^

Sperm Bank

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Складът, който съдържа замразено сперма в течен азот, се нарича банка за сперма. Той е предназначен за по-нататъшна употреба като лечение за безплодие, такива видове технологии за асистирана репродукция, като ин витро оплождане и изкуствено осеменяване.

Бандите за сперма са организирани с медицински или ветеринарни съоръжения. Замразеното сперма на човек се използва за преодоляване на безплодието чрез метода на IVF или изкуствено осеменяване.

Съхраняването на спермата в банката е препоръчително преди медицинските процедури, които могат да доведат до безплодие при мъжете. Ако има проблеми с тежки мъжки фактори, тогава донорството на сперматозоиди се използва за лечение на безплодие. В края на краищата има проблеми, които се предават заедно със сперматозоидите. Това са наследствени заболявания.

Използването на сперматозоиди донори може да се направи само 6 месеца след като е била в карантина. Така че преминава всички проверки е по избор. Тъй като сперматозоидите трябва да бъдат с високо качество.

trusted-source[1], [2]

Донор на сперма

Кой е донор на сперматозоиди и кой може да стане такъв? Обикновено spermodonor е мъж на възраст от 20 до 40 години. Но възрастта и качеството на спермата в този случай не е достатъчно. Желателно е човек вече да има дете. Експерти смятат, че в този случай има голяма увереност, че човек произвежда здрави потомци.

Донорът трябва да бъде подложен на пълен медицински преглед. И този процес започва с посещение на терапевта и завършва с венеролог. Последният специалист разкрива дали човек е носител на ХИВ, сифилис, хепатит В, С или други скрити инфекции. Струва си да се отбележи, че ако даден човек, претендиращ че е дарител, преди това е имал полово предавани инфекции, той не може да стане донор.

Преди да започнете медицински преглед и да вземете тестове, човек трябва да напише декларация за ангажираност към донора на сперматозоиди. След като всички тези процедури са изоставени, се сключва друг договор. В него се казва, че "бъдещият баща" трябва да остане завинаги анонимен за детето. Освен това той не трябва да се появява в живота си и да не прави никакви искове. На тях се дава само сперма и всичко.

Къде мога да замразя спермата?

В банката можете да замразите сперматозоидите, или по-скоро, те се съхраняват там под тази форма. В най-простия случай, преди да се замразява, трябва да се добави малко глицерин към спермата, буквално 10% от обема. Добавката се използва като криопротектор.

Спермата с глицерин се избира в специален контейнер за замразяване. По правило тези контейнери се правят под формата на тръби, сашета или сламки. Охлаждането се извършва на два етапа. При първия от тях охлаждането е бавно. Спермата се поставя в хладилни камери с контролирано охлаждане. Температурата не трябва да е под 35-70 градуса. Във втория етап се извършва бързо охлаждане. В този случай контейнерът със сперма се потапя в съд с течен азот. Съхранението се извършва в съдове на Dewar, които се пълнят с течен азот. Контейнерът със сперма е потопен в течен азот.

Замразените сперматозоиди могат да поддържат своята торене в продължение на много години. Преди употреба тя се отстранява от течния азот и се поставя в съда с топла вода, за да се разтопи. След това трябва да извадите криопротектора. Този процес включва повторно утаяване в центрофуга, като се замени семенната течност с хранителна среда. Така спермата става готова за употреба.

Съхранение на спермата

Ако говорим за съхранение на сперматозоиди, то трябва да бъде наблюдавано правилно. По правило всичко това се случва в банката за сперма.

Преди замразяване добавете малко количество глицерин към спермата. Добавя се като криозащитен агент. Получената "маса" се въвежда в специален контейнер, в който ще бъде замразен. За да не загубят основните си качества, спермата трябва да бъде замразена на два етапа.

Първият тип замразяване е бавен. Това се случва в специална охлаждаща камера. Температурата не трябва да е под 70 градуса. Понякога замразяването в хладилна камера се заменя с чифт течен азот. Вторият етап се нарича бързо. В този случай се използва потапяне в двойки течен азот.

Що се отнася до самото съхранение, то се извършва в съдовете на Девар. Съхранявайте спермата в тази форма може да бъде в продължение на много години и не изчерпва свойствата си. Но преди да го използвате, спермата трябва да бъде под наблюдение в продължение на около 6 месеца.

Сермерна клиника

Има специална институция, в която можете да се обърнете и да получите "суровини" - това е клиника за сперматозоиди. Какво е това? Това е обикновена медицинска институция, където всеки може да сперматозоиди. В същото време те сключват договор, в който посочват, че нямат оплаквания от клиниката. Освен това се дава пълно разрешение за използването на получената сперма.

Струва си да се отбележи, че в тези институции те плащат за суровините, които са доставили. За тази цел бяха създадени клиничните данни. По този начин има взаимопомощ. Човек получава парична награда и милиони жени имат възможност да станат майки.

Такава процедура се практикува не толкова отдавна. Но това е доста популярно. Това наистина е добра помощ за онези жени, които искат да имат бебе, но наблизо няма партньор. В чужбина тази процедура получи първото си признание. Там започнаха да го практикуват. Към днешна дата това е една от необходимите процедури. Съхранена сперма в специални замразени съдове.

Осеменяване на спермата

Медицинската технология, която е изкуствено осеменяване, се нарича осеменяване на спермата. Ако напълно опишем този процес, то не е толкова просто. Благодарение на тази технология спермата се вкарва в цервикалния канал или матката на жената, получена преди сексуалния контакт.

Тази процедура се използва за медицински цели за постигане на бременност. В случай на двойки безплодие или за жени, които искат да имат бебе. Извършва се в извънболнична среда от медицинска институция с гинекологичен профил.

Процедурата се провежда през периода на периода. Що се отнася до времето, въпросът остава за гинеколога. Изкуственото осеменяване може да се приложи както в естествения цикъл на дадена жена, така и при използването на специални хормонални стимуланти.

Сперматозоидите за вътрематочна инсеминация се получават непосредствено преди процедурата или се използват в замразена форма. За приложение се използват нелекувани или обработени сперматозоиди. Под лечението се разбира разделянето на спермата от семенната течност. Това се прави на два или три етапа. Третираните сперматозоиди се използват по-често, тъй като естествените суровини могат да доведат до анафилактичен шок.

Вътре в матката се въвежда "сурово" чрез пластмасов катетър със спринцовка, прикрепена към него. Процедурата е напълно безболезнена, след няколко минути спермата ще бъде на необходимото място.

Колко струва спермата?

Много хора се интересуват колко струва сперматозоидите и къде могат да бъдат взети. Така че, можете да си купите "суровини" в банката за сперма. Тази институция съхранява цялото разнообразно сперма, което помага на много жени да получат дете.

Колко може човек да печели, като се откаже от една "част" от суровини? Всъщност сумата е приятна. Така че, за подобна "работа" на представителна силен пол получава 100-200 гривна.

Ако погледнете тази ситуация от другата страна, тогава дамата, която иска да купи сперма, трябва да плати около 400 гривна за биодозона. В чужбина разходите могат свободно да достигнат до 300 долара и това е съвсем нормално. В крайна сметка цената включва условията за съхранение, обработката и името на самата клиника.

Естествено, много хора забелязват толкова голям преход между "продажбата" и "купуването". Но за да го направя, очевидно нищо няма да излезе. Спермата се предаде доброволно и не се ангажира с нищо. Освен това една такава биодоза може да направи една жена щастлива. Предоставената от вас сперма ви позволява да спечелите много незначително пари за човек.

Къде да сперматозоиди?

Някои мъже искат да знаят къде да сперматозоиди. Така че, можете да превърнете "суровините" в специални институции. По принцип това са клиники и спермални банки. Има такива институции в почти всеки голям град.

Но просто не е възможно да го направите. Преди да станете донор на сперматозоиди, ще трябва да минете през всички лекари, като започнете с терапевта. Защото само един здрав човек може да стане донор. Дори ако преди човек има сериозни заболявания, то донорът вече не може да стане.

Спермата трябва да се получи от здрав човек. Цветът, мирисът и последователността му трябва да са нормални.

Веднъж годишно човек трябва да бъде подложен на тест с терапевт и уролог. На всеки 6 месеца тест за генитален херпес, цитомегалия, гонорея, хламидия. Веднъж на всеки 3 месеца, анализът за хепатит В и С, сифилис и ХИВ.

Спрамът се предава само веднъж, ако е подходящо, тогава можете да повторите тази процедура 3 месеца по-късно, след това след същия интервал. Когато този "тест" бъде предаден, сперматозоидите се предават на всеки две седмици.

Мога ли да сперма за пари?

Къде можете да спермите за пари и как се случва този процес? Преди да преминем към анализа на този въпрос, трябва да се разгледа един аспект. Необходимо е да се разбере, че от дадено сперматозоиди се получават деца. Въпреки факта, че много клиники остават анонимни, децата биха могли да намерят баща си. Да разбереш този факт си заслужава.

Теоретично, дарението на сперматозоиди в клиниките се предлага не само за пари, но и анонимно. Но както показва практиката, това е малко ненадеждно. В края на краищата е достатъчно да се знае резултатът от ДНК анализа, за да се намери биологичен баща. Ето защо, за да разберем този факт си заслужава.

Сега за доставката на сперматозоиди. Този процес се осъществява в клиника или специална банка. Но преди този процес човек трябва да премине всички тестове, за да потвърди възможността си да стане донор.

Що се отнася до парична компенсация за сперматозоиди, тя е около 100-200 гривна за една "порция". Вярно е, че цената може да варира леко, в зависимост от клиниката. Така че човекът обикновено може да печели, а сперматозоидите, дадени в това, ще помогнат.

trusted-source[3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.