^
A
A
A

Грижа за куче с хранителна алергия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кучето ти се сърди като луд и постоянно поклаща глава. Вашият ветеринар ви каза, че това може да е хранителна алергия. Какво означава това? За да изясним този въпрос, разговаряхме със Сюзън Уин, който е световно признат специалист по грижи за домашни любимци.

В: Колко често се появяват хранителни алергии при кучета?

Отговор: Десет процента от всички случаи на алергия при кучета са хранителни алергии. Кучетата също могат да страдат от непоносимост към храни, която се различава от хранителните алергии.

Въпрос: Какви са признаците на хранителна алергия?

Отговорът: всяко - от хронично възпаление на ухото, проблеми с стомашно-чревния тракт и хронична диария до хронично метеоризъм, облизване на лапи или сърбеж на гърба. По-рядко може да има симптоми като припадъци, бронхиална астма и хроничен синузит / ринит.

Въпрос: Какво най-често причинява хранителна алергия в кучето ми?

Отговор: Това е генетичен проблем и алергичната реакция се развива под въздействието на тригери, към които кучето е чувствително. Най-често срещаните алергени са говеждо месо, млечни продукти, пшеница, яйца, пиле, агнешко, соя, свинско, заек и риба. Повечето кучета обикновено са алергични към повече от един продукт.

Въпрос: Какво води до развитието на този вид алергия?

Отговор: Това е мултифакторно състояние, но обикновено се изисква генетично предразположение за развитие на алергия. В допълнение, околната среда също може да повлияе на този процес.

В момента много проучвания са в ход, за да се определи какво може да направи имунната система на малки кученца и котенца да изрази тази особеност. В имунната система на животните, през първите няколко седмици от живота, процесът на развитие преминава. Малките животни, които са били лекувани с антибиотици, могат да имат потенциално предразположение да развиват проблеми в бъдеще, тъй като антибиотиците променят вътрешната среда в червата, която е най-големият орган на имунната система в организма. Това може да е предразполагаща причина, но за да предизвика алергии, ефектът от алергена е необходим.

Въпрос: Има ли някои породи кучета по-голяма склонност да развият хранителна алергия?

Отговорът е, че до голяма степен зависи от това за кого говорим. Съществуват и варианти в зависимост от страната или част от страната. Можете да говорите с животновъдите във вашия район. Ако селекционерът на вашата порода за кучета е добре запознат с алергичните реакции на вашите домашни любимци, можете да приемете, че тази порода често страда от хранителни алергии. Според статистиката най-често срещаната алергия се появява при ретривъри, немски овчарки, дакелници, кокерски спанили и корнешко рекс.

Въпрос: Как мога да определя дали кучето ми страда от хранителна алергия, или е нещо друго причиняващо проблема?

Отговор: Има само един начин за точно диагностициране на хранителната алергия: това е елиминираща диета и провокация на алергии. Следователно всичко, което трябва да направите, е да вземете всичко, което кучето изяжда и да му даде храната, която никога преди не е била дадена. Предвид всички екзотични дажби, налични в нашето време, това може да бъде проблематично. Понякога хората трябва да търсят алигатор и як месо. Веднага след като кучето стане по-добро, те започват постепенно да въвеждат стари продукти, първо тези, за които се смята, че причиняват проблеми. Ако кучето има реакция, която обикновено отнема от няколко дни до няколко седмици, можем да кажем, че кучето има хранителна алергия.

За да идентифицирате други проблеми, има специални тестове. Например, можете да вземете проба от екстракти от ушите, за да определите дали има проблем или да извършите кожни тестове, за да идентифицирате алергиите към факторите на околната среда. Кръв тестът не може да бъде надежден тест за откриване на алергия.

Въпрос: Промяната в диетата на кучето ми ще доведе до хранителна алергия?

Отговор: Ако кучето има повишена чувствителност към нещо в тази диета, може да се развие алергична реакция. Въпреки това, няма начин да знаете дали кучето ви е сензитизирано към някоя хранителна съставка.

Въпрос: Мога ли моето куче да развие хранителна алергия към нещо, което тя е яла преди без никакви проблеми? И това ще продължи ли да се случи?

Отговор: при кучета с хранителни алергии това се случва доста често. Те трябва да бъдат чувствителни; те трябва да бъдат изложени на алергена за определено време. Ето защо, обикновено през началния период на хранене на този продукт кучетата не реагират достатъчно силно, но куче, което яде този продукт от години, може внезапно да му причини алергична реакция.

Ако елиминиращата диета подобрява клиничните симптоми на кучето и собственикът може да избере две или три диети, които кучето обикновено толерира, тогава се препоръчва да се редуват на всеки 2-3 месеца. Въпросът е да поддържате стабилно състояние на кучето месеци или години, така че да можете да провеждате провокативни тестове с алергена и да определите какво наистина е алергично към вашето куче. Ако имате късмет, във времето ще можете да се върнете към по-нормална диета и да се откажете от скъпите екзотични диети.

Ако хранителната алергия настъпва в съвсем млада възраст, понякога тя отива сама.

Въпрос: Как мога да се отнасям към моето куче, което страда от хранителна алергия?

Отговор: Можете да опитате да лекувате симптомите, но ако имате заболяване, причинено от това, което поставяте в устата си, най-доброто лечение е да спрете да ядете този продукт. Освен това можете да използвате билки, които, разбира се, помагат, но не толкова добри, колкото и избягване на причините за проблема.

Въпрос: Възможно ли е да готвя по-добре за моето куче, отколкото да купя? Какво ще кажете за сурова храна, ще помогне ли?

Отговор: Положителният аспект на готвенето за куче е, че можете да знаете точно какво се съдържа в приготвената храна и можете да я контролирате. Недостатъкът е, че този процес е доста труден и повечето хора не знаят как да го направят правилно. Те не добавят хранителни добавки към храната, не следват инструкциите и в крайна сметка хранят кучето или котката си с небалансирана диета.

Няма нищо магическо в сурова храна (яде сурова храна). Някои кучета, които се хранят с такава диета, се чувстват много добре, а някои не. Структурата на протеина може да се различава от тази, която присъства в варени или преработени храни, а за някои кучета това може да промени. Но не е толкова обичайно да препоръчваме на всеки да се опита да приложи сурова храна за кучето.

Въпрос: има ли нещо, което мога да направя, за да предотвратите развитието на хранителната алергия на кученцето ми?

Отговор: Никой няма да ви каже, че можете да предотвратите развитието на хранителни алергии, ако вашето кученце има предразположение. Ако осигурите на кученцето разнообразие в диетата, за да се осъществи естествено променяне на храната, ще можете да поддържате здравословно състояние на червата.

В храненето на малки кученца и котенца, хората могат да добавят пробиотици. Но необходимостта от използване на антибиотици при отглеждането на животни е много съмнителна. Това може да наруши равновесието в червата и да увеличи вероятността от развитие на бъдеща алергия. Ето защо, когато се грижите за малки, препоръчваме да добавите пробиотици към храната до шест месеца или до една година, да поддържате разнообразна диета и да не им давате антибиотици.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.