^
A
A
A

Работохолиците имат по-висок риск от развитие на хипертония

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

07 October 2020, 09:38

Американски учени споделиха важно заключение: твърде дългите или натоварени работни дни в офиса могат да предизвикат развитието на хипертония - често срещан синдром на високо кръвно налягане . Освен това тази първоначална форма на хипертония често се пренебрегва по време на превантивните медицински прегледи. Изследвания по този въпрос са извършени от кардиолози - членове на Американската сърдечна асоциация.

Почти един на всеки двама души в САЩ на възраст над осемнадесет години е диагностициран с високо кръвно налягане. Между другото, именно хипертонията причинява повече от 80 хиляди смъртни случая годишно. Приблизително 15 до 30% от възрастните американци страдат от някаква "прикрита" форма на хипертония. Болестта се характеризира с факта, че по време на нормални измервания на кръвното налягане - например при лекар - неговите показатели съответстват на нормата, но при други условия - по-специално на работното място - кръвното налягане се увеличава патологично. В новия си проект специалистите си поставят задачата да определят какви обстоятелства влияят на повишаването на налягането при „маскираната“ форма на хипертония.

За проучването бяха включени 3,5 хиляди служители на държавна служба от три големи институции, разположени в Квебек. Такива институции практикуват основно предоставянето на застрахователни услуги за населението. Експертите анализираха ежедневието на участниците, измерваха кръвното им налягане и в края на експеримента стигнаха до заключението, че работна седмица от повече от 49 часа значително увеличава вероятността от проблеми с кръвното налягане. Така че в 70% от случаите се развива „маскирана“ хипертония, която в 66% от случаите се превръща в запазена патология с по-нататъшно преобладаване на високо кръвно налягане, както в професионални, така и в битови и клинични условия. Броят на работните часове от 41 до 48 на седмица значително намалява степента на опасност от развитие на латентен хипертоничен синдром, а появата на резистентни форми на заболяването се открива само в 20% от случаите.

Проучването е коригирано от такива стойности като степента на натоварване, възрастови категории, пол, ниво на образование, професия, наличие на лоши навици и наднормено тегло, както и други значими фактори. Представители на професии, свързани с тежка физическа активност, работници с работа на смени не участваха в проекта. Изследователите посочиха, че резултатите от експеримента се отнасят главно до служителите в офиса. Направени са обаче препоръки за работодателите да намалят натоварването до 35 часа седмично.

Публикувано от Американската сърдечна асоциация

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.