^
A
A
A

Къде да се ваксинираме?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

18 May 2015, 12:00

Ваксинирането е изкуствено създаване на имунна защита срещу определени заболявания. Това е един от най-добрите начини за защита на себе си, вашите деца и членовете на вашето семейство от различни инфекции. Въпреки това, често се сблъскваме с въпроса: къде да се ваксинираме?

Къде и на кого да се обърнете по повод ваксинация от това или това заболяване? В крайна сметка необходимостта от ваксинация не винаги е планирана: често се обръщаме към ваксинация, преди да пътуваме до други държави, по време на епидемии и масови заболявания. Нека да поговорим за това какви са ваксините и къде могат да бъдат направени в тази статия.

Къде мога да се ваксинирам?

Ваксината може да се извършва както в медицинска институция, така и вкъщи. За да направите това, трябва да се свържете с държавната поликлиника или частна клиника, където ще получите по-пълна и подробна информация за ваксинацията, която Ви интересува, както и нейната цена.

Планираните ваксини за деца се извършват първо в родилната болница (от 4 до 7 дни от живота на детето), а в бъдеще - в детска поликлиника или в детска клиника за деца. И в първия и вторият случай, родителите имат пълно право да се обадят на медицинска сестра, за да ваксинират у дома.

Често преди ваксинирането, лекарят може да предпише кръвен тест на пациент, да се консултира с други медицински специалисти (например невролог), в някои случаи може да се наложи дори и комплексен преглед. Всичко това се прави, за да се избегнат евентуални негативни последици след ваксинацията, както и да се знае нивото на готовност на организма да се противопостави на инфекцията.

План за превантивна ваксинация за деца може да бъде получен от здравен посетител, както и от всеки педиатър, работещ в публично или частно медицинско заведение.

Къде да вземем ваксината от варицела?

Ваксинирането от варицела може да бъде извършено вече на възраст от една година, включително възрастни (без възрастова граница). Къде мога да получа ваксина срещу варицела? В клиниката на мястото на пребиваване или работа, ако в тази институция има ваксина за варицела. Също така можете да се свържете със специални центрове за ваксинация или частни клиники.

Можете да избирате между два вида ваксини: Okavax или Varilrix, които се произвеждат съответно в Япония (също във Франция) и в Белгия. И двата серума са еднакво ефективни. Разликата е само в дозировката и в техниката на ваксиниране.

Ваксините срещу варицела трябва да се избягват:

 • по време на бременност;
 • по време на остри инфекциозни или възпалителни заболявания (или обостряне на хронични заболявания);
 • с левкоцитопения;
 • когато организмът е свръхчувствителен към ваксинация.

Ваксинацията се извършва само месец след възстановяване от инфекции и възпаления в тялото.

Децата под 13-годишна възраст имат само една доза от суроватка от варицела. На възрастни и деца след 13 години, като правило, се прилагат две дози от лекарството. Само в този случай ще има достатъчен и силен имунитет, който според статистиката може да продължи около 30 години.

След ваксинацията може да се наблюдава следното:

 • висока температура;
 • обриви по кожата (като варицела);
 • сърбеж на кожата;
 • усещане за слабост и слабост;
 • разширяване на лимфните възли.

Всички тези признаци преминават независимо, но е по-добре децата да се покажат по това време на лекаря, за да се избегнат негативните последици.

Къде е ваксинацията на Okavax?

Ваксинацията Okavax е много популярна в много страни, тъй като е първата официална ваксина срещу варицела. Тази ваксина е безопасна и сравнително добре понасяна от децата.

Серум Okavaks се използва за предотвратяване на варицела от една година на възраст. Можете също така да ваксинирате пациенти, които не са имали варицела и които не са били ваксинирани преди, но са били в тесен контакт със засегнатата варицела.

Като правило една доза от лекарството се прилага веднъж под формата на подкожна инжекция.

В спешни случаи е възможно спешно да се въведе серум през първите три дни след контакта с пациента.

По време на бременност ваксинацията Okavaks не може да бъде направена.

Ваксината се използва с изключителна предпазливост:

 • - с хронични заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и черния дроб;
 • - с кръвни заболявания;
 • - с тенденция към алергии;
 • - с тенденция към конвулсии;
 • - с имунодефицит.

Ваксината Okavax трябва да се предлага в центровете за имунология и ваксинация, както и в детски поликлиники и частни детски центрове.

Къде е ваксиниран хепатит?

Понастоящем се използват ваксинации срещу хепатит А и В. Няма серум за профилактика на хепатит С, тъй като е достатъчно просто да се избягва контакт с болен човек.

Ваксинирането срещу хепатит се състои от основния имуногенен вирусен протеин HBs Ag. Срокът на годност на пълния курс на ваксинация обикновено е от 10 години до безжичен имунитет.

В повечето случаи съвременните ваксини против хепатит не се различават по отношение на страничните ефекти и отрицателните усложнения. Понякога може да забележите висока температура, алергични прояви, болка на мястото на инжектиране.

Ваксинирането срещу хепатит е включено в списъка на задължителните ваксини за деца:

 • първото инокулиране се извършва през първите 12 часа от живота на бебето;
 • второто инокулиране - когато бебето се превръща в един месец;
 • третата - за шест месеца.

Ако по някаква причина бебето не е ваксинирано, то то се извършва от 13-годишна възраст.

При възрастни ваксинации се правят на хора, изложени на риск от хепатит. Това са:

 • здравни работници;
 • бъдещи здравни работници (студенти);
 • служители на медицински лаборатории;
 • роднини на пациент с хепатит;
 • пациенти, подложени на хемодиализа;
 • наркомани;
 • пациенти с други вирусни инфекции, които засягат черния дроб.

Ваксинирането от хепатит се извършва в амбулаторни и болнични заведения от частна или държавна подчинение.

Къде е ваксинацията срещу бяс?

Ваксинирането срещу бяс се извършва от лица, които са били ухапани от подозрителни животни, както и тези, които поради професионални или други дейности често се свързват с различни представители на диви и домашни животни.

Къде е ваксинацията срещу бяс? Можете да кандидатствате за специални центрове за ваксинация в платени лечебни заведения или до най-близкия поликлиник в мястото на пребиваване. Между другото, ваксинацията срещу бяс не включва известните "40 дупки в стомаха". Ваксинирането се извършва с концентрат от пречистен серумен COCAV. Такава ваксина се прилага под формата на пет инжекции (в някои случаи три).

Ваксината може да се прилага практически без ограничения, т.е. По време на бременност, с инфекциозни заболявания и онкология.

От нежеланите реакции могат да се разграничат освен, че алергичната реакция под формата на кожни обриви и зачервяване, която обикновено се елиминира чрез употребата на антихистамини.

Къде да получим ваксината от енцефалит?

За присаждане от енцефалит, тези серуми могат да бъдат използвани:

 • ваксина енцефалитна култура пречистена, сух концентрат инактивиран (Русия);
 • серум EnceVir (Русия);
 • серум FSME Immun Inject / Junior (Австрия);
 • серум Encepur (за възрастни или деца, Германия).

Ваксината от енцефалит може да се проведе от 12 месеца и през целия живот, ако е необходимо. По правило ваксинацията е задължителна за онези, които живеят в района, което се счита за рискова зона за разпространението на кърлежи, пренасяни от енцефалит.

Ваксината се прилага само на клинично здрав човек, без признаци на възпалителни или инфекциозни заболявания.

Къде да получим ваксината от енцефалит? Такава ваксинация се извършва само в лечебни заведения, които имат лиценз за извършване на анти-енцефалитна ваксинация. Следователно, когато кандидатствате за дадена медицинска институция, е необходимо да се изясни наличието на такъв лиценз. Нелицензираното неправилно съхранение на антиансифализираща ваксина може да доведе до безполезност или дори до риск от ваксинация.

Ако ще тръгнете за неблагоприятна енцефалитна територия, ваксината трябва да се направи приблизително 1-2 месеца преди пътуването, тъй като ваксината се въвежда на 2-3 етапа. След стандартна триетапна ваксинация имунитетът се формира приблизително 3 години. Освен това, ако е необходимо, е необходимо отново да се инокулира.

Сред страничните ефекти на ваксинацията срещу енцефалит могат да бъдат идентифицирани:

 • локална реакция (уплътняване, зачервяване, болка на мястото на инжектиране);
 • алергична реакция;
 • повишена температура;
 • разстройство на съня и апетита;
 • разширяване на лимфните възли.

Къде да вземем ваксината срещу рубеола?

Ваксината срещу рубеола може да се прилага по пет вида ваксини:

 • Индийска суроватка;
 • производството на Хърватия;
 • продукция на Франция "Rudivax";
 • сложни препарати (морбили, рубеола и паротит) Приоритет и MMRII.

Ваксинирането се извършва при деца два пъти: на едногодишна възраст и на 7 години.

Обикновено тези ваксини не предизвикват нежелани реакции. В редки случаи има повишаване на показателите за температура, увеличение на лимфните възли, обриви (1-2 седмици след ваксинацията).

Момичетата се препоръчват да бъдат ваксинирани отново на 12-13 годишна възраст, тъй като за тях имунитетът срещу рубеола е особено важен. Заболяването на рубеола в периода на носене на дете може да доведе до спонтанно прекъсване на бременността.

Ваксинирането от рубеола не се извършва:

 • с синдром на имунната недостатъчност, в присъствието на злокачествени заболявания;
 • когато организмът е свръхчувствителен към аминогликозиди (като канамицин или мономицин).

В случаите, когато детето е било лекувано с имуноглобулини или кръвна плазма, ваксинацията трябва да се извърши не по-рано от 2-3 месеца по-късно.

Ваксина за рубеола може да се направи в почти всяка амбулаторна институция, в частна или обществена клиника.

Къде да вземем ваксината с Prioryx?

Белгийската ваксина Prioryx защитава в бъдеще срещу паротит, рубеола и морбили в същото време. Лекарството може да се използва от едногодишна възраст като рутинна ваксинация или спешна помощ - в продължение на три дни след комуникацията с болен човек.

Инокулация Причините не трябва да се използват при алергии към неомицин и яйчен белтък, с имунна недостатъчност, бременност и висока телесна температура.

Приоритетът е ефективен при 98% от случаите на вероятност за заболяване. В този случай степента на развитие на нежеланите реакции не е толкова голяма: понякога има зачервяване в зоната на инжектиране, както и болезненост и подпухналост. Значително по-малко могат да бъдат открити подуване на слюнчените жлези, както и симптомите на инфекциозни заболявания: течащ нос, кашлица, храчка и т.н.

Можете да направите ваксина Prioryx в най-близкия медицински център, в имунизатор в поликлиника или да поканите специалист от частна клиника в дома си.

Къде е BCG ваксиниран?

BCG ваксинацията е превенция на туберкулоза при деца, включително туберкулозен менингит, туберкулоза на костите и белодробна туберкулоза.

Първото инокулиране се извършва в болницата, на 4-ия ден от живота на бебето. Втората ваксинация се извършва на възраст от 7 до 14 години.

След инжектирането на серум се образува леко уплътняване, склонно към супресия. Лечебният процес може да продължи няколко месеца. След изцелението остава малък белег.

През следващите години, за да се тества имунната защита на детето, се извършват туберкулинови тестове (Mantoux), които показват степента на защита на детето от туберкулоза.

BCG ваксината може да бъде направена в детски поликлиничен или в частен ваксинационен център за деца. Ваксинирането не се препоръчва:

 • при остра форма на инфекции, при хемолитично заболяване и т.н .;
 • преждевременно отслабени бебета;
 • с имунодефицитни състояния, онкология;
 • когато се лекуват с кортикостероиди и имуносупресори;
 • с туберкулоза;
 • с тежка реакция към първото инжектиране на BCG.

Къде да получите DTP ваксината?

DTP ваксината е комбинирана профилактика на заболявания като магарешка кашлица, дифтерия и тетанус. В чужбина подобна ваксина се нарича Infanriks.

Ваксинацията се извършва съгласно установения график и включва 4 инжекции:

 • I - 2-3 месечна възраст;
 • II и III с интервал от 30-50 дни;
 • IV - 1 година след третата инжекция.

Ваксинирането на DTP най-често е трудно да се вземе от тялото на детето. По правило нежеланите реакции се появяват в рамките на три дни след въвеждането и представляват следните симптоми:

 • висока температура;
 • болка, подуване и хиперемия в зоната на инжектиране;
 • загуба на апетит, апатия, диспептични явления;
 • патологичен плач на бебето (вид на изцеждане, който може да продължи 3 часа и повече);
 • конвулсии;
 • алергия.

DTP ваксината може да бъде направена в детска клиника или в частна педиатрична клиника с тази ваксина. Ваксинирането не се препоръчва при деца с болести на нервната система, с възпалителни и инфекциозни заболявания в острия период, с конвулсивен синдром и състояния на имунна недостатъчност.

Къде да се ваксинирате с Pentaxim?

Удължаване Pentaxim - комбинирано приложение на лекарството, което осигурява цялостен имунната защита срещу коклюш, дифтерия, тетанус, полиомиелит и Haemophilus тип грип В (менингит, пневмония, сепсис и т.н.). Пентаксимът по-лесно се толерира от човешкото тяло, отколкото, например, DTP и има значително по-малко странични ефекти.

Сред страничните ефекти върху лекарството локалните реакции преобладават главно под формата на подпухналост, зачервяване и болка в зоната на инжектиране.

Пентаксима не е ваксиниран:

 • с вероятността от алергична реакция;
 • при повишена температура, остър стадий на възпалителни и инфекциозни заболявания.

Ваксината се дава само на здрави деца, които трябва да бъдат потвърдени чрез изследвания на кръвта и урината непосредствено преди датата на прилагане на ваксината. Трябва да има и положителна оценка на състоянието на нервната система на детето, получена от невролог.

Възможно е ваксинацията на Pentaxim във всеки имунологичен център или в поликлиника в имунизационната зала, в присъствието на тази ваксина (тази точка трябва да бъде изяснена предварително).

Къде да получите ваксина Infanrix?

Инокулацията Infanriks е внасян аналог на известния DTP. Това означава, че това е инокулация, за да се предотврати развитието на магарешка кашлица, тетанус и дифтерия.

Инфанрикс обикновено се използва при първична детска имунизация: схемата на ваксинация включва 4 инжекции на лекарството (на 3 месеца, на 4,5 месеца, на половин година и на 1,5 години).

Infanrix се носи от деца много по-лесно от DTP, но някои странични ефекти все още могат да се появят:

 • състояние на треска;
 • продължителен плач на детето;
 • нарушения на съня;
 • промени в кръвното налягане;
 • чувствителност към вирусна инфекция.

За да се избегнат усложнения, не се препоръчва ваксинирането при висока телесна температура, с коагулопатия и тромбоцитопения.

Можете да се ваксинирате в частни детски центрове и клиники, в отделите за имунология на детските болници или в детска поликлиника (в зависимост от наличието на ваксина).

Къде да вземем ваксината срещу дифтерия?

Ваксинирането от дифтерия може да се извърши с няколко вида ваксини:

 • комбинирано DTP;
 • Pentaksym;
 • Infanriks.

Превантивната ваксинация в детска възраст осигурява въвеждането на DTP серум, за който говорихме по-горе.

И къде да получите ваксината от дифтерия на възрастни? Такава ваксинация може да се направи в поликлиника за възрастни, в стаята за имунизация, както и в много платени клиники, които предоставят услуги за ваксиниране на населението.

Ваксина от дифтерия до възрастен пациент се прави веднъж с използване на серум ADS-M на всеки 10 години.

В зряла възраст отговорът на серумната инжекция може да бъде, както следва:

 • тревожност, треска;
 • Обрив, подуване и болка в зоната на инжектиране.

По правило тези странични ефекти изчезват сами за няколко дни.

Ако ваксинираният пациент има хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, дихателната система и др., Ваксинацията се извършва под наблюдението на лекар.

Къде да получим ваксина срещу тетанус?

Ваксинацията срещу тетанус е включена в комплексната DTP ваксина, която се провежда в детска възраст и предпазва от три заболявания: коклюш, тетанус и дифтерия.

Възрастните пациенти, ако са ваксинирани срещу тетанус, в повечето случаи това са спешни ваксинации, свързани с някаква подозрителна травма, която може да доведе до заболяването. Тетанусната ваксинация в зряла възраст е прилагането на тетаничен токсоид или ADS-M ваксина, която се състои от комбинация от анатоксин срещу тетанус и дифтерия.

Къде да получим ваксина срещу тетанус? Най-често спешните ваксини се изпращат в спешното отделение или в отдела за травми на клиники и болници. Планираните детски ваксинации могат да се извършват в поликлинични или ваксинационни и имунизационни центрове.

Трябва да се отбележи, че ваксинацията не трябва да се извършва:

 • по време на бременност;
 • в острия период на възпалителни и инфекциозни заболявания;
 • с тенденция към алергия към лекарството, което се прилага.

Непосредствено след ваксинацията, за да се избегнат усложнения, се препоръчва да се яде лесно усвоима храна без изобилие от мазнини и подправки, както и да се въздържа от пиене на алкохол.

Къде да вземем грип?

Препоръчва се да се направи ваксина срещу грип абсолютно здрави хора (които не страдат от настинки, инфекциозни и възпалителни заболявания) на възраст от шест месеца до 60 години. Най-доброто време за такава ваксинация е есенният период между октомври и ноември, тъй като пикът на епидемиите от грип попада през зимата-пролетта.

Кой е най-важен за ваксиниране срещу грипа?

 • Жените планират да забременеят през зимния и пролетния период.
 • Деца на възраст от шест месеца до 2 години.
 • Възрастни със слаба имунна система, с хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, респираторни органи, захарен диабет.
 • За медицинските работници.

Ваксинирането срещу грип не се препоръчва:

 • по време на бременност;
 • ако има алергия към протеинови продукти;
 • ако има алергия към ваксинация.

Къде да вземем грип? Ваксината може да се извърши в областна или градска клиника или в платена клиника. Освен това, често през сезона на грипните епидемии са открити центрове за ваксинация в училища и детски градини, където можете да вземете детето си.

Ваксинирането срещу грип не е специфично и е желателно да се провежда ежегодно.

Къде да получим ваксина срещу полиомиелит?

Ваксинирането срещу полиомиелит се счита за задължително при прием на бебе в детска градина. Ваксината се прилага съгласно следната схема: на 3 месеца, на 4, на 5, на 18 месеца, след това на 2 години и на 6 години. Възможно е да се въведат два варианта на ваксини:

 • серум Salk (инжектиран);
 • серум Sabin (перорално).

Ако е необходимо, възрастните могат да инокулират. Това се прави в случаите, когато пациентите не са били ваксинирани в детска възраст и са посетили области, в които съществува риск от заразяване с полиомиелит.

Ваксина срещу полиомиелит може да се направи в детската поликлиника, в имунизационната зала в поликлиника на мястото на пребиваване в платена имунологична клиника.

Ваксинацията не се препоръчва за хора с имунни заболявания, с тенденция към алергии към неомицин и стрептомицин.

Страничните ефекти от ваксинацията са незначителни или липсват напълно.

Къде да получим ваксина срещу тиф?

Има два варианта на ваксини за коремен тиф:

 • инактивиран инжекционен серум;
 • атенюиран перорален серум.

Първият тип ваксина се прилага от 2-годишна възраст, не по-късно от 2 седмици преди пътуването до рисковата зона за случаи на тубуид. Ако такива пътувания са с постоянен характер или човек живее в опасна зона, то тези ваксинации трябва да се извършват веднъж на всеки две години.

Вторият тип ваксина (орален) може да се използва от 6-годишна възраст. В хода на ваксинацията са включени четири инжекции с интервал от два дни. Повторната ваксинация се извършва на всеки 5 години, ако е необходимо.

Въвеждането на ваксината може да бъде придружено от:

 • треска;
 • диспептични разстройства;
 • кожни обриви;
 • алергична реакция.

Ваксинацията не трябва да се извършва:

 • деца до 2 години;
 • лица с имунодефицитни състояния;
 • лица с онкологични патологии;
 • Лица, които се лекуват с химиотерапия, стероидни хормони или са изложени на рентгенови лъчи.

Къде да получим ваксина срещу тиф? Такова ваксиниране може да се направи в имунизационната зала на поликлиника, в частни клиники, както и във ваксинационни и имунологични центрове.

Къде да получим ваксината за херпес?

Ваксинирането от херпес се осъществява с помощта на ваксината Vitagerpawak - херпетична култура, инактивирана суха ваксина. Тази ваксина ви позволява да предотвратите екзацербации на херпес тип 1 и 2.

За ваксиниране срещу херпес се препоръчва:

 • пациенти с хронична форма на херпесна инфекция с екзацербации на заболяването повече от три пъти годишно;
 • възрастни хора с отслабен имунитет;
 • пациенти с имунодефицитни I и II етапи.

Съществуват редица противопоказания за ваксинацията:

 • херпес в активната фаза;
 • остър период на инфекции и възпалителни заболявания;
 • онкология;
 • бременност;
 • тенденция към алергия към гентамицин и други аминогликозиди;
 • активна фаза на ХИВ инфекцията.

Ваксинацията срещу херпес може да се извърши в лечебни заведения (в болница, диспансер, поликлиника) изключително под наблюдението на лекар. Стандартната схема на ваксинация включва 5 приложения с интервал от 1 седмица между двете.

В някои случаи, след въвеждането на ваксината, може да има слабост, повишаване на температурата. Такива симптоми преминават без специално лечение.

Къде е ваксината от папилома?

Ваксината срещу папилома се препоръчва в много случаи на момичета от 11 до 12-годишна възраст. Ваксинирането се извършва на три етапа: между първото и второто ваксиниране трябва да бъде 2 месеца, а между втория и третия - 6 месеца. Важно е първата ваксина да бъде извършена, преди момичето да започне да живее сексуално.

Ако дадена жена не е била ваксинирана, но вече е имала сексуални контакти, то преди въвеждането на ваксината тя трябва да бъде подложена на тест за наличието на папилома вирус. Ако вирусът не бъде открит, ваксината може да бъде направена. Ваксината Gardasil може да се използва, ако вирусът вече се е заселил в тялото.

Два варианта на ваксини срещу папилома са известни:

 • серум Gardasil;
 • серум Cervarix.

Ваксинациите не са свързани с тенденция към алергии и в периода на остри инфекции и възпаления, както и по време на бременност.

Какви нежелани реакции могат да причинят ваксина срещу папилома:

 • трескаво състояние;
 • усложнения от ЦНС;
 • безплодие.

По правило можете да получите инокулация срещу папилома в поликлиника в мястото на пребиваване (ако ваксината е на разположение) или в специален ваксинационен център, който се предлага в почти всеки голям град.

Къде да ваксинирате възрастен?

Възрастните са податливи на различни заболявания - не по-малко от деца. Поради това, възрастни пациенти често са запитани за някои ваксинации. Какви ваксини най-често се използват за ваксиниране на възрастни:

 • ваксинация срещу грип - преди сезон на епидемии от грип;
 • Инокулацията срещу хепатит В - се извършва на три етапа;
 • Инокулацията от хепатит А - 2 инжекции се прилага на интервали от шест месеца;
 • Инокулация срещу тетанус и дифтерия - обикновено се извършва след травма или други увреждания на тъканите;
 • Инокулация срещу рубеола - се извършва преди планираната бременност;
 • ваксинация срещу полиомиелит - се извършва преди пътуване до регионите, които са опасни за разпространението на полиомиелит;
 • Инокулация от менингококи - се извършва преди пътуването до страните от Централна Африка и Южна Америка;
 • инокулация от пневмококи - с имунната слабост на тялото.

Разбира се, много хора разбират, че е много по-безопасно да се ваксинирате срещу болестта, отколкото да я имате. Ето защо имунологичните центрове, стационарните имунологични единици и помещенията за имунизация в поликлиниките в повечето случаи имат най-популярните ваксини и серуми от различни заболявания. Преди да се регистрирате за среща, посочете наличието на необходимата ваксина, както и условията за ваксинация, в избраната лечебна институция. В някои случаи, преди ваксинацията се изисква, доставката на лабораторни тестове и консултациите със специализирани специалисти.

Къде да ваксинирате децата?

Първите ваксинации за деца се правят в майчинската болница - ваксинация срещу хепатит Б и срещу туберкулоза (BCG).

Освен да получите ваксинации, можете да се свържете с детската поликлиника или да се съгласите с медицинска сестра, която ще дойде при вас и да проведе рутинна ваксинация.

Когато бебето е по-старо, ваксинирането може да се извърши в детската градина и в училището, в кабинета на здравния работник.

Ако родители, които по някаква причина не искат да се прилага по отношение на държавната лечебното заведение, то е възможно да се извърши ваксинация (и двете планирани и извънредни ситуации) в частни частни клиники: детски имунологични центрове, клиники за имунизация, здравето на детето центрове и така нататък.

Преди да отидете с бебето към следващата ваксинация измерване на температурата му (нормален - 36.6, и при деца под една година - до 37.2), както и посещение на педиатър, който най-накрая даде "добра" за ваксинация.

Някои експерти препоръчват даването на бебето преди ваксинацията на антиалергични лекарства. Обаче, зависи от вас да решите дали да направите това или не.

Къде да ваксинирате куче?

Ваксинирането може да се извърши независимо от кучето, като се купи ваксина от ветеринарна аптека или от развъдчици на кучета. Ако обаче имате нужда от документация, потвърждаваща ваксинацията на кучето, в този случай ваксинацията трябва да се извърши във ветеринарни клиники или ветеринарни станции, които имат необходимите лицензи за ваксинация. Документи за ваксинации в бъдеще могат да Ви бъдат полезни, когато посещавате изложби или пътувате с куче.

Преди ваксинацията помнете следните правила:

 • Не ваксинирайте куче, което има червеи (първо трябва да се отървете от тях);
 • Кучката е присадена до плетене;
 • повечето ваксинации за кучета трябва да се повтарят ежегодно;
 • Инокулациите се извършват само от здрави животни. Изключение е болестта на чумата: в този случай се прилага интравенозно спешна ваксинация.

Но е разумно да ваксинирате под наблюдението на ветеринарен лекар. Освен това, много клиники не изключват възможността за изпращане на специалист до дома. Лекарят ще изследва животното, ще даде необходимите препоръки, ще ваксинира и ще наблюдава кучето след инжекцията.

Къде да се ваксинираме срещу такса?

По правило безплатните ваксинации могат да се извършват само в обществени лечебни заведения, а след това само с използването на планирани (задължителни) ваксини за местно производство. Платената ваксинация с внесена ваксина се извършва в обичайните помещения за ваксиниране на детски поликлиники, както и в детски поликлиники, където ще ви бъде предложен избор от няколко варианта за наркотици.

Къде да се ваксинирате, безплатно или безплатно, зависи от вас. Най-често изборът се дължи на обстоятелства. Например, трябва да се изчака безплатна ваксина в държавната поликлиника и детето трябва да бъде регистрирано в детска градина, така че родителите са принудени да плащат ваксина.

Някои майки и таткоци избират платена ваксинация целенасочено. Всъщност в повечето случаи внесените платени серуми се транспортират по-лесно от децата, имат минимални нежелани реакции и по-рядко причиняват усложнения.

Между другото, понякога платените ваксини могат да се дават безплатно: това важи за деца, които вече имат здравословни проблеми в ранна детска възраст. В клиниките има специални програми за социално подпомагане за такива деца, включително безплатно предоставяне на внесени ваксини.

Що се отнася до спешни или непланирани ваксинации за възрастни, те обикновено се плащат, независимо от мястото на тяхното прилагане.

Къде да се ваксинира в Киев?

В Киев, както във всеки друг град на Украйна, ваксинациите могат да се извършват в обществени лечебни заведения или в платени клиники и медицински центрове. Рутинните ваксинации обикновено се извършват в най-близките детски поликлиники на мястото на пребиваване. Що се отнася до другите клиники, можете да се обърнете към следното:

 • клиника Медиком - ст. Анри Барбус 37/1 или героите от Сталинград 6Д;
 • клиника Хипократ - булевард I. Лепс 4;
 • клиника Обериг - ст. Зоологическа 3, сграда В;
 • клиника Здраво семейство - св. Колона 3/5;
 • медицински и диагностичен център на алеята Ditin - Alisher Navoi 3.

В частни клиники могат да се правят рутинни или спешни ваксини. Препоръчително е да имате карта за ваксинация и амбулаторна карта на детето.

Къде да се ваксинираме в Москва?

В частни клиники можете да ваксинирате както директно в центъра, така и вкъщи. Адресите на най-популярните клиники за ваксинация в Москва:

 • детски медицински център Мобилна медицина - Мичурински авеню 25, сграда 2;
 • Медицински център Прима Медика - SWAD, ул. Академик Chelomey, 10 B;
 • Център за ваксиниране в промоция - Molodezhnaya, ul. Elninskaya 20, сграда 2;
 • Център за профилактика на ваксини Diavaks - ul. Солженицин 27 и св. Khovanskaya 6;
 • Институт на. Gabrichevskogo - st. Адмирал Макаров 10.

Къде да се ваксинираме в Санкт Петербург?

Профилактиката на ваксинация за деца и възрастни се осъществява в следните медицински центрове в Санкт Петербург:

 • Център за защита на здравето Благой - авен. Богатски 59, сграда 3, осн. А;
 • Европейски център за профилактика на ваксини - нар. Fontanka 132, lit. 3;
 • зала за заразяване на Института по грип - проф. Попов 15;
 • Международен център за медицинска превенция - ул. Паркхоменко 29;
 • Център за профилактика на ваксините АЛМ - Коломизашки 15/1.

Трябва да се отбележи, че областта на превенцията на заболяванията в нашата страна се развива бързо. Следователно, въпросът: "Къде да се ваксинираме?" От тази болест не е проблем сега. Има много клиники и центрове, където ваксинирането се дава както на възрастни, така и на деца. Основното нещо е да го направите своевременно.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.