^

Здраве

Аборт при първата бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Абортът при първата бременност е труден момент, когато потенциалната майка е изправена пред избор, да напусне детето или не.

Когато става въпрос за вземане на решение дали да се прекъсне бременността или не, всяка жена се намира в доста сложна позиция на размисъл за целесъобразността на такива действия. Ние не винаги очакваме дете, ситуациите на живот са различни, а често абортът е принуден или просто необходим в преобладаващите условия.

Научете повече за най-често срещаните видове аборт - хирургически и медицински - и на срока на валидност на абортите в историята на акушер-гинеколог, лекар ултразвук диагностика на най-високата категория, Юрий Yavorsky Tsezarevich, лекарите, които са работили в продължение на 32 години.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Аборт през първия месец от бременността

Когато бременността не надвишава дванадесет седмици (три месеца), бременната жена има право да прекъсне бременността чрез операция. Лекарите премахват феталното яйце от маточната кухина, като използват специални инструменти. В съвременните реалности, по време на такива операции, се използва интравенозна анестезия за анестезиране на пациента. Цената за хирургически аборт по време на първата бременност в украински клиники варира от страна до град, но средно минималната цена е от триста гривна.

Вакуумната аспирация (наричана също мини-аборт) е зачервяване на плода от специално устройство от маточната кухина. Произвежда се, когато не е имало менструация за период от двадесет и пет дни, което трябва да бъде потвърдено с ултразвук.

Естествено, всички от горните методи не са безопасни, след тях са възможни някои нарушения на здравето на жената. Природата няма абсолютно безобидни методи за прекъсване на естествения ход на бременността, тъй като провеждането на аборт под каквато и да е форма представлява определен риск за тялото.

trusted-source[6], [7], [8]

Медицински аборт при първата бременност

Благоприятна алтернатива на хирургическия аборт е прекъсването на бременността чрез лекарствения метод. Поради негативните последствия от първия, медицинският аборт набира все повече и повече поддръжници всеки ден. Медицинският аборт при първата бременност в практиката на аборта не е съвсем нов: по-рано този процес се осъществява под въздействието на различни инфузии и бульони, това се прави от специални лечители и магьосници.

Подготовката на Mifepiston се проведе във Франция през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век. В осемдесет и петата тя се използва за предизвикване на индуциран (стимулиран) спонтанен аборт. Простагландините, с които се комбинират, така че матката започва да се свива. Международните наименования на мифепристона са Mifegin, Mifyprex, RU-486. Ако разгледаме химическата структура на лекарството, той е синтетичен стероиден хормон.

Мифепристон характеризира блокирането на чувствителността към прогестерона на маточните рецептори (този хормон спомага за поддържането на бременността). Поради това има загуба на растежен капацитет на феталното яйце, което причинява неговата смърт и отделяне от маточната кухина. Този процес е съпроводен с маточни контракции, омекотяване на шийката на матката, отваряне и експулсиране на ембриона от маточната кухина. Простагландини допълнително подкрепят тези действия.

В допълнение към поддръжниците, медицинският аборт също има много опоненти. Деветдесетата година от миналия век бе белязана от доста голяма съпротива, оглавявана от Националната организация за защита на правото на живот на Съединените американски щати, оглавявана от Джон Уилке. Но все пак популярността на медицинския аборт в различни държави се увеличава всеки ден.

Проучвания, проведени през 2006 г., показват, че повече от седемдесет процента от абортите са били извършени във Франция, метод медикаменти, Швеция и Швейцария показа фигура на петдесет процента, Белгия и Финландия - тридесет процента, Съединените американски щати - двайсет и пет. Украйна не особено "почита" този метод поради факта, че нашите жени не се доверяват на хормоналните лекарства, с които се извършва медицински аборт. Синтетичните хормони не оправдаха доверието, когато методът на хормоналната контрацепция се опита да се установи в нашата страна. Опасността от използването на синтетични хормони е тяхната канцерогенност (възможността за провокиране появата на ракови тумори). Но въпреки това много жени от нашата страна избират медицински аборт при първата бременност, поради своята простота, ефективност и относителна безопасност.

Усложнения след хирургични аборти

Хирургическият аборт по време на първата бременност носи редица усложнения, които предполагат наличието на:

 • механични наранявания на маточната кухина, шийката на матката, защото по време на операцията се използват хирургически инструменти. Може дори да има перфорация на маточната кухина - хирургическият инструмент може да увреди стените и да проникне извън матката и да нарани съседни органи (увреждане на пикочния мехур, червата и т.н.).
 • наличието на кървене поради факта, че матката е повредена; че маточната кухина съдържа останките от фетално яйце; системата за коагулация на кръвта е нарушена. При наличие на кървене, хирургическата интервенция е неизбежна, тъй като е необходимо да се извърши инструментална ревизия, за да се отстранят стените на маточната кухина на останките от феталното яйце.
 • наличието на хематоми, когато се образуват кръвни съсиреци в маточната кухина, поради факта, че е имало спазъм на шийката на матката или нейния завой. Най-често назначаването на рехирургични операции за разширяване на шийката на матката и отстраняване на кръвните съсиреци.
 • наличие на възпалителни заболявания на маточната кухина и нейните приложения.
 • наличието на усложнения след анестезия.
 • има риск от заразяване с такива заболявания като хепатит, HIV инфекция. Естествено, този фактор не само аборти, но и всяка друга хирургическа операция.

Дългосрочните усложнения на хирургическите аборти са наличието на:

 • хронични възпалителни процеси, които могат да засегнат вътрешните полови органи.
 • нарушената функция на яйчниците, дължаща се на аборт, може да наруши менструалния цикъл.
 • възникване на извънматочна бременност.
 • формирането на безплодие.
 • наличието на спонтанни спонтанни аборти в бъдеще.
 • последващият труд може да бъде придружен от аномалии.
 • раждането в бъдеще може да възникне при тежко кървене.
 • наличието на редица психологически проблеми (стрес, депресия, чувство за вина) - постборентен синдром.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.