^

Какво трябва да направя, за да бъда добър баща?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Вероятно, веднага след раждането на детето, човекът не е сигурен какво значи и какво ще означава ролята на баща му. Най-вероятно, докато съпругът се грижи за детето, човекът не знае какво може и трябва да направи. Нашият съвет е да се включите! Трябва незабавно да поемете отговорност за различни аспекти на грижата за детето си. Веднага щом започнете, вие бързо ще станете "професионалист".

Може би човек не знае какво може да прави един млад баща. Той може да направи всичко, освен как да кърми бебето. Той дори може да помогне на младата майка да изрази майчиното мляко; и след това може да нахрани детето от бутилката. Също така, човек може да се събуди през нощта, за да донесе дете на майка си. Други неща, които човек може да прави, включват измиване на детето, подготовка на детето за легло, разклащане и отлагане на трохи, смяна на памперси и друга помощ от майката.

Изследванията показват, че в наше време бащите прекарват повече време с децата си, отколкото преди. През 1990 г. Бащите дадоха на децата само 43% от времето си, но сега този процент е 65% през работните дни и 87% през почивните дни. По-голямата част от това време се изразходва за различни грижи отговорности, които могат да доведат бащата по-близо до детето. Също така ще помогне на бащата да се чувства като истински родител.

Какво си струва да бъдеш добър баща?

Сега мъжът стана баща. Въпреки факта, че се промени, той остана същият. Той просто имаше още един чудесен урок.

Да бъдеш баща изисква огромна отговорност и човек може да иска да върши тази работа по най-добрия възможен начин. Тази роля - за добро, а дори и когато пораснат децата си, а когато те ще имат свои собствени деца (трудно да си представим, че това не се случва с новородено лежи на ръцете), човек все още ще бъде баща. Знаейки как да започнете и как да продължите това в продължение на много години, е от голяма полза. Не бива да приемате позицията "ние ще живеем - ще видим" - е необходимо да действаме веднага! Това е най-доброто обучение, освен това, през това време, както човекът, така и детето му ще се научат.

Човек не трябва да се страхува да поиска съвет или да потърси помощ, ако има нужда от него. Никой не става експерт наведнъж - дори жена си! А призивът за съвети по никакъв начин не се унижава. Всъщност, човек е уважаван, защото е намерил смелостта да поиска помощ.

Човек трябва да говори с други родители, особено с други бащи, за съмненията си. Много от тях имат същия опит. Техните решения на някои от проблемите, за които човек може да се притеснява, може да му помогне да не се страхува или раздразнява. Нарастващото му чувство за разбирателство ще засили връзката между човека и детето му.

Връзка с детето

Жени 9 месеца са свързани с детето преди раждането му. Някои изследователи вярват, че човек може да усети тази връзка преди раждането. Говорихме за това в Глава 5. Независимо от факта, че тази връзка е много важна за майката и детето, е също толкова важно човек да го почувства. Това ще позволи на човек физически и емоционално да се свърже с детето си. Обикновено това не се случва веднага, не е еднократно събитие. Комуникацията е едно от най-важните неща, с които човек разбира, че е негово дете.

Младежкият баща ще отнеме време, за да усети тази връзка с новороденото. Той може да продължи това скоро след раждането на детето. За да се укрепи тази връзка, е важно да прекарваш време сам с детето, да вдигнеш и да погледнеш в очите му. Търсенето на детето, като същевременно поддържа контакт с очите, също укрепва тази връзка. Децата реагират добре на човешкия глас, за да укрепят тази връзка, можете да пеете на него и да говорите с него.

trusted-source[1]

Как да създадете връзка

Има различни техники, чрез които човек може да усети връзката между него и детето си. Някои от тях са описани по-долу. Човек трябва да изпробва онези, за които вярва, че ще му помогне. Не се притеснявайте, че изглежда глупаво - само вие и вашето бебе ще знаете за това!

Отец трябва да лежи на леглото на своята страна и да сложи детето лице на себе си, също на неговата страна. Той трябваше да бъде притеглен по-близо до него, за да може да усети дъха му на лицето си. С него можете да говорите или пеете с него, а също и да го изтръгвате.

Вземете детето, така че главата му да е под брадата на баща си (уверете се, че брадичката му е чиста, така че да не убождате детето). Бащата може да се люлее от една страна на друга и да говори с детето или да му пее. Детето ще усети дъха на баща си при издишването му.

Баща може да постави дете на стомаха си по ръката си и да поддържа главата и брадичката си. В този случай краката на детето трябва да висят над страните на бащата. Можете да го държите на това място или да седнете с него на стол. Ако бащата се движи, главата на детето трябва да бъде защитена.

Баща може да лежи с детето си на леглото, да свали ризата си и да го сложи на гърдите си (гол или в пелени). Това е едно от препоръчителните позиции за образуване на връзка между дете и родители. Ръководителят на детето трябва да бъде завъртян, за да чуе сърцето на баща си. Можете да се отпуснете заедно и да се насладите на интимността.

Детето може да се държи цял ден, да го вземе с него на пътувания, да носи "кенгуру" на гърдите си. Ако детето чува гласа на баща си, вдишва индивидуалната си миризма и е близо до него, това ще им помогне да се доближат.

Когато детето е по-голямо, можете да поддържате близък контакт с него, да го държите в ръцете си и / или да го разтърсвате. Физическият контакт със сина няма да го направи по-мъжествен, когато порасне. Разкриването на чувствата на детето е страхотен подарък за него.

Чудесен начин да се създаде връзка с детето е да се изпълнят задълженията на родителите (да се хранят с него, да се сменят памперсите, да се постави в леглото). Това е нормално, когато бащата се научи да се заплита, да се измие и да се облича с детето! Ако бащата ще помогне на жена си, когато може, отношенията между него и детето ще станат по-силни и те ще се познават по-добре.

ПОЛОЖИТЕЛНИ СВОЙСТВА НА КОМУНИКАЦИЯТА. Има много положителни аспекти както за бащата, така и за детето му, когато се чувстват свързани помежду си. Детето ще се оправи с баща си. Това е полезно и за физическото здраве на бащата. Изследванията показват, че съвместната релаксация с детето намалява сърдечната честота и кръвното налягане на бащата. Комуникацията е полезна и за двете!

Какво трябва да направи бащата?

Има много начини да се приеме бащинство, когато се роди дете. Човек трябва да чете литература за грижите за децата, например нашата книга "Първата година на седмицата на седмица за деца" и други книги и статии, свързани с тези аспекти на това, че са баща, за който човек може да има въпроси. Трябва също така да практикувате това, което сте научили. Добре е да бъдете информирани, но ако човек не прилага тези знания на практика, те няма да помогнат нито на съпруга или на детето му.

Много мъже имат погрешно убеждение, че една жена инстинктивно знае как да се грижи за дете. В някои случаи това е така, в други една жена може да няма смисъл да се грижи за новородено. Не бива да се смята, че майката, която е родила първото дете, ще бъде по-способна да се справи с нея, отколкото бащата. Човек трябва да бъде толкова активен, колкото и нея.

По-долу е даден списък на това, което много млади бащи споделиха с нас, като казаха, че им помага да се чувстват като бащи. Човек трябва да го прочете, да обсъди със съпругата си и да провери какво ще му помогне и семейството му.

Човек трябва да прекарва време със съпругата си и детето си. Не се вкопчвайте в работата, за да се измъкнете от къщата. Както жената, така и детето се нуждаят от мъжко внимание и време.

Човек трябва да разбере, че всеки от родителите носи своето в тази ситуация. Решете кой може да направи това и споделя отговорностите.

Човек трябва да направи така, че жена му да има време за себе си, особено ако тя прекарва целия си ден, седнала с детето си у дома. Тя се нуждае от почивка, затова се грижи за детето, когато почива. Тя трябва да прекара известно време сама с нея, да излезе на разходка, да се срещне с приятели или просто да отиде в магазина.

Един мъж трябва да даде на съпругата си да разбере кога се нуждае от време за себе си. По това време можете да направите нещо хубаво, например да отидете на фитнес зала, да играете на боулинг или да срещнете приятели. Това ще му помогне да се справи със стреса.

Човек трябва да бъде посетен от педиатър, когато може да го направи. Винаги е добре да научите от специалист за развитието на дете. Ако промените ще бъдат полезни за детето, това трябва да е известно на двамата съпрузи.

Човекът трябва да поеме някои от най-малко приятните задължения да се грижи за детето, например да сменя памперси, да храни едно дете в 2 часа сутринта и да се успокои (с надежда!) Плачещо дете. Той не трябва да прави това през цялото време, но ако го направите понякога, съпругът ще бъде благодарен и уважаван към него.

Човек трябва да знае, че грижата за дете е доста трудна. Съпругата му може да бъде трудно физически и емоционално да се възстанови от бременността, съчетавайки го с грижата на детето. Отнема време, затова трябва да й окажете подкрепа.

Можете да вземете отпуск, за да се грижите за детето. Ако човек остане у дома с дете и се грижи за него, то ще помогне да се доближи до бебето, да посрещне нуждите на жена си и да стане добър баща.

Човек трябва да се справи с емоциите си. Може да му е трудно да се справи с настроението на жена си, но ако се справи, ще свърши добра работа и с двамата съпрузи и проблемът скоро ще изчезне.

Човек също може да се чувства депресиран и това е нормално. Говорете за това с вашия съпруг, помолете я за разбиране и се опитайте да намерите заедно, като откриете изход от двете.

Ако човек не знае нещо и иска да знае за него, той трябва да зададе въпроси - жена си, приятели и професионалисти. Трябва да слушате внимателно отговорите и да обръщате внимание на подробностите.

Човек трябва да поиска от жена да реагира на действията си. В края на краищата човек не може да направи нищо, докато не научи как да го направи.

Човек трябва да се доверява на инстинктите си. Те имат и него и съпругата му. Те вече знаят достатъчно за бебето си и могат инстинктивно да разберат какво да търсят. Ако изглежда, че нещо не е наред, може би е така.

С появата на детето приятели и роднини могат да станат много по-важни от преди. Не се отказвайте от дейностите и развлеченията за възрастни.

Трябва да се разбере, че е невъзможно да бъдете подготвени за нищо.

Характеристики, които трябва да сте наясно

Познаването на някои от основните положения на грижите за децата може да помогне много, ако е необходимо. Ако човек може да направи това, което е посочено в списъка по-долу, в повечето случаи той ще може да контролира ситуацията. И тогава можете да се отпуснете и да се насладите на тази дейност.

Трябва да знаете как да пазите бебето. Винаги трябва да поддържате и предпазвате главата му. Детето може да се държи на ръцете му или да се полага на рамото му.

Трябва да знаеш как да успокоиш плачещо дете. Когато човек научи детето си по-добре, той ще разбере как да го успокои.

Човек трябва да поиска от жена си или някой друг да го научи как да измие дете. В този случай човекът ще може да измие детето, когато е необходимо; тя също може да успокои бебето, ако плаче.

Трябва да научите как правилно да захранвате бебето от бутилката. Ако една жена храни храна на дете с изкуствени съединения, човек може да се хранят или да го правят през цялото време. Ако една жена кърми, човек ще може да храни бебето от бутилката, когато е необходимо.

Трябва да учите детето си да спи. Това ще ви помогне да знаете какво трябва да направите, когато този дълг падне върху раменете на един мъж. И това ще помогне да успокои детето, когато е развълнуван.

Трябва да знаете как да ходите с детето. И го направете! Кратко разходка по улицата е много добро преживяване. Човек трябва да разбере какво точно е необходимо по време на разходка и как да събере торбичка с памперси.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Как да живеем с дете

С появата на детето у дома животът на съпрузите ще се промени драматично! Ще трябва да направим много промени, които ще засегнат дните, седмиците, месеците и дори годините. Някои от тези промени ще останат в продължение на много години. Други ще са необходими само докато детето придобие нов физически или емоционален статус или се развие достатъчно; тогава ще са необходими нови промени. В този раздел посочваме начините, по които можете да направите живота си с детето по-лесен и по-приятен.

Двамата трябваше да се подготвят за появата на детето преди няколко месеца. Да се чувстваш като семейство е чудесно!

Режимът на деня на детето засяга родителите му

През първите дни и седмици от престоя на детето в къщи двойката може да бъде изненадана, че всичко, което прави, е да яде, да спи и да се намокри или да напои памперси. Трябва да се даде на детето да изработи собствения си график. Можете да правите промени в него, когато расте и се развива.

Съпрузите могат да разберат, че детето им спи много. Нормално е детето да бъде объркано ден и нощ, но обикновено отнема няколко седмици. Но е желателно в деня, в който детето не спи и е активно. Това ще му помогне да създава ежедневна рутина.

През първите 4 седмици от живота детето може да спи 20 часа на ден. Може да се чудите дали някога ще се събуди достатъчно дълго, за да го познае. Но всеки ден, по-дълго будност. Когато той не спи, той трябва да бъде немъртви и да се погали, и той по-добре и по-добре да разпознава родителите си и околностите.

Достатъчно сън и храна

Когато детето спи, важно е и двамата родители да се опитат да си починат достатъчно добре. Може би те няма да успеят да направят дори 7 или 8 часов интермитентен сън, но можете да си направите дрямка и да си лягате по-рано, отколкото обикновено, за да спите. Проучванията показват, че дори няколко дни на лишаване от сън увеличават вероятността човек да се разболее. Съпрузите трябва да са в добро здраве, за да се грижат за детето.

Най-доброто, което един съпруг може да направи, е да спи или почива, когато детето заспи. Дори ако основно един мъж се грижи за него (може би майката почива или прави нещо, което й помага да се отпусне), той трябва да почива, когато детето заспи.

Ако човек не може да заспи, това е нормално. Дори и обикновената почивка ще ви помогне да възстановите силата си. Необходимо е да легнеш на леглото или на канапето и да оставиш мозъка да "плува".

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Необходимо е да се приеме помощ

Ако съпрузите имат толкова късмет, че имат роднини и приятели, които искат да се грижат за детето, трябва да им се позволи да го направят. Много родители искат да направят всичко сами, но ако някой им помогне, ще им даде възможност да направят нещо друго. Вероятно двойката ще се нуждае от почивка или просто иска да бъде сама един с друг.

Ако някой попита двойката какво може да помогне, има много неща, които двойката може да му позволи да направи. Винаги е добре да имате вечеря в хладилника или фризера. Помощ при почистване и пране е неоценима. Съпрузите могат да бъдат благодарни, ако някой се грижи за детето, докато почиват или правят нещо друго.

Полезни промени, свързани с дома

Температурата в къщата трябва да се поддържа на удобно ниво. Не е необходимо да сте твърде топло, тъй като това може да увреди всички членове на семейството. Най-добре е температурата в къщата да се поддържа от 20 ° С до 21 ° С. Настроението на детето може да бъде показател за неговото благополучие. Ако детето не се успокои, след като е било взето на ръце или е хранено, може да е твърде студено или твърде горещо.

Не ходете по троха на върха. Нормалният шум в къщата не уврежда детето; ако го чуе, той става по-малко чувствителен към него. Съпрузите ще могат да открият, че детето е най-добре да спи (а не само у дома), ако има шумове на заден план.

НЕОБХОДИМИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ. Също така е важно дома да се направи в безопасност за детето. Вероятно съпрузите не смятат, че това е необходимо, защото детето им все още е малко, но е така. Има много неща, които е желателно да бъдат направени, така че детето да е безопасно от първия ден от престоя му вкъщи.

Никой не може да направи къщата напълно безопасна за детето, но има начини да го направите по-малко опасна. Инцидентите могат (и ще се случат) и за да ги предотвратят, това трябва да се запомни.

Разстоянието между пръчките на арената не трябва да е по-голямо от 6 см (не е възможно да се натисне една кутия сода между тях). Матракът трябва да е близо до стените. Не е необходимо да поставяте нищо на арената, с изключение на леглото и детето, подходящи за арена (за да се намали рискът от внезапен синдром на смърт при децата).

 • Необходимо е арената да бъде затворена, когато детето е в нея.
 • Дрънкалки и други играчки за арената трябва да са извън обсега на детето. Може би те ще трябва да бъдат премахнати, докато детето расте достатъчно.
 • Манеж трябва да е далеч от прозорците, декорациите на стените, отоплителните елементи, мебелите, които могат да се изкачват, въжетата и други възможни опасности.
 • Никога не закачете зърното или друг предмет около врата си.
 • Не можете да оставяте детето сам във водата, дори ако дълбочината му е само на няколко сантиметра. Детето може да се удави и на дълбочина от три сантиметра и само за една минута!
 • Не можете да оставяте детето на дивана, леглото, масата за преместване или на другата повърхност, ако няма поли. Той може да го отклони на пода.
 • Не поставяйте седалката на детето в ъгъла на масата, ако детето е в седалката.
 • Винаги използвайте предпазни колани.
 • При работа с артикули за грижа за деца винаги следвайте инструкциите. Производителите се грижат за безопасността на детето.
 • Никога не вземайте дете в ръцете си, докато готвите, или ако човек пие гореща напитка или пуши цигара.

Ако съпрузите искат да затоплят бебешката храна в микровълновата фурна, бутилката трябва да се разклати и храната да се смеси, за да се избегне появата на горещи точки. Кърмата не може да се загрява в микровълнова фурна - това променя имунологичните свойства на млякото.

Не можете да окачите нищо на количката.

Винаги трябва да предпазвате детето от детската седалка за колата. Трябва да се гарантира, че то отговаря на стандартите за безопасност и е инсталирано правилно. Помнете всички подробности, за да забележите промените, ако се случат.

Стълбите и други места трябва да са добре осветени.

При гладки повърхности трябва да се поставят специални нехлъзгащи подложки, за да се предотврати падането.

В кранове и душ трябва да се монтират устройства против изгаряне.

Общи съмнения за младите бащи

Повечето млади бащи имат различни съмнения относно начина, по който животът им ще се промени с появата на детето. Това не означава краят на живота, който е бил човекът "преди раждането на дете". Може да се наложи да промените нещо, за да се справите с тези промени. Това е просто още една възможност за развитие и учене. Човек ще разбере, че всъщност тези промени подобряват семейния му живот. Някои хора научават, че най-доброто време за тях е времето, прекарано с техните съпрузи и деца.

Готова ли съм да бъда баща? Ако се попитат повечето от младите бащи и отговарят честно, се оказва, че никой от тях не е бил готов да приеме тази нова роля. Защо? Една от причините е страхът от неизвестното. Тъй като сме родители, знаем, че никой не може да каже как изглежда. В същото време човек не знае радостта, която идва с осъзнаването, че той е станал баща, докато той самият го преживее. Ето защо трябва да се разбере, че много млади родители са подложени на тези съмнения.

Когато човек осъзнава какво се изисква от него като баща, неговите съмнения могат да изчезнат. Ако човек просто започне да бъде баща, ще го спаси от много съмнения. Когато се занимава с работата, задълженията му ще престанат да му изглеждат трудни и той ще открие удоволствието да бъдеш баща.

Мога ли да се грижа за детето? Много мъже се страхуват, че няма да могат да се грижат за детето; често се грижат за дете е нещо, което човек не може да направи по принцип. Един от най-добрите начини да се справим с това съмнение е да опитате и да го практикувате. Практиката е най-добрият начин за учене. В курсовете за обучение по раждане можете да научите как да се размотавате и да къпете дете. Ако съпрузите имат приятели или роднини с новородено, можете да ги помолите да проверят как ще се грижат за тях през деня или вечерта и същевременно да прилагат уменията си. Този метод е добър и за бъдеща майка.

НАШИТЕ ДУХОВНИ ОТНОШЕНИЯ НИКОГА НЯМАТ НИКОГА. В някои отношения това е вярно. Връзката между съпрузите се е променила вечно, но е доста добра. Сега съпрузите се превърнаха в партньори не само в живота, но и в родителските грижи, а връзката им ще се промени, отразявайки необходимите промени и адаптации.

И двамата съпрузи трябва да работят, за да идентифицират положителните аспекти на това, че са родители. Това се обсъжда по-долу, в раздела "Съпружеска връзка".

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Съпружески отношения

Съпрузите може да се интересуват от това как точно раждането на детето ще засегне тяхната връзка. Дали ще са толкова близки, колкото преди? Дали ще правят отново секс? Как можете да запазите пламъка на страстта?

Необходимо е да бъдем реалисти за това, което се случва. Двойката стана родител и това е много важен аспект на връзката им. Но те също остават съпрузи - те са съпрузи преди раждането на детето и може би ще искат да поддържат тези значителни взаимоотношения. Това трябва да се работи. Двамата съпрузи трябва да поддържат и поддържат връзка помежду си. В този раздел ви казваме как точно други брачни двойки са в състояние да поддържат връзката си в една и съща ситуация.

Трябва да се отнасяте един към друг с толерантност

Съпрузите обикновено не вярват, че след месеци на бременност и стрес, свързани с това, че са пристрастени към живота с дете, техните брачни отношения някога ще се върнат към предишния си курс. Планирането на време и усилия може да помогне. Понякога можете да се възнаградите за вашата упорита работа, това помага.

Човек трябва да помисли за начините, по които човек може да подкрепи себе си и съпругата си. Следните препоръки ще помогнат на съпрузите да направят живота си по-хубав.

ПРАВИТЕ ПРИЯТЕЛ В КОЛИЧЕСТВОТО. Скоро двойката ще разбере колко ценно е всеки от тях да има малко тихо време за себе си. По това време можете да се наслаждавате на работата си, да работите на компютъра си или да играете голф. Една жена може да се наслаждава на дълго "накисване" в банята, прекарвайки само време, четене или върхова работа. Когато всеки от съпрузите има време за себе си, той им помага да възвърнат вътрешната си сила и желанието да продължат брачното си отношение.

ПОДКРЕПЯ ДРУГ ПРИЯТЕЛ. Можете да си направите нещо специално: да организирате романтична вечеря за двама у дома; наемете бавачка или помолете някого от приятели и роднини да се грижат за детето и по това време заедно отидете на кино, на театър или на концерт. Съвместно прекарваното време ще даде на двойката възможност да поднови отношенията си.

МАСАЖЪТ ЩЕ БЪДЕ ПРИРОДЕН ЗА НАШИТЕ СЪДОВЕ. Ако съпрузите практикуват масажни техники по време на бременност, е време да ги приложите. Да си помагат взаимно да се отпуснете. Също така има отлични книги и видеокасети, които могат да бъдат намерени в библиотеката или закупени в магазина, имат инструкции за "семеен масаж". Не казваме нищо за еротичен масаж; тези техники са предназначени да се отпуснат.

Излекувайте се с чувства. За брачните отношения е важно и двамата съпрузи да контролират чувствата си. Три "К" са важни за това: комуникация, компромис и сътрудничество.

Ако възникнат трудности, трябва да започнете с изразяване на чувства. Човек трябва да бъде селективен и да убеди съпруга си да стане селективен и в това. Отворената комуникация ще помогне на двамата съпрузи. Проблемите трябва да се обсъждат веднага щом те възникнат, за да могат съпрузите да се справят с тях; докато трябва да бъдете честни един с друг, като изразявате чувствата и съмненията си. При вземането на решение е желателно да се постигне компромис (ако е възможно) и чрез съвместно сътрудничество да се превърне планът в реалност.

Ще направим ли отново секс?

Може би едно от най-важните неща, за които човек мисли след раждането на детето си, е възстановяването на сексуалните отношения. Повечето мъже искат този аспект на брака да се върне възможно най-скоро. Въпреки това, повечето жени след раждането чувстват, че сексът ще бъде твърде болезнен. Те трябва да си почиват, да спят достатъчно и да се върнат към нормалния живот, преди да мислят за секс отново.

Сексуалното привличане на жена, както и на човек, може да бъде засегнато от стрес, емоции и умора.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОНТРОЛ НА БОЛЕСТИТЕ. По време на секс не трябва да забравяме предпазните мерки, ако съпрузите не искат отново да забременеят. Жената може да забременее преди да започне менструацията й. За нея е важно да обсъжда контрола върху раждаемостта със съпруга и с лекаря, в болницата или по време на шестте отделни периода на възстановяване.

Съвместна работа на родителите

Ако съпрузите започват да стават родители, като работят заедно за това, те ще постигнат много добри резултати. Разделянето на родителските отговорности и отговорности е възможно най-равно, като грижата за детето е по-лесна и за двамата съпрузи. Да си родител е трудна задача и може да бъде много вълнуващо. Но наградата е страхотна. Работата в екип със съпруг може да увеличи тази възвръщаемост.

Всъщност, съпрузите естествено ще разберат как да извършват определени действия и това е много полезно. Работата заедно (без да прехвърляме отговорностите един към друг) ще превърне живота на детето в неразделна част. Първо, трябва да се съгласите, че всеки от съпрузите може да има свои собствени начини да направи това или онова, но трябва да сте наясно какво прави всеки от тях.

Една от най-често срещаните области на работа в екип е несъгласието; съпрузите няма да могат да се споразумеят с другия. Разбира се, разбирането, че всеки от тях носи собствените си мисли и чувства, ще помогне. Всеки може да има свое собствено възприятие за ситуацията. Това може да доведе до проблеми, ако няма как да се справят с тези разлики. Трябва да обсъдите вашите очаквания преди раждането на вашето дете. Много по-лесно е да разберете какво иска една жена, преди стресът на родителските отговорности да падне върху двамата съпрузи. Съпрузите могат да бъдат изненадани (приятно или неприятно) от това как всеки от тях възприема ролята на родителя.

Съпрузите трябва да споделят отговорностите си. Ако и двамата участват във всички аспекти на грижата за детето, ще бъде по-лесно да се възприемат промените.

Поддържайте гъвкавост. Различните хора имат различни начини да правят едно и също нещо, но те водят до едни и същи резултати. Обикновено има много решения на проблема и трябва да сте готови да изпълнявате действия по различни начини. Може би приемането на "различен" начин, характерен за жената, ще запази силата и нервите на един човек.

Всеки друг трябва да бъде подкрепян, дори ако съпрузите имат противоречиви мнения по даден въпрос. Трябва да говорите за различни гледни точки за ситуацията и да се опитате да я разрешите.

Необходимо е да се работи върху емоционалното равновесие и да се подкрепят взаимно, като се стремят да бъдат добри родители.

Какви родители могат да научат от детето си

Съпрузите може да не вярват, че едно дете, което не знае как да вдигне глава и да се обърне, може да ги научи на нещо. Но е невероятно колко неща може да се научи от това бебе, ако съпрузите имат време и желание да се научат. Ето някои неща, за които родителите ни казаха, че са научили това от децата си.

Не бързай. Има такава поговорка - "Не бързайте, спрете и миришете розите". Ако не спирате да бързате, няма да можете да спрете и да подушете розите. Съпрузите могат, заедно с детето си, да намерят време да се възхищават на това, което им дава живот. Трябва да живеем в момента, да отложим (за кратко време) да се грижим за работата, дома и финансите и да се наслаждаваме на случващото се в момента!

Не се опитвайте да бъдете съвършени. С появата на детето съвършенството лети в тръбата. Това не означава, че съпрузите не могат да се съсредоточат върху нещо и да не се опитват да бъдат най-добрите. Ние просто казваме, че съвършенството не е необходимост. Човек не може да бъде съвършен и ако се опита да го направи, той ще загуби времето си, силата и талантите си. Животът също не трябва да бъде съвършен. И няма никакви съвършени деца - всъщност те не трябва да бъдат. Децата се учат от грешките си. Затова трябва да се отпуснете и да се наслаждавате на живота, както и на растежа и промените, които всеки изпитва.

Продължете да опитвате, дори ако целта изглежда невъзможна. Малките деца са велики майстори на втори, трети и четвърти опит. Ако се провалят, продължават да се опитват, защото когато се опитват да направят нещо и да победят, получават опит и учат. Възрастните могат да действат по същия начин. Старата поговорка казва: "Победата означава само, че е направен опит" и със сигурност се отнася за малките деца. Може би това се отнася и за възрастни.

Синдром на депресията след раждането

В близкото минало около постнаталната депресия се е повишила голяма вълна: беше обсъден проблемът, наречен синдром на следродилна депресия. Повечето хора не знаеха какво е това; мнозина считат това за "малък проблем". По принцип това наистина е малък проблем и може лесно да се борави с него. Но понякога става по-сериозно.

Много жени изпитват признаци на следродилна депресия; всъщност около 80% от жените са склонни да се мъчат за кратък период от време след раждането на детето. Продължителността обикновено трае от 2 дни до 2 седмици след раждането на детето. В тази ситуация е добре, че това е временен феномен, преминаващ толкова бързо, колкото и възникващия.

Днес някои лекари считат някои признаци на следродилна депресия за норма. Симптомите включват раздразнителност, липса на концентрация, плаче без причина, липса на чувство за детето, самообвинение, ниско самочувствие, безпокойство, свръхчувствителност, раздразнителност и тревожност. Вярваме, че това може да е причината за индивидуалната чувствителност на жената към хормоналните промени.

Ако човек вярва, че жена му има някаква форма на депресия след раждането, той трябва да информира лекаря за това. Всяка постпрумна депресия, слаба или силна, обикновено е временна.

Форми на следродилна депресия

Най-лесната форма на постнатална депресия е депресията. В този случай проблемът продължава няколко седмици и симптомите не се влошават.

По-сериозна форма на следродилна депресия се нарича следродилна депресия; тя се проявява в около 10% от първородните майки. Разликата между страданието и следродилната депресия се дължи на честотата, силата и продължителността на проявите. Проблемите на съня са добро разграничение между тези две форми. Ако майка може да спи, докато някой друг се грижи за дете, тя вероятно ще има копнеж. Ако тя не може да заспи поради пренасищане, това вероятно е следродилна депресия.

Депресията след раждането може да продължи от 2 седмици до една година след раждането. Майката изпитва гняв, срам, паника и безнадеждност, а обичайните й модели на сън и ядене могат да се променят. Може да се страхува, че тя ще нарани детето, или ще се почувства, сякаш ще се побърка. Възбудимостта е един от основните признаци на следродилна депресия.

Най-сериозната форма на следродилна депресия е постнаталната психоза. Една жена може да има халюцинации, може да мисли за самоубийство или да се опита да навреди на дете.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Как да се справим с проблема

Един от най-важните начини, които ще помогнат да се справим с този проблем, е да започнем да подкрепяме жената още преди раждането на дете. Можете да помолите роднини и приятели за помощ. Желателно е човек да поиска от майка си или от свекърва си да живее с тях за известно време. Човек може да си почине на работа, за да помогне в къщата или да наеме пристигащ служител.

Няма специални средства срещу страданието, но има начини, по които човек може да помогне на съпругата си да се справи с пиенето. Трябва да помолите другите да ви помогнат, да убедят младата майка да си почине, когато детето заспи, да помага да намери други млади майки, които се намират в една и съща ситуация. Необходимо е да я уведомим, че не е необходимо да бъдете съвършени, да й давате признаци на внимание и да я подкрепяте в желанието да не правите много тежки упражнения всеки ден. Необходимо е да се преразгледа диетата, така че храната да е полезна и да убеди една жена да ходи всеки ден.

Ако една жена има по-тежка форма на следродилна депресия, отколкото мъката, човек трябва да отиде с нея, за да види лекар. При това посещение трябва да обсъдим възможните действия. В случай на следродилна депресия, може да са необходими лекарства. Около 85% от жените, страдащи от депресия след раждането, приемат лекарства.

Следродилната депресия може да засегне човек

Ако една жена има копнеж или следродилна депресия, това може да засегне човек. Последни проучвания показват, че около 3% от младите бащи изпитват значителни признаци на депресия след бременността на техните съпруги. Проучванията също така показват, че ако една млада майка е депресирана, вероятността съпругът й да преживее депресия ще се увеличи значително.

Важно е човек да се подготви за тази ситуация и да разбере, че ако той или жена му имат депресия, това е временно. Други неща, които човек може да направи, за да си помогне:

 • Получете професионална помощ, ако имате нужда от нея. Това не е признак на слабост, то е знак за сила и зрялост.
 • Не трябва лично да възприемате позицията на жена.
 • Грижи се за себе си, яде добре, достатъчно почивка и за спорт.
 • Бъдете толерантни към една жена.
 • Осигурете на жена с подкрепа и любов по време на това трудно време. Помолете я да предостави същото за човека.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.