^
A
A
A

Киселинна кожна мантия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Повърхността на нормалната кожа има кисела реакция и нейното рН е 5,5 (неутралното рН е 7,0 и рН на кръвта е 7,4). Почти всички живи клетки (включително повечето от бактериалните клетки) са много чувствителни към промените в рН, а дори и малкото подкиселяване е фатално за тях. Само кожата, покрита със слой мъртви кератинизирани клетки, може да си позволи да бъде облечена в киселинна мантия (нарича се още мантията на Marcionini).

Киселинният кожух на кожата се образува от смес от себум и пот, в която се прибавят органични киселини - млечна, лимонена и др. Тези киселини се образуват в резултат на биохимичните процеси, протичащи в епидермиса. Киселинният кожух е първата връзка за защита срещу микроорганизми, тъй като повечето микроорганизми не харесват киселинната среда. И все пак има бактерии, които постоянно живеят на кожата, например Staphylococcus epidermidis, лактобацили. Те предпочитат да живеят в кисела среда и дори да произвеждат киселини, допринасяйки за образуването на киселинния мантия на кожата. Бактериите 5. Epidermidis не само не увреждат кожата, но дори отделят вещества, които имат антибиотичен ефект и инхибират жизнената активност на патогенните микроорганизми.

Честото измиване с алкален сапун може да унищожи киселинния кожух. Тогава "добри" киселинно-любими бактерии ще се окажат в необичайни условия и "лоши", чувствителни към киселини, ще получат предимство. За щастие киселинната мантия на здравата кожа се възстановява сравнително бързо.

Окислението на кожата се нарушава от някои кожни заболявания. Например при гъбични заболявания рН се повишава до 6 (слабо кисела реакция), при екзема - 1 до 6,5 (почти неутрална реакция), с акне - до 7 (неутрално).

Интересно е, че рН постепенно се увеличава, тъй като епидермиса "се задълбочава" на нивото на основния слой на епидермиса, където се намират зародишните клетки, става равно на рН на кръвта - 7,4. Активността на ензимите, работещи на различни нива на епидермиса, зависи значително от киселинността на тяхната среда. Така че ензимите, участващи в сглобяването на липидната бариера в роговия слой, ще работят по-лошо, когато рН се повиши в резултат на често измиване на сапун. Друго интересно наблюдение е, че ако рН се промени от 5.5 на една или друга страна, организацията на липидните слоеве страда: в тях се появяват дефекти, през които водата може да се изпари. Съответно, ако злоупотребявате с препарата (включително и най-традиционния - лумен сапун), измиване за и без причина, тогава бариерата функция на кожата ще бъде слаба, защото. Стратумът няма да има време да се възстанови.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.