^
A
A
A

Развитието на персонализираната медицина е готово да помогне на повече от 1 милион доброволци

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

05 April 2016, 09:00

Администрацията на президента на Съединените щати съвместно с Института по здравеопазване обяви пускането на нови програми, чиято цел е прецизната медицина. Една от програмите ще включва 1 милион доброволци (планира се събирането на необходимия брой участници за 3 години).

Основната цел на програмата ще бъде да се провери връзката между физическата активност, здравето, наследствеността и външното въздействие.

Президентът на САЩ направи изявление за провеждане на клинични опити преди повече от година. Целта на това лекарство е да се намери и развие личен подход към лечението, като се вземат предвид всички характеристики на един пациент. Експертите предлагат да се съберат в единна база данни огромно количество данни - здравословно състояние, начин на живот, наследствени фактори за развитие на определени болести, както и статус в обществото и икономическата ситуация.

Университетът "Вандербилт" ще изпълни програмите, които получиха безвъзмездна финансова помощ за първия етап - група участници. Консултациите в рамките на програмите ще бъдат предоставени от Verily (преди това Google Life Sciences).

Тази година ще бъдат привлечени около 80 хиляди души, сред които 50 хил. Души ще бъдат избрани чрез изявления, които идват директно на организаторите.

Предполага се, че през лятото ще бъде известно кои етапи ще бъдат включени в това мащабно проучване. Ясно е, че ще бъдат избрани няколко медицински организации, за да бъдат назначени останалите доброволци и ще бъде създаден единен координационен център и биологична банка, в която ще се съхранява информацията на всички участници (ДНК).

Институтът по здравеопазване планира да работи с медицински центрове, чиито пациенти също могат да станат участници в проучването (вероятно ще бъдат избрани пациенти с ограничен достъп до медицински услуги). Освен това институтът планира създаването на специална комисия, която да включва компании за разработване на специални устройства за автоматично събиране на информация за участниците и наблюдение на етичната страна на клиничните изследвания.

Министерството на ветераните вече е избрало участници от военните, които ще участват в програмата за изследване на ДНК, необходима за разработване на лични подходи към лечението.

Също така, администрацията на американския президент заедно с организации, включително институции и сдружения на пациенти, възнамерява да популяризира персонализираната медицина сред населението. Някои медицински центрове ще предоставят на пациентите данни от специалисти и медицинска история, а Станфордският университет планира да публикува генетична информация за 80 американци с ирански произход, които са се съгласили да изучават собствената си ДНК.

Според предварителните данни само тази година разходите за научни изследвания ще възлязат на повече от 120 милиона долара, а през следващата година ще надхвърлят 200 милиона. Като цяло повече от 1 милиард долара ще бъдат изразходвани за развитието на прецизна медицина. Миналата пролет, стартирането на проекта за разработване на персонализирана медицина беше изразходвано за $ 3 млн., Което бе предоставено от губернатора на Калифорния.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.