^

Родителите знаят ли кога те лъжат тийнейджърите?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Карън Бойнсшедер от университета в Уисконсин Медисън написа статия, озаглавена "Правете каквото ви харесва, но не ми лъжете". Тя установила, че въпреки че всички ученици от гимназията понякога са излъгали родителите си, само една трета от родителите са знаели за това. Още по-изненадващо е, че много родители знаеха или подозираха, че юношите лежат в мнозинството. Но не и тяхното дете, помисли си. Родителите знаят ли кога те лъжат тийнейджърите?

Магическата сила на родителското доверие

Родителите могат да бъдат трудно да убедят, че детето им е лъжа, когато става дума да се доверят на децата си. За децата е много важно родителите да им се доверят. Всъщност това е един от маркерите на добри отношения в двойката "родител-дете". Доверието вдъхновява децата, насърчава ги да се държат по такъв начин, че да поддържат доверието на родителите. Колкото повече се доверяват, толкова повече се опитват да се справят с това доверие и колкото повече могат да разчитат на тийнейджъри.

Доверието свързва родителите на ръцете и краката

От друга страна, родителите, които не знаят, че децата им са в беда (защото се доверяват на тях), може да пропуснат възможността да определят правила и да предприемат проактивни стъпки, за да не застрашават децата си. Те губят възможността да предупредят децата си за шофиране в нетрезво състояние, защото мислят, че техните тийнейджърки не пият. Или не могат да им забранят да отидат в нощен клуб с много алкохол, защото се доверяват на децата си. Или ги наказвайте, когато правят нещо нередно.

Но няма нищо по-лошо за тийнейджър, отколкото усещане за недоверие, когато не направи нищо лошо.

Родителите знаят ли, че тийнейджърите им лъжат?

Повечето деца понякога лъжат на родителите си. Например, в едно проучване, проведено в Съединените щати, участниците бяха 121 ученици. Така че 120 от тях са посочили поне една ситуация, в която са излъгали на родителите си. Тези резултати са потвърдени с хиляди деца в четири държави на три континента.

Въпреки че повечето деца са склонни да лъжат, някои тийнейджъри го правят много по-често, отколкото други. Нищо чудно: колкото повече деца лъжат на родителите си, толкова повече проблеми, толкова по-лоши те развиват взаимоотношения с родителите си, толкова по-малко чувстват увереността в децата.

В интервюта с майките и техните деца стана ясно, че майките усещат лъжата на юношите, но се опитват да убедят себе си, че всичко е наред.

  • В 38% от случаите майките и тийнейджърите се съгласиха, че са излъгали родителите си.
  • В 22,8% от случаите, както майките, така и тийнейджърите се съгласяват, че юношите не ги приемат в лъжи.
  • В почти 40% от случаите, майки и тийнейджъри се съгласиха, че се доверяват един на друг.

Грешките в взаимното доверие се проявяват и в двете посоки. Майките понякога мислят, че един тийнейджър ги е подчинил, но всъщност той не го е направил - просто излъга за това, което е направил. Например, в 35,9% от случаите, когато майките смятат, че децата им слушат, юношите съобщават, че не са го направили. От друга страна, в 32,3% от случаите, когато майките са казали, че децата им не ги слушат, подрастващите съобщават, че всъщност са изпълнили искането на майката.

Майка не винаги може да разбере кога детето й лежи

Понякога майка ми носи твърде подозрение, а след това си мисли, че детето й лежи в почти всичко. Понякога ситуацията се преобръща - майка ми мисли, че нейното тийнейджърче не й е лъжело, но всъщност не е така.

Проучванията показват, че подрастващите използват измама доста често (в 64% от случаите, когато не са съгласни с майките). Майките понякога правилно подозират децата си в тинейджърство и вярват, че ги мамят. Майките обаче не са особено точни в своите оценки, когато подрастващите използват измамата като средство за самозащита. По време на експеримента майките показаха, че могат да открият около 71% от случаите на измама, а останалите случаи на лъжи, които тийнейджърите могат да скрият.

  • 57% от анкетираните майки вярват, че тийнейджърите разказват истината, когато тя наистина е
  • 33% от анкетираните майки вярват, че юношите им са излъгали, въпреки че децата им, напротив, говорят истината

По принцип има голяма разлика между вярванията на майките за това, дали техните деца от тийнейджъри им лъжат, както и реалната ситуация.

Какво вярват майките на повечето от децата си?

Повечето от майките, както показват експериментите, се доверяват на децата си на две деца: имат ли проблеми в училище и как прекарват свободното си време.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.