^
A
A
A

Зелено направление в козметиката

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Много жизненоважни процеси в кожата зависят от наличието на вещества, които тялото не може да синтезира. Техният човек получава с храна, главно с растения. Сред тях, такива важни съединения като антиоксиданти, витамини, полиненаситени мастни киселини.

Често се опитва да се изолират от растението или че активната съставка в чиста форма чрез изчистване от "баласт" края на недостатъчност - пречиства вещества проявяват непълна или по-малка активност от оригиналните растителни екстракти. Това предполага, че освен тези вещества, чиито свойства познаваме, има много други компоненти в растенията, които също са необходими за организма. Човешкото тяло еволюира в околната среда на тези вещества, те се превръщат в неразделна част от неговия метаболизъм и ако те са недостатъчни, той вече не може да функционира правилно. Ние добавяме, че от незапомнени времена хората са били третирани с растения и са ги използвали за грижи за кожата и косата. И колкото повече информация има за невероятната сложност на функционирането на живите системи, близкото взаимодействие между клетките на организма и законите, по които те живеят, толкова по-очевидното става, че лицето е едва ли някога ще бъде в състояние да измисли нещо по-добро от уникален по своя характер формулировка.

От средствата от "природозащитен" няма етикети, няма анотации, няма препоръки за употреба. Всичко, което знаем за техните свойства - някакви данни, получени в резултат на научни изследвания (и да се проучат всички вещества, открити в растения, които все още не са успели), или информация, съхранявани в банката на алтернативен опит. Атаките между субстанции, които са синтезирани в растения, са вещества, които са или токсичен сами по себе си или стават токсични в контакт с други вещества (както и под въздействието на UV радиация, дългосрочно съхранение и т.н.), не може да поеме пълна козметика a priori "добро" и "безвредно". Освен това създаването на космически превозни средства, съдържащи само естествени съставки, е изкуство, което изисква знания и умения. При неуспешен избор на съставките "Натурална козметика" може да са нестабилни или склонни към окисление или микробна атака имат неприятна текстура, той може да влезе лични и дразнещи вещества, алергени. И тогава козметиката, съдържаща много полезни стягащи вещества, ще се превърне в източник на сериозни проблеми.

Разбира се, козметиката трябва да съдържа естествени вещества. И ако в козметиката "по-лечебни естествени еликсири", всички ние само ще спечелим. При условие, че производителят на естествена козметика ще приближи създаването си много отговорно и ще има необходимите знания, докато етикетите и поясненията ще съдържат само точна и достоверна информация.

Козметиката е предназначена да подобри външния вид на човек, но потребителите обикновено очакват повече от козметиката и очакват да подобрят състоянието на кожата. Подобряването на състоянието на кожата е много по-сложна задача от подобряването на външния й вид. Ето защо трябва да разберем, че повечето козметични продукти имат временен, чисто козметичен (не терапевтичен ефект). При избора на козметика е необходимо да се обмисли възможният ефект върху кожата на всичките й съставки - от основата до активните добавки. При разработването на козметичните форми играят важна роля за маркетингови съображения - кремът трябва да има привлекателен външен вид, това е хубаво да лежи върху кожата, се абсорбира добре, оставяйки усещане за нежност и мекота осигуряване на незабавна ефект на подобряване. Понякога тези изисквания са слабо съвместими с изискванията за безопасност на козметичния продукт. Отрицателните ефекти върху кожата могат да имат козметични състави такива компоненти, повърхностно активни съединения (повърхностно активни вещества), разтворители, консерванти, наситени мазнини, както и някои хранителни добавки, които някои хора могат да предизвикат алергични реакции.

Козметиката може да бъде полезна, без да прониква дълбоко в кожата. Тя може да играе ролята на допълнителен щит, който ще предпази кожата от дехидратация, прехващане на токсините, прекъсване на вредната ултравиолетова радиация и др.

Напоследък се наблюдава тенденция към насищане на козметични средства с биологично активни вещества, способни да повлияят на физиологията на кожата. За тези лекарства се предлага терминът cosmeceutical. Във връзка с това въпросът за сигурността на тези средства е особено остър. За да предпазите кожата от увреждане, трябва съзнателно да се отнасяте към избора на козметика, като си припомним, че козметичният продукт не се състои само от биологично активни вещества и че всичките му съставки имат определена биологична активност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.