^

Аналгезия по време на бременност за инфекция

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Анализите по време на бременност за инфекция трябва да бъдат направени веднага след фиксирането по сметката при консултациите на жените.

Всяка инфекция не е безопасна по време на бременността, особено периода на обостряне. По-безопасно е да проверите за инфекция преди зачеването, за да сте сигурни, че здравето на детето няма да бъде застрашено. Инфекции, които трябва да бъдат изключени по време на бременност:

 • Торч-инфекция. Провеждането на анализ за откриване на токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус, херпесен вирус е задължително за всички бъдещи майки.
 • Тест за рубеола. Ако антителата по време на изследването се потвърдят от малък брой антитела срещу причинителя на рубеолата, бременната жена трябва да се предпази възможно най-много от контакт с потенциални пациенти. Ако изследването е проведено преди бременността, тогава трябва да получите ваксина срещу рубеола.
 • Анализ за токсоплазмоза. Токсоплазмозата по време на опасност е опасна, защото може да причини малформации в плода и да причини спонтанен аборт, мъртво раждане.
 • Анализ за цитомеговирус. Но с влошаване, причинено от тези вируси, вероятността от спонтанен аборт е висока.
 • Анализ на RW. Анализ за откриване на антитела към причинителя на сифилис. Анализът се извършва няколко пъти през цялата бременност.
 • Анализ на хепатит В и С.
 • Провеждане на анализ за полово предавани инфекции - за идентифициране на хламидия, гонорея, уреплазмоза, микоплазмоза. Горните заболявания могат да причинят спонтанен аборт и развитието на малформации в плода.
 • Тест за ХИВ. Тя се извършва за всички жени, които регистрират бременност.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Към кого да се свържете?

Анализ на хепатита при бременност

Анализът на хепатита по време на бременност е задължителен, той се извършва няколко пъти за бременност, за да се изключи възможността от заболяване и да се вземат своевременни мерки за предотвратяване на инфекцията на плода.

Анализът за вирусен хепатит В или определянето на антигена на HB-s в кръвта е най-точният начин за потвърждаване на диагнозата. Ако диагнозата се потвърди, първо установете механизма на инфекция и след това провеждайте медицински мерки. Обикновено анализът се взима при фиксирането по сметката при консултациите на жените, но ако жената редовно посещава салона за нокти, лекуван от зъболекаря, анализът се повтаря.

Анализ за вирусен хепатит С или определяне в кръвта на AHCV-антиген. Този вид заболяване е най-опасно, тъй като се извършва главно в латентна форма и първите признаци се проявяват в късните етапи, когато лечението вече няма да доведе до резултати. Ако плодът е заразен с вируса на хепатита, той може да умре в утробата или няколко дни след раждането. Единственият начин е ваксината да се даде на бебето, но това е ефективно в 95% от случаите.

Анализът на хепатита по време на бременност е много важен за здравето на майката и плода, така че не се отказвайте и не излагайте на риск здравето и живота на плода.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

ХИВ тест за бременност

Тестът за ХИВ за бременност трябва да бъде подаден от всяка бременна майка след регистрацията в консултацията за жените, а след това отново след 3 месеца. Преди да вземете теста, е по-добре да не закусвате, а да ядете леки храни за вечеря. Вирусът на имунната недостатъчност е много опасно заболяване, предавано предимно чрез сексуални и кръвни биологични течности. Вирусът изчерпва имунната система и я прави имунна срещу всякакви инфекции. Дори ако само преди бременността, една жена да се тества за СПИН, ХИВ, е необходимо да предаде отново - често в ранния стадий на инфекция серологичен отговор не даде положителен резултат, както и да се откаже от анализа и рискува живота си и здравето на нероденото дете и животът му не е било оправдано глупаво.

Ако резултатът от анализа е положителен, се взема индивидуален план за лечението на бременността и лечението, предписано от специалиста по инфекциозните заболявания. Това ще даде възможност на детето да не е заразен в утробата, в допълнение, ако ХИВ инфекцията се лекува ефективно, то е възможно да се откаже цезарово сечение, за да роди по естествен път, но при спазване на необходимите мерки за сигурност, за да не се зарази бебето. След раждането се извършва допълнителен анализ - проба от кръвта се взема от пъпната вена на бебето.

Анализ на сифилис при бременност

Анализът на сифилис по време на бременност се извършва заедно с други тестове за инфекция. Посоката на този анализ се дава в ранна бременност, за да има време да се предпише лечение и да се вземат необходимите мерки в случай на откриване на патогена.

Анализът за сифилис или RW се извършва три пъти по време на бременността - след регистрация по сметката, на 30-38 седмици от бременността и при хоспитализация в болницата. За анализа се събира венозна кръв, най-добре за празен стомах, а един ден преди анализа е строго забранено да се ядат мастни, пържени храни и алкохолни напитки или препарати на основата на алкохол.

Резултатите от анализа могат да бъдат положителни или отрицателни. Положителните резултати са от тази класификация:

 • + - означава съмнителна реакция.
 • ++ - означава слабо положителна реакция.
 • +++ означава положителна реакция.
 • ++++ означава остра положителна реакция.

Ако диагнозата се окаже положителна, на жената се предписват допълнителни изследвания, според резултатите от които се предписва специфично лечение за предотвратяване на вродения сифилис при нероденото дете. Вродената форма на сифилис практически не се предава на лечение и води до образуването на сериозни усложнения в детето, включително мозъка.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Анализ за салмонелоза по време на бременност

Анализ на салмонела по време на бременност, една жена трябва да вземе свидетелството. Дори ако инфекцията се прояви слабо, не се забавяйте с насочването към лекаря и диагнозата. Идентифициране на патогена в кръвта може да бъде вече пет дни след инфекцията - в анализа на кръвта вече ще се появят антитела към патогена. Ако не отидете на лекар и не се подлагате на лечение, болестта ще отиде в латентна форма.

Анализ проба от изпражнения или ректално тампон за салмонелоза по време на бременност може да се използва като диагностичен метод за първите признаци на заболяването, както и рутинни бактериологичен анализ за регистрация регистрирано в гинекологичен кабинет. Анализът стана задължителен поради факта, че много бъдещи майки имат заболяването без бурни симптоми или в латентна форма.

При раждане, салмонелата може да зарази новородено и да причини редица опасни заболявания. За да изключи това, когато една бъдеща майка има антитела срещу салмонела или салмонела в бактериално проучване, се предписва курс на специфично лечение. Лекарствата се избират по такъв начин, че да не проникват в плацентата и да не засягат плода. Предписвайте кратки курсове за антибиотици, след като се препоръчва трикратното премахване на лекарствата и с интервал за преминаване на анализа за салмонелоза.

Анализите по време на бременност по отношение на инфекцията ще помогнат за идентифициране на това или онази болест на ранен етап и за предпазване на майката и детето от възможни усложнения.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.