^
A
A
A

Морската вода - нов ресурс за производство на енергия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

16 June 2016, 11:00

Един от водещите японски университети е разработил нова ефективна технология, която позволява да се произвежда водороден пероксид, подходящ за използване в горивните клетки.

Новата технология, разработена от японски изследователи, е първият метод се използва за ускоряване на химични реакции чрез излагане на катализатор на слънчева светлина, води до максимален ефект и използването на така получения водороден прекис в горивни клетки.

Изследователският проект се ръководи от Шуничи Фукузуми, а резултатите от неговите изследователи са публикувани в популярно научно списание.

Сега горивните клетки работят основно върху водородния газ, но вариантът, предложен от екипа на Фукузуми, има редица предимства, преди всичко водородният пероксид е по-лесен за съхранение при висока плътност. Днешните технологии позволяват съхраняването на водороден газ при високо налягане или ниски температури, в този случай водородният пероксид е по-безопасен както по време на съхранение, така и по време на транспортиране. Единственият проблем е, че учените не успяха да намерят ефективни фотокаталитични методи за производство на течен водороден пероксид - имаше технологии, които не използваха слънчева радиация, но разходите за енергия ги правеха неподходящи.

Но отборът Фукузуми създаде друга клетка с катализатор - вид слънчева батерия, която образува водороден пероксид. Когато слънчевата светлина се фокусира върху фотокатализатора, започва ускорена химическа реакция - морската вода се окислява и нивото на кислорода намалява, което води до образуване на водороден прекис.

Изследователска група Fukuzumi обясни, че концентрацията на водороден пероксид в морска вода след слънчева светлина засегнати фотокатализатор продължение на 24 часа, е около 48 тМ - тези показатели с цел по-покрай (в чиста вода ниво на водородния прекис е около 2 милимола). 

Учените се интересуват от значителна разлика на фигурите, и се установи, че в случай на отрицателно зареден хлор настоящето в морска вода, тя е отговорна за увеличаване на скоростта на реакцията и увеличава нивото на водата в водороден прекис.

Според изследователите, новата технология на слънчевата енергия за ефективност на преобразуване на електроенергия е около 0.3%, фотокаталитичната ефективността на метода (използване на химическа реакция ускорение) Получаване на водороден пероксид е 0,55% и горивната клетка - 50%.

Разбира се, общата ефективност на новата технология за производство на енергия е доста висока, но все още традиционните соларни панели се оказаха по-ефективни досега. Професор Шуничи Фукузуми и колегите му смятат, че ефективността на новия метод може да се подобри, ако се използват подобрени материали за фотоелектрохимичната клетка, освен това специалистите планират да намерят начини за намаляване на разходите за производство на енергия.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.