^
A
A
A

Колко опасни са просрочените лекарства?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

31 August 2017, 09:00

Информация за крайната дата на употреба на лекарства винаги означава едно нещо: ако наркотикът е просрочен, то трябва да бъде изхвърлен. Американските специалисти обаче обърнаха внимание на факта, че много от просрочените лекарства продължават да действат дори след изтичане на срока на валидност.

Продължителността на съхранение на лекарствата може да бъде 2-5 години от датата на производство. Фармацевтите обаче не провеждат проучвания за ефикасността на лекарства, които са изтекли 10, 15 или дори преди четиридесет години, тъй като считат, че това е непрактично.

Това означава, че ако фармацевтичната компания потвърди действието и безопасността на лекарството в продължение на три години от датата на освобождаване, достатъчно е този срок да бъде записан в инструкцията - а документите за лекарството ще бъдат готови. Какво обаче ще се случи с лекарството след посочените три години?

Експериментът, описан в "Джама вътрешна медицина", доказва: осем лекарства, които включват петнадесет различни активни съставки, остават в сила за няколко десетилетия след изтичането им.

Подобен експеримент бе осъществен под егидата на американската кампания за продължаване на срока за съхранение на наркотици. Целта на такава кампания е да се осигури максимално възможно съхранение на лекарства за военни и граждански нужди в случай на военно положение.

Проведени са лабораторни изследвания: повече от 90% от лекарствата не губят своите свойства дори 15 години след края на срока за съхранение.

Може ли това да означава, че лекарството не трябва да се изхвърля, дори ако срокът на валидност е изтекъл?

Ако всичко беше толкова просто. Съществуват доста фактори, влияещи върху качеството на лекарствата: това са условията, при които се съхранява лекарството, индикаторите за околна температура и влажност, степента на проникване на слънчевата радиация и др.

Малко вероятно е по-голямата част от потребителите да държат лекарства при такива условия, които се предоставят в складовете на американската армия. С оглед на това, а именно, Американската администрация по храните и лекарствата следи обикновените потребители и настоява, че при никакви обстоятелства не трябва да се използват просрочени лекарства - степента на риска е прекалено необосновано висока.

Особено предпазливо е необходимо да има такива мощни лекарствени препарати, като хормонални и антибактериални средства, съдържащи инсулин препарати, нитроглицерин.

За да запазите лекарствата ефективни и безопасни, трябва да ги съхранявате в препоръчаните за съхранение места в инструкциите за конкретното лекарство. Важно е редовно да проверявате съдържанието на комплекта за дома и автомобила за първа помощ, да проверявате сроковете на валидност на всички налични лекарства. Не се препоръчва да се съхраняват лекарства в кухнята и в банята - понякога е прекалено горещо и / или влажно.

Ако се препоръчва лекарството да се съхранява в хладилник, трябва да се задели отделен затворен шелф или отделение: лекарствата не трябва да влизат в контакт с храна и евентуално не трябва да попадат в ръцете на деца.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.