^

Здраве

Adenorm

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Adenorm е лекарство от групата на селективните адренорецепторни блокери като α-1D и α-1A.

Показания Adenorm

Лекарството се използва при лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата.

trusted-source[1], [2]

Формуляр за освобождаване

Препаратът се предлага под формата на капсули. Един блистер съдържа 10 капсули; една картонена опаковка съдържа 3 блистера с капсули.

Фармакодинамика

Активно лекарствено вещество се тамсулозин хидрохлорид, блокиране на постсинаптичните адреноцептори групи и α-1D α-1А намира в гладкия мускул на простатата, шийката на матката mochevika и простатната уретра. Под влияние на лекарства релаксират гладките мускули, има подобрение във функционирането на пикочния мехур и изчезват прояви на дразнене и обструкция, които възникват в резултат от доброкачествена хиперплазия на простатата. Adenorm не причинява системни колебания на кръвното налягане, дори и при тези пациенти, които страдат от хипертония. Максималната терапевтичен ефект на лекарството достига до 2 седмици след започване на лечението.

Фармакокинетика

След вътрешно приложение тамсулозинът бързо се абсорбира в храносмилателния тракт. Максималната наситеност в кръвната плазма на активната съставка достига 6 часа след еднократна доза. Лекарството има високи нива на свързване с плазмените протеини (до 99%). Метаболизмът на тамсулозин се проявява в черния дроб. В процеса се образуват метаболити с по-слаб фармакологичен ефект.

След еднократна употреба, полуживотът е 10 часа. Ако лекарството е редовно, полуживотът на активното вещество се увеличава до 13 часа. Лекарството се екскретира през бъбреците, най-често под формата на метаболити. Максимум 10% от веществото остава непроменено.

trusted-source[3]

Дозиране и администриране

Това лекарство е за вътрешно приемане. Капсулата не може да се дъвче или раздробява - трябва да поглъщате цялото, след измиване с обикновена вода. Използването на лекарството не е свързано с хранене.

Продължителността на курса на лечение, както и дозировката се разпределят индивидуално на пациентите - това трябва да се извърши от отговорния лекар. За възрастни дозата обикновено е 1 капсула 1 тегл. / Ден.

trusted-source[5], [6]

Противопоказания

Сред противопоказанията:

  • Висока индивидуална чувствителност към отделните елементи на лекарството;
  • Пациенти, подложени на терапевтичен курс поради нарушение на чернодробната активност в тежка форма, както и пациенти, които имат анамнеза с ортостатичен колапс.

С особено внимание е необходимо да се назначи Adenorm при хора с функционално увреждане на бъбреците (пациенти с степен на пречистване на креатинина по-малко от 10 ml / min).

Странични ефекти Adenorm

Като цяло, лекарството се толерира от пациенти без усложнения, но в някои случаи, в резултат на употребата му, се наблюдават такива нежелани реакции:

  • Органите на сърдечно-съдовата система: нарушения на сърдечния ритъм, припадане, ортостатичен колапс;
  • Системи на ЦНС: слабост в мускулите, главоболие;
  • Алергии: сърбеж и обрив по кожата, както и копривна треска.

trusted-source[4]

Свръх доза

В случай на предозиране с лекарства пациентите са имали намаляване на кръвното налягане, както и появата на компенсаторна тахикардия.

Взаимодействия с други лекарства

В комбинация с лекарства от категорията на а1-адренорецепторните блокери може да доведе до намаляване на кръвното налягане.

При съвместната аденорма и циметидин се наблюдава леко повишаване на наситеността на тамсулозин в кръвната плазма.

По време на взаимодействието на лекарството с фуроземид се наблюдава леко понижаване на насищането на активния елемент в плазмата.

Когато Adenorm се комбинира с варфарин, както и с диклофенак, полуживотът на тамсулозин намалява.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Условия за съхранение

Лекарството трябва да се съхранява на сухо място, затворено от слънчевите лъчи. Температурата на въздуха трябва да бъде между 15-25 ° С.

trusted-source[11], [12], [13]

Срок на годност

Adenorm може да се използва в продължение на 2 години след производството на лекарството.

trusted-source[14]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Adenorm" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.