^
A
A
A

В Китай регистрира втората вълна на инфлуенца по птиците през този сезон

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

20 February 2017, 11:00

В Китай продължава мащабната епидемия от инфлуенца по птиците, която тази година уби почти сто души.

Такова огромно избухване на заболяването вече е станало по-рано - през 2013 г. През този сезон епидемията е настъпила за втори път и от началото на годината около 90 пациенти вече са починали.

Вирусът на птичи грип, който се разраства през 2017 г., е известен под етикета H7N9. Общо около 260-270 пациенти с тази инфекция бяха открити през сезона.

Бившата информационна агенция на Би Би Си отбелязва, че китайските власти вече са предприели мерки за затваряне на търговските пазари на птиците в южните и централните райони на Китай. Едновременно с това правителството засили контрола върху транспорта и оползотворяването на домашните птици. Факт е, че значителен брой пациенти са заразени с вируса на птичи грип в резултат на директен контакт с домашни птици. Най-често такива контакти се наблюдават на пазарите за търговия или птицефермите.

В момента китайските власти се призовават жителите на страната да се пазят от заразени птици, както и да не се посещават фабрики и пазари и здравни работници са получили най-новата информация за ранните симптоми на заболяването вероятно да бъде в състояние да открива птичия грип в ранните етапи.

През този сезон вирусът не се диагностицира толкова често в домашните птици, а по-често в популацията. За съжаление, в повечето случаи, признаци на инфлуенца по птиците често се игнорират, тъй като хората ги приемат за обикновени настинки или отравяния. Въпреки това, в много случаи китайските лекари диагностицират, че това е труден вариант на хода на заболяването, което може да причини смъртта на пациента.

Епидемията, регистрирана през 2013 г., предизвика много паника сред китайските жители: по това време стана известно и за големия брой жертви от болестта. Населението масово купуваше защитни маски и лекарства, всички домашни птици бяха унищожени, жителите на мегаполисите избягваха натрупването на хора и обществени места. Сега обаче мнозина са забравили тази опасност, така че тази зима някои китайци реагираха с невнимание на информацията за епидемията. Вземайки предвид това, правителството засили усилията си за работа с населението, увеличи броя на точките за първа помощ. Лекарите очакват епидемията от птичи грип да продължи до средата на пролетта.

Ръководителят на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Ни Даксин съобщи, че в момента ситуацията с болестта е под контрол: "Върховото състояние на епидемията вероятно ще свърши. Въпреки това, определен брой заболявания могат да бъдат фиксирани още преди последната седмица на април. "

Птичият грип се счита за вирусно заболяване с висока степен на инфекциозност. Неговата коварност често се състои в това, че болестта протича без очевидни симптоми или "маски" за други, по-малко опасни заболявания - студено или хранително отравяне. Вирусът се пренася от домашни пилета, пуйки и дивечове или гъски.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.