^
A
A
A

Фази на растежа на косата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Човешката коса преминава през три фази на развитие, променяйки се плавно от един на друг: анаген (фаза на растеж), катаген (фаза на регресивни промени) и телог (фаза на почивка). Продължителността на всяка фаза зависи от цял комплекс от свойства: локализация, дължина на косата, пол, възраст, раса и детерминистични генетични характеристики. Anagen продължава от 2 до 5 години, средната продължителност на тази фаза е 1000 дни, но дори не се основава на фини научни наблюдения. Катаген - процес, който отнема относително малко време - за косата на скалпа, отнема 2-3 седмици. Телогенната продължителност е около 100 дни.

Анагенната фаза се характеризира с удължаване на фоликула, активиране на папила, камбиални елементи и меланоцити на луковицата, както и растеж на вътрешната вагина и корена на косата. Пролиферацията и диференциацията на камбиалните клетки на крушката е невъзможна без стимулиращо влияние от папилата на косата. Различни изследователи са направили експерименти за трансплантиране на папилата при бозайници. Оказа се, че трансплантацията на папилата предизвиква растеж на космите дори в нетипични места (върховете на пръстите, лигавицата и т.н.).

Catagen фаза се характеризира с прекратяването на камбиален разделяне луковични клетки, изчезването на процесите в меланоцити, удебеляване на крайната част на косата, за да образуват "косата крушка", унищожаване и скъсяване на вътрешната обвивка на фоликула. За катагенната фаза са характерни процесите на апоптоза, биологичен механизъм, който характеризира клетъчната смърт при нормални условия и липсата на възпалителен процес.

Телоген фаза характеризиращ се с това, че колбата се образува в катаген фоликул се задържа в съкратена, и пролиферацията и диференциацията на епителни клетки престава. Загубата на коса се случва само в началото на анагенната. Това явление се характеризира като активен биологичен процес, който може да задейства анагенна фаза. Като цяло, определени промени в антигенна експресия върху епителните клетки на промени в космения фоликул, срещащи се в паралел с матрицата на папила на коса, могат да показват взаимодействието на различни кожни и епидермални фактори по време на фазата на растеж на косата.

Характеристики на структурата на кожата на скалпа.

Кожата на скалпа има редица признаци, поради които много дерматози в тази локализация се появяват по особен начин. Специфичните особености на структурата на тази зона трябва да бъдат взети под внимание при диагностицирането на редица заболявания, при назначаването на различни форми и средства за външна терапия, както и чрез редица козметични процедури.

По принцип, скалпа има нормална структура и се състои от три слоя: епидермис, дермит и подкожна мазнина.

Една от функциите на епитела в областта на кожата на главата е на голям брой израстъци - космените фоликули и свързаните с тях мастните жлези. При възрастни главата брои до 100 000 фоликула от около 2 милиона на повърхността на тялото. Големият брой на мастните жлези води до факта, че кожата на главата е една от областите, които са засегнати от себорея. Предвид големия размер на косата, не трябва да се прилага тук, такива дозирани форми като прах, тесто и тестени изделия, като в състава индиферентни прахове. Поради големия брой на космените фоликули и мастните жлези не показва използването на мехлеми, съдържащи вазелин, нафталин и катран, което може да доведе до запушване на устата на космените фоликули, фоликуларен Хиперкератозата и по този начин да провокират фоликулит на развитие. Най-предпочитаната форма на шампоан се счита, разтвори (вода и алкохол), базирани на хидрофилен крем, гел, аерозол.

Що се отнася до кожни придатъци на това трябва да се подчертае, че растежа на косата се подлага на широк спектър от ендокринни ефекти, дължащи се на присъствието на рецептори на клетъчните елементи на хормони, като тестостерон (вж. Раздел "андрогенна алопеция").

Мастните жлези на кожата на главата се изолира тайна, която обикновено се състои от триглицериди (60%), естери на мастни киселини и мастни алкохоли с дължина на въглеродната верига (20-25%) и сквален (15%), вещество, характерен само за човек. Себум секретира от мастните жлези смесва с липидите се изолират от epidermotsitov - холестерол и неговите естери и глицериди. По принцип съставът на себум и себум количество (400-900 / cm 2 ) в скалпа и челото идентични. Разликата е в степента на секреция. Скоростта на секреция на скалпа значително по-долу, които обясняват пълнота на мастната "резервоар" 80% от корена на косъма.

Подкожната мастна тъкан на скалпа е слабо развита. Непосредствено под него са мускулите на черепния кош, характеризиращи се със специална структура. Почти цялата е покрита с тънък calvarium epicranius като богат сухожилие част за образуване на каската на сухожилие или nadcherepiogo фасция, и мускул, е разделена на три индивидуални мускул на корема (челен, страничен и тилната). Той е слабо свързан с надкостницата на черепните кости, supracranial апоневрозно тясно слива с кожата на главата, така че да може да се мести заедно с него под влияние на намаляването на челната и тилната корема. Ако фасцията е приложен supracranial тилната коремните мускули, намаляване на челен корема повдига вежди нагоре, което го прави дъга, и образува напречно на гънки на челото му. Тази връзка на мускулите на черепни сводове и мускулите на изражението на лицето обяснява защо класически масаж масаж на скалпа е прието да се започне с по челото и веждите.

Перфузия скалпа възниква от задната (тилната, задна аурикуларна артерия) и крайни разклонения (повърхностен временната артерия, париетални, предна и максиларните артерии) на външната каротидна артерия. Между тези артерии са анастомози посочения номер кораби доставят кръв на вътрешната и средното ухо, на твърдата мозъчна обвивка, органът на зрението и други структури, намиращи се в непосредствена близост до скалпа. Вентурният изтичане се осъществява от системата от външни и вътрешни жлебови вени, които също осигуряват изтичане от близките жизнени органи и структури.

Артериите, директно захранващи кожата на скалпа, се отклоняват от плеузата, намиращ се в подкожната мастна тъкан, успоредна на повърхността на кожата. Те имат криволичещ курс и дават клони за космените фоликули, потта и мастните жлези. Окото слой присъстват множество артериовенозни анастомози, капилярите са малки, те са за предпочитане свързани с фоликули и жлези коса. Повърхностно капилярната мрежа, като съществен в диетата на епидермиса и термо-регулация, разположени под епидермиса, капилярните сплит обграждат космените фоликули, пот и мастните жлези.

Лимфен дренаж се извършва чрез лимфните съдове в тилната, мастоида, паротидната и процедури за лице, подмандибуларна, СУБМЕНТАЛНАТА лимфни възли. Поради това при възпалителни и неопластични процеси на скалпа е възможно да се открият уголемени лимфни възли в изброените области. Нарушение lnmfootgoka lymphostasis и развитие в областта на скалпа поради компресия или оклузия на лимфните съдове може злокачествени тумори (например слъзната жлеза, орган на зрението, оптичен хиазма, и др.). Състояние lymphostasis води до нарушаване на микроциркулацията в дермата, и последващото разрушаване на еластични влакна, които от своя страна, води до фокуса на развитие на асептична възпаление и образуване на вторичен фиброза, която е клинично проявява под формата на dermatoskleroza. Резултатът от този процес може да бъде образуването на склеродермични фокуси върху кожата на скалпа и лицето.

При инервацията на кожата на скалпа участват както сетивните, така и моторните влакна. Scalp различни черепната нерви инервират (първия клон на тригеминалния нерв, лицевия нерв), както и на гръбначния корени на първата, втората и третата гръдни прешлени, която се образува от големи и малки тилната нерви. В допълнение, вагусният нерв участва в инервацията. Тези характеристики трябва винаги да бъдат взети под внимание при извършване на различните процедури, на това място, тъй като всяка манипулация може да доведе до ефекти върху автономната и сетивни центрове на мозъка, участващи в предоставянето на трофични функционира като скалпа и кожата.

Също така трябва да се подчертае, че кожата на главата е област, която е изложена на излагане на слънце, особено при косопад. Последствията от огромно въздействие върху кожата на главата на ултравиолетовите лъчи А и В е проста дерматит и различни фотореакция. Периодично незначително влияние върху тази зона предизвиква не само photoreactions развитие, но лупус еритематозус, предракови състояния и нарушения (хронична актинична дерматит, актинична кератоза, и т.н.), базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен рак на кожата, меланом преференциално локализиран върху кожата на челото, париетални и времева площи.

В заключение, трябва да се припомни, че в района на скалпа е постоянното прилагане на различни козметични продукти (боя решение за постоянна вълна, шампоани за коса, сапуни, бои, пяна, гелове, оформяне на косата и др.). Последица от това може да бъде развитието на алергичен дерматит, причинен от ефектите на факултативните (химични) стимули, които са част от изброените препарати. С комбинираното действие на алергена и ултравиолетовите лъчи е възможна и фотодерматит. В редица случаи, ако не се спазват правилата за използване на различни бои или компоненти за химически перм (концентрирани киселини, основи, амоняк и др.). Енергично триене дразнещи течности (червен пипер тинктура, и т.н.) могат да се появят облигатни фактори за въздействие върху скалпа, и наличието на проста дерматит. В допълнение, когато използвате комедогенните препарати за грижа за косата, са изложени на риск от акне на границата на растежа на косата (така наречената «помада акне") се дължи на блокиране на устието на космените фоликули и последващото развитие на фоликуларната хиперкератоза.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.