^
A
A
A

Лошите дела миришат

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

05 February 2021, 09:00

Като осъждаме морално действията на други хора, ние активираме собствените си мозъчни центрове на отвращение.

„Това е отвратително“ - хората казват, че имат предвид нещо неприемливо, неетично, неморално. По този начин те наистина започват да изпитват отвращение: учените са установили, че всякакви неприемливи действия на други хора предизвикват буквално чувство на отвращение в човешкия мозък, подобно на това, което се появява при усещане на зловонни миризми. Това разказаха експерти, представляващи Женевския университет: те решиха да разберат как мозъкът реагира на лошите дела - болезнено или все още с отвращение.

В началото на експеримента на участниците беше позволено да усетят неприятен аромат, след което да изпитат лека болка от леко изгаряне. По този начин учените успяха да разберат характеристиките на реакцията на даден човек на неприятни физически усещания. След това участниците бяха помолени да прочетат известния „проблем с тролеите“: същността на описанието му е способността да се жертва един човек, за да се спасят няколко души. Тази дилема обикновено е спорна. От една страна, погрешно е да се твърди, че един човек е с по-малка стойност от, например, пет или шест души. Оставянето на една и загубата на няколко жертви обаче също е неморално, така че изборът на правилния отговор е много труден и има ли такъв?

В хода на проучването се оказа, че след запознаване с дилемата участниците показват повишена чувствителност към неприятни миризми, с относителна стабилност на чувствителността към болка. Подобни резултати бяха наблюдавани за индикациите за мозъчна активност, които бяха оценени с помощта на функционален тип ядрено-магнитен резонанс . Както обясняват учените, усещанията за болка и чувството за обонятелна отвращение стимулират подобни мозъчни региони, които е доста трудно да се разграничат отделно един от друг за ЯМР. Експертите обаче успяха да направят това и според показателите на мозъчната активност те прецениха, че чувството на отвращение се засилва с морално осъждане. Следователно можем спокойно да кажем за лошите дела, че те миришат лошо, но не са физически болезнени. Вярно е, че е необходимо да се изясни, че не говорим за очевидна миризма: тя е по-скоро метафора, защото около човека винаги има няколко миризми едновременно и не всички са приятни. Ние обаче започваме да усещаме нежелания аромат много по-рязко, след като изпадаме в морално възмущение.

Появата на връзка между отвращението и осъждането на моралната страна на въпроса може да бъде проследена с помощта на теорията за еволюцията. Лошият аромат, заедно с отвращението, сигнализират за всяка опасност и възможна вреда. Всичко, което мирише лошо, може да бъде отровно, опетнено, заразно и по своята същност неприемливо. И с развитието на социализацията се формираха общоприети морални критерии.

Тези, които се осмеляват да нарушат общите критерии за морал, излагат на риск цялата група на обществото, което предизвиква осъждане. В същото време мозъкът не се възстановява или трансформира, а използва отдавна съществуващ нервен отговор - подобно на обонятелното отвращение.

Работата на учените е представена на страницата

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.