^

Подготовка на човек за раждане на дете и раждане

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Краят е близо - най-малкото в края на бременността! Скоро двойката ще има дете и те ще започнат! Ново. Семейния живот.

Човек едва ли иска да присъства при раждането. Съпрузите най-вероятно искат да бъдат готови за раждането на детето и за последващи промени, за да знаят какво да очакват. Подготовката ще позволи най-ефективно да се справи с ситуацията.

За да се подготвите с тази жена за това важно събитие, има редица неща, които е по-добре да се разгледат сега, по-добре е да научите предварително за другите, за да могат съпрузите да мислят за това и да ги обсъдят. Тази глава разкрива някои области, които могат да бъдат нови за мъжете.

trusted-source[1], [2], [3]

Курсове за учене

Времената се променят, а сега повечето жени искат съпругът им да бъде до тях, лазето активно им помага по време на раждане. Човек може да се интересува как да направи това (ако го иска) - възможно е това да е първото дете на съпрузите!

Ще бъдете готови за предстоящите, ако преминете курсовете за обучение. Мнозина посещават тези курсове заедно преди раждането на детето. Около 90% от бъдещите родители очакват първото дете да посещава такива курсове, което помага. Проучванията показват, че жените, които посещават курсове по раждане, се нуждаят от по-малко лекарства, по-малко помощ при доставяне и по-голяма вероятност да лекуват дете, отколкото жени, които не са посещавали такива курсове. Информацията за предстоящите събития ще даде на съпрузите увереност и подготовка за раждане. Преди да посещава курс, човек може да не вярва, че може да присъства по време на раждането на жена си. След завършване на курса той може да разбере, че раждането е това, в което той иска да участва!

Целта на тези курсове е да предоставят на съпрузите информация, която ще им помогне да се подготвят за предстоящите. Смята се, че ако съпрузите са готови за раждане, ще бъде по-лесно и за двамата. Човек може да е неудобно да посещава тези курсове. Но с началото на тренировката и след като научи механизма на раждане и открива какво върши, той може да се чувства по-възторжен от това.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Какво трябва да обърнете внимание

Във всеки от тях курсовете имат собствен стил. Списъкът по-долу ще помогне на двойката да разбере дали тези курсове са подходящи за тях като съпрузи.

 • Курсът е препоръчан от лекар или поликлиничен персонал.
 • На тези курсове същото отношение към раждането, това на лекар и акушерки.
 • Курсовете започват, когато съпрузите се нуждаят от нея, около 7-ия месец от бременността.
 • Размерът на групата е малък - не повече от 10-12 двойки, а помещенията са достатъчно големи, за да могат всички да практикуват (на пода).
 • Курсът включва екскурзия до болницата и екскурзия до отделенията за майчинство.
 • Учителите са положителни (трябва да намерите някой, който е посещавал тези курсове и да научите за това).
 • Курсовете са информативни, интересни и разказват за раждането. Болката по време на раждане не се надценява или подценява. Идеята за "идеални раждания" се обсъжда по реалистичен начин.
 • Курсовете разказват за емоциите и за медицината, включително стимулиране на раждането, цезарово сечение, епизотомия и различни методи на анестезия.
 • Курсовете показват видеоклипове с раждане и цезарово сечение, за да се подготвят и за двете.
 • Предоставя се информация за времето след раждането, по-специално за следродилната депресия, обрязването и избора на метода на хранене.
 • Курсовете имат време и възможност да задават въпроси.
 • Курсовете се посещават от лекари (анестетици, педиатри) и / или медицински сестри.

Ако няма възможност за посещение на курсове. Ако човек не може да намери начин да се присъединят към курсовете, можете да се опитате да решите да не твърде зает време (около тази нужда да говоря с жена си и с лекар), което ще създаде мъжа и съпругата му възможност да зададете всички въпроси. Ако се окаже, че времето, за което е планирано екскурзията в родилната болница, е твърде заета, е необходимо да се споразумеят за различно време. Тази екскурзия ще помогне на двамата съпрузи да се чувстват по-добре, когато се роди детето им.

РЕФИНАТИ НА ИНСТРУКТОРА. Лице, което води курсове на раждане (почти винаги жена) е много важно от гледна точка на общото виждане за раждането. Важно е самата инструктор да роди. Някои инструктори имат медицинска практика, като например акушерка; другите изобщо нямат това. Необходимо е да се установи квалификацията на инструктора.

Основни възгледи за детето

Съпрузите могат да се интересуват от това дали някой от методите за размножаване, описани в курсовете, е по-добър от други. Всеки от начините може да бъде добър за съпрузите, но е по-добре да се спрем на един метод. Важно е също така да обсъдите това с Вашия лекар и да разберете неговите виждания по този въпрос. Ако една жена реши да роди по начин, който изисква участието на човек и човек не иска или не може да участва толкова много в този процес, той може да доведе до разочарование и раздразнение.

Обикновено се разграничават три метода на раждане, разделени на три основни философи - Lamaz, Bradley и Grantley Dick-Read. Всяка от тези философии предлага свои собствени методи и техники.

Lamaz е най-старата техника за подготовка за раждане. В часовете на бъдещите майки те учат как могат да заменят продуктивния труд с продуктивните, тъй като поддръжниците на тази техника считат, че трудът е нормален, естествен и здравословен процес. Също така в класната стая те научават техниките на релаксация и дишане, за да облекчат болката по време на раждането. Наскоро двойките са допуснати там. Робърт Брадли вярва, че бащите трябва да помагат при раждането, поради което толкова много мъже присъстват при раждането. Курсовете за Брадли преподават различни техники за релаксация и концентрация. Голямо внимание се отделя на дълбокото абдоминално дишане, за да се направи раждането по-приятно. Класовете често започват с началото на бременността и продължават до раждането. Жените, участващи в Брадли, обикновено отказват да използват анестезия по време на раждане.

Методът Gran или Dick-Read е метод, който ви позволява да разчупите кръга "страх-напрежение-болка" по време на труда с известно обучение. Тези курсове бяха първите, на които бяха разрешени бъдещи бащи.

trusted-source[8], [9], [10]

Избор на курсове

Започнете търсенето на курсове в детеродна възраст трябва да бъде в средата на второто тримесечие на бременността - около 20-та седмица от бременността. За курсовете, които можете да попитате. Лекар или медицинска сестра в клиниката, най-вероятно те знаят за тях. Приятелите също могат да бъдат добър източник на информация, можете да търсите информацията в справочните книги (Образование за раждане).

Най-вероятно ще трябва да се регистрирате предварително. Курсовете обикновено започват с началото на третия триместър (около 27-тата седмица от бременността). Най-добре е обучението да приключи няколко седмици преди очакваната дата на раждане на детето. Учебните програми за създаване на поколения могат да се провеждат в обществени организации или университети. Повечето родилни болнични заведения също осигуряват условия за това, обикновено се ръководят от акушерка или медицинска сестра.

Разходите за курсове за обучение за раждане на дете варират; най-ценните са частните уроци. Някои застрахователни компании и обществени програми плащат този курс частично или изцяло. Това трябва да се научи по-подробно от застрахователния агент.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Ще помогне ли мъжът при раждането?

Дали мъжът планира да присъства на раждането на детето си? Ако е така, тогава той не е сам. Днес много мъже помагат на съпрузите си по време на раждане и се радват на участието си в това събитие.

Участието в раждането на дете с жена няма да засегне никой от съпрузите. Проучванията показват, че съпрузите, които са участвали в това, заедно стават емоционално по-близо една до друга през следващите месеци. В допълнение, присъствието на мъж може да даде увереност на една жена, че всичко ще бъде наред. Проучванията показват, че ако една жена се страхува много по време на раждането, това може да увреди процеса. Присъствието на човек ще помогне да се отпуснете и да дадете увереност.

Ами ако един човек не може да направи това?

Мъжете обикновено се страхуват от участие в раждането. Те могат да почувстват трепет в коленете си на входа на стаята за доставка или да се страхуват, ако видят много кръв. Също така, човек може да повярва, че ще бъде трудно за него да види болката на жена си и да се чувства безпомощна. Обществото силно натиска мъжете, вярвайки, че не могат да направят това, което е много неприятно за тях. Човек трябва да разбере какво може да направи и да го обсъди със съпругата си. Ако човек не е сигурен, че ще помогне на съпругата си по време на раждането, особено след раждане курсове, той честно да й кажа и да й кажа, че той щеше да направи - да чака в коридора или седнете и да държи ръката й. Честността ще служи на човек по-добре, отколкото да се преструва, че може да направи нещо, а след това не го прави.

Какво прави асистентската природа?

Един добър асистент при раждането може да направи впечатленията за раждания положителни и запомнящи се. Ключът към това е да се създаде добра връзка между асистента и майката при раждането. Човек трябва да попита съпругата си какво иска, когато борбите започват да я предоставят на нея. Но трябва да помним, че и двамата съпрузи ще трябва да мислят бързо. Детето е приключение, което съдържа много невежество. По време на раждането ситуацията може да се промени бързо и вие ще трябва незабавно да излезете с нов план за действие. Въпреки факта, че всеки обича да планира раждането, това е невъзможно. Трябва да се срещнем с неизвестното, а след това да се справим заедно.

КАКВО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ И КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯ. По-долу е даден списък на това, което асистентът трябва и не трябва да прави, когато ражда. Трябва да се чете внимателно, за да се запознаете с това, което се очаква от човека. Вие също трябва да знаете какво да не правите! В този списък можете да добавите всичко, което съпрузите са научили в курсовете на детето.

 • Един мъж трябва да бъде "адвокат" на съпругата си, за да информира болничния персонал, когато е била в болка или при активни промени на труда, да се избегне нежелани посетители и да се потърси какво искате жена си.
 • Човек трябва да помогне с битки.
 • Човек трябва да помогне на жена си да прилага дихателни техники. Трябва да знаете коя техника е най-подходяща за този етап от труда.
 • Човек трябва да слуша съветите на акушерката, които дава, и които се основават на нейния опит.
 • Човек трябва да мисли бързо. Ситуацията може да се промени бързо и плановете също ще трябва да бъдат променени.
 • Човек трябва да предложи на съпругата си лед или пръскане, ако загуби вода.
 • Човек трябва да разсее съпруга си, когато това е точното време.
 • Човек трябва да направи всичко възможно, за да улесни съпругата си и да я попита какво иска.
 • Човек трябва да бъде поканен да масажира болезнено гърба или болезнените мускули на жена.
 • Човек трябва да позволи на съпругата си да вземе основни решения относно раждането, по-специално дали се нуждае от анестезия.
 • Човек трябва да си почине, ако има нужда от него, но трябва да сте сигурни, че акушерката знае къде отива и кога ще се върне.
 • Човек трябва да покаже на съпругата си, че е важно за него да има дете, като дава на жена си цветя или подарък след раждането на детето и празнуването му.
 • Човек трябва да направи всичко. Така че преживяването е най-доброто за двамата съпрузи.
 • Човек не трябва да чака твърде дълго, преди да вземе жена си в болницата.
 • Човекът не трябва да отвлича внимателно жената, ако стане чувствителна или ядосана за него, това може да се пренебрегне.
 • Човек не трябва да стои в стаята за доставки, ако е трудно за него. По това време персоналът може да наблюдава само един пациент (и това е майка при раждане).
 • Човек не трябва да се обажда от родилния дом, за да работи и да работи с него в приемната.
 • Човек не трябва да напуска, без да казва на никого къде отива.
 • Човек не трябва да бъде твърде внимателен. Необходимо е да се обърне внимание на съпругата, когато тя иска, но ако тя откаже помощ, тя трябва да остане сама.
 • Човек не трябва да прави снимки или видеозаписи, ако жена му е против него.

Избиране на друг помощник по време на раждане

Въпреки факта, че е много приятно за един мъж да помага на съпругата си по време на раждане, това не е необходимо. Тя може да поиска от приятел или член на семейството си за това. Не се обиждайте, ако някой го пита за това.

trusted-source[15], [16], [17]

Участие на човек, ако не е помощник при раждането

Дори ако двойката реши, че помощникът на жена при раждането няма да бъде съпруг, човек все още може да участва в раждането на дете, макар и не директно. Той може да е в залата за доставка и да помогне, например, по следните начини:

 • гледане на женските борби, така че двамата съпрузи да наблюдават развитието на раждането;
 • насърчаване на жената по време на раждане;
 • създаване на настроение в стаята за доставка;
 • да се гарантира, че в стаята няма неупълномощени лица и телефонни обаждания;
 • като казва на роднините си как раждането ражда;
 • Възпроизвеждане на музика, четене на глас или разсейване на жена по други начини;
 • рязане на пъпната връв на бебето след раждането.

За да поддържате съпруга си морално, човек няма да трябва да участва директно в раждането. Само да останете заедно по това време може да помогне на двамата съпрузи. Участието в радостта от раждането на дете може да бъде началото на превръщането на връзката на съпрузите в семейство.

Коя е тази дула?

Една жена може да избере дула, за да й помогне при раждане. Доле е жена, обучена да оказва подкрепа и помощ на жената по време на раждането на детето си - Доле остава с жената от началото на раждането и до раждането на детето.

Доле се различава от акушерката, тъй като детският дом не приема детето. Тя физически и морално подкрепя жената по време на раждането - от масаж до подпомагане на мъжа на половинката да се съсредоточи върху дишането си. Доле може дори да помогне на млада майка да започне кърмене.

Реалната цел на дула е да осигури подкрепа на жена, която реши да ражда без анестезия. Ако жената реши да роди с анестезия, тя не се нуждае от доза.

Въпреки факта, че основното задължение на дола е да окаже подкрепа по време на раждане, тя може да бъде и помощник при раждането. Тя не замества този асистент, тя работи с него. Въпреки това, в някои ситуации, дула може да бъде помощник при раждането.

Долу услугите могат да бъдат много скъпи. Тази цена включва помощ по време на раждане и една (или повече) пренатална консултация.

Ако съпрузите решат, че детето ще присъства при раждането, те трябва да обсъдят това с лекаря. Той може да има свои собствени причини да наложи забрана за това. Лекарят може също така да препоръча на съпрузите някого, за когото може да се обърне за това и с когото често работи.

Приближавайки очаквания срок на раждане

С наближаването на очаквания период на раждане, съпрузите трябва да се споразумеят за това как те ще поддържат връзка помежду си. С лесен достъп до мобилен телефон е много по-лесно да поддържате връзка. Също така трябва да се преговаря с някой, който ще бъде в непосредствена близост до жената по време на раждане, за да може да се свърже с него, както и че този човек може да я отведе до болницата, когато мъжете не биха били там.

trusted-source[18], [19], [20], [21]

Преди началото на раждането

Съпрузите могат да очакват раждането на дете, но може и да не знаят как да определят настъпването на труда. На този ден ще има признаци за началото на труда. Те включват:

 • засилването на битките на Брестън-Хикс
 • детето "попада" по-надолу към половата жена
 • тя усеща нарастващия натиск върху пубиса и ректума
 • в присъствието на промяна в състоянието на мускулите на вагината
 • тя има диария

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Препарати за раждане

Вероятно жената вече е събрала чанта за пътуване до болницата и е напълно готова за това. Дали човекът вдигна чантата си? Можете да съберете малка раница или чанта с някои важни неща, които ще помогнат на мъж по време на раждане. Можете да донесете следните неща със себе си:

 • удобни обувки
 • промяна на дрехите
 • часовник с хронометър
 • Аксесоари за тоалетни като дезодорант, четка за зъби, макаронени изделия
 • прах, за да направите женски масаж по време на раждане
 • малък валяк за боя или топка за тенис, за да можете да направите една жена да масажирате гърба си по време на раждане
 • касета или компактдиск и играч или радио, така че раждането се придружава от музика
 • камера и касета (само ако и двамата съпрузи се съгласяват на снимките)
 • списък на телефонни номера и резервна или предплатена карта, както и карта за междуселищни разговори
 • зарядно устройство за телефон
 • Не-опасна закуска и бутилка вода
 • книга, списание или вестник

Ако жената напусне водата

Вътре в женската утроба, бебето е заобиколено от амниотична течност. Когато раждането започне, пликовете около бебето се разкъсват и течността тече през вагината. Когато черупките се счупят, течността тече първо навън и след това тече бавно. Или може просто да тече бавно, но няма поток.

По време на доставката не всяка жена напуска водата. Лекарят понякога трябва да отреже тези черупки. Ако една жена вярва, че водата й изтича, незабавно се обадете на Вашия лекар. Най-вероятно един мъж ще бъде посъветван да вземе жена си в болницата.

Корпусите се унищожават, когато детето все още не е готово да се роди. Ако жената все още е далече от очакваната дата на раждане, лекарят може да я помоли да дойде в клиниката, за да я провери. При тази ситуация съпругът й или някой друг трябва да отиде с нея, тъй като след като черупките прекъсват събитията се развиват бързо.

Ако детето още не е готово да се роди, лекарят ще иска да се увери, че жената е напуснала водата и да предприеме мерки за предотвратяване на инфекцията. След изтеглянето на вода нараства рискът от инфекция.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИЗМЕРВАНЕ. Важно е за лекаря да знае колко често има контракции и колко дълго трае всеки от тях, само в този случай може да се разбере дали е време да отидете в болницата. В същото време те определят колко време трае всяка битка и каква е разликата между тях. Необходимо е да попитате лекаря как е по-удобно за него да открие времето. Има 2 начина да направите това.

Метод I. Започнете да броите с началото на състезанието и да го завършите, когато започне следващата (този метод се използва най-често).

Метод 2. Започнете да броите с края на мача и преди следващия.

За това как да се подготвите за пътуване до болницата, трябва да попитате лекаря - той може да има специални инструкции за двойката. Може би двойката ще иска да зададе следните въпроси.

 • Кога трябва да отидем в болницата, ако жената работи?
 • Трябва ли да ви се обадим, преди да отидем в болницата?
 • Как може да се намери извън работното време?
 • Има ли някакви инструкции, които да следваме?
 • Къде трябва да отидем - в линейката или в болницата?

Проверка на истината за раждането

Когато един мъж донесе съпругата си в болницата, и двамата могат да бъдат изпратени у дома! Това ще стане, ако те са фалшиви раждания или ранни раждания. При пристигането си в болницата жената ще бъде оценявана за признаци на раждане. Понякога това се нарича тест за истината за раждането.

Пътуване до болницата

Вероятно съпрузите вече са се регистрирали в майчинска болница няколко седмици преди очакваната дата на раждане. Това ще спести време и нерви. Предварителната регистрация включва попълване на въпросници, получени в болницата или лекаря. Дори ако съпрузите няма да ги заведат в болницата преди раждането, те трябва да бъдат попълнени предварително. Ако се колебаете с това преди раждането, те трябва да бъдат изпълнени в бързаме и има възможност да пропуснете нещо важно.

Когато пътува до болницата, човек трябва да се увери, че двойката е взела със себе си застрахователна полица и медицинска карта на жената и че те са лесни за намиране.

Ако жената бъде изпратена вкъщи, не трябва да се раздразни, тъжно или ядосано. Трябва да се разбере, че за да се определи началото на труда често ще трябва да пътуват до болницата. Понякога истината за раждането не може да бъде определена по телефона.

Хората, които определят наличието на знаците за раждане на жена знаят, че съпрузите искат бебе и че не искат да се приберат вкъщи. Ако обаче жена има фалшиви раждания (виж таблицата по-горе, за да разбере как се различават истинските раждания от фалшивите раждания), по-добре е тя да се прибере вкъщи. Ако това се случи със съпрузите, мъжът трябва да подкрепи жената и да й помогне да разбере, че ще се върнат в болницата, когато това е необходимо.

След като дойде в болницата

Когато една жена влиза в стаята за доставки, се случват много събития. Проверете колко е широк шийката на матката, изяснете историята на бременността, запишете жизнените показатели, включително кръвното налягане, пулса, температурата и сърдечната честота на детето. Жената може да бъде инжектирана с анемия или с интравенозни инжекции; най-вероятно ще има значителна загуба на кръв. Една жена може да направи епидурална блокада, ако я поиска.

Копие от данни за наблюдение на бременността на жената обикновено се съхранява; тя съдържа основна информация за здравето и напредъка на бременността на жената. По принцип се извършва палпиране, за да се определи етапът на раждането и за да се използват тези данни като отправна точка за други анализи по време на раждането. Този анализ, както и анализът на жизнените показатели, се извършват от медицинска сестра или медицинска сестра. Лекарят го провежда само в необичайни ситуации, обикновено в случай на опасност. Преди появата на лекар, можете да останете спокойни, знаейки, че сестрата е в контакт с него. При повечето раждания лекарят се появява само по-близо до края си.

Ако жената е поискала анестезия или ако раждането не започне много скоро, тя няма нужда да ляга. Една жена може да ходи. Най-вероятно тя ще може само да суче лед или да изпие малко вода. По това време човек може да е в отделението заедно със съпругата си и медицинските сестри могат да влязат, за да направят различни подготовки. В повечето случаи на корема на бъдещата майка се поставя лента за монитор, за да се наблюдават контракциите и сърдечния ритъм на детето. Този запис може да бъде наблюдаван в стаята за доставки и в залата за наблюдение (в последния случай медицински сестри следват това).

Измерването на кръвното налягане и палпацията се извършват редовно, за да се следи хода на раждането.

В някои случаи при пристигането си в болницата съпрузите могат да съобщят, че техният лекар не е на разположение и че друг лекар ще приеме доставката. Ако лекарят по съпруга смята, че по време на раждането си може да не е в града, трябва да бъде помолен да се срещне с някой, който ще го замести в тази ситуация. Независимо от факта, че лекарят би искал да присъства при раждането на детето, 7а развитие, което наблюдава, понякога това е невъзможно.

trusted-source[30]

Как една жена може да се справи с болката на раждането

Повечето обикновени жени не знаят колко болезнен труд може да бъде. Вярваме, че е важно да знаем истината - раждането почти винаги е придружено от болка. Различните жени могат да имат болезнени усещания с различна сила. Проучванията показват, че чакането на болка причинява страх и напрежение. Най-добрият начин да се справите с болката е да бъдете предупредени за това.

Някои жени смятат, че не можете да поискате анестезия. Може би те вярват, че ще навреди на детето. Други смятат, че те трябва да получават "преживяването на пълно раждане". Много от тях са загрижени за цената на анестезията. Човек не трябва да оказва натиск върху една жена в това, нито пък да позволи на други да направят това.

Съпрузите вероятно са научили за вариантите на анестезия чрез своите канали. Добър източник на информация са курсовете за раждане; но някои инструктори не обръщат много внимание на това. Вероятно двойката е научила курсове за методи на анестезия, които не са свързани с лекарства, по-специално за дихателни методи и техники за релаксация. Някои курсове обсъждат анестезията, а дори и един анестезиолог може да бъде поканен да отвори един от тези класове.

Ако съпрузите са загрижени за това как жената ще издържи болката при раждането, говорете за анестезия с лекаря. Използването на анестетици по време на раждането обикновено е решение на съпрузите, а не на лекарите.

Човек трябва да убеди жена си да си спомни възможността за анестезия по време на раждане. В края на краищата може да възникне по-голяма или по-малка нужда от анестезия и трябва да се попита дали има нужда. Подкрепете нейния избор. Може би болката при раждането ще бъде много трудно преживяване.

Анестезия без лекарства

Някои жени предпочитат да се опитат да облекчат болката, като приемат различни позиции, масаж, техники за релаксация или хипноза. Техниките на дишане и релаксация обикновено се преподават в курсове за обучение по раждане.

Различните позиции по време на раждане, както и масаж, предполагат участието на майката и нейния асистент в това. Това е единственият начин да се намери начин да се облекчи болката. Някои жени твърдят, че използването на тези техники им позволи да се доближат до съпруга си и направи раждането по-приятно и за двете.

МАСАЖ за облекчаване на болката. Масажът е един от начините да се помогне на жената да се чувства по-добре по време на раждане. Докосването и натискането по време на масаж ще й помогнат да се отпусне. Проучването показва, че една жена, която се масажира по време на раждане в продължение на 20 минути всеки час, изпитва по-малко напрежение и по-малко болка.

Масажът на главата, шията, гърба и краката може да донесе приятни усещания и отмора. Лицето, което прави масаж на жена, трябва да обръща много внимание на нейните изисквания по отношение на интензивността на натискане.

Различните видове масаж засягат една жена по различни начини. Съпрузите могат да се опитат да прилагат двата метода, описани по-долу, преди началото на труда, да се запознаят с всеки един от тях.

Efferderzh е лек, лек масаж на корема и горните бедра с помощта на пръсти; тя може да се използва в ранен стадий на раждане. Натискът е лек, ненаситен и подложките на пръстите постоянно докосват кожата. Започнете с двете си ръце от двете страни на корема. Дланта трябва да се движи нагоре и навън, до дъното на корема и след това да се върне обратно. След това можете да масажирате бедрата си. Също така е възможно да се прекоси влака около колана на монитора (ако има такъв). Пръстите трябва да се движат по корема от едната страна на другата, между коланите.

Масаж на гърба много добре помага при болки в гърба по време на раждането. За него трябва да поставите китка или плосък юмрук (можете също да използвате топка за тенис) в предната част на опашката и да направите кръгови движения, прилагайки нежен натиск.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Аналгетици и анестетици

Има много начини за облекчаване на болката. Аналгезията и анестезията включват много методи. Познаването на всеки от начините ще помогне на съпрузите да изберат подходящия.

Аналгезия. Когато болката от аналгезия по време на раждането намалява, но жената остава съзнателна. Това анестезира, но може да предизвика тревожност или раздразнение, както и забавяне на рефлексите и дишането на бебето, тъй като тези лекарства обикновено се дават в ранните или средните етапи на раждане. Примери за аналгетици са демерол (mspheridin hydrochloride) и морфин.

ОБЩА АНЕСТЕЗИЯ. При обща анестезия жената е в безсъзнание, така че този метод се използва само за цезарово сечение и спешни вагинални раждания. В този случай детето също е в безсъзнание и след раждането ще трябва да възстанови жизненоважните функции. В наше време обща анестезия се използва рядко при раждане. Удобството е, че ако е необходимо, може да се приложи бързо.

МЕСТНА АНЕТЕЗИЯ. Локалната анестезия обхваща малка площ и се използва за епизиотомия и зашиване след нея. Епизиотомията - хирургическа дисекция на областта между вагината и аналния отвор, се прави, за да се предотврати руптурата на вагината или ректума по време на раждането. Обикновено това не засяга детето и няма толкова много странични ефекти.

РЕГИОНАЛНА АНЕТЕЗИЯ. Регионалната анестезия обхваща по-голяма площ от местната. Трите най-често срещани типа регионална анестезия са блокадата на гръбначния стълб, спиналната блокада и епидуралната блокада.

С пуднали блокада лекарството се инжектира в областта на съответния нерв във влагалището, за да облекчи болката във влагалището, долната част на корема и ректума. По този начин жената остава в съзнание и страничните ефекти се наблюдават рядко. Pooden блокадата е един от най-безопасните методи за анестезия, въпреки че не облекчава болката от контракциите.

При спинална блокада агентът се инжектира в цереброспиналната течност в долната част на гърба. Жената остава съзнателна. Този метод се използва само веднъж за раждане, поради което обикновено се използва непосредствено преди раждането или цезарово сечение. Този метод работи бързо и ефективно премахва болката.

За епидурален блок иглата се вкарва в обширното пространство на гръбначния стълб в долната част на гърба. Този метод се използва за много активно раждане, когато шийката на матката е силно разтеглена и болката е много силна. Тази процедура изисква използването на игла за поставяне между двата прешлени в долната част на гърба на малка тръба или катетър. Лекарството преминава през епруветката и жената остава съзнателна по време на раждането. Тръбата остава там до края на раждането, така че лекарството може да бъде повторно въведено, ако е необходимо. Епидуралната блокада облекчава болката от бой, както и болката във влагалището и ректума, когато детето се движи през родовия канал. Този метод се използва и за анестезия с епизиотомия. Жената изпитва напрежение, тъй като тя се стреми към вагинална доставка. Въпреки това, епидуралната блокада може да ги усложни и ще се изисква вакуумен екстрактор или клещи.

trusted-source[40], [41], [42], [43]

Позицията на детето при раждане

Повечето деца влизат в родилния канал напред и това е най-доброто положение на детето по време на раждане. Но има и друга ситуация.

Обратната позиция означава, че детето е с главата надолу, а краката му или хълбоците му първо влизат в канала за доставка. Ако детето лежи неправилно, лекарят може да опита да го обърне; Възможно е също така една жена да поиска цезарово сечение.

За дълго време с обратната позиция на децата ражда през влагалището. Тогава започна да се счита, че в тази ситуация най-безопасният метод е цезарово сечение; повечето лекари в тази ситуация продължават да вярват, че това е най-добрият изход. Но има мнение, че една жена може да роди дете, което е в противоположна позиция, без усложнения, ако ситуацията е под контрол. Ако се случи такава ситуация, лекарят ще обсъди това с двамата съпрузи.

Раждане

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

Вагинално доставяне

След като жената е преминала през първия етап на труда, тя е готова за доставка. Двамата съпрузи най-накрая ще видят дългоочакваното си дете.

На практика, раждането и освобождаването на плацентата в стадий 2 може да отнеме от няколко минути до един час или повече (вж. Таблицата на страници 225-227, която описва етапите на раждане).

Когато шийката на матката е напълно разтеглена (10 см), опитите започват. Те могат да отнеме от 1-2 часа (първото или второто дете) до няколко минути (опитна майка). Раждането на дете, излизането от плацентата и зашиването обикновено отнемат 20-30 минути.

След раждането детето и майката се изследват. По това време човекът най-сетне ще може да вижда и държи детето си, а съпругата му дори може да го храни. Най-дългата част от раждането може да не е раждането на дете, а налагането на шевове върху различни участъци от кожата и мускулите.

В зависимост от това къде е жената, тя може да роди и да се възстанови след раждането в една и съща стая (обикновено наричана стая за раждане и възстановяване). Също така, той може да бъде транспортиран до стаята за възстановяване, обикновено се намира близо до стаята за доставка.

Цезарово сечение

В някои случаи могат да настъпят усложнения по време на раждането, което изисква цезарово сечение, при което детето се отстранява чрез изрязване на корема и матката на майката. Въпреки факта, че има много причини за цезарово сечение, основната му цел е същата като при нормалните раждания - раждането на здраво дете, като същевременно се запазва здравето на майката.

Съпрузите често искат да разберат защо имате нужда от цезарово сечение, ако имат нужда от тях. Лекарят не може винаги да знае отговора на този въпрос преди раждането, ако жената никога не е извършила цезарово сечение, детето е в правилната позиция и няма други усложнения. Обикновено началото на битките се очаква да определи дали те засягат бебето и дали преминава през родовия канал. Цезарово сечение е хирургическа операция, придружена от определен риск. Ако жената получи цезарово сечение, най-вероятно ще трябва да остане в болницата няколко дни по-дълго. В случай на цезарово сечение възстановяването е по-бавно, отколкото при вагинално приложение и обикновено отнема от 4 до 6 седмици.

Съпрузите се съветват да обсъждат цезаровата сесия с лекаря си няколко седмици преди очакваната дата на раждане. Те трябва да попитат защо е предвидена операцията и също така да изразят своите желания и съображения по този въпрос.

trusted-source[49], [50], [51], [52]

Само раждане

 • Обадете се на линейката.
 • Обадете се на съсед, член на семейството или приятел.
 • Не натискайте и не огъвайте.
 • Поставете кърпите и одеалата на удобно място.
 • Ако детето се роди преди пристигането на помощ, трябва да се опитате да му помогнете с помощта на ръцете му, докато внимателно изстисквате.
 • Детето трябва да бъде увито в одеяло или кърпа и да се държи близо до тялото, за да се избегне загубата на топлина.
 • Използвайте чиста кърпа, за да премахнете слузта от устата на бебето.
 • Не дърпайте кабела, за да извадите плацентата.
 • Ако плацентата излезе, тя трябва да бъде запазена.
 • Не отрежете пъпната връв.
 • Както майката, така и детето трябва да са топли преди докторите да пристигнат.

trusted-source[53], [54], [55], [56]

Раждане вкъщи

 • Обадете се на линейката.
 • Обадете се на съседи, роднини или приятели (запазвайте телефонните им номера под ръка).
 • Убеждавай жената да не бута и да не се наведе.
 • Използвайте одеала и хавлиите, за да направите жената възможно най-удобна.
 • Ако това е доставка, трябва да измиете влагалището и аналната област на жената със сапун и вода.
 • Когато се появи главата на бебето, убедете жената да се концентрира върху дишането и да не избута.
 • Трябва да се опитате да освободите главата на детето с помощта на внимателен натиск, но не дръпнете за него.
 • След като се появи главата, тя трябва леко да се натисне, за да се освободят раменете.
 • След като изглеждаше едно рамо, трябва да вдигнеш главата на детето, освобождавайки втория. Постепенно цялото дете ще напусне.
 • Необходимо е детето да се увие в одеяло или кърпа.
 • Използвайте чиста кърпа, за да премахнете слузта от устата на детето.
 • Не дърпайте кабела, за да извадите плацентата - не е необходимо.
 • Ако плацентата напуска само по себе си, тя трябва да бъде увита в кърпа за съхранение.
 • Не отрежете пъпната връв.
 • Пазете плацентата на нивото на детето или малко по-ниско.
 • Както майката, така и детето трябва да се затоплят с кърпи или одеала, преди докторите да пристигнат.

trusted-source[57], [58], [59], [60], [61], [62]

Раждане по пътя към болницата

 • Трябва да спрете колата.
 • Опитайте се да се обадите за помощ, ако има мобилен телефон.
 • Включете аварийните светлини.
 • Жената трябва да бъде поставена на задната седалка, покрита с одеяло или кърпа.
 • Убеждавай жената да не бута и да не се наведе.
 • Когато се появи главата на бебето, убедете жената да се концентрира върху дишането и да не избута.
 • Трябва да се опитате да освободите главата на детето с помощта на внимателен натиск, но не дръпнете за него.
 • След като се появи главата, тя трябва леко да се натисне, за да се освободят раменете.
 • След като изглеждаше едно рамо, трябва да вдигнеш главата на детето, освобождавайки втория. Постепенно цялото дете ще напусне.
 • Опаковайте детето в чисто одеяло или кърпа.
 • Използвайте чиста кърпа, за да премахнете слузта от устата.
 • Не дърпайте кабела, за да издърпате плацентата - това не е необходимо.
 • Ако плацентата напуска само по себе си, тя трябва да бъде увита в кърпа за съхранение.
 • Не отрежете пъпната връв.
 • Пазете плацентата на нивото на детето или малко по-ниско.
 • Както майката, така и детето трябва да се затоплят с кърпи или одеала, преди докторите да пристигнат.

trusted-source[63]

След раждането на детето

След раждането събитията се развиват бързо. Първо прочетете устата и гърлото на детето. Тогава лекарят превръзки и разрязва пъпната връв (или бащата може да го направи). Ако човек иска да отреже пъпната връв на бебето, това трябва да се обсъди с лекаря преди раждането. Дали ще му бъде позволено да направи това зависи от ситуацията и местоположението.

След това детето е обвито в чиста пелена и може да постави на стомаха на майката. Оценката за Appara е от 1 до 5 минути след раждането. Идентификационна лента е окачена на китката или глезена на детето. Обикновено проверката на физическото състояние и данъчното облагане на детето се извършват веднага след раждането му. Детето капе лекарството в очите, за да предотврати инфекцията, и инжектиране на витамин К за предотвратяване на кървене. Съпрузите могат да помолят детето си да бъде ваксинирано срещу хепатит. Това трябва да се обсъди с лекаря преди раждането; Ваксината ще предпази детето от хепатит в бъдеще.

След като бъдат направени основните оценки, детето може да го върне на родителите си. По-късно той ще бъде поставен в отопляемо легло за известно време.

trusted-source[64], [65]

Обрязването ли?

Ако човек има син, той ще трябва да вземе още едно решение - дали да направи обрязване за сина си. Когато едно момче се обрязва, кожата, покриваща главата на пениса му, се отстранява. Това може да се направи както по време на хирургичната процедура, така и с помощта на специално устройство, предназначено да премахне препуциума. Обикновено това се прави в болници, но ако съпрузите изповядват юдаизма или исляма, това може да се направи като част от религиозна церемония извън болницата.

В наше време около 65% от децата от мъжки пол правят обрязване; през 70-те години техният брой достига 80%. Ако съпрузите решат да не обрязват сина си, това не е много необичайно решение, във всеки случай трябва да бъде взето заедно. Необходимо е да се постигне съгласие по този въпрос преди раждането на детето, така че и двамата съпрузи да могат да осъзнаят последствията и да постигнат споразумение.

Освен религиозните съображения, мъжките бебета са обрязани поради още две причини. Основната причина, поради която съпрузите решат да направят син обрязване, е желанието той да не се различава от баща си и други момчета от неговата възраст в училище. Втората причина е свързана с медицината и изключва инфекции на пикочно-половата система през първата година от живота на детето и намалява риска от развитие на рак, сифилис и други полово предавани болести в по-късна възраст.

Повечето родители знаят, че по време на тази процедура детето е в болка. Различни варианти на анестезия са възможни, включително блокада на гръбначния нерв на пениса, пръстеновидна блокада на препуциума и анестетично смазващо средство.

Рискът при тази процедура е минимален; вероятно малко кървене и локална инфекция. Раната обикновено лекува след 10 дни.

trusted-source[66], [67], [68]

Заслужава ли си да направи обрязване на дете?

В близкото минало, в САЩ, обрязването беше направено за почти всички момчета. Сега някои родители предпочитат да не правят това и това е лично решение.

Американската академия на педиатрите е неутрална относно обрязването. Те вярват, че на този въпрос няма правилен или грешен отговор. Това общество вярва, че родителите трябва да направят този избор и трябва да се основават на медицински, културни или религиозни убеждения. Ако двойката реши, че детето трябва да бъде обрязано, то трябва да се направи на съвсем ранна възраст, тъй като в този случай отрицателният ефект на тази процедура върху детето е минимален (ако е направено по-късно, то може да бъде много по-болезнено и съдържа повече риск). Ако съпрузите решат, че това не трябва да се прави, техният син няма да бъде единственото "необрязано" дете, когато порасне. Според статистическите данни в САЩ приблизително "

Момчетата не са обрязани. Тази операция изисква съгласието на двамата родители и няма да бъде направено без нея. Когато се срещате с лекар преди раждането на дете, обрязването може да бъде тема за обсъждане. Ако съпрузите нямат тази възможност, те могат да обсъдят това преди детето да напусне болницата.

Хранене на бебето

Изборът на метода за хранене на най-младите бащи на детето осигурява на техните съпрузи. В крайна сметка тя е тя, която ще храни детето, така че бащата не трябва да се намесва в избора си. Нека се обърнем към изследователите.

Проучванията показват, че в повечето случаи отказът на съпругата да кърми бебето се основава на факта, че баща му е отрицателен за това. Една от причините, поради които хората се страхуват от това, е страхът, че жената ще храни детето на публично място. Добрата новина е, че много мъже, след като научат за ползите от кърменето, променят мнението си и подкрепят съпрузите си.

Кърмата съдържа всички хранителни вещества, които детето се нуждае, и също така лесно се смила. Тъй като кърмата съдържа имунизиращи фактори, бебетата, които са кърмени, имат по-малък риск от инфекция. Кърменето също ще даде на детето чувство за сигурност, а майките - чувство за самодостатъчност. Въпреки това, ако има причини, поради които жената не иска или не може да кърми бебето си, ще е необходимо да се храни с изкуствени смеси, което също не е лошо.

Човек трябва да обсъжда кърменето със съпругата си по време на бременност и да я подкрепя, независимо от нейния избор; един човек може да осигури голяма подкрепа и да помогне с всеки избор. Ако една жена кърми, можете да й помогнете, като й върнете бебе и го насочите към медицинска сестра. Ако захранва детето от бутилката, човекът може да се хране, дори през нощта.

trusted-source[69], [70], [71], [72]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.