^

Ултразвуков нехирургичен фейслифт: HIFU SMAS-LIFTING

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сред методите против стареене, ултразвуковият фейслифт е различен, тъй като е способен да повлияе на дълбоките слоеве на меките тъкани. Ефектът е нетравматичен и безопасен, благодарение на свойствата на специално ултразвуково устройство. [1]В резултат на това формата се коригира и визуално се наблюдава подмладяващ ефект, който се натрупва. Какви са предимствата на новата техника?

Под ултразвуков лазер се разбира устройства, които излъчват импулсни ултразвукови вълни. За естетични цели се използват за нехирургично подмладяване на кожата. Принципът на действие е както следва.

 • Високоинтензивният фокусиран ултразвуков лъч действа локално върху SMAS слоя, който се намира между мускулатурата и съединителната тъкан.

Благодарение на този ефект на дълбочина 3–4,5 mm се появяват точки на термокоагулация, които се сливат в линии. Вече споменатият слой се свива и примамва съседните тъкани. Впоследствие се въвеждат механизми за обновяване, т.е. Образуват се нови клетки на колаген и еластин, съединителна тъкан. Така се извършва ултразвуков фейслифт.

На пазара на козметологично оборудване се предлагат няколко възможности за ултразвуково оборудване, предназначено да затегне кожата.

 • Ulthera с американски скенер (скенерът увеличава сигурността);
 • Корейски с скенер Doublo и Hipro без скенер;
 • Китайски.

Експертите отбелязват увеличение на заявките за ултразвуково затягане в много страни по света. Това се улеснява от завършването на процеса на сертифициране на тази методология от страна на органите на САЩ, а HIFU е одобрен от Агенцията по храните и лекарствата през 2009 г. За използване при фейслифтинг. [2] Според Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи (BAAPS), през 2017 г. Броят на лицевите асансьори сред жените е намалял с 44%. А при мъжете, броят на процедурите за фейслифт се увеличи с повече от 25%. [3]

Показания за процедурата

Ултразвуковото лифтинг на лицето оказва влияние върху брадичката, клепачите, шията, тялото. Помага за изравняване на контура и облекчение, премахване на отпуснатост и акне, премахване на различни свързани с възрастта дефекти. За да се избегне визуален контраст, лицето и шията се третират едновременно. 

Показания за извършване на ултразвуков нехирургичен фейслифт:

 • увиснали бузи;
 • слабост, избледняване;
 • втора брадичка;
 • птоза на устните и клепачите.

Процедурата не само третира, но и служи като превантивна, ако се прилага при първите симптоми на увяхване. Обикновено ултразвукът не се предписва преди 40 години и по-късно 50. Именно на тази възраст ултразвуковото оборудване е най-ефективно. Вярно е, че много зависи от индивидуалните характеристики на всеки човек. 

При провеждане на ултразвуков фейслифт се използват високочестотни ултразвукови вълни, които се отделят от специално оборудване. За третиране на проблемни зони използвайте специални дюзи, които произвеждат ултразвукови импулси. На кожата се прилага състав, обогатен с витамини и минерали, който насърчава проникването на вибрации до необходимата дълбочина.

 • По време на ултразвуковото вдигане пациентът усеща изтръпване, мека топлина. Специалистът обработва един по един, а след това другата половина на лицето. Обикновено разликата в полза на третираната страна може да се види веднага.

Много хора избират ултразвук по една единствена причина: тази процедура е минимално инвазивна. Но тази серия може да продължи: безболезнена, не изисква анестезия и строги условия на рехабилитация. Поради тези причини процедурата е достъпна дори за хора с определени здравни проблеми, които са противопоказани в оперативните методи.

 • След процедурата повечето от лекуваните лица отбелязват само преходна еритема на светлината и оток.  [4]

Те преминават самостоятелно в определени срокове, не повече от седмици. Понякога може да повиши чувствителността на дермата, ако я докоснете с ръце.

Ако има други проблеми, като главоболие, загуба на чувствителност, гадене, силно зачервяване на цялата област на лицето, тогава трябва да се свържете със специалиста, който е извършил процедурата.

Подготовка

Вероятно всеки поне веднъж претърпя ултразвук и има представа как работи устройството и какво вижда специалистът на монитора. Когато извършвате ултразвуков фейслифт, козметикът вижда всички детайли на екрана, дали ултразвукът работи добре и какво прави.[5]

 • Много зависи от компетентността на козметолога, по-специално неговите познания по анатомия и майсторско владеене на ултразвуковия апарат са от решаващо значение.

По време на интервюто лекарят установява дали има някакви противопоказания. Особено да се подготви пациентът не трябва. Достатъчно е да сте здрави и да измиете лицето си с вода. В процеса на приготвяне се използва неутрален гел и дезинфектант. Гелът облекчава болката и осигурява безопасно прилягане към кожата.

Типът на кожата, между другото, няма значение за процедурата. Местоположението на стойностите, на които е невъзможно да се приложи ултразвукова материя. За да избегнете грешки, извършете предварителни действия: те рисуват решетка с белези по лицето, където са разположени съдовете и нервите. На тях не се допускат импулси.

Интересното е, че на някои места резултатът е незабавно видим. Например, в областта на очите. Опитните специалисти, обработили едното око, предлагат на пациента да види разликата и едва след това да продължи процедурата. В зависимост от ситуацията обработката на ултразвук продължава от 15 минути до 2 часа. След приключването му се прилага успокоително средство върху кожата.

Максималният ефект възниква след шест месеца. През цялото това време, колагенът е активно синтезиран, пуснат чрез ултразвук, кожата придобива добър тон и видимо стегнат. Благодарение на постепенния процес на подмладяване изглежда естествено, това, което харесва пациентите, и не е изненадващо познати и колеги.

Техника ултразвуков фейслифт

За процедурата използвайте устройството със специални настройки, които произвеждат ефекта в дълбочина, без да увреждат повърхността на кожата. Към днешна дата, използвайте няколко устройства с подобен принцип на действие. Рисковете от нараняване или инфекция на дермата във всички случаи са напълно изключени.

 • Действието се извършва по такъв начин, че ултразвуковите вълни проникват в дълбоките тъкани и причиняват свиването им. Резултатът е незабавно изтегляне на третираната зона.

Ултразвуковото лифтинг на лицето стимулира синтеза на еластични и колагенови влакна, които са рамката за лицевия контур. Важно е процесът да не спре след излагане на ултразвук и да продължи няколко месеца. Поради това ефектът на подмладяване постепенно се увеличава и изглежда съвсем естествено.

Техниката на провеждане се състои от няколко етапа. Първо, начертайте решетка на лицето и го разделете на зони. Това е необходимо за идентифициране на проблемни зони, които трябва да бъдат засегнати от ултразвуковата машина. След това върху повърхността се нанася анестетичен гел, така че дюзата да се плъзга по-добре и тъканите да са ясно видими. Дълбочината на проникване на гредата - 5 мм. 

 • Лекарят работи на компютъра, благодарение на което има способността да влияе супер-точно на местата на пациента, без да засяга здравите.

Успехът зависи от квалификацията на специалиста. Процедурата отнема по-малко от час и не причинява дискомфорт на пациентите. Те се чувстват топли, деликатни изтръпване, стягане на кожата. Ефектът на един курс продължава няколко години (до 8). Възрастта на потенциалните пациенти не надвишава 50 години. [6]

Smas повдигане

Разчитането на английската абревиатура SMAS е повърхностна мускулоапоневротична система. Тази трудна концепция за миряна може да бъде обяснена с прости думи.

 • Всички слоеве на дермата заедно с лицевите мускули на някои места са зашити и образуват една единствена система. Когато мускулната контракция дръпне кожата, променя изражението на лицето.

Такава структура има както плюс, така и минус. Плюс това осигурява пълно мимично разнообразие; минус - работата на мускулите разтяга кожата, и тъй като SMAS не е прикрепен към черепа, цялата система е изложена на тежестта. Неизбежен резултат е увисването и необходимостта от Smas лифтинг, който се счита за безболезнена алтернатива на пластичната хирургия. [7], [8]Ултразвукът прониква много по-дълбоко от другите методи (5mm срещу 1.5mm). Тази процедура подмладява, но не променя външния вид.

 • Smas лифтингът е ефективен при наличие на възрастови промени със средна интензивност, при хора със стандартно изграждане.

С повишена пълнота или тънкост, процедурата не носи желаните резултати. Колко дълго ще продължи да зависи от възрастта и генетичните особености. За да се удължи красотата, след вдигане, козметолозите предлагат да се направят  подмладяващи инжекциимезотерапиямасажи, като се използва качествена козметика в ежедневната грижа.

HIFU SMAS-LIFTING повдигане на лицето

Основното предимство на ултразвуковия фейслифт е, че подмладяващата процедура от областта на пластичната хирургия е прехвърлена в областта на терапевтичната козметология. И сега тя се използва дори от онези, които се страхуват от операция, нишки, инжекции и рискове, свързани с такива техники. Лифтингът на лицето HIFU SMAS-LIFTING е безопасна алтернатива за тази категория пациенти. 

 • Това е уникална технология, действаща не върху кожата, а върху мускулно-апоневротичния слой по-долу.

Специалист провежда апаратура по предварително маркирани линии. Устройството, оборудвано с два сензора, осигурява възможност за въздействие на ултразвук на две нива на меките тъкани. В същото време на всяка от тях има паралелно разположени пунктирани линии, образувани от точки на терморегулация. Получената мрежа и служи като ефективна повдигаща рамка за лицето.

HIFU SMAS лифт изпълнява всички задачи, визуално подмладяващи лицето: премахва увисването на брадичката и шията, подравнява контура, подобрява тонуса, намалява скоростта на избледняване. Използва се в други проблемни области: от вътрешната страна на бедрата, корема, над коленете и т.н. Високо интензивният фокусиран ултразвук се използва ефективно за корекция на тялото, стягане на кожата, отстраняване на резервите от мастна тъкан чрез аблация.[9]

Процедурите по лицето се провеждат веднъж, след това се радват на нарастващия ефект. Органът прилага курс на процедурите. Рехабилитацията почти не се изисква, а забележим резултат продължава една до година и половина.

Doublo ултразвуков фейслифт

Устройството Doublo, предназначено за ултразвуково повдигане на лицето, термично засяга колагеновите влакна, което води до тяхното намаляване. Това, от своя страна, допринася за образуването на някои линии на напрежение на всички кожни и мускулни пластове. Благодарение на това действие на ултразвука се наблюдават бързи видими промени в повдигането.[10]

Ултразвуковото повдигане на лицето Doublo е:

 • процедура без продължителна подготовка и стриктна рехабилитация;
 • тонизирано лице без брили и птоза;
 • плоска повърхност;
 • подобрено качество на кожата;
 • траен ефект за 5-8 години.

Според опитни експерти, техниката е особено ефективна за тези, които имат малко над кожата, и които все още не са показали пластмаса, а други хардуерни методи не дават желания резултат. Повторете препоръчаната процедура и тези, които са извършили първата операция преди 5 или повече години.

 • Ултразвуковите вълни се насочват точно по линиите на предишните маркировки. Специален индикатор определя колко дълбоко е SMAS.

Лицето изглежда “зашито” с лъч ултразвук, но пациентът не чувства болка или друг дискомфорт. Целият мускулно-кожен комплекс на лицето се повдига под влияние на ултразвуков лъч, така че кожата се изравнява и визуално се подмладява.

Технологията Doublo е известна с факта, че практически не е свързана с рискове или усложнения под формата на изгаряния и продължително оток. Ето защо, една седмица след операцията, можете да отидете на хора и да приемете себе си.

Ултразвукова фейслифт Алтера (Ulthera)

Ако много козметични манипулации просто изравнят кожата и леко увеличат нейната еластичност, тогава ултразвуковото лицево повдигане „копае дълбоко”. Най-модерните ултразвукови подемни устройства са оборудвани с компютърни програми, които могат точно да определят дебелината на всеки слой кожа и подкожни структурни елементи. Лекарят избира оптималния режим, за да получи максимален резултат. Подготовката е проста и се извършва непосредствено преди процедурата. 

 • Устройството за ултразвуков фейслифт Altera е създадено в САЩ и веднага е признато от експертите като пробив в областта на хардуерната технология.

Те отбелязват, че днес системата няма аналози. Действието се основава на факта, че ултразвуковите вълни са фокусирани върху дълбокия слой, в резултат на което се нагрява. Мускулите са осеяни и затягат цялата рамка на лицето.

Устройството затяга абсолютно всички проблемни области на лицето и шията, без риск от увреждане на кожата и нежелани ефекти. Работи дори с периоралната зона, която е най-трудна за вдигане. В същото време стимулира производството на колагенови клетки. 

Предимството е, че технологията е съвместима с други процедури, а периодът на рехабилитация е много кратък и слаб. Подобрението е забележимо от първия път и само понякога е необходима втора корекция (след три месеца).

Противопоказания за процедурата

Не можете да мислите, че ултразвуковата фейслифт е полезна за всички. Има противопоказания за провеждане, свързани с състоянието на кожата или заболявания, като:

 • увреждане на целостта на повърхността;
 • дерматологични и сърдечни патологии;
 • онкология;
 • свръхчувствителност;
 • херпес;
 • диабет;
 • наличието на метални импланти в лицевите и шийните области;
 • носенето на пейсмейкър;
 • млада възраст;
 • бременността.

Вероятни противопоказания, поставени по време на интервю с лекар. Пациентът трябва да бъде откровен и да не забравя да го информира за всички предишни козметични процедури, на които е преминал.[11]

Последствия след процедурата

Положителните ефекти след процедурата се забелязват с течение на времето, тъй като регенерираните тъкани се регенерират. Обикновено този период е от 20 дни до 1,5 месеца, а кумулативният ефект се увеличава до шест месеца. Подобренията, които пациентите зачеват, продължили до една година, включват по-малко увисване на кожата (79%), намаляване на бръчките (58%) и по-гладка текстура на кожата (47%).[12]

Леко зачервяване след ултразвуковия фейслифт преминава от само себе си, в следващите часове. Оток - няколко дни по-късно. 

Усложнения след процедурата

По време на ултразвуковото повдигане на лицето има реални рискове от засягане на нервните окончания, които се простират до централната нервна система. Усложненията след процедурата се проявяват под формата на обширни хематоми, промени в контура и познати черти на лицето.[13]

 • Тревожността трябва да предизвика такива явления като гадене, неразположение, загуба на чувствителност на кожата в зоната на лечение, персистираща хиперемия, образуване на белег.

При наличието на такива проблеми е необходимо да се направи посещение в клиниката, където е извършена ултразвукова манипулация, и да се разкрие проблема на специалистите.

Вие също не може да бъде толериран, ако по време на процедурата има нарастваща болка. Това може да бъде опасно поради вътрешно изгаряне, което причинява болка.[14]

Усложнението е липсата на ясно изразен резултат и предполага статистиката, че това се случва в 10% от случаите.

Грижете след процедурата

Не се изисква специална грижа и рехабилитация след процедурата. Достатъчно е да се спазят някои ограничения по отношение на температурата. Така, след ултразвуков фейслифт за 3-5 дни не можете да използвате топла вода за измиване, да отидете в сауната, да загреете кожата. Под забраната пилинг, преумора, слънчеви бани.

Отзиви

Повечето жени говорят положително за процедурата, като оправдават надеждите си. Според лекари, понякога ефектът е забележим веднага, а в някои случаи - след няколко седмици или дори месеци. Това е нормално и е свързано с индивидуалните характеристики на пациента.

Днес салони и клиники предлагат различни начини за подмладяване, без преувеличение за всички вкусове и портфейли. Ултразвуковият фейслифт е подходящ за тези, които не са морално готови да се справят с пластичните хирурзи, но са достатъчно проспериращи, за да посещават подобни институции. Процедурата привлича и фактът, че не изисква продължителна подготовка или рехабилитация с редица условия. Резултатът се вижда веднага и продължава да се увеличава с времето.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.