^
A
A
A

Защита от слънцето

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Въпреки факта, че плажовете все още са пълни с туристи, които са гладни за слънчево изгаряне, хората все повече се занимават с тях до плажните буркани и тръби със слънцезащитни продукти и лосиони. Постепенно, културата на отношението към слънчевата светлина прониква по-дълбоко в умовете на хората. Задоволявайки търсенето, козметичната индустрия създава освобождаването на все повече и повече вариации на слънцезащитните продукти.

Днес UV филтри могат да бъдат намерени не само в специална слънцезащитна козметика, но и в кремове през деня, декоративна козметика, продукти за грижа за косата. Козметичните форми също са много разнообразни: емулсии, гелове, лосиони и спрейове.

В козметичната индустрия разработването и изпитването на слънцезащитни продукти е отделно направление, на което се обръща специално внимание. Всяка година има иновативни съставки и технологии, които позволяват да се подобрят формулировките и да се подобри външният вид на лекарствата.

UV филтри: обща информация

Най-често в специалните слънцезащитни препарати UV филтрите са изброени отделно от другите компоненти. В съвременните слънцезащитни продукти рядко има един UV филтър, обикновено поне три, или дори повече. Това се обяснява с необходимостта да се осигури достатъчно широка гама от защита с достатъчно висока ефективност с минимална концентрация на всеки от UV филтрите. Тъй като UV филтрите могат да предизвикат дразнене на кожата, изборът на подходяща комбинация от UV-филтри до голяма степен определя търговския успех на лекарството.

При UV филтри не е лесно да се движите, защото същото вещество може да се нарече различно в зависимост от производителя. Всички UV филтри са разделени на органични филтри, които абсорбират част от лъчението, както и на бариерни вещества или физически филтри, които разпръскват и отразяват лъчението.

Човек, който употребява слънцезащитни продукти ежедневно и все още прекарва много време на слънце, може да постави на кожата си по-голям риск, отколкото някой, който изобщо не ги използва, но интелигентно избягва слънцето. В

Спомнете си, че когато слънчевата светлина в кожата произвежда витамин D, който е необходим за образуването на костите и за развитието на кожни клетки. Тъй като голяма част от годината слънцето е само лицето и ръцете, открити жителите на студените страни, използването на слънцезащитни продукти с висок SPF може да доведе до недостиг на витамин D. Въпреки това, ако един жител на север реши да се отпуснете на слънчев плаж в топлото море, без слънцезащитен крем, той не може да направи. Съвременните високоскоростни пътувания, които позволяват след няколко часа от мъглата и снега да се преместят в слънчевите ръбове, оставя кожата твърде малко време за адаптация.

Кой слънцезащитен крем трябва да избера?

Когато избирате слънцезащитен продукт, първо трябва да определите неговите задачи. Ако това означава за ежедневна защита, по-добре е да изберете само добър крем за деня и компактен прах (или крем на прах) с UV филтри. Ако продуктът е избран за пътуване до плажа, а след това отново - кой плаж. Ако това е плаж в Киев, където слънчевата радиация не е много интензивна, тогава няма смисъл да избирате голям защитен фактор, достатъчно е да изберете SPF 5-10. За плажа на брега на Черно море, в Турция, Египет, Кипър и др. Вече трябва да изберете един фактор по-висок - от 15 до 30 (и, разбира се, дори и със слънцезащитни не трябва да лежи на плажа за часове).

Важно е, че слънцезащитните продукти имат широк спектър на действие, тъй като вече е доказано, че UVA лъчението е отговорно за фотографирането и канцерогенезата. Може да се каже, че слънчево изгаряне е отбранителна реакция на кожата, принуждаваща човек да напусне плажа и да не се излага на по-вредни ефекти от ултравиолетовата радиация. Тези слънцезащитни продукти, които защитават кожата само от PV лъчи, "изключват" този механизъм, освобождавайки човек от заплащане за прекомерно удоволствие от слънцето. В резултат на това хората могат да похарчат под горещото слънце цял ден, без да изгарят, но получават огромни дози UVA. Въпреки че UVA не предизвиква видимо слънчево изгаряне, той може да проникне по-дълбоко в кожата, отколкото UVB радиация, което уврежда дермалния слой.

Припомнете, че защитният фактор, посочен върху опаковката на слънцезащитни продукти, показва само ефективността на защита срещу UVB радиация, тъй като системата за изпитване на ефективността на защита срещу UVA лъчение все още не е стандартизирана.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.