^
A
A
A

Структура на косата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Косата е керамичен копринен придатък на кожа с дебелина от 0.005-0.6 mm и дължина от няколко милиметра до един и половина метра. Дължината и дебелината на косата зависят от много фактори: раса и пол, възраст, местоположение и т.н.

Космените фоликули се намират навсякъде по повърхността на човешкото тяло, с изключение на някои анатомични области. Така че, няма косми по дланите и стъпалата, както и странично палмарна повърхност на пръстите на червената граница на устни, главичката на пениса, на клитора, устните срамните устни и вътрешната повърхност на големите срамни устни.

Разпределете различните видове косми в зависимост от местоположението им, дължината, дебелината им, степента на пигментация, както и наличието или отсъствието на мозъчното вещество. Що се отнася до разделянето на косата на типове или видове, все още няма една класификация. В руската дерматологична и морфологична школа е обичайно да се разграничават три вида: дълги, зърна и оръдия.

Дълга - това е гъста, дълга, пигментирана коса, покриваща скалпа, пубисната област, аксиларните кухини след пубертета. При мъжете дългите косми растат в областта на брадата, мустаците и други части на кожата.

Брашната коса също е дебела и пигментирана, но за разлика от дългата, тя е много по-къса. Космите от този тип образуват вежди, мигли, които се намират във външния слухов канал и на прага на носната кухина. Както в дългите, така и в космите, има мозъчно вещество.

Pushkovye - това е най-многобройната, тънка, къса, безцветна коса, покриваща почти всички области на кожата. Западноевропейските и американските дерматологични училища се придържат към малко по-различно разделение на косата: два основни типа се отличават - пистолет и терминал. Vellus коса - мека, без гръбначен мозък, по-рядко пигментирани и рядко достига дължина по-голяма от 2 см Терминал коса е описан като груб, дълъг, често пигментирани и с продълговатия мозък .. Посочва се, че има голям брой междинни типове. Известно е, че косми от различни видове могат да растат от същия космен фоликул през целия живот под въздействието на много екзогенни и ендогенни фактори. Ако предпубертетна косми се ограничава само от скалпа, веждите и миглите, след това след края на пубертета, тяхната локализация се разширява благодарение на активността на половите хормони. Под влиянието на андрогени в периода на пубертета, както и с различни ендокринни заболявания, кучешката коса може да се трансформира в дълга коса. Особено изразена чувствителност към андрогени характеризиращ vellus косата в областта на горната устна, брадичката, нипели мехурчета и млечните жлези, които са разположени на средната линия на корема под пъпа.

В допълнение към хормоналните ефекти, развитието на терминалната коса е повлияно от конституционни и расови фактори, които са генетично определени.

Цветът на косата зависи от активността на меланоцитите и се причинява от два пигмента: жълто-червен фемомеланин и черно-кафяв емеланин. Техният биосинтез се проявява под влиянието на генетичното предразположение и на ендокринната система. Вариантите на цвета на косата зависят от комбинацията на двата пигмента. По този начин, черната коса съдържа повече емеланин, а в светлата коса съдържа фемомеланин. Червената коса при пациенти с бяла кожа съдържа само фемомеланин. Цветът на светлокафявата коса се определя от отделен ген с различна експресивност.

Структурата на косата също е генетично определена и до голяма степен зависи от състезанието. Най-забележимите разлики между расите се отбелязват на скалпа. По този начин, монголоидната раса се характеризира с груба, права коса; за Negroid - груба, значително пресована (спирална и "вълнена"), за Caucasoid - мека, леко къдрава вълнообразна коса. Тези видове косми имат различна форма на среза.

Косата се състои от стъбло, изпъкващо над нивото на кожата и корен, разположен в космения фоликул. Всяка фоликул е епителен цилиндрична формация (един вид "инвагинация"), наподобяващ отглеждане и се потапя дълбоко в дермата и хиподермата. Косменият фоликул е плетен с торба за съединителна тъкан, състояща се от вътрешния и външния слой. Във вътрешния слой влакната са разположени кръгообразно, а във външния слой - надлъжно. В близост до повърхността на кожата, косменият фоликул образува разширение, наречено фуния. Канални мастните жлези потоци фуния фоликул (във всички области на кожата) и апокринните пот жлеза (в мишниците, зърното мехурчета жлези в гърдата, анални, perigenitalno и др.). В края на разширението има фоликул - луковицата на косъма, което расте съединителната папила с голям брой на кръвоносните съдове, превозващи мощност на космената луковица. Епителните клетки на крушката са камбиални елементи, които осигуряват растежа на космите. Те са активно разделяне и пренасочване, диференциране и форма (в зависимост от положението в резервоара) клетки от различни видове, които са подложени на кератинизацията и участва в образуването на различни части на косата, както и вътрешната си корен обвивка. В крушката има меланоцити, които определят пигментацията на косата, както и нервните окончания.

Мозъчната субстанция на косъма се формира от клетките на централната част на крушката. Състои се от слабо пигментирани, вакуолирани клетки, разположени като монетни стълбове и съдържащи в цитоплазмата оксифилни гранули на трикогиалин, предшественик на възбуденото вещество. Клетките на мозъчното вещество напълно кератинизират само на нивото на мастните жлези.

Коричната субстанция на косъма се формира от средната част на космената колба. Той се намира около мозъчната субстанция и се състои от сплескани вретеновидни клетки, които бързо се свиват, пълни с твърд кератин.

Кутикула на косата се формира от външния ръб на средната част на крушката; обгражда кортикалната субстанция и се състои от клетки, които се превръщат в твърди кератинови съдържащи рогови везни. Те са покрити с керемиди, припокриващи се с изпъкнали краища нагоре. Това е гъстата затваряне на рогови везни, която осигурява естествен блясък на повърхността на косата и предотвратява нейното прекомерно овлажняване или загуба на влага. Плътното затваряне на люспите се осигурява от двойните липидни междинни слоеве между тях, между които са хидрофилни вещества, по-специално керамиди.

Вътрешната епителна вагина се формира от периферната част на крушката и обгръща корена на косата до нивото на каналите на мастните жлези, където изчезва. Състои се от три слоя, които са ясно разпознаваеми само в близост до крушката и се сливат по-високо в един рогов слой (отвътре, навън):

  • кутикула на вътрешната епителна вагина - подобна на кожуха на косата, нейните везни съдържат мек кератин. Те се насочват надолу към изпъкналите си краища и се тъпчат с люспи от космената козина;
  • Вътрешната (гранули), слой Хъксли - се образува близо до луковични клетки, съдържащи trihogialina гранули, които се движат нагоре, са изпълнени с мека кератин и унищожени;
  • външният (бледо) слой Henle е оформен от една редица леки кубични клетки, напълнени с мек кератин и разпадащи се.

Външната епителна вагина е продължение на епидермиса във фоликула. Тя губи роговия слой на нивото на мастните жлези и, изтънява до 1-2 слоя, предпазва с крушката.

Мускулът, който повдига косата, се състои от гладкомускулни клетки; тя в единия край е изтъкана в торбичка за коса, а другата - в папиларния слой на дермата. Мускулът се инервира от влакната на автономната нервна система.

Изстискваната коса е от голямо значение при формирането на тактилна чувствителност, действаща като вид "чувствителни окончания", които дразнят свиването на мускула, който повдига косата. Когато се нарязва, косообразно разположената коса се приближава към вертикалното положение, а кожата в областта на мускулната приставка се изтегля. В резултат на това се появява подчертан фоликуларен модел. Това явление е основата на пиломоторния рефлекс, който характеризира състоянието на автономна инервация. Косата, разположена на други сайтове, също изпълнява редица специфични функции. Така например, при стимулиране на косата на прага на носната кухина, настъпва акта на кихане и когато миглите са изложени, клепачът се затваря.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.