^

Прилагане на сода по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 01.06.2018
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сокът за хляб е известен и се използва във всеки дом. Нанесете го за почистване на повърхности и за предотвратяване на някои заболявания и какво леко, въздушно печене се получава с неговата употреба!

Има ли противопоказания за употребата му? Този продукт е безопасен за бъдещи майки?

Обмислете използването на сода за киселини в стомаха

Много бременни жени изпитват чувство на парене в гърдите или т.нар. "Киселини в стомаха". Този симптом често посещава бъдещите майки през втория и третия триместър на гестационния период. За да предотвратите появата на този симптом, е необходимо да следите качеството на храненето, добре да организирате ежедневието си, да избягвате да ядете пикантна храна. Въпреки това, въпреки предпазливостта на жените, проблемът с киселините все още съществува. Тя се асоциира с хормонални промени в тялото и с физиологични промени - а именно с промяна на стомаха нагоре и последващ натиск върху хранопровода от нарастваща матка. В това отношение жените по време на бременност просто са принудени да търсят някакъв вид "спасение", за да облекчат това състояние. В този случай е възможно само симптоматично лечение. Но повечето лекарства оказват негативно влияние върху тялото на бременните жени. Ето защо, много жени, които са изправени пред проблема с киселини, използват един от най-известните начини. Те приемат сода под формата на воден разтвор за неутрализиране на киселината в стомаха.

Положителен ефект може да бъде забелязан след няколко минути. Но поради факта, че въглеродният диоксид, който се отделя, когато сода реагира с киселината на стомаха, дразни хранопровода, човекът започва да усеща нова атака на киселини в стомаха. В допълнение, натриевият бикарбонат може да предизвика подуване и има отрицателен ефект върху чревната лигавица. Заключението е очевидно - не използвайте сода, за да облекчите киселините за бъдещи майки.

trusted-source[1], [2], [3]

Сушене на сода по време на бременност

Поради своите антисептични свойства, содата може да се използва в медицината, по-специално в гинекологията. Спринцовката с натриева сода (освен основните предписани лекарства) премахва неприятните симптоми при лечението на млечница. Но това е само помощно средство, което се използва при сложна терапия. Ефективността на използването на сода разтвор се обяснява с фунгицидно действие на натриев бикарбонат върху микрофибърни гъбички. За инжектиране с разтвор на натриев бикарбонат е необходимо да се разтваря една чаена лъжичка сода в двеста милилитра топла преварена вода. Извършете процедурата, за предпочитане, легнете на нейната страна, така че разтворът да е във вагината за известно време. Душенето трябва да бъде много внимателно, за да не се навреди на бебето, защото отговорността за здравето му лежи в този период върху майка му.

Естествено, спринцовката с разтвор на сода, както и всякакви други решения, се предписва от лекар, който наблюдава една жена по време на бременността.

trusted-source[4], [5]

Сухо гърло сода по време на бременност

Друга употреба на разтвор на сода за хляб е гаргарът с различни вирусни заболявания. Използването на разтвор на сода, за разлика от медицинските препарати и различни билкови лекарства, е безопасно и много ефективно по време на бременност. Дезинфекциране свойства на натриев хидрогенкарбонат намаляване скорост на размножаване на бактериите поради създаването на алкална среда и тялото да се справят с такива заболявания като фарингит, ларингит, тонзилит, и др. Това е много по-бързо.

Приготвяне на разтвор за изплакване на гърлото: смесете половин чаена лъжичка сода с чаша вода, температура от 30-40 градуса, изплакнете задръжте най-малко 4-5 пъти на ден. Но не трябва да злоупотребявате с това лекарство, тъй като содата може да надхитри лигавицата на гърлото.

Измиване на носа със сода по време на бременност

Измиването на носа със сода разтвор е ефективно средство при лечението на ринит и синузит.

Но максималният ефект се постига при едновременно използване на сода със сол. Този вид решение е много лесно да се готви: необходимо е да се вземе половин чаена лъжичка сода за хляб, половин чаена лъжичка морска сол и се разтварят тези компоненти в двеста милилитра топла преварена вода. При липса на морска сол - използвайте готвача. Полученият разтвор трябва да се излее в чайника за варене на чай или предварително сварена круша и да измие носа над мивката. Това трябва да се извърши чрез накланяне на главата по такъв начин, че течността, излята в една ноздра, да тече от другата ноздра или през устата. С това решение можете да измивате носа си 3-5 пъти на ден. Това е много важно за бременните жени, защото в тяхната ситуация терапията с антибиотици и различни сложни лекарства е противопоказана. В резултат на тези промивки намалява подуване на лигавицата на носа, намалена признаци на възпаление в носните синуси, назофаринкса лигавица се почиства от различни бактерии и вируси.

Мляко със сода по време на бременност

От древни времена, нашите предци са търсили предписания за лечението на различни заболявания, отнасящи се до улики към майчината природа. Млякото е не само ценен хранителен продукт, но и хранилище от витамини и микроелементи, които са от съществено значение за бременността. Използвани Неговите ценни компоненти, не само за пиене на пълномаслено мляко, но също така и от ядене на такива храни като сирене, извара, кисело мляко, кефир, заквасена сметана и др. Използването на топло мляко с различни респираторни заболявания, които са придружени с кашлица потвърди неговата ефективност в продължение на много поколения. Особено ефективно е да се използва топло мляко с добавка на сода за хляб. Такава напитка помага да се направи суха кашлица продуктивна, поради което процесът на възстановяване се ускорява.

Има няколко рецепти, които включват мляко и сода за хляб.

  • Първата е 250 милилитра мляко, чаена лъжичка мед и ¼ чаена лъжичка сода.
  • Вторият е 300 милилитра мляко, малко масло и една чаена лъжичка сода.
  • Третото мляко (250 мл), чаена лъжичка мед, 1/5 чаена лъжичка сода и 1 капка прополис на алкохолен разтвор.

Млякото със сода по време на бременност може да се използва под формата на изброени рецепти само при липса на алергични реакции към лактозата.

Свръх доза

Въпреки всички предимства, които притежава натриевият бикарбонат, в някои случаи е възможно да се получи свръхдоза при прилагане вътре. Ето защо, когато използвате сода, трябва да сте внимателни, особено жените, които имат бебе. Последствията от неговата прекомерна употреба могат да бъдат:

  • Дразнене на лигавицата на храносмилателните органи;
  • Малко разстроен стомах;
  • Когато се опитвате да неутрализирате солната киселина в стомаха, можете да получите киселини дори повече, отколкото преди да приложите това "заличаване" и по този начин да влошите състоянието си.

При външно приложение, предозирането практически не е възможно (с изключение на дългосрочния ефект на сухия прах върху човешката кожа).

Трябва също така да се отбележи, че всички горепосочени методи за лечение със сода за хляб са препоръчителни. Използвайки тези предписания за лечение на заболявания сами, бъдещите майки могат да застрашат нероденото си бебе. Поради това Ви съветваме да потърсите помощ от лекар и да не се занимавате със самолечение. Бъдете бдителни и здрави!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.