^
A
A
A

Строителството на топлоелектрически централи ще бъде спряно в Китай

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

12 May 2016, 10:00

В Китай правителството реши временно да спре изграждането на нови електроцентрали, работещи с въглища. В допълнение, изграждането на част от топлоелектрическите централи, които вече са получили разрешение за строеж, ще бъде спряно. Предварително забраната ще продължи до 2018 г., но е напълно възможно властите да решат да го продължат. Такива мерки станаха необходимост, тъй като страната има доста висока степен на замърсяване.

В Китай максимално допустимите нива на вредни емисии в атмосферата са превишени, качеството на въздуха е изключително лошо, поради което хиляди хора умират всеки ден в цялата страна. Китайските органи представиха намерението си да подобрят екологичната ситуация в страната под формата на директиви. По-рано властите решиха да затворят хиляди въглищни мини в страната, което официално беше обявено, а решението временно да спре изграждането на нови топлоелектрически централи е следващата стъпка за подобряване на екологичната обстановка. Новата резолюция ще засегне 200 топлоелектрически централи, включително тези, които са в процес на получаване на разрешение за строеж, и тези, които вече са одобрени, но все още не са започнали да се строят.

Електрическите централи, работещи на въглища, които са планирани да бъдат изградени, могат да произвеждат повече от 100 гигавата мощност всяка година. Досега Китай консумира повече от 5 милиарда тона въглища (повече от всяка друга страна).  

Наскоро властите възнамеряваха да увеличат производството на въглищна енергия, но след срещата в Париж официалните лица решиха да променят стратегията. Представители на 170 държави взеха участие във среща във Франция, която в резултатите от разискванията подписа споразумение за намаляване на вредните емисии в атмосферата и преминаване към възобновяема енергия. На срещата китайски представители заявиха, че след четири години страната ще откаже да използва въглища.

Несъмнено Китай днес е най-големият източник на вредни емисии и се очаква, че за 15 години равнището на емисиите в страната ще достигне своя връх.

Изграждането на нови топлоелектрически централи в близост до големите градове беше спряно в резултат на ограниченията и икономическата криза, в резултат на което вятърната и слънчевата енергия получиха повече инвестиции, което от своя страна повлия на намаляването на потреблението на въглища в цялата страна. Но според "Грийнпийс", г-н Милифърт, въпреки факта, че въглищата са загубили популярността си в Китай, големите енергийни компании продължават да проектират и изграждат електроцентрали, работещи с въглища, ускорени темпове. Milivirt отбеляза също така, че всички решения, взети от властите, не се отнасят до електроцентралите, чието изграждане вече е започнало. Според някои доклади новите електроцентрали ще произведат около 200 гигавата мощност.  

Отказът за изграждане на нови електроцентрали, работещи с въглища, несъмнено е положителна стъпка, но това не е достатъчно, за да се повлияе значително на настоящата ситуация в страната, която се влошава от ден на ден.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.