^
A
A
A

Облекчете тревожността с ботокс

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

20 January 2022, 09:00

Инжекциите с ботулинов токсин насърчават мускулната релаксация в областта на инжектиране и като цяло премахват прекомерната тревожност и намаляват риска от развитие на депресивни състояния.

Какво знаем за ботокса, освен факта, че това специфично лекарство се използва за коригиране на прекомерното изпотяване и премахване на мимическите линии? Междувременно ботулиновият токсин е протеиново невротоксично вещество, което се произвежда от бактериални микроорганизми. Според учените това е един от най-токсичните токсини. Той блокира освобождаването на невротрансмитери в синапсите между невроните и миоцитите, което нарушава връзката между мускулите и нервната система. Независимо от това, инжекциите с ботокс се използват успешно както от козметолози, така и от невропатолози - предимно за отпускане на отделни мускулни групи, участващи в образуването на мимически бръчки, или в състояние на деформиращ спазъм.

Учените все още изучават най-вероятните странични ефекти, свързани с употребата на лекарството. Известни са странични ефекти като прекомерна мускулна релаксация, възпалителни реакции, но повечето от тези явления изчезват сами в рамките на няколко седмици.

В новото си проучване експерти от Калифорнийския университет започнаха да търсят полезните свойства на ботулиновия токсин. Те проведоха поредица от експерименти, резултатите от които бяха публикувани в две статии на страниците на Scientific Reports. Според учените невротоксинът намалява риска от развитие на депресивно състояние и успешно облекчава тревожността.

В хода на работата беше анализирана голяма база данни, която включва информация за пациенти, които са преминали курс на инжекции с ботокс и са открили определени странични ефекти. Инжекциите на тези хора са правени в лицето, шията, крайниците - за облекчаване на спазма. За сравнение е направен паралел с втората голяма група пациенти, подложени на подобно лечение, но с други лекарства. В резултат на това е установено, че при хора след процедури с ботокс степента на немотивирана тревожност намалява с около 25-70%. Изследователите уточняват, че сред участниците в работата по проекта няма хора, приемащи допълнително анксиолитици или антидепресанти.

Тъй като инжекциите се извършват в различни части на тялото и в същото време антитревожният ефект е отбелязан при почти всички пациенти, няма съмнение относно участието на Botox. Освен това участниците, лекувани за спазми с други лекарства, не са изпитали този анти-тревожен ефект. Трябва да се разбере, че по-нататъшните изследвания на ботулиновия токсин и ефекта му върху човешкото тяло не могат да бъдат избегнати. Напълно възможно е скоро лекарството да се използва активно като психотропно лекарство.

Повече за изследването можете да прочетете на страницата ПРИРОДА. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.