^
A
A
A

Нов кръвен тест ще помогне за идентифициране на болестта на Алцхаймер

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

21 June 2016, 13:00

В Швейцария екип от специалисти разработи метод, който позволява ранно откриване на развитието на болести като Паркинсон и Алцхаймер. Експерти отбелязаха, че новият метод ще позволи на пациентите да избегнат гръбначния пункция, която се използва за анализ до момента.
 

Връзката между старостта и отслабването на паметта, умът се забелязва от древните гърци и римляните, симптомите на болестта на Паркинсон се срещат в описанията на XII век преди Христа. (вероятно тази болест се наблюдава в един от египетските фараони).

И сега болестта на Алцхаймер и Паркинсон е доста често и скъпо за икономиката на развитите страни, така че учените се опитват да намерят нови ефективни начини за диагностициране и лечение на тези заболявания.

Сега лекарите определят степента на заболяването чрез измерване на определени протеини в цереброспиналната течност и кръв. Изобретението на швейцарски учени не само ще бъде по-удобно, но и може да помогне в разработването на нови методи за лечение.

В невродегенеративни заболявания наблюдават смущения и смъртта на нервните клетки, швейцарски учени са се опитали за измерване на нивата на протеин neyrofelamenta (част от нервните клетки), който се освобождава в кръвта по време на развитието на невродегенеративни заболявания на кръвта. В резултат на това се потвърждават предположенията на научната група - развитието на заболяването може да се наблюдава в зависимост от нивото на неврофиламента в кръвта. Благодарение на нова техника за тестване, учените са имали възможност да получат данни за нарушения на когнитивните функции. Проучването включва повече от 200 доброволци и тестът показа резултата със 100% точност, дори в ранните стадии на заболяването. Ръководителят на научната група Jens Kule отбеляза, че новият метод е еднакво ефективен и за животните, а за хората. Също така, според проф. Куле, днес е възможно да се използват резултатите от клиничните проучвания върху животни и да се сравнят по-късно, което позволява разработването на нови видове лечение. 

Например в Германия екип от учените откри, че в мозъка на гризачи с невродегенеративни разстройства се натрупва алфа-синуклеин, тау протеин, бета-амилоид. Връзката между нивото на неврофиламента в кръвта и цереброспиналната течност се определя от опита, освен това нивото на този протеин се повишава с развитието на заболяването и увреждането на мозъка. С изкуственото увеличаване или блокиране на патологичните процеси в животинското тяло се наблюдава повишаване или понижаване на нивото на неврофиламента в кръвта. Тези констатации накарали учените да мислят, че в бъдеще, за да се определи стадия на заболяването може да се мине без пробиване на гръбначно-мозъчна течност, което е доста неприятно за по-възрастните пациенти и не е подходящ за честа употреба.

В коментарите към изследването проф. Кооле отбелязва, че новият диагностичен метод ще помогне за провеждане на клинични изпитвания, например за тестване на лекарства срещу невродегенеративни заболявания.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.