^

Мази от келоидни белези

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Това са мехлемите, които са лекарствената форма, благодарение на която можете бързо и ефективно да се отървете от кожни дефекти, включително келоидни белези.

В съвременната медицина можете да намерите много различни средства, които помагат на хората да се отърват от грозни белези или белези. Разбира се, никакво лекарство не може да гарантира, че те ще преминат напълно, но е по-малко видимо. Днес има много мехлеми, които помагат на белега бързо да се реши. За да бъде мазът ефективен, активният компонент на алантоина трябва да присъства в неговия състав. Помага да се запази влагата по-дълго в увредената кожа.

Днес лекарите предлагат много популярни методи, които помагат на белега да се разтвори по-бързо (лазерна процедура, дълбок пилинг на кожата), но всички се държат в специални помещения и са доста скъпи. Мехлемите са по-популярна техника, защото могат да се използват дори и у дома. Сред най-популярните абсорбируеми мехлеми могат да бъдат наименовани: Контрактобек, Клирвин, Дерматика, Келофибраза, Zeraderm Ultra.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Показания Мазила от келоидни белези

Преди да изберете подходяща подготовка, трябва да обърнете внимание на какви белези и белези има. В крайна сметка това ще определи ефективността на това или онази корекция:

 1. Норматрофните - се считат за стандартния отговор на човешкото тяло към произтичащата от него вреда. Тези белези се намират със здрава кожа на едно ниво и с течение на времето стават почти невидими.
 2. Хипертрофични - разположени на ръбовете на раната и леко изпъкнали над здравата кожа. Може да се появи в случай, че раната има инфекция.
 3. Келоидът - има форма на тумори, които се разпростират върху съединителната тъкан. Запечатани на допир и винаги много силно изпъкват върху кожата.
 4. Атрофична - тънка тъкан, която започва да попада в раната. Влиза в тънки гънки.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Формуляр за освобождаване

За днес в дрогерии е възможно да се намери огромно количество от най-различни мазила от келоидни цикатриси. Коя от тях ще бъде най-ефективна в конкретния случай, може да бъде определена само от специалист. Но най-популярните наркотици са следните лекарства:

 1. Маз Контрактюбекс.
 2. Хепарин маз.
 3. Dermatiks.
 4. Маз Ясен.
 5. Мехлем на Вишневски.
 6. Метилурацил маз.
 7. Цинков маз.
 8. Тетрациклинов маз.
 9. Солцесерилов маз.
 10. Китайски мехлем.
 11. Мазето спасител.
 12. Хидрокортизон мехлем.
 13. Салициличен мехлем.
 14. Actovegin маз.

Маз Контрактюбекс

Популярно лекарство, което се използва за лечение на белези и белези, особено келоиден тип с протеолитично действие, което не се основава на лук екстракт (в течна форма), алантоин, натриев хепарин.

Използва се мехлем с изчисление на 0,5 см от средствата за 25 см2 кожа. Нанасяйте препоръчваните два до три пъти в рамките на 24 часа, като триете мехлема в келоидния белег с леки масажни движения. Свежите белези се лекуват за около четири седмици.

Ако келоидният белег е стар и вече има гъста повърхност, най-добре е да приложите мехлема под превръзката. В този случай терапията може да продължи до шест месеца. Не се прилага за гранулацията. Пациентите с непоносимост към компонентите на мехлема да го използват са забранени. Рядко пациентите се оплакват от алергични реакции, които се появяват след употреба на лекарството.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Хепарин маз

Лекарствен продукт с антитромботичен ефект. Лекарството съдържа следните активни съставки: бензил никотинат, хепарин натрий, бензокаин. Натриевият хепарин, постепенно освободен в тялото, започва бавно да действа върху възпалителния процес. Разтваря стари кръвни съсиреци и не допуска появяването на нови.

Препоръчва се мехлемът да се нанася в малки количества (2 см) само върху повърхността на раната или белега (ако увредената кожа не надвишава 5 см). Обърнете внимателно. Използвайте два до три пъти за 24 часа, докато пациентът забележи положителен ефект.

Пациентите с улцерозни и некротични процеси в тъканите, травми на кожата, непоносимост към съставките на лекарството за употреба са забранени. В редки случаи пациентите отбелязват, че използването на мехлем води до хиперемия на кожата, както и до алергии.

Dermatiks

Силиконов гел от прозрачен цвят, който след нанасяне бързо изсъхва върху кожата. Лекарството съдържа такива активни компоненти: различни съединения със силициева основа, смес от полимерни органо-силициеви съединения, силициев диоксид. Поради факта, че Dermatix равномерно овлажнява кожата, белезите и белезите по нея постепенно намаляват.

С помощта на това лекарство можете да се отървете от дори келоидни белези, изпъкнали над повърхността на кожата, за да облекчите сърбежа или изгарянето. Намалете пигментацията на кожата. Не прилагайте върху отворени и незалепени рани.

Ако съществува необходимост от прилагане на Dermatix върху кожата на клепачите, трябва да го направите много внимателно, така че гелът да не попадне в очите. Използвайте тънък слой от препарата за приложение. Нанесете два пъти на 24 часа. Преди употреба кожата трябва да се почиства със сапун и да се избърсва. Препоръчва се продължаване на лечението до два месеца, но при необходимост продължителността може да бъде коригирана от лекуващия лекар.

Пациентите с нелекувани рани, непоносимост към компонентите на лекарството, за да го използват, са забранени. Не прилагайте заедно с други дерматологични средства. Понякога може да причини алергии (сърбеж, зачервяване, раздразнение).

trusted-source[14], [15], [16]

Мехлем Clearwater

Популярно аюрведа лекарство на естествена основа. В лекарството съществуват такива активни компоненти: желязо и ваксия, тюлси и маниста, пчелен восък, алое вера, сусамово масло, ясад бхама и танкан бхама. Благодарение на този състав, мехлемът помага да се отървете от белези и белези по кожата, подобрява процеса на обновяване на клетките и системата на дишането им. Може да се използва за лечение на стрии, които се появяват след бременността.

Кандидатствайте два пъти дневно. За подобряване на ефекта е най-добре да се използва преди лягане. Внимателно разтрийте мехлема върху кожата, докато не се абсорбира напълно. Продължителността на лечението зависи от възрастта на пациента, както и от състоянието на келоидния белег. Но първите ефективни резултати, като правило, се появяват вече на четвъртата седмица след началото на употребата.

Той няма странични ефекти, тъй като е напълно естествено средство за защита. Пациентите с непоносимост към компонентите на лекарството, за да го използват, са забранени.

Мехлем на Вишневски

Може би най-популярният антисептик, който може да се намери в гърдите на домашната медицина на всеки човек. Лекарството съдържа следните активни съставки: ксероби, катран и рициново масло.

Най-често този мехлем се използва за измръзване, налагат върху засегнатата кожа. Това избягва появата на келоиден белег. Мехлем Вишневски, въпреки неприятния му мирис, справяне с възпаление и е абсолютно необходим за операцията. Това може да се обясни с пълната му безвредност.

За лечение на келоидни белези дозировката на Вишневски мехлем се препоръчва от лекуващия лекар, тъй като зависи не само от тежестта на увреждането, но и от възрастта на пациента. Пациентите с непоносимост към компонентите на лекарството, за да го използват, са забранени. Поради естествения си състав той не предизвиква неприятни усещания или симптоми.

Метилурацил маз

Лекарство, което се използва за лечение на зле лечебни рани, фотодерматии, както и за намаляване на белези и белези. Лекарството съдържа активната съставка метилурацил. Освен това съставът включва вазелин и ланолин. Благодарение на това продуктът спомага за подобряване на процеса на регенерация на кожата и се характеризира с антикатаболитни и анаболни ефекти.

Нанесете маз се препоръчва само в засегнатите области на кожата или върху келоидните белези в малко количество (1-2 см). Използвайте веднъж на всеки 24 часа (ако е необходимо, повече, но трябва да се консултирате с лекар) в продължение на 15-30 дни.

Пациентите с прекомерно гранулиране, непоносимост към компонентите на лекарството, за да използват този мехлем, са забранени. Употребата на продукта може да причини главоболие, алергия, изгаряне на мястото на приложение, замаяност.

Цинк маз

Популярно лекарство, което се характеризира с антивирусно, противовъзпалително и рана-лечебно действие. Лекарството съдържа активен компонент на цинков оксид. Наркотикът включва и петролно желе. Благодарение на този състав, агентът омекотява и защитава кожата, дезинфекцира рани, намалява келоидните белези.

Препоръчва се мехлемът да се прилага само на местата на белези или рани два или три пъти за 24 часа. Използвайте малко количество (1-2 см) от лекарството. Честотата на приложение може да бъде променена от лекуващия лекар. Специалист също постоянно инсталира.

Пациенти с непоносимост към лекарствени съставки, възпалителни или гнойни заболявания използват цинк маз. В някои случаи употребата му може да причини зачервяване на кожата, алергии, сърбеж.

Тетрациклинов маз

Лечебен антибактериален мехлем, който се използва външно. Той е активен срещу много патогени (Staphylococcus SPP., Streptococcus SPP., Haemophilus грип, Bacillus anthracis, Listeria SPP., Neisseria гонорея, Ешерихия коли, Bordetella коклюш, Klebsiella SPP., Shigella SPP., Salmonella SPP., Chlamydia SPP. , Rickettsia SPP., Treponema SPP., Mycoplasma SPP.). Когато е ранен, той възпрепятства растежа и размножаването на бактериите. Лекарството съдържа активната съставка тетрациклин.

Нанесете не само върху повредената повърхност, но и да вземете малко от съседната здрава кожа. Това ще помогне да се предотврати увеличаване на площта на лезията. Може да се използва под превръзката. Продължителността на лечението и дозировката на лекарството се предписват от лекуващия лекар.

Пациентите с непоносимост към тетрациклин, микозата на кожата лезии употреба на наркотици е забранено. Не се препоръчва употребата му за лечение на деца на възраст под 11 години. Понякога пациентите се оплакват, че мехлемът причинява фоточувствителност, алергии, зачервяване на кожата, сърбеж на мястото на приложение.

Солцесерилов маз

Лекарство за подобряване на регенерацията и трофизма на тъканите, базирано на депротеинизиран делазат, който се извлича от телешка кръв. Поради това препаратът е в състояние да подобри транспортирането на глюкозата и кислорода до клетките на тялото, да активира регенерацията на тъканите, да намали клеоидните белези.

Преди да приложите мазта, препоръчително е кожата да се очисти добре и да се изсуши с кърпа. Нанесете малко количество (1-2 см от лекарството) веднъж или два пъти на всеки 24 часа. Можете да използвате превръзки, ако е необходимо. Продължителността на лечението се определя от специалист.

Не се препоръчват пациенти с непоносимост към компонентите на лекарството, както и предразположение към алергични реакции за прилагане на продукта. За лечението на бременни жени е необходимо постоянен мониторинг на лекаря. Може да предизвика маргинален дерматит, алергии, изгаряне.

Китайски мехлем

Лекарство, предназначено за лечение на келоидни и хипертрофични белези. Лекарството съдържа следните активни съставки: екстракт от геко, екстракт от медицински пили, колаген, хиалуронова киселина.

Нанесете малко количество от лекарството (1-2 см) върху засегнатата област (белег) и оставете върху кожата в продължение на три до четири минути. След това мехлемът се измива от кожата. Препоръчва се слепването на белега да се извършва два или три пъти за 24 часа.

Пациентите с непоносимост към компонентите на лекарството, за да го използват, не се препоръчват. В някои случаи може да предизвика алергични реакции.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Мазето спасител

Високо ефективно лекарство, което се използва за лечение на различни увреждания на кожата, както и за подобряване на външния вид на кожата благодарение на намаляването на белезите. Лекарството съдържа само естествени активни съставки: витамин Е, прополис, масло от морски зърнастец, пчелен восък, млечни мазнини, етерични масла от лавандула, чаено дърво и розмарин, терпентиново масло.

Благодарение на състава си, продуктът помага бързо да възстанови защитната структура на увредените тъкани. Лекарството ефективно лекува рани, предотвратява появата на келоидни белези.

Дозирането на мехлема е строго индивидуално. За да се намалят келоидните белези, един лекар може да препоръча курс на лечение на пациента и продължителността му. Пациентите с непоносимост към компонентите на употребата на наркотици са забранени. В някои случаи може да причини алергии.

Хидрокортизон мехлем

Агент на основата на хидрокортизон, който се използва за лечение на небикробни и възпалителни кожни заболявания. Може да се използва и за лечение на белези.

Използвайте само на мястото на келоидните белези или рани. Нанесете в малки количества (приблизително 1-2 см мехлем) два до три пъти за 24 часа. Пациентите с нетолерантност към лекарствени съставки, инфекциозни кожни заболявания, микози, пиодерма, улцерозни лезии, които употребяват лекарството, са забранени. Може да предизвика алергия.

Салициличен мехлем

Средства, които се използват за възпаление на кожата, за лечение на рани, белези, белези. Лекарството съдържа активни съставки кератолично вещество и салицилова киселина.

Нанесете върху келоида белег с 1-2 см мехлем, близо до салфетка (стерилна) или превръзка. Веднъж на всеки два-три дни, трябва да смените превръзката. Пациенти с непоносимост към салицилова киселина, бъбречна недостатъчност за употреба на лекарството не се препоръчва. Мехлемът е забранен за лечението на малки деца.

Употребата на продукта може да предизвика алергични реакции, сърбеж или изгаряне на мястото на приложение, зачервяване на кожата.

Actovegin маз

Средства, които подобряват процесите на регенерация и трофизъм на тъканите. В лекарството има активен ингредиент, депротеинизиран, който се извлича от телешка кръв. Благодарение на увеличаването на клетъчния метаболизъм, белезите преминават по-бързо и кожата придобива здрав вид.

Дозата и продължителността на терапията за лечение на белези се определят от лекуващия лекар и зависят от тежестта на състоянието на пациента. По принцип курсът продължава не по-малко от дванадесет дни.

Пациентите с непоносимост към компонентите на лекарството, за да го използват, не се препоръчват. Можете да използвате мехлем за лечение на бременни жени. Тя се прехвърля, като правило, добре, но в някои случаи може да предизвика алергия.

trusted-source[26], [27], [28]

Маз от келоидни белези след операцията

При повърхностни рани или износвания кожата се възстановява напълно в рамките на един месец. Но дълбоките и широки белези, които често остават след операцията, остават в тялото много по-дълго. Това може да се обясни с факта, че те съдържат много колаген.

За да се намали този белег по размер, е необходимо да се използват специални средства, сред които са мазилите на първо място. Най-популярните сред тях са: мехлем Kontraktubeks, Mederma, Златни мустаци, Dermatics, Spenko, Scarguard, Mepeform.

Маз за белези след варицела

След варицела, много пациенти, особено при възрастни пациенти, могат да имат келоидни белези. Най-често те са по-забележими по кожата на лицето. Можете да използвате различни лекарства, за да избегнете появата на белези.

Най-популярните начини за отстраняване на белези след варицела са следните мазила: Kontraktubeks, Bepanten, Malt. Последният мехлем, базиран на екстракта от корена на женшен, провитамини, екстракт от зелен чай, екстракт от невен, се счита за най-доброто за днес.

Начало мехлем от келоидни белези

Алтернативната медицина предлага и няколко ефективни средства за лечение на белези и белези. Най-популярните рецепти са следните:

 1. Вземете само няколко цъфтящи пъпки на бялата лилия, смажете растението, докато сокът се появи от него. Сварете нерафинирано масло, изсипете го в буркан и добавете същата маса от лилия със сок. Оставете на хладно и тъмно място за няколко седмици. Нанасяйте върху белези два пъти на 24 часа.
 2. Вземете един грам мумия и една епруветка от всеки крем за бебета. Тези съставки трябва да се смесват и да се прилагат върху белези веднъж на всеки 24 часа. Оставете върху кожата за половин час, след което измийте.
 3. Вземете смърчаща смола, пчелен восък, масло и мас. Всички се смесват и се прилагат към белезите два пъти за 24 часа. Особено подходящ за отстраняване на старите келоидни белези.

Обмислете фармакодинамиката и фармакокинетиката на мазила от белези на примера на популярното лекарство "Kontraktubeks".

Фармакодинамика

Този инструмент е комбиниран. Ефективността му се дължи на активните компоненти, които съставляват неговия състав. Тя се различава при противовъзпалителен, фибринологичен, антитромботичен, кератолитичен ефект. Поради своя състав инхибира пролиферацията на келоидни фибробласти и регенерира клетки без хиперплазия.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Фармакокинетика

Хепаринът, който е част от лекарството, прониква в най-дълбоките слоеве на дермата четири часа след прилагането му върху кожата. Това проникване на хепарин се дължи на комбинация с екстракт от лук и алантоин. При употреба не се наблюдава системна абсорбция.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37]

Противопоказания

 1. Непоносимост на компонентите на лекарството.
 2. Язва на кожата.
 3. Инфекциозни кожни заболявания.
 4. Детска възраст.
 5. Микози.

trusted-source[38], [39], [40], [41]

Странични ефекти Мазила от келоидни белези

 1. Алергия.
 2. Сърбеж или изгаряне на мястото на приложение.
 3. Хиперемия на кожата.
 4. Главоболие.
 5. Виене на свят.
 6. Edge дерматит.
 7. Фоточувствителност.

trusted-source[42], [43], [44], [45]

Условия за съхранение

Много е важно лекарството да се съхранява на място, което е недостъпно за малки деца при температура на въздуха не по-висока от +25 градуса.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51]

Срок на годност

Срокът на годност е от три до четири години. Не използвайте в края на този период.

trusted-source[52], [53], [54]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Мази от келоидни белези" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.