^
A
A
A

Системи за защита на кожата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

С удоволствие рови в топлия пясък на плажа, скубане цветя в гората, ходене бос по земята и мързелуването на тревата, ние едва ли л и отразяват върху това, което води огромна и тежка работа в този момент имунната система на кожата. Но върху кожата са безброй микроорганизми, алергени, мръсотия, остър пясък и набор от най-различни химически съединения. Дори и козметичен крем стоящи на рафта в банята може да бъде смес от летливи и агресивни химикали, микроорганизми, увеличаване на вече голям товар върху системата за защита на кожата. Да, трябва да признаем, че обикновено нашата кожа показва невероятна стабилност. Независимо от това, кожата може да се появи пъпки и акне, въпреки ежедневно измиване и избърсване с лосион с алкохол, може да е в червено и възпалена от "хипоалергенни" сметана, сърбеж и отлепете без видима причина. В основата на тези неприятни явления са същите защитни реакции, които правят кожата като надеждна бариера за микроорганизми. Разбира се, всички ние сме заинтересовани от факта, че защитната система на кожата работи добре, тоест, ще предотврати проникване отвън, колкото е възможно, без да възпалителната реакция и други видими прояви на контрол на инфекциите. С други думи, добрата имунна система е тази, за която не можеш да мислиш.

Кожата се нарича най-големият имунен орган. И това не е изненадващо, защото е по-лесно да се предотврати нахлуването, отколкото да се биеш на нейната територия. В кожата има две системи за защита - специфични и неспецифични. От гледна точка на еволюцията неспецифичната система е най-старата. Тя незабавно реагира на всяко нашествие и незабавно започва борбата. Основните клетки на неспецифичната имунна система на кожата в епидермиса са кератиноцити и Langerhans клетки, в дермалния слой - макрофаги. Макрофагите не само унищожават врага, но и координират активността на всички клетки на имунната система. Макрофагите знаят как да разпознават бактериалните клетки, защото тяхната черупка е изградена от специални полизахариди, които не се срещат в животните. След като макрофагът е в контакт с полизахарида на бактериалната стена (или вещество, подобно на полизахарида на бактериалната стена), той незабавно активира и започне да се бори срещу граничния нарушител.

Специфичната имунна система е различна по това, че първо трябва да разпознае чуждия и след това да го запамети, за да намери впоследствие и да го унищожи. Тази способност да си спомняте нарушителите понякога води до проблеми. Факт е, че клетките на имунната система не помнят цялата молекула, а само малка част от нея (която играе ролята на лична карта). Макрофагите реагират на всеки непознат, а левкоцитите (клетки със специфичен имунитет) запомнят всяка молекула поотделно. В този смисъл макрофагите са като пазители на реда, което е достатъчно, за да има паспорт. А белите кръвни клетки напомнят на служителите, работещи в наказателното производство, които трябва да проверят документите за самоличност и да се уверят, че не са престъпници. Проблемът е, че в света на молекулите много вещества, които са различни по своята химическа природа, имат едни и същи "идентификационни карти". И когато имунната система отново и отново разгръща целия арсенал от въоръжена борба срещу въображаемите нарушители, се развива алергична реакция.

Най-сериозната опасност от проникване на натрапници в кожата възниква, когато кожата се повреди. Ето защо основният алармен сигнал за защитните кожни системи са фрагменти от клетъчни мембрани, които неизбежно се появяват, когато клетките на кожата се разрушат, независимо от причината за това. От фрагментите на клетъчните мембрани се синтезират вещества, структурно свързани със стероидни хормони - простагландини. Простагландините контролират локалния възпалителен отговор. Макрофагите са привлечени от мястото на нараняване, които абсорбират бактерии и други чужди вещества, а също така изхвърлят сигнализиращи молекули, които изискват помощ от други клетки. Простагландини и вещества, изхвърлени от макрофаги, причиняват разширяване на кръвоносните съдове на дермата - кожата става червена. От разширените кръвоносни съдове започва да напуска тъканната течност и белите кръвни клетки (левкоцити) - има оток и кондензация на кожата. Биологично активните вещества, произведени от всички тези клетки, действат върху нервните окончания на кожата, причинявайки болка и сърбеж.

Всяка война е разрушителна и войната, която води имунната система, не е изключение. Клетките, участващи в борбата срещу граничния нарушител, произвеждат много токсични молекули, които увреждат кожата. Някои учени сравняват левкоцитите с ядрени реактори, които са полезни и опасни. В левкоцитите се образува огромно количество агресивни и токсични молекули, които са необходими за унищожаването на микробната клетка. Тези молекули се образуват в резултат на по-малко контролирана верига реакция, която по всяко време може да излезе извън контрол. Токсичните вещества, произведени от левкоцитите, могат сами да ги унищожат и да повредят околните тъкани.

Ако отхвърлянето на имунната система на нарушителя е съизмеримо с мащаба на инвазията, скоро всичко ще се върне към нормалното. Кръвоносните съдове се свиват, а стените им стават по-малко пропускливи клетки пълзят и се извършват от притока на кръв, биологично активни вещества се дезактивират, а на мястото на работа унищожаване възстановяване старт.

Дисармонията и несъгласието в дейността на клетките на имунната система води до прекомерно увреждане на кожата, алергични реакции, хроничен дерматит. Ако отбранителната реакция е недостатъчна, възпалителната реакция се удължава и микроорганизмите могат да бъдат капсулирани в дълбоките слоеве на кожата, като периодично подновяват атаките.

Нормализирането на имунната система с помощта на козметичната имуномодулаторна дейност е едно от най-интересните и обещаващи насоки в козметологията.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.