^
A
A
A

Теория на стреса

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В отговор на сигнала за опасност (болка, външен вид на хищници и т.н.) тялото ни започва да възстановява дейността си, за да увеличи шансовете за бягство - или бързо да избяга, или да даде много силно отхвърляне на противника. В английската езикова литература тази реакция е обобщена като "борба или бягство" - "да се борим или да бягаме". Това не е само морално готовност, е развитието на различни вещества, спазъм или зачервяване на някои съдове, освобождаване на хормони в кръвта и имунологично активни вещества, промяна на дихателната честота и сърдечната честота, и т.н.  

Ако стреса е прекалено дълъг, силата на тялото е изчерпана. След това перестройката, която се е появила в организма, може да доведе до развитието на различни заболявания - от сърдечно-съдови до инфекциозни.

Много от процедурите, които се правят за подмладяване или разкрасяване на кожата, са стрес за нея. По същество това са процедури, които увреждат кожата и / или причиняват болка. При определени условия този стрес играе положителна роля, стимулирайки кожата до активно възстановяване. Но понякога, особено ако тялото е отслабено, стресът може да се окаже същата слама, която счупи гърба на камилата. В резултат на това, вместо подмладяване на кожата, получаваме белези, възпаления, нарушения на пигментацията и дори ускоряване на стареенето.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.