^

ТОРЧ анализи при бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

ТОРЧ анализи по време на бременност е необходимо да се предаде, без да се провалят, при фиксиране по сметката при жени консултации. Терминът TORCH инфекции се разбира определяне на броя на инфекции - токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус, херпес, хламидия, гонорея, листериоза.

По-добре е, разбира се, да се вземат тестове за тези инфекции преди зачеването. Но на ранен етап от развитието на фетуса има шанс да се бори с инфекцията с минимални увреждания на плода. Например, ако се появят инфекции инфекции в рамките на 14 дни след оплождането, това ще доведе до смъртта на ембриона, и ако успеете да направите бременността, детето ще има множество малформации. Ако инфекцията настъпва на 11-12 и на 25-26 седмици, плодът може да развие множество малформации на вътрешните органи, а плодът може също да причини вътрематочна смърт на плода. При поява на инфекцията във времето по-късно от 26 седмици, след това се развива по-тежко възпаление на плода органи, което води до абнормна им хипертрофия, засягащи нервната система, и увеличава вероятността от преждевременно раждане.

Към кого да се свържете?

Анализ на токсоплазмоза при бременност

Анализът за токсоплазмоза при бременност се дава след лечението на жената при консултация с жените. Причиняващият агент на токсоплазмозата е паразит, който може да бъде заразен от домашни животни, най-вече от котки или от ядене на топлинно необработено месо. Ако преди концепцията жената е прехвърлила токсоплазмозата в латентна форма, тя вече е формирала силен имунитет, така че бъдещото дете не е застрашено. Ако фактът на първична инфекция е установен в първия триместър, тогава вероятността за инфекция на детето е 15-20%, ако през второто тримесечие - 30%, в третия триместър - 60%. За да се предотврати инфекцията, трябва да наблюдавате личната хигиена, да ядете печено месо, да дезинфекцирате тоалетната на домашния любимец и да не контактувате с улични котки.

Обикновено, ако в кръвта няма IgM антитяло, няма и токсоплазмоза. Ако се открият IgM антитела в кръвта (което показва остър стадий) на токсоплазмоза, е необходимо да започнете лечението колкото е възможно по-скоро и да проведете допълнителен преглед. Ако в кръвта се открият IgG антитела, това показва предишна инфекция и антителата в кръвта ще продължат още десет години. В остра токсоплазмоза по време на бременност, в допълнение към лечението на майката е показано на плода ултразвук - за да сте сигурни, че детето не е увеличен черен дроб и далак, не се разширява мозъчните стомахчета и никакви други дефекти.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Тест за рубеола за бременност

Анализът за рубеолата по време на бременност се извършва заедно с други тестове за инфекция. Посоката за този анализ се дава в началото на бременността, за да има време да се предпише лечението в случай на откриване на патогена.

Използвайки тест за рубеола, можете да определите дали в кръвта има антитяло. Ако бъдещата майка преживее рубеола в ранните етапи на бременността, вероятността детето да страда от катаракти, глухота и сърдечни дефекти значително се увеличава. Ако болестта е фиксирана за 11-16 седмици, рискът от тежки патологии се намалява и минималните нарушения се фиксират след 20 седмици.

Ако една бременна жена е заподозрян рубеола в латентна форма, тогава ще трябва да се потърси съвет от инфекциозни болести и да премине през тройна тест и ултразвук, за да се изключи фактът, че развитието на болестта в плода. Ако след тройно изследване се потвърди фактът, че аномалиите в кошарата са потвърдени, лекарите препоръчват прекъсването на бременността. Ето защо, най-добре е да се тества за рубеола отнеме шест месеца преди зачеването, планира да в отсъствието на антитела срещу болестта да бъдат ваксинирани във времето и се активира производството на G-антитела.

Анализ на хламидиите по време на бременност

Анализът на хламидиите по време на бременност се извършва заедно с други тестове за инфекция. Насочването към този анализ е дадено в началото на бременността, за да има време да се предпише лечение в случай на откриване на патогена. Хламидите могат да бъдат идентифицирани по два начина - да се вземе тампон от влагалището или уретрата, или да се вземе кръвта от вената и да се тества за наличие на антитела. Най-ефективният метод за диагностициране е откриването на антитела срещу хламидиите в кръвта. Ако антителата в малко количество, тогава ние можем да съдим, че болестта е хронична и жената е носител. Ако процентът на антителата е висок, това показва изостряне на инфекцията.

Chlamydia също може да повлияе на здравето на плода в ранните етапи, но ако една жена преди това издържа хламидия и има малък процент от кръвни антитела към патогена по време на бременност не е настъпила рецидиви, рискът е минимален. Ако заболяването е в остър стадий, се предписва курс на специфична антибактериална терапия. Вземете такива лекарства, които не преминават през плацентата и не могат да причинят още по-голяма вреда на плода. Освен това курсът на антибактериалните лекарства трябва да бъде кратък и пълен с контролна диагноза няколко дни след изтеглянето на лекарствата.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Анализ за херпес по време на бременност

Анализът за херпес по време на бременност се извършва заедно с други тестове за инфекция. Посоката на този анализ се дава в ранна бременност, за да има време да се предпише лечение и да се вземат необходимите мерки в случай на откриване на патогена.

Херпес се отнася до вирусни заболявания, лесно се разпознава от характерен балон сърбящ обрив. Има два херпесни вируса - един от тях засяга лигавиците на носа, устата, очите, а другият засяга само гениталната област. Вирусът може да бъде инфектиран по време на секс и чрез въздушни капчици, но също така и чрез херпес може да се зарази вертикално, ако бременната жена има хронична или остра форма на болестта.

Особено важно е да се тества за херпес в първия триместър на бременността, тъй като през този период навлизането на вируса в тялото на плода, може да доведе до смърт или тежки патологии в крайна сметка, несъвместими с живота, както и абортите.

Антителата за херпес започват да се произвеждат още 14-21 дни след като вирусът навлезе в тялото, така че не е трудно да се диагностицира херпесът, както при всяка друга инфекция с фенерче. За да се гарантира, че резултатът е възможно най-надежден, е по-добре да вземете материала за анализ сутрин, на празен стомах и да направите предварителна храна не по-късно от 8 часа по-късно. Също така е невъзможно да се направи анализ след началото на лечението - това ще доведе до преднамерено неверни резултати.

  • Ако индикаторът S / CO <0.9, тогава резултатът може да се счита за отрицателен.
  • Ако S / CO 0.9 е 1.1, тогава резултатът може да се счита за съмнителен.
  • Ако резултатът S / CO> 1,1, тогава резултатът може да се счита за положителен.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Анализ на цитомегаловирус при бременност

Анализът на цитомегаловирус по време на бременност е много важен при бременност. Този тип вирус лесно прониква в плацентата в плода и не само води до инфекция, но също така оказва влияние върху образуването на тежки малформации в развитието. Тест за антитела се провежда през първия триместър на бременността, за да се оцени вероятният риск за плода, както се развива. Правилата за вземане на кръвни проби за анализ на цитомегаловирусите са същите като за целия комплекс TORCH.

Ако една жена има стари антитела срещу цитомегаловирус в кръвта, това означава, че тя вече е заразена по-рано, но сега наличието на антитела не представлява видима заплаха за плода. За да се избегне екзацербация, се препоръчват лекарства, които повишават имунитета, както и витаминови комплекси.

Ако обаче в кръвта се открият антитела от различен тип, са характерни за остра инфекция, тогава е необходимо сериозно да се интересува от по-нататъшното управление на бременността. Дори ако курсът на самата болест не е причинил клинична картина на женска жена, плодът е подложен на плода в утробата. На този етап на жена се предписва комплекс от антивирусни лекарства и лекарства, отговорни за имунната модулация. В бъдеще жената ще трябва да се подложи на "троен тест", за да се увери, че прехвърлената инфекция не причинява на плода развитие на малформации.

Анализ на цитомегаловирус по време на бременност трябва да преминат през възможно най-рано, но все пак е по-безопасно да се тества за CMV инфекция, преди да заченат дете да има представа за по-нататъшни тактика или рискови фактори.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Анализ за аритмичност по време на бременност

Анализ на готовността на бременност по време на бременност се отнася до анализа на свързване, като цитомегаловирусна инфекция се отнася до TORCH-комплекс, това е, заболявания, засягащи производителността и здравето на плода. Изследването на антитела срещу болести от тази група е включено в списъка на задължителните тестове не само за бременни жени, но и за тези, които планират да планират бременност.

Авидитета на концепция (IgG-антитела действат като индикатор на инфекция), т.е. Наличието на антитела към конкретен патоген показва, че майката може да бъде носител на патогена, има хронична или остра форма на болестта. В зависимост от формата на антителата в кръвта, техния брой, можете да настроите времето за приблизителна инфекция. За репродуктивните инфекции това е много важно, тъй като по-рано тази информация е налична, толкова по-голям е шансът за успешен резултат от бременността. Изследването на алоидността също така дава основа за допълнителни тестове, особено ако във връзка с инфекция е налице развитие на фетални аномалии.

Ако антитела в кръвта се определя от вида на IgG- и IgM, това предполага, че инфекцията е настъпило наскоро, като антитела IgM тип обикновено изчезват след 3 месеца или повече, и за постигане на период от 2-3 години, в зависимост от средството и концентрацията , Също така е важно да се има предвид, че хората, които имат антитела срещу HIV и HIV в кръвта, може да не бъдат открити поради потискане на имунитета и следователно в този случай е по-добре да се извърши PCR диагностика.

За да не рискувате здравето на бебето, е по-добре да приемете тестовете по време на бременност. Откриването на антитела тип IgM в кръвта предполага остър стадий на заболяването, а антителата от тип IgG предполагат, че жената или е претърпяла заболяването по-рано, или е носител.

trusted-source[58], [59], [60], [61]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.