^
A
A
A

Бременност: 41 седмици

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Как расте детето:

Малко над 50 см височина, детето продължава да расте и сега може да тежи почти 3,6 кг. Вашето дете вече не е толкова удобно, както преди, така че за безопасността му, лекарят ще ви посъветва да започнете предизвикателството на раждателната активност през следващата седмица. Повечето лекари не препоръчват да чакат повече от две седмици след изтичането на бременността, тъй като забавените раждания увеличават риска от усложнения. Приблизително 5-6% от жените продължават бременността си в продължение на три седмици.

Децата, родени след 42 седмици, страдат от суха кожа и прекомерно тегло. Късните раждания също увеличават риска от инфекция в матката, което може да бъде опасно за бебето, а също така увеличава риска от раждане на мъртво раждане. Освен това има необходимост от цезарово сечение.

Важно: развитието на всяко дете е строго индивидуално. Нашата информация е предназначена да ви даде представа за развитието на плода.

Промени в бъдещата майка

Трудно е да не се притеснявате, когато трудовата дейност не се случи след изтичането на срока. Но не се отчайвайте, няма да сте бременна завинаги. Основната дейност вероятно ще започне тази седмица сама, в противен случай тя ще бъде причинена от лекар.

Методите за призоваване за труд ще зависят от състоянието на шийката на матката. Ако тя не се е отворила и не е готова за доставка, лекарят ще използва хормони или "механични" методи. В зависимост от ситуацията, лекарят може да използва такива лекарства като окситоцин, за да стимулира контракциите. Ако тези и други методи не са ефективни, ще се извърши цезарово сечение.

Междувременно незабавно уведомете Вашия лекар, ако активността на детето Ви е намаляла или сте забелязали потока на амниотична течност от влагалището.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.