^

Гастрит хляб: черен, ръжен, пълнозърнест, трици

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При остро или хронично възпаление на стомашната лигавица - гастрит - е необходимо да се рационализира диетата и да се следва определена диета. Пациентите често задават въпроса дали е възможно да се яде хляб с гастрит и ако е така, кой.

Възможно ли е да се яде хляб по време на гастрит?

Първо нека да изясним какви са ползите от хляба, който от древни времена е най-важната човешка храна. Само в ЕС производството на този продукт (по данни за 2016 г.) - 32 милиона тона годишно. Средното потребление на хляб на глава от населението в ЕС е около 55 кг. Въпреки това, потреблението е различно в различните страни. Например, германците консумират 80 кг хляб на година, френските - 59 кг годишно, а британците - по-малко от 50 кг годишно. [1]Хранителните продукти от зърно от пшеница дават около 20-50% от общия брой калории за населението на нашата планета.[2]

В умерени количества хлябът е от полза, защото осигурява на организма хранителни вещества като въглехидрати (под формата на нишесте) и растителни протеини под формата на албумин, глобулин, глутен (глутен), пшенично брашно [3]и секалин, форма на глутен от ръжено брашно, които съдържат аминокиселини, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо (под формата на соли на фитинова киселина), селен и витамини (бета-каротин, тиамин, токоферол, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин). Има и резервни протеини - проламини, които включват високо ниво на аминокиселини глутамин и пролин.

Съдържанието на растителни протеини в хляба варира в диапазона от 5-20% (в зависимост от вида на пшеницата, от която се произвежда брашно), но те са само 75-80% усвоени. В същото време, индивидуалната смилаемост на незаменими аминокиселини лизин и хистидин, съдържащи се в пшеничен глутен, може да бъде по-висока - до 86-95%.[4]

Според експерти в областта на здравословното хранене половината от дневния калориен прием трябва да бъде покрит с въглехидрати (човешките мускули работят върху тях), а един от здравословните източници на въглехидрати са, например, два или три стандартни парчета черен хляб: 45-60 g въглехидрати, даващи 65-90 kcal. Освен това, черният хляб съдържа фибри (фибри), което допринася за нормалната чревна моторика и изпразването му, както и за понижаването на LDL (лошия холестерол) и стабилните нива на кръвната захар.[5]

Въпреки това, наличието на гастрит означава, че е необходимо да се ограничи консумацията на много продукти, а в много случаи и противопоказанията се отнасят и за хляба - за да се предотвратят възможни усложнения под формата на обостряне на болезнени симптоми. Не забравяйте за алергия към  глутен.[6]

Трябва също да се има предвид, че за разлика от хляба, който нашите предци са яли, съвременният хляб е пълен с добавки и консерванти... [7]

Какъв хляб имате за гастрит?

Така че, какъв вид хляб може да се яде по време на гастрит. Според  диетата на гастрита, можете да използвате сух (остарял) хляб или сухи резени хляб целенасочено. Сладките сладкиши са противопоказани.

Същият принцип се използва за хляб с гастрит с висока киселинност (прочетете -  Диета за гастрит с висока киселинност ), както и хляб за ерозивен гастрит (вж. -  Диета за ерозивен гастрит ).

Така се разрешава използването на сух бял хляб за гастрит, както хиперациден, така и хипокиселинен. Гастроентеролозите също препоръчват сух, без дрожди хляб по време на гастрит на фона на хипохлорхидрия, тъй като ниското ниво на киселинност в стомаха води до недостатъчно усвояване на нишестето от дрожди, което "засяда" в червата, създавайки условия за прекомерен растеж на дрожди и бактерии.

Възниква въпросът, защо не пресен хляб по време на гастрит. Първо, сушене на хляб, особено при температура + 65-80 ° C (в тостер или фурна), намалява ензимната активност на амилазите, съдържащи се в брашното.

Второ, когато се консумира хляб, процесът на неговото храносмилане започва в устата, където под действието на слюнката (с алкална Ph), нишестето се превръща първо в декстрин, а след това с малтоза. [8]Но при дъвчене на пресен хляб, слюноотделянето не причинява слюнка, което води до по-дълготрайно храносмилане в стомаха. Но сухият хляб и бисквитите от него стимулират слюноотделяне, т.е. В стомаха, те ще се усвояват по-бързо и по-лесно.

В кухината на стомаха, отделянето на нишесте чрез слюнка продължава известно време, след което се освобождава стомашен сок, под действието на който (благодарение на пепсина и солната киселина) се извършва по-нататъшно усвояване на хляба - приблизително в рамките на 2-2,5 часа.

Какъв вид хляб може да се яде по време на обостряне на гастрит? Хлябът е в списъка на продуктите, които в случаи на остро заболяване,  диета за хроничен гастрит  (диета на Певзнер № 5а) забранява консумацията.

Хляб за гастрит: черен, ръжен, Бородино, с трици

Не се препоръчва използването на черен хляб с гастрит с висока киселинност: този хляб увеличава производството на киселина в стомаха, а също така съдържа фенолни киселини и дехидродимери на феруловата киселина, които допълнително дразнят стомашната лигавица. [9]

Сред категоричните противопоказания е ръжен хляб с гастрит на фона на повишена киселинност на стомашния сок, тъй като киселинността на този вид хляб се увеличава и се усвоява много по-трудно от белия хляб. [10]

По същия начин, хлябът Бородино не трябва да се яде по време на гастрит - поради излишното съдържание на киселина в ръжта, която се използва за изпичане.

Гастроентеролозите не препоръчват хранене с пълнозърнест и трициен хляб с гастрит: тези разновидности на хляба имат по-силен пептиден ефект, а фитиновата киселина на пшеничните влакна намалява абсорбцията на калций, желязо и цинк. [11], [12]

И накрая, хлябът и маслото за гастрит могат да бъдат, но само поотделно, защото те се усвояват по различен начин, а мазнините забавят усвояването на въглехидрати и протеинови протеини. И за пациентите с гастрит е важно да ядат бавно храносмилателни храни възможно най-малко, за да не претоварват болния стомах.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.