^

Здраве

Аерозоли от възпалено гърло

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ангината може да се лекува не само с помощта на антибиотици, но и с помощта на локални препарати, като например спрейове. Аерозолът от стенокардия има противовъзпалителни свойства и също така помага за облекчаване на болката в гърлото.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Показания Аерозоли от възпалено гърло

Аерозолите ангина използва в такива видове заболявания: гноен, лакунарен, катарален, гъбична, ангина Plaut-Vincent, фоликуларен и странични заболяване ролки.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Формуляр за освобождаване

С тежка болка в гърлото, както и болезнени усещания при преглъщане, трябва да използвате аерозоли, които имат анестетичен ефект - като например Tantum Verde или Cameton. В случай на сухота в възпалено гърло в ларинкса се използват Bioparox, Ingalipt или Stopangin. Ако пациентът има гъбична ангина, Miramistin се предписва.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Аерозол от възпалено гърло за деца

Най-популярната аерозол от възпалено гърло за деца са следните лекарства: Ingalipt, Geksoral, Kameton, Geksasprey и Tantum Verde, Miramistin и Stopangin. Инструкциите на тези лекарства предписват забрана за употребата на тези спрейове за деца под 3-годишна възраст. Между другото, Hexaspray е разрешен само от 6-годишна възраст.

Ако болки в гърлото е придружено от силна болка в гърлото, което не позволява преглъщане е нормално за извършване на процеса, е необходимо да се възползвате от комбинираните лекарства, които дават болкоуспокояващо и дезинфекциращо действие - това Stopangin или Geksoral.

trusted-source[14]

Аерозол от възпалено гърло с антибиотик

Аерозоли от ангина с антибиотик се използват в случай на гнойна или продължителна, тежка стенокардия. Едно такова лекарство е Bioparox. Такива спрейове помагат бързо да се елиминират симптомите на заболяването и също така да се предотврати развитието на възможни усложнения. Трябва да се има предвид, че този вид лекарства рядко се предписват на деца и че по време на лечението е необходимо да се подложи на пълен курс, без да се спира приемът веднага след изчезването на остри прояви на ангина.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Фармакодинамика

Свойствата на аерозолите от възпалено гърло се разглеждат на примера на Bioparox

Bioparox е антибиотик с противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Химически и биологични експерименти показват, че лекарството действа върху стрептококи: Streptococcus spp. Група А, както и Streptococcus pneumoniae и Staphylococcus spp. В допълнение, той действа върху няколко щама Neisseria spp., Анаероби, гъби Candida и Mycoplasma spp. Активното вещество на лекарството, фузафунгин, проявява подобен ефект върху човешкото тяло.

Фусафунгин понижава насищане тумор некрозис фактор (TNF-алфа), и също така предотвратява освобождаването на свободни радикали, мононуклеарни фагоцити (като се поддържа процеса на фагоцитоза). Това позволява на активното вещество да оказва противовъзпалително действие върху тялото на пациента.

trusted-source[19], [20], [21]

Фармакокинетика

След вдишване активното вещество на спрея (фузафунгин) обикновено постъпва върху лигавицата на носната и устната кухина, а също и на фаринкса. В кръвната плазма фузафунгинът почти не се абсорбира (концентрацията е изключително ниска и е максимум 1 ng / ml), така че лекарството е безопасно за употреба.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Дозиране и администриране

Преди да използвате аерозола, е необходимо да изплакнете гърлото (обикновена вода) - това ще премахне излишния слуз и гной, така че лекарството да въздейства по-ефективно на възпалените области. Преди процедурата трябва да бъде 1-2 пъти, за да натиснеш пръскачката за пръскане - така че лекарството ще падне върху дюзата. След това трябва да влезете в устата и да натиснете, завъртете на свой ред наляво и надясно. Необходимо е да държите дъха си преди да го натиснете - така че спреят да не попадне в дихателните пътища. След това трябва да се опитате в рамките на 2-5 минути да поглъщате по-малко слюнка и в рамките на 30-40 минути след процедурата не пийте нищо и не яжте.

Аерозолът от възпалено гърло на Йоо се използва 2-4 триенето / Ден. Ако има спешна нужда, можете да я прилагате на всеки 4 часа.

Bioparox за възрастни се предписва в количество от 4 инхалации четири пъти на ден. При деца над 3-годишна възраст се прилагат дози от 2-4 инхалации четири пъти дневно. Курсът на лечение обикновено трае максимум една седмица. След като приключите, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да разберете колко е ефективно лечението.

Geksoral за възрастни и деца над 3 години: еднократна доза трябва да се приложи 1-2 секунди два пъти дневно (най-добре е тази процедура да се извършва сутрин и вечер). Продължителността на лечението е индивидуална, определя се от лекуващия лекар.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Употреба Аерозоли от възпалено гърло по време на бременност

Аерозолите от quinsy за бременни жени трябва да отговарят на определени изисквания, сред които: противовъзпалителни, дезинфекционни и хипоалергенни свойства. В допълнение, спреят трябва да има омекотяващ ефект, без да дразни лигавицата.

Едно от най-популярните лекарства е "Aquamaris", което е хипертонично решение на морската вода. В този спрей няма никакви противопоказания, така че това е разрешено да използва във всеки един етап от бременността - той няма да има отрицателно въздействие върху здравето на всяка бъдеща майка, нито бебето си.

Също така, по време на бременност, се разрешава употребата на Bioparox, особено ако пациентът е на първия триместър.

Също така бременна може да се използва с ангина "Stopangin". Но тук има ограничения - този спрей не може да се използва от бременни жени с период по-малък от 14 седмици. В други случаи тя се понася добре и не причинява усложнения.

Противопоказания

Аерозолите от възпалено гърло не могат да се използват в такива случаи:

  • Когато се алергират към компонентите на спрея;
  • Децата, които не са достигнали определена възраст (например за наркотика Hexoral е на възраст до 3 години);
  • Има някои лекарства, които не могат да се използват за диабет или анемия;
  • При заболявания на белите дробове или кожни инфекции;
  • С болест на сърцето.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Странични ефекти Аерозоли от възпалено гърло

Сред страничните ефекти спрей Joks: обикновено се понасят добре, но понякога може да има алергична реакция (като зачервяване, сърбеж и уртикария), парене на мястото на прилагане на лекарството, и сухота на лигавицата. В случай на възникване на подобни реакции е необходимо да спрете приема на лекарството. Продължителната употреба на спрея може да предизвика отравяне с йод, при което на пациента се увеличава слюноотделяне, филц метален вкус в устата и ларинкса едем възниква и клепачите.

Страничен ефект от приемането на Bioparox може да е алергия, но в редки случаи. Обикновено такива реакции се проявяват при пациенти, които са предразположени към алергии.

Чести прояви в тези случаи са такива нарушения като неприятни послевкус, кихане, зачервяване на лигавицата на очите; могат да се появят сухи дихателни пътища на лигавицата, дразнене в гърлото, гадене и кашлица. В някои случаи се появява повръщане, изключително рядко - анафилаксия. Възможно е да има проблеми с дихателните органи - понякога пристъпи на проста или бронхиална астма, ларингоспазъм, усещане за диспнея, ангиоедем (също на ларинкса). На кожата понякога има обрив или уртикария, както и сърбеж.

trusted-source[31], [32], [33], [34]

Свръх доза

При предозиране на Yox спрей може да се наблюдава, ако лекарството се поглъща - в този случай може да има прояви на остра интоксикация с йод. В този случай има гадене, повръщане, вкус на метал, диария и болка в корема. В продължение на 3 дни от момента на поглъщане на лекарството се наблюдава оток на ларинкса, който може да се развие дори до асфиксия, а също и анурия, белодробен оток или аспирационна пневмония. Понякога има нарушение на системния кръвен поток.

При приемане на Bioparox може да се появи предозирането на фузафунгин. В този случай има признаци: чувство на изтръпване в устата, замайване, нарушения на кръвообращението, увеличени болезнени усещания в гърлото, както и изгаряне в него.

Хексорол-хексаетидинът, ако бъде погълнат от голямо количество от лекарството, може да причини повръщане, така че няма значителна абсорбция в кръвоносната система.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44]

Взаимодействия с други лекарства

Спреите от възпалено гърло не могат да се използват заедно с други местни дезинфектанти.

trusted-source[45], [46]

Условия за съхранение

Аерозолите от възпалено гърло трябва да се съхраняват на място, което е затворено от слънцето. Температурата на въздуха не трябва да надвишава 25 градуса.

trusted-source[47], [48], [49], [50]

Срок на годност

Аерозолът от ангина може да се използва в продължение на 2-5 години от датата на производство.

trusted-source[51], [52], [53], [54]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Аерозоли от възпалено гърло" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.