^
A
A
A

Пациентът може да спре заболяването чрез нетретиран стетоскоп

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

01 August 2017, 09:00

Повечето пациенти имат възможност да видят как лекарят се занимава с ръцете, преди да ги изследва. Но дали стетоскопът е бил лекуван след предишния пациент?

Специалисти, представляващи Професионалната асоциация по инфекциозен и епидемиологичен надзор, отговориха на този въпрос. В резултат на това беше публикувана много интересна информация, базирана на проучвания, проведени в клиники в САЩ.

Експерти твърдят, че лекарите само рядко подлагат техния стетоскоп на лечение - и дори тогава, а не всеки нов пациент. И това, въпреки факта, че подобна мярка се счита за необходима, за да се предотврати развитието на нозокомиални инфекции. Според инструкциите за контрол на инфекциите на американската CKZ, всички инструменти и устройства за повторно използване, включително стетоскопи, трябва да бъдат лекувани задължително.

"Стетоскоп се използва при изследване на пациенти десетина пъти на ден. Количеството на всички видове микроорганизми, които се установяват върху него, е потенциално опасно, тъй като може директно да предаде инфекцията. Нелекуваният стетоскоп представлява сериозна заплаха за здравето, не по-малко от нечистите ръце на лекаря ", казва Линда Грийн, ръководител на APIC.

Благодарение на действията на изследователите, от представянето им започна проект за обеззаразяване на стетоскопи и профилактика на инфекциозни заболявания. Специалистите направиха предложение редовно да се използват решения и кърпички на базата на алкохол: същевременно е важно да ги използвате още от периода на студентите.

Служителите на Асоциацията са шокирани, че огромният брой медицински работници напълно пренебрегва самия факт от необходимостта от обработка на такива устройства. Ето защо, за много от тях лечението на стетоскоп се е превърнало в новаторство.

Представителите на епидемиологичния контрол провеждат образователна работа с медицински специалисти, като им напомняха за важността на обработващите инструменти: такива правила съществуват от дълго време и никой не ги отменя.

За съжаление, следващи експерименти, които са били проведени през следващите няколко месеца, посочиха, че възпитателната работа практически всеки, който не е взето правилно: стетоскоп на повърхността все още е намерен огромен брой бактерии.

"Не сме упълномощени да принуждаваме лекарите да обработват устройствата по адекватен начин. Можем само да твърдим, че до момента огромен брой лекари не отделят необходимото внимание на лечението на стетоскопа, като по този начин излагат хората на значителен риск. Необходимо е да се промени културата на медицинските работници до дъното, защото ситуацията е малко вероятно да се промени по друг начин. Ние се обръщаме към здравния отдел и се фокусираме върху този факт, "- казва д-р Зелени.

Експертите предполагат, че повърхността на стетоскоп най-често засети такива патогени като Staphylococcus, Pseudomonas, Clostridium, както и антибиотик-резистентни ентерококи.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.