на всички части на гръбначния стълб;
 • невроза и неврастения;
 • вегетативно-съдова дистония, мигрена;
 • бронхиална астма, хроничен бронхит;
 • гастрит, гастроентерит, пептична язва, колит, холецистит и др.
 • хипертония, стенокардия и някои видове кардиопатология;
 • цистит, уретрит, простатит;
 • нарушение на менструалния цикъл, дисменорея;
 • хипо- и хиперфункция на щитовидната жлеза;
 • затлъстяване, захарен диабет;
 • постоперативно и посттравматично възстановяване на функциите.

В съвременната клинична практика акупунктурата никога не се използва като монотерапия, но заслужено се определя като много ефективен адювант за отстраняване на симптомите на много заболявания.

Противопоказания за акупунктура

Списъкът на противопоказания за акупунктура появи на всички видове рак, остра сърдечна и бъбречна недостатъчност, доброкачествени новообразувания на всеки етиология и локализация, проблеми с кръвосъсирването, инфекции (включително бактериална и вирусна природа), активна туберкулоза, епилепсия, влошаване хронични умствени патологии.

Рефлексологията на Iglor е противопоказана и при случаи на повишена температура, кървене, остри чревни нарушения и при хормон-съдържащи лекарства (главно хормонални контрацептиви).

Не се препоръчва прилагането на този метод на рефлексно действие при деца на възраст под пет години, както и при жени по време на бременност, кърмене и менструация.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Техника на акупунктурата

Техниката на акупунктурата като набор от използваните техники и проверени в практиката игли постановка техники за акупресура точки, въз основа на идеята за Източна медицина, която е необходима за лечение на симптомите, не на заболяването, както и цялото човешко тяло. Защото според философска доктрина на "стария начин на работа" - даоизма - всеки човек е самодостатъчна енергийна система, където има всички основни елементи (огън, земя, дърво, метал и вода), всички те си взаимодействат един с друг на принципа на единството и борбата на противоположностите ( ин), функционирането на тялото се поддържа от жизнената енергия на Чи и нейното разпространение се осъществява чрез енергийни канали - меридиани. Igrerefleksoterapiya е предназначен да предизвика реакцията на тялото към активирането на неговите "точки на живот". И тази реакция е възстановяването на вътрешния енергиен баланс, хармонизирането на принципите на Янг и Ин и посоката на вътрешната енергия на точното място. Когато тази цел бъде постигната, тялото преодолява заболяването.

Формулировката на древните представи е безусловна архаика, но може би тези понятия не са толкова далеч от реалното състояние на нещата. И от гледна точка на клиничната медицина, фактът на терапевтичния ефект на акупунктура е доста лесно да се обясни: инжекция възбужда на кожни и подкожни болкови рецептори и тънки влакна, които инервират меката тъкан. Освен това това рефлекторно възбуждане навлиза в периферната част на автономната нервна система, чиито възли са разположени или във вътрешните органи, или в близките тъкани. И оттам тези сигнали се предават още повече - до централната част на автономната нервна система и мозъка. А това е, че е необходимо да активираме точно тази точка, която ще изпрати сигнал, който е необходим в тази ситуация ...

Акупунктура техника се основава на учението на меридианите (енергия Ин и Ян канали), на която вътрешната енергия циркулира в тялото. Древните лечители идентифицирани 12 стандартни меридиани и 2 допълнително: белодробен меридиан (P), дебело черво (GI), стомах (Е), далака и панкреас (RP), сърцето (С), тънките черва (IG), пикочния мехур (V ), бъбреците (R), перикарда (МС), меридиана три нагреватели или три части на тялото (TR), жлъчния мехур (VB), черен дроб (F).

Има още два меридиана: задната част (VG) с 28 точки и предницата (VC), която обхваща 24 активни точки. Меридиан VG започва VG1 точка (чан-Qiang, перинеума, по средата между ануса и Falcon) и завършва VG28 точка (ин-Jiao, на граничната повърхност на лигавицата на горната устна на венците). А меридиан VC произхожда от VC1 точка (Хуей Ин, в перинеума) и се простира по протежение на центъра на предната повърхност на багажника да VC24 точка (Jian-Ченг), която е под долната устна - точно в средата.

Освен общата циркулация на енергията чи чрез принципите меридианите и влиянието им върху активните точки, акупунктура техника отчита, че в някои случаи е необходимо да се премахнат недостатъците на енергия в даден момент и след това (тониране) се вълнуват от бързото въвеждане и извличане на игли. В други случаи, въпросът трябва да се освободи от излишък на натрупаната енергия, така че си комфорт (седативно): иглата е поставена в определен час (5 до 25 минути). Продължителността на един акупунктурен курс не трябва да надвишава 10-15 сесии и при необходимост се прави двуседмична почивка.

Игли за акупунктура са изработени от висококачествена неръждаема стомана (същата, която се използва при производството на хирургически инструменти) и са произведени стерилни - за еднократна употреба (в комплекти от 4-10 броя на опаковка). Дължината на иглите е от 1.5 cm до 12 cm, дебелината е от порядъка на 0.3 mm. Също така има игли, покрити със сребро или позлата.

Иглите за акупунктура се обработват със специален метод: върхът им е леко заоблен, което свежда до минимум увреждането на тъканите при поставянето на иглата.

Лечение с акупунктура

Лечението с акупунктура има няколко форми:

 • ергенска акупунктура (поставяне на игли активни точки на багажника);
 • аурикуларна акупунктура или микрорефлексна система за поставяне на игли в точки, разположени върху ушите;
 • рефлексно действие върху биологично активни точки, разположени само на ръцете или краката.

Всички меридиани на циркулация на енергия и активни точки по тях, по-горе - е класически веществени акупунктура. Но конкретните рефлексни точки (над сто) за аурикулотерапия акупунктура като отделна група само в ХХ век. Това се случи, когато въз основа на китайската акупунктура немският лекар Райнхолд Voll разработи диагностичен метод за електроакупунктура и успя да убеди страна на лекарите, че ухото на всеки човек съдържа пълно "рефлекс карта" на тялото му, но в "обърнат" позиция (който е много подобен на обърната плода в матката).

Акустичната аурункулатура може да намали общото нервно напрежение и да спре атаката на болката - както сама, така и в комбинация с акупунктура на други точки на тялото. В продължение на почти 40 години лекарите не искаха да признаят този метод, но през 1997 г. Националният институт по здравеопазване (NIH) даде условно одобрение за практиката на акупунктура.

Стимулиране на точки на ухото може да облекчи не само за "регионални" болести (главата и лицето), но и да помогне в патологични разстройства в гръдната, коремната област, лумбална област, както и в ставите и мускулите на крайниците. Така че аурикуларната акупунктура се използва за облекчаване на зъбобол, болка в тригеминалната невралгия, мигрена. Терапевтичният ефект на този метод е известен нарушения на съня, световъртеж, алергичен ринит, синузит и тонзилит, както и очни заболявания като глаукома и очна атрофия нерв. Аурикулярната акупунктура намира приложение в борбата с тютюнопушенето и наднорменото тегло.

Игла рефлексотерапия за остеохондроза

А сега помислете как да прилагате класическа евнусова акупунктура в лечението на определени заболявания. Нека започнем с остеохондрозата, която боли много хора.

Когато остеохондроза прешлени игла обратно са поставени в VG26 точка (Ren-Zhong, под носната преграда), VG9 (Чи Ян, разположен на остриетата равнище между 7-ми и 8-ми гръдни прешлени), iG3 (Хоу-си, се намира на страна, в ниша назад от metacarpophalangeal ставата на малкия пръст), V16 (ди-шу, който се намира на гърба - на разстояние около 5,5 см от нивото между гръбнака otrastkami 6-ти и 7-ми гръдни прешлени), V18 ( Gan-шу, е на гърба, 5.5 cm от разликата между 9 и 10 гръдни прешлен), V43 (Gao Хуанг е на гърба, на разстояние 11 cm от интервала между 5-ти и 6-ти гръдни прешлени), V51 (Huang-мъже, е на гърба, в 11 см от разстоянието между първите два поясни прешлена), VB39 (Xuan-чун - 11 см над външната повърхност на центъра на глезена).

Когато остеохондроза в точката на шията активира: iG3 (Хоу-си - от една страна, за да се подобри след очната metacarpophalangeal ставата на малкия пръст), V10 (Тян-чу, в задната граница на растежа на косата), VB20 (Feng-чи - 3 , 7 см над задния ръб на растежа на космите в мускулите на дупка трапецовидни), VG16 (Feng Фу е вдлъбнатина между горните краища на трапеца и sterno-ключицата мускулите), TR2 (електронни мъже, се намира на четката в кухината между pyastno- фалангови стави на малкия пръст и пръстена на пръстена).

След сесия на акупунктура, изпълнявана съгласно всички правила, повечето пациенти изпитват умора от сънливост, така че се препоръчва да спите след час-два.

Акупунктура със спинална херния

Ако страдате от главоболие, болки в ръката и рамото, пръстите на ръката стават вцепенени, има AD и замайване, може да е херния в шийния гръбнак. Ако краката, болката в долната част на гърба, чувствителността на пръстите на краката и областта на слабините са загубени, тогава най-вероятната диагноза е херния на гръбначния стълб в лумбалния гръбначен стълб. И когато се вдишват или завой на тялото боли в сърцето, също усеща болката между плешките и изтръпване в областта на гръдния кош, а след това е необходимо за лечение на херния на гръбнака на гръдния кош.

Акупунктура, когато херния на гръбначния стълб включва експозиция на точката: V12 (Feng Мъжете, от средата на линията на гърба, на нивото между 2-ри и 3-ти гръден прешлен), V43 (Gao Хуанг, е на гърба, на разстояние 11 см от интервал между 5 и 6 гръдни прешлен), V46 (GE-Guan разположен на гърба, на разстояние 11 cm от разликата между 7 и 8 гръден прешлен), V62 (Shen-Mai е на 1, 5 см над долния ръб pystupa петата, в кухината на границата на ходилото и външната част на крака), VG26 (Ren-Zhong, разположени точно под преградата между п zdryami), PR19 (Xiang Xiong, е през третото пространство междуребрие, на 22 см от средната линия на гръдния кош), и други.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Акупунктура за неврози

В процеса на рефлекс действие върху организма при лечението на невротични състояния, придружени от различни психични и физически симптоми, заедно с конвенционална техника, съответстваща на психотерапия и лекарства, използвани в неврози акупунктура.

Точките за седативен или тоничен ефрейтор терапевт избират в зависимост от специфичната симптоматика. По този начин участват активно мехур меридиан точка (V), разположени върху задната: точката, в интервала между втората и трета гръдни прешлени, 5.5 cm от разреза на гърба (V12, Feng мъже), точката на празнина ниво между гръбначните процесите на 4-ти и 5-ти гръдни прешлени от средната линия на 5,5 см (V14, Jue-ин-шу) и почти всички разположена под точката на енергия канал: V15 (шу-Xin) , V17 (ge-shu), V18 (gan-shu) и V19 (tribute-shu).

В допълнение, 9-сърдечни меридиан точки (С), използвани в неврози 3 точки от всяка страна: точка на C3 (Shao-висока, във вдлъбнатината между лакътния ръб гънки лакът и средната epicondyle на раменна); С4 (Lin-Тао, 5,5 см над radiocarpal пъти с радиация страна сухожилие) и С9 (Shao Chun, на радиална страна на малкия пръст на ръката, на 3 mm от ъгъла на нокътя).

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Акупунктура за астма

Почти 40 активни пиксела се активират по време на акупунктура при астма: 10 точки на гърба (от двете страни по протежение на гръбначния стълб), 9 точки на гърдите (симетрично на еднакво разстояние от центъра на гръдната кост), 10 точки на главата и шията, на други точки са и двете ръце. За да се изброят всички точки, ние вероятно няма да се ограничим с това, което ние наричаме точката, че-рефлексолог лекари използват при лечението на астма по-често. Това са точките:

 • VC21 (hsuan-chi) - разположен в средната линия на гръдния кош, в кухината на нивото на артикулацията на първото ребро;
 • VC22 (tian-tu) - се намира в центъра на гръдната кост, на 0.7 cm над горния край на кухината;
 • P7 (le-trsue) - е от дясната страна на предмишницата, точно над стилоидния процес, на 5,5 см над хълбока на китката;
 • GI11 (Qu Chi) - се намира по средата между радиалния края на гънката лакътната и страничната epicondyle (максимално огънат в рамото на коляно, тази точка, се формира в крайните гънките);
 • GI4 (he-gu) - се намира на задната повърхност на ръката, между първата и втората метакарпална кост;
 • E12 (Ке-писалка) - се намира в средата на надключична ямка, приблизително 15 cm навън от предната страна на средната линия на гръдната кост (на ръба на гръдноключичносисовиден мускул);
 • VG14 (da-chju) - се намира между седмия гръбначен и първи гръбначен прешлен;
 • V13 (Fei-shu) - намира се на гърдите, на 5,5 см от мястото под апликацията на 3-тия гръбначен прешлен;
 • V43 (Gao-huang) - се намира на разстояние 11 см от интервала между спинозните процеси на 4-ия и 5-тия гръбначен прешлен.

Акупунктурата при лечението на астма се провежда ежедневно - три точки на сесия, а през следващите сесии комбинацията от точки трябва да се промени. Средната продължителност на курса е една седмица. След първото и всички следващи курсове на лечение се прави 7-дневна почивка. Като цяло трябва да минете поне три курса. Според различни данни акупунктурата с астма дава положителен резултат в почти 70% от случаите на употреба.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Акупунктура за удар

Мненията на лекарите относно възможността за използване на акупунктура при инсулт варират радикално. Въпреки, че акупунктурата е доста успешна в лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния патологията и невроза, много от тях не признае очевидната ефективността на този метод в ход - по време на рехабилитацията и възстановяването на изгубени функции.

Според каноните на ориенталската медицина инсултът е "удар на вятъра": болестта удря човек и се сблъсква с удар върху здравето му. В този случай хармонията между ин и ян се разбива в тялото, свободното движение на Чи в парализираната част на тялото се блокира.

Сред активните точки, засегнати от инсулт, трябва да се отбележи:

 • VC24 (cheng-chien) - се намира в центъра на брадичката;
 • VG3 (yao-yang-guan) - намиращ се между спинозните процеси на 4-ия и 5-тия лумбален прешлен);
 • VB14 (ян-бай) - се намира на 3,7 см над средната вежда;
 • VB29 (ju-liao) - се намира в горната част на бедрото, в кухината под предната част на илюума;
 • VB31 (Feng Shi) - се намира на задника, зад задната част на тазобедрената става;
 • R7 (fu-lyu) - разположен на 7,4 см над центъра на глезена, на мястото на гастрокнемиевия мускул в ахилесовото сухожилие.

Ако ръката е частично или напълно парализирана, акупунктурата за удар използва активен ефект върху следните точки:

 • TR5 (wai-guan) - се намира на задната повърхност на предмишницата, на 7,4 см над китката на китката);
 • IG3 (hou-si) - е на ръката, във вдлъбнатината зад метатакарпалогалагеалната става на малкия пръст;
 • GI10 (show-san-li) - намира се на гърба (лъчевата) страна на предмишницата, на 7,4 см под лакътната става;
 • GI11 (qu-chi) - се намира в средата между страничния епикондула и радиалния край на гънката на лакътната гънка;
 • GI15 (jian-yu) - се намира между акромиалния процес на скапалата и голямата туберкулоза на рамото, на мястото, където се образува вдлъбнатината с ръката, повдигната нагоре.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Акупунктура за деца

Както вече беше отбелязано, лекарите не препоръчват използването на акупунктура за деца под петгодишна възраст.

За деца на пет години или по-големи, акупунктурата може да помогне с заекване или енурезис. Например, заекване лекар reflexotherapist поставя иглата в кухината, образувана от долния ръб на ябълчната дъга и кондила челюст (точка Е7, къмпинг-Guan) и малко над - в горния край на ябълчната дъга (VB3 точка, Shan-Guan); на ръба на горната устна, при кръстовището на долния ръб на прага на назолабиалните браздите (точка VG27, раздуване Duan).

Процедурата се извършва на активните и акупунктура точки Обратно: 5,5 см под придатък трета гръден прешлен (V13 точка Фей-шу), или на същото разстояние от пространството под спинозния процес на третия лумбален прешлен на (V23 точка, шен-шу).

За лечение на деца, акупунктурата се използва в случаи на церебрална парализа, която помага да се преодолеят мускулните спазми и да се води борба с увредена двигателна функция. Лечението на детска церебрална парализа се извършва чрез поставяне на игли (седация) в такива точки:

 • GI4 (he-gu) - върху задната повърхност на ръката, между първата и втората метакарпална кости);
 • GI10 (show-san-li) - на задната повърхност на предмишницата от радиална страна, 15 cm под лакътната става);
 • GI11 (qu-chi) - по средата между страничния епикондула и радиалния край на гънката на лакътната гънка);
 • Е36 (tszu-san-li) - на предната повърхност на крака, 11 cm под горния ръб на страничния кондил на пищяла, върху коляното) и т.н.

В допълнително акупунктура извършва с ICP тонизиращ ефект (бързо вкарване и извличане на игли) при активни точки на горните и долните крайници, но не повече от пет точки в една сесия.

trusted-source[42], [43], [44], [45]

Рефлексотерапия при пушене

Както практикува рефлексотерапевтите, акупунктурата от пушенето "разрушава рефлексите на пушача" само за няколко сесии. Лечение на пристрастяването към никотина, те обясняват с факта, че "стимулирането на акупунктурните точки премахва никотина от общия метаболизъм" ...

За тази цел най-често използваната аурикуларна акупунктура, т.е. Въвеждането на игли в ушната мида. Две специални игли (като миниатюрни дубликати) се залепват в активните точки на ухото за период от 3-4 до 10 дни. Бутоните са запечатани с лепило и не са видими за външни лица. След изваждането на иглите се поддържа почивка - от три дни до седмица, и отново се провежда сесия на аурикуларна акупунктура.

При други случаи, за да се отървете от лошия навик да извършват метод "еднократно", когато иглата сложи в ухото, а в някои точки на тялото: GI5 (ян-си - на нивото на гънките на ставата на китката с радиална страна), P7 (ле tsyue - на лицевата страна предмишницата, точно над процеса на styloid, 5,5 см над гънката на ставата на китката) и iG3 (Хоу-си - от една страна, да се подобри след очната metacarpophalangeal ставата на малкия пръст). След приключване на сесията от 25-30 минути човек трябва да спре да пуши.

По-голямата част от над мислене лекарите казват, че след няколко сесии, брой на изпушените цигари през деня, намалява наполовина, а само след 6-7 процедури за две трети от пушачите да се откажат от тютюнопушенето.

Въпреки това, има и друго мнение,: преодоляване на психологическата зависимост от никотин от пушене акупунктурата може да не, то само може да помогне за облекчаване на симптомите на отнемане на тези, които си постави за цел да се откажат от тютюнопушенето.

Игорефлексотерапия при алкохолизъм

Проблемът да се отървем от умствена и физическа зависимост от алкохола, според мнението на психолозите, може да бъде решен само ако хроничният алкохолик е съзнателно готов да се откаже от употребата на алкохол. В края на краищата, продължителната злоупотреба с алкохол не само унищожава физическото здраве на човек, но води и до патологични промени в неговата психика. Колко ефективна е акупунктурата за алкохолизъм, трудно е да се каже, тъй като нито един от "нетрадиционните" методи за лечение на алкохолици не е бил подложен на сериозни клинични изследвания.

Игорефлексотерапията с алкохолизъм включва поставянето на игли в определени активни точки, разположени на гърба, гръдния кош, главата, горните и долните крайници.

Например, на гърба, акупунктурата се прави в точка, разположена под спиновия процес на 5-ия гръбначен прешлен (VG11, Shen-dao). Три точки са активирани на гърдите, включително точка VC17 (tan-chzhun), която се намира в средата на разстоянието между зърната.

На главата специалисти работят с няколко точки: VB7 (Qu Bin, разположен на храма директно нагоре от задния ръб на линията на косата), VB8 (Шуай-гу, е 5,5 см над горната част на ухото), VB20 (Feng chi, се намира под окципиталната кост, в депресия на външния край на трапезния мускул). Също така се активират точките на мощния заден меридиан меридиан, който е включен в лечението на много хронични патологии. Тази точка VG18 (Джиан-Qiang - на средната линия на главата, в 9,3 см над задната косата), VG20 (Бай-Hui - на средната линия на главата, на разстояние от 18.5 cm от предния косата), VG23 (shan-sin - на средната линия на главата, на 3,7 см над предната граница на растежа на косата) и т.н.

Иглолистна рефлексотерапия

В средновековна китайска медицина женската репродуктивна функция, свързана с маточните два "плавателни съдове" - Чун-маи и Ren-Mai (матка и яйчници) и бездетната се счита за нарушение на тяхната ценна работа.

И причините за тази патология седем: "студено в утробата" (янг недостатък, нарушение на циркулацията на Ци в кръвта); липса на кръв (с изобилен кръвоизлив и липса на енергия на Ци в далака); недостатъчност на бъбреците (с ранни бракове, менструални нередности или жесток сексуален живот); безплодие, дължащо се на затлъстяване ("блокиране на храчките", т.е. Метаболитно нарушение, дължащо се на претоварване на далака); стагнация на черния дроб (причинена от гняв, раздразнителност и стрес, от които се нарушава менструалния цикъл и се появяват болки в долната част на корема); "Загрейте в кръвта" (с излишък на янг и липса на ин, страст към пикантна храна и злоупотреба с алкохол); "Стагнация на кръвта" (с патологии на органите на сексуалната сфера).

Игла-рефлексотерапията при безплодие използва поставянето на иглата в точките на ушната мида, на крайниците, на корема и понякога и в долната част на гърба. Той винаги използва (със стимулация или седиране) такива активни точки като: VC4 (гуану-юан - на средната линия на корема, 11 см под пъпа); R15 (chzhun-zhu - под пъпа с 3,7 см и с 1,8 см от средната линия на корема); R14 (си-мани - под пъпа с 7.4 см, под точката R15).

И когато безплодието, дължащо се на хормонален дисбаланс, се активира точката F11 (ин-иан), разположена на 7,4 cm под горния ръб на коремната кост и на 9 cm от средната линия на корема.

През 2006-2007 г. Под егидата на Американския национален център за допълваща и алтернативна медицина (NCCAM) бяха проведени проучвания, в които участваха 1366 безплодни жени в САЩ, Германия, Австралия и Дания. След IVF (оплождане ин витро), половината от тях провеждат акупунктурни сесии. В резултат на това със средна вероятност за забременяване след IVF в 35%, използването на акупунктура в 65% от случаите увеличава възможността за зачеване до почти 45%. Въпреки това, не е възможно да се интерпретират резултатите от изследванията като потвърждение на безусловната полза от акупунктурата с безплодие. В края на краищата, според Американското общество по репродуктивна медицина (ASRM), акупунктурата няма ефект върху честотата на бременността и очевидно е "само".

Игорефлексотерапия при бременност

Един от най-спорните въпроси е използването на акупунктура по време на бременност. Сред проучванията на този проблем са само наблюденията на австралийски лекари, които преди 12 години проведоха акупунктурни сесии за повече от 600 бременни жени с бременност от 14 седмици. Тези сесии помагат на жените да се чувстват по-добре с токсикозата.

Основното правило за акупунктура по време на бременност: в никакъв случай не трябва да поставяте иглата в точките, разположени в корема, кръста и кръста. За евентуално подобрение на благосъстоянието по време на повръщането на бременни жени в ранните етапи може да се приложи ефектът върху точките, които са на ръцете - по меридиана на перикарда (МК):

 • точка MC3 (chyu-chie) се намира в средата на вътрешната страна на унната сгъвка;
 • Точката MC6 (Nei-guan) се намира на 7,4 см над централната китка, между сухожилията на палмарния мускул и радиалната огъвачка на китката;
 • Точката MC7 (da-ling) е в средата на сгъвката на китката, във вдлъбнатината между сухожилията на палмарния мускул и радиалния огъвач на китката.

Акупунктура за отслабване

Акупунктура отслабване видове класически вариант разделят затлъстяване: с дефицит на далака, докато "топлина стомаха застой на Qi далак", с "застой чи в черния дроб", с "липса Jahn далак и бъбреци", с "застой обратен хладник и кръв" и "нарушение на съдовите функции Chun-Mai и Ren-Mai" (т.е., в резултат на хормонален дисбаланс).

В последния случай при жените се концентрират прекомерно мастни натрупвания (меки и ронливи), главно на стомаха и задните части. В този случай, няма такива пациенти "брутален апетит", но често в долния болки в гърба, нарушена слабост в краката, болка по време на менструация и често уриниране, въпреки че столът не е проблем. Ще ви попита ли лекарят за такива "малки неща", за които сте попитали, за да се отървете от излишните килограми? Ако попитате, това означава, че сте стигнали до "правилния лекар" ...

Ето една от няколкото възможности за акупунктура по акупунктура, която може да бъде предложена от специалист в областта.

Класическата акупунктура се извършва чрез поставяне на игли на следните активни точки:

 • P7 (le-trsue) - намира се от дясната страна на предмишницата, точно над стилоидния процес, на 5,5 см над хълбока на китката;
 • E40 (Feng луни) - в долната част на краката, в центъра, между линията на свързване на бедрото и пищяла (на нивото на подколенен гънката, 29.5 см над центъра на страничната малеол);
 • E25 (tian-shu) - е на нивото на пъпа, на 7.4 см от средната линия на корема;
 • MC6 (Nei Guuan) - разположен между сухожилията на вътрешната повърхност на ръката, на 7,4 см над проксималната китка (по протежение на конвенционалната линия, изведена от средния пръст);
 • VC9 (shuy-fen) - намира се на средната линия на корема, на 3,7 см над пъпа;
 • RP6 (san-yin-jiao) - е зад гръбначния стълб, на 11 см над центъра на средния малеол. Тази точка е много важна, тъй като съдържа възел от три меридиана - бъбреците (R), черния дроб (F), панкреаса и далака (RP).

trusted-source[46], [47]

Акупунктура на лицето

Акупунктурата на лицето се извършва в "точките за подмладяване", към които специалистите посочват такива основни точки:

 • jia-chae точката (Е6 и Е7) се намира в кухината на предната и нагоре от ъгъла на долната челюст;
 • точката на ди-циан (Е4) е на 1 см от ъгъла на устата, по вертикалната линия от зеницата;
 • точката на quan-chu (V2) е 1 cm над веждата;
 • точката, която той (Г14) е на гърба на дланта - в ямата между първата и втората метакарпална кости;

Между другото, има слухове, че американските певци Мадона и Шер са големи фенове на лицевата акупунктура. Вместо инжекции с Botox, те почти всяка седмица провеждат акупунктурни подмладяващи сесии.

trusted-source[48], [49]

Нежелани ефекти на акупунктурата

Процедурите за акупунктура се считат за безболезнени, но в момента на бодене на игли пациентите могат да почувстват не само болка, но и скованост. Това е резултат от дразнене на нервните окончания, което, както казват експертите, не представляват опасност.

Това е, което наистина трябва да притеснява тези, които посещават акупунктурни сесии, така че това е съответствие с правилата на асептични и антисептични. Трябва да се има предвид, че досега повторното използване на иглите е неприемливо.

Освен това, възможните странични ефекти на акупунктура включват хематом кървене (ако са повредени кръвоносен съд на мястото на инжектиране), болки, замайване, гадене, повръщане, понижено кръвно налягане.

С аурикуларна акупунктура, странични ефекти могат да се появят под формата на болка в ушната мида, възпаление на хрущяла (в точката на поставяне на иглата), скованост на лицето, главоболие.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55]

Цената на акупунктурата

Според данните на лечебните заведения, които практикуват този метод на лечение, цената на акупунктурата зависи от няколко фактора. На първо място, това е цената на акупунктурните игли и други консумативи, както и нивото на квалификация на рефлексолога. Пациентите - в зависимост от местоположението на лечебното заведение - трябва да се съсредоточи върху ценовия диапазон от 200-300 UAH. За една сесия на акупунктура.

Отзиви за акупунктура

Ясно е, че обратната връзка за акупунктурата е различна, защото дори една и съща болест при различните хора може да се случи според "индивидуалния сценарий". И на възможностите на специалистите, осигуряващи лечение, уви, не винаги достоен за похвала ... И пациентите съобщават, че китайската акупунктура е особено полезен при лечението на остра и хронична болка и нервно-мускулната дисфункция често се случва след нараняване.

Най-важното е, какво ви накара да мислите прегледи на акупунктурата: че лечението е довело до осезаеми ползи за пациента, е необходимо да се свържете с опитен и наистина професионално обучени лекари-специалисти по акупунктура, като не само сертификатите, но и дълбоки познания в тази област.

В заключение, нека се върнем към вече споменатия древен лечител Sun Sumyo, който самият той успя да живее точно 101 години. Очевидно е, че дълголетието е допринесъл за живот, който Symyao описан като основа за опазване на здравето: човек "не трябва да бъде една дълга разходка, да се изправя, да седне, да ляга, гледам и слушам", "не трябва да се принуди да се яде, пие алкохол и повдигане на тежести", както и " Няма нужда да скърбим, да се сърди, неспокоен и твърде усърдна в какво си пожелаваш "... И, разбира се, е необходимо да се защити своята жизнена енергия, която е най-правилното разпределение улеснява изпитан акупунктура.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.