^

Здраве

Сермозоза и сперматогенеза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Мъжките зародишни клетки - сперматозоидите - са мобилни клетки с дължина около 70 μm. Сперматозоидът има ядро, цитоплазма с органели и клетъчна мембрана. В сперматозоидите се отличават кръгла глава и тънка дълга опашка. Главата съдържа ядро, пред което има структура, наречена акрозома. Акрозомата има набор от ензими, които могат да разтварят яйцевидната обвивка по време на оплождането. Опашката на сперматозоидите съдържа контрактилни елементи (снопчета от фибрили), които осигуряват движението на сперматозоидите. Когато спермата преминава през vas deferens, течни тайни на гениталните жлези се добавят към него: семенни везикули, простата и bulbourethral жлези. В резултат на това се образува течна среда, в която се намират сперматозоиди - това е спермата. Продължителността на живота и плодовитостта на човешките сперматозоиди са от няколко часа до два дни.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Сперматогенезата

Сперметозоите се формират в човек през целия активен период от живота на човека. Продължителността на развитие и формиране на зрели сперматозоиди от техните предшественици - сперматогония е около 70-75 дни. Този процес се случва в сложните семенни тубули на тестисите. Първоначално, сперматогони, в които общият брой на един тестис достигне 1 милиард интензивно многократно разделена на митотичен (фиг. 15), това увеличава броя на нови клетки (сперматогони). По-късно част от сперматогонията запазва способността си да разделя и поддържа населението. Други сперматогони се разделят още два пъти под формата на мейоза. В резултат на всяка сперматогония с двойно набор (n = 4b) от хромозоми се образуват 4 сперматозоида. Всеки от тези сперматиди получава хаплоиден (единичен) набор от хромозоми (n = 23). Сперматозоите постепенно се превръщат в сперматозоиди. По време на този сложен процес структурите в сперматите се преструктурират: те са удължени, имат сгъната глава и тънка дълга опашка. В главата на сперматозоидите форми тяло уплътнение - акрозомата който съдържа ензими, които при среща с женски пол клетка (яйцеклетка) унищожаване на черупката, която е важна за проникването на сперматозоидите в яйцето. Когато акрозомата е недоразвита или липсва, сперматозоидът не е в състояние да проникне в яйцето и да го оплоди.

Създадена сперма влиза лумена на сложен семенните тубули на тестисите и заедно с течността, освободена от стените на семенните каналчета и постепенно се движи към епидидима, което също служи като резервоар за сперма. Количеството сперматозоиди е огромно. В 1 ml сперма съдържа 100 милиона сперматозоиди. Това са мобилни клетки, скоростта на тяхното развитие по тръбите е около 3,5 мм в минута. В женския репродуктивен тракт, сперматозоидите остават жизнеспособни за 1-2 дни. Те се придвижват към яйцето, което се дължи на хемотаксис.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.