^
A
A
A

Ядлив опаковъчен материал е изобретен от учени

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

06 May 2021, 09:00

Екип от учени от Индия и Русия измисли специален хранителен филм, който можете да ядете. Този филм може да се използва за опаковане на почти всеки продукт - от зеленчуци и плодове до месо и риба. Пакетът съдържа само естествени съставки, които не представляват опасност за здравето и не замърсяват околната среда. При влажни условия филмът се разлага почти напълно в рамките на 24 часа.

Изследователите публикуваха резултатите от работата в научното издание Journal of Food Engineering.

Служители на индийски образователни институции от Шри Падмавати и Шри Венкатесвара, както и представители на Уралския федерален университет и Института по органосинтез на Уралския клон на Руската академия на науките са разработили три варианта за опаковане на храни, който се основава на естествена полимер натриев алгинат - продукт от водорасли. Молекулярният състав на натриевия алгинат е способен да образува филм, а допълнителното "укрепване" на молекулите с помощта на антиоксидант - ферулова киселина - е довело до факта, че филмът е станал силен, еднороден и дори способен да увеличи срок на годност на продуктите.

„Благодарение на антиоксидантните свойства на добавения компонент беше възможно да се забавят окислителните реакции и да се удължи свежестта на пакетирания продукт. Освен това към филма могат да бъдат добавени допълнително антивирусни компоненти, което ще повлияе още по -положително на термина консервиране на храни ”, обясни един от авторите на работата, химикът Григорий Зирянов.

Кой е основният компонент на изобретението? Това е годен за консумация полимер с естествен произход. Обикновено се използва при производството на лекарства, хранителни продукти, козметика, тъй като натриевият алгинат е отличен естествен сгъстител и стабилизиращ агент. Спомагателният компонент на филма е ферулова киселина, вещество с антиоксидантни свойства, продукт на канелена киселина. Отличава се с широка фармакологична активност, осигуряваща противовъзпалителни, антитоксични, антивирусни, антимикробни и дори антитуморни ефекти.

Производството на нов естествен филм е доста достъпно, тъй като не изисква специални технологични съоръжения. Производството на естествени опаковки може да се установи в предприятия, специализирани в производството на хранителни продукти и полимери. Основното е, че такова предприятие спазва установените норми, приложими за хранително -вкусовата промишленост.

Въпросът за масовото производство на нов вид опаковки все още е на етап решение. Експертите все още не могат да посочат точната дата. Като се има предвид обаче, че потребителското търсене на устойчиви опции за залепващо фолио непрекъснато расте, това вероятно ще се случи скоро.

Първичен източник на информация: Journal of Food Engineering

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.