^
A
A
A

Торфищата могат да издържат на глобалното затопляне

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

10 August 2021, 09:00

В условия на висока влажност и температура торфените площи абсорбират големи количества въглероден диоксид, което може да забави началото на глобалното затопляне.

Учените са до голяма степен отговорни за механизма на глобалното затопляне с т. Нар. Парников ефект. Слънчевата късовълнова радиация лесно прониква в атмосферния слой на нашата планета. Земята се нагрява и отразява вече дълги вълни, за които атмосферата не е толкова прозрачна: тя съдържа парникови газове с CO 2 в състава. Това води до концентрация на енергия на земната повърхност, което води до допълнително загряване на земята.

Проблемът може да бъде решен чрез понижаване на нивото на въглероден диоксид: например растенията, които използват CO 2 за фотосинтеза, могат да направят това. Между другото, има големи количества свързан въглероден диоксид - говорим за торфени блата, които заемат не повече от 3% от земната повърхност и в същото време натрупват около 500 гигатона въглерод. Това число надвишава концентрацията на всички гори на планетата.

Учени от Русия и Великобритания са изследвали редица торфени блата, разположени в западен Сибир. С помощта на ръчни инструменти експертите премахнаха колоните от торфени находища, определиха датата на радиовъглеродните комплекси и описаха растителни частици и едноклетъчни микроорганизми, които се характеризират с бърза реакция на всякакви промени в околната среда.

Въз основа на резултатите беше определена възрастта на най -дълбоко разположените слоеве. Беше на повече от девет хиляди години. По това време Сибирският регион се отличава с мек климат и голямо количество валежи. В торфените находища са открити остатъчни следи от мъх сфагнум и компактни мини храсти, чийто растеж не изисква наличието на много хранителни вещества.

Почти шест хиляди години по -късно климатът се затопли, валежите намаляха. В торфените блата се е появил междинен слой с преобладаваща памучна трева и ксерофилни форми на черупкови амеби - най -простият, който може да оцелее при дълго отсъствие на влага. Сухият период отстъпи място на влажен, а след това отново настъпи суша.

Както обясняват авторите на изследването, Атлантическият период стана най -информативен. Според учените след около три десетилетия в западната част на Сибир глобалното затопляне ще доведе до повишаване на температурата с около 0,9-1,5 ° C, а нивото на влажност ще се увеличи с 12-39%. Подобни явления вече са се случвали преди около осем хиляди години и именно по това време е отбелязано силно поглъщане на атмосферния въглерод от торфищата.

Разбира се, не трябва да се очаква торфените блата да блокират глобалното затопляне. Те обаче са в състояние да забавят развитието си за определен период, което също е важно.

Можете да прочетете повече за изследването на страницата .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.