^
A
A
A

Още диви тигри на земята

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

04 May 2016, 09:00

През последните десетилетия експертите отбелязаха за пръв път увеличение на тигровата популация. Световният фонд за дивата природа неотдавна публикува своя годишен доклад, в който се отбелязва, че броят на тигрите, живеещи в дивата природа, нараства.

Въпреки това, тези големи хищни котки все още са застрашени от изчезване, но постоянни усилия, направени от природозащитниците в подкрепа на възпроизвеждането на диви тигри и намаляване на заплахите, свързани с бракониерството и унищожаването на естествената им среда, допринесоха за създаването на необходимите условия за тигри става постепенно увеличи номер.

Според оценки, около 4000 тигри сега живеят в природата, основното им местообитание е Индия, Япония, Тайланд (преди няколко години имаше малко над 3 хиляди тигри).

През последните години се наблюдава много усилия, за да спре изчезването на тигрите на планетата - страните с подкрепата на правителството фонд Леонардо ди Каприо на, организира поредица от срещи по опазването на тигрите, целта на които е да се приеме да се увеличи диви програми тигър на населението най-малко два пъти от 2022 година. Освен това срещите обсъдиха дейностите, необходими за запазване на този вид животни на място и които бяха приети за наблюдение. План приета на форума демонстрира тяхната ефективност, както и Световния фонд за дивата природа положителна оценка на ситуацията в страните, в които броят на "дивите котки" се е увеличил.

Но в други страни, където живеят и диви тигри (например в Югоизточна Азия), неконтролираното обезлесяване и незаконното ловуване могат да доведат до пълното изчезване на тигри. Наскоро тези красиви и мощни животни бяха официално признати за изчезнали в Камбоджа (полуостров Индокитай), където тигрите не са се срещали в продължение на около 9 години. 

Новината за увеличаването на броя на дивите тигри се разпространи след като Индия обяви, че от 2011 до 2015 г. Броят на тези животни на нейна територия се е увеличил с 30%. В тази страна, приела редица мерки за опазване на тези прекрасни животни, по-специално, цената на оборудването защитени зони за тигри, отглеждането им и последващо освобождаване в дивата природа, въвеждането на по-строги наказания за бракониерство и незаконна сеч. Струва си да се отбележи, че около 70% от тигрите са съсредоточени в индийската държава, а правителството на Индия предлага да изпрати млади тигри в други страни, за да възстанови този вид животни на планетата.

Първият президент на Световния фонд за дивата природа Жанет Хемли отбеляза, че увеличаването на броя на дивите тигри на нашата планета, наблюдавано през последните години, е само началото и ще продължат програмите за запазване на "големите котки". В продължение на десетилетия броят на тигрите на планетата бързо намаля, но благодарение на добре координираната работа на правителства от различни страни, местни организации, благотворителни фондации, ситуацията се обърна. Но за да се постигне целта, а именно увеличаването на броя на дивите тигри на планетата поне два пъти, все още има много работа.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.